Not so drame

Πιτσιρίκο, συμφωνώ με την άποψή σου ότι και η Παναγία των Παρισίων ένα κτίριο είναι τελικά, που μπορεί να φτιαχτεί ξανά.

Και σε όλη αυτή την υπόθεση αυτό που μου προκαλεί περισσότερο θλίψη είναι για άλλη μία φορά τα αρπακτικά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παράδειγμα, που ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θέλει να συμμετάσχει στις προσπάθειες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε μερικώς από την πυρκαγιά, χωρίς να αποκαλύψει το ποσό που θα διαθέσει.

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τοποθετήθηκε επίσης ένα ειδικό δοχείο στο οποίο οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να καταθέτουν τις δωρεές τους για τη Notre Dame.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κάλεσε από την πλευρά του τα κράτη μέλη να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Η ΕΚΤ και όλοι αυτοί που πίνουν με το καλαμάκι το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων βγήκαν, λοιπόν, και πάλι παγανιά.

Συμπέρασμα: Και τα σπασμένα -ή καλύτερα τα καμένα- της Παναγίας των Παρισίων οι φτωχοί, οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι θα τα πληρώσουμε.

Επίσης, όσοι βιώσαμε πέρσι στην Ελλάδα την τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται να συγκινηθούμε από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων.

Not so drame, για να παραφράσω κι εγώ τον παραφρασμένο τίτλο της Liberation (Notre Drame).

Και να περάσω στην έτερη γαλλική εφημερίδα, τη Le Monde, που γράφει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες δεν βρήκαν αγοραστές τέσσερις σκελετοί δεινοσαύρων σε σχετική δημοπρασία στο Παρίσι.

Ήταν από την ιουρασική και κρητιδική περίοδο, δηλαδή, 72 με 161 εκ. χρόνια πριν, ενώ η αξία τους εκτιμάται από 700 ως 900 χιλιάδες ευρώ.

Ένας ορνιθοληστής, είδος επιθετικού σαρκοφάγου δεινοσαύρου, επρόκειτο, μάλιστα, να πωληθεί μαζί με τον σκελετό μίας οθνιελίας, ενός φυτοφάγου δεινοσαύρου, ενώ ήταν σαν να δίνουν μάχη.

Ένα άλλο δίδυμο προς πώληση ήταν οι σκελετοί ενός δεινοσαύρου με το μικρό του, που ανακαλύφθηκαν στη Μοντάνα των ΗΠΑ, αλλά έμειναν επίσης στα αζήτητα.

Τον Νοέμβριο του 2018 άλλοι δύο σκελετοί, ένας αλλόσαυρος και ένας καμπτόσαυρος, η αξία των οποίων εκτιμήθηκε μεταξύ 500 και 800 χιλιάδων ευρώ δεν βρήκαν επίσης αγοραστές.

“Οι σκελετοί δεινοσαύρων είναι μία υψηλή πολυτέλεια και δεν υπάρχουν συλλέκτες, μόνο ερασιτέχνες που ασχολούνται με αυτό, καθαρά για συναισθηματικούς λόγους” εξήγησε στο AFP o Alexandre Giquello.

Στο Παρίσι, πάντως, δεν πτοούνται και τον Ιούνιο του 2019 είναι προγραμματισμένη μία ακόμα δημοπρασία για ένα συγγενικό είδος του διπλοδόκου, ενός από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους που πάτησαν τη γη, με την αξία του σκελετού που στέκεται στα δύο πίσω πόδια να εκτιμάται στα 2 εκ. ευρώ.

Πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι και όλο αυτό;

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ. Ίσως να ήταν λίγο έντονο το ύφος μου, αλλά δικαιολογείται από τη δεύτερη βουτιά μέσα σε τρεις μέρες στη θολούρα του Μπάτη. Με δύο σακούλες που βρήκα, πάντως, στον βυθό να κολυμπούν μαζί με τους γύλους, τους σπάρους, τους σαργούς, τους κακαρέλους, τις καλόγριες, τα μπαρμπούνια και τους χάνους, μάζεψα και μερικά σκουπίδια από την ακρογιαλιά. Και είδα και τους ναυαγοσώστες να κάνουν προπόνηση στο τζετ σκι και το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά. Το καλοκαίρι έρχεται.

(Αγαπητέ φίλε, δεν είναι δική μου άποψη πως η Παναγία των Παρισίων είναι ένα κτίριο και μπορεί να φτιαχτεί ξανά. Αυτό το ξέρουμε από την Ιστορία. Ξέρουμε πως η Παναγία των Παρισίων είχε και άλλες καταστροφές στο παρελθόν και την έφτιαξαν πάλι. Αλλά τότε δεν υπήρχαν social media, οπότε δεν υπήρχε και υστερία. Άντε, να έρθει το καλοκαίρι, για να μπω κι εγώ στην θάλασσα και να σωθώ από την παράνοια της ανθρωπότητας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.