Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να γλιτώσουν το Pasokification

Πιτσιρίκο, τα ηγετικά στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μπροστά στον κίνδυνο του Pasokification -να καταλήξουν, δηλαδή, σαν το ελληνικό ΠΑΣΟΚ- μίλησαν το Σαββατοκύριακο 8-9/6 για μία τρικομματική αριστερή συμμαχία ως εναλλακτική λύση στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχουν με τους Συντηρητικούς της Angela Merkel, μεταδίδει το Reuters.

H αναταραχή που υπάρχει στο SPD έχει σπείρει την αμφιβολία για το αν έχει μέλλον η κυβέρνηση στη Γερμανία, καθώς η αρχηγός του Andrea Nahles παραιτήθηκε μετά τα πολύ κακά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Ήδη, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αποχωρήσει το SPD από την κυβέρνηση συνασπισμού και να στραφεί προς τα αριστερά.

Μία τέτοια κίνηση θα επέσπευδε την αποχώρηση της Angela Merkel από την πολιτική και θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές ή σε κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά μπορεί και σε μία νέα συμμαχία τριών κομμάτων.

Μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των Σοσιαλδημοκρατών είναι υπέρ μίας συμμαχίας με τους Πράσινους οι οποίοι έχουν ξεπεράσει και τους Συντηρητικούς σε ορισμένες δημοσκοπήσεις – και με τη ριζοσπαστική αριστερά, που είναι η διάδοχος του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του SPD Ralf Stegner δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι “οπωσδήποτε μία αριστερή συμμαχία είναι η στρατηγική εναλλακτική απέναντι σε αυτή με τους Συντηρητικούς”.

Η Malu Dreyer θεωρεί, επίσης, πιθανή μία τέτοια στροφή, διότι “θέλουμε αλλαγές για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας και μία επιλογή είναι φυσικά η συμμαχία SPD-Πράσινοι-Αριστερά” όπως ανέφερε στην κυριακάτικη Suddeutsche Zeitung.

Tα σχόλιά της ήρθαν να προστεθούν σε αυτά της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που υποστηρίζει ότι μία τέτοια συμμαχία δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε εθνικό επίπεδο, αλλά δούλεψε καλά σε δύο ομόσπονδα κρατίδια.

Ένα από τα μεγαλύτερα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης, το SPD, εναλλασσόταν στην εξουσία με τους Συντηρητικούς του CDU για δεκαετίες, αλλά παίρνοντας τον ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου για δύο διαδοχικές θητείες της Merkel, είδε τα ποσοστά του να κατρακυλούν στο 15,8% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, 11 μονάδες κάτω από τους Πράσινους.

Έκτοτε, το ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις συρρικνώθηκε κι άλλο στο 12%.

Τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, Αριστερά) προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό και στο κρατίδιο της Βρέμης, παρά το γεγονός ότι το CDU πρώτευσε στις εκλογές που έγιναν εκεί τον Μάιο.

Αυτό έστειλε ένα μήνυμα στο CDU ότι δεν θα του αρκεί πλέον η πρωτιά στις εκλογές για να είναι κυβέρνηση.

Η προστατευόμενη της Merkel και νέα αρχηγός του κόμματος, Annegret Kramp – Karrenbauer, είναι ακόμα παγωμένη στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, αψηφώντας αρκετά στελέχη του CDU, που έχουν αντίθετη άποψη.

“Οποιοσδήποτε ονειρεύεται μία νέα κυβέρνηση και ψηφίζει Πράσινους πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να ξυπνήσει με το αριστερό κόμμα” δήλωσε στην Bild am Sonntag, εξηγώντας ότι “η Βρέμη έδειξε πως, αν οι Πράσινοι έχουν αμφιβολίες, δεν θα πάνε με τους Συντηρητικούς, αλλά με την Αριστερά”.

Να μείνουμε, όμως, στη Γερμανία, όπου ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πλοίο του 19ου αιώνα που πρόσφατα είχε αναπαλαιωθεί με μεγάλο κόστος, βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με τάνκερ στον ποταμό Έλβα, όπως μεταδίδει το BBC.

Τραυματίστηκαν, μάλιστα, αρκετοί άνθρωποι που βρίσκονταν στο κατάστρωμα της σκούνας τη στιγμή της σύγκρουσης, κοντά στο Αμβούργο.

Ωστόσο, και οι 43 επιβαίνοντες στη σκούνα απομακρύνθηκαν έγκαιρα με διασωστικά σκάφη.

Η σκούνα, που είχε ναυπηγηθεί το 1883 ήταν το τελευταίο ξύλινο πλοίο που ταξίδεψε στη θάλασσα από το λιμάνι του Αμβούργου.

Τα αίτια της σύγκρουσης ερευνώνται, ενώ ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Wilfried Sprekels δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Stader Tagelblatt ότι “θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει θύματα, αν δεν ήταν κοντά τα διασωστικά σκάφη”, που χειρίζονταν ένα μικρότερης σημασίας περιστατικό λίγο πιο πέρα.

Το μόνο που δεν κατάφεραν ήταν να αποτρέψουν τη βύθιση της σκούνας.

Οι επιβαίνοντες σε αυτή ευχαρίστησαν, πάντως, το πλήρωμα για τη βόλτα, αλλά και για τη συνδρομή του στην επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης.

Στο 37 μέτρων πλοίο είχε γίνει αναπαλαίωση, που κόστισε 1,5 εκ. ευρώ, σε ναυπηγείο της Δανίας.

Οι ιδιοκτήτες του ελπίζουν να το σώσουν για να το νοικιάζουν για εκπαιδευτικές εκδρομές μέσα στο λιμάνι.

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε, όμως, και η είδηση ότι το δεντράκι που είχε κάνει δώρο ο Emmanuel Macron στον Donald Trump, σε μία συμβολική κίνηση για τη φιλία τους δεν υπάρχει πια, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

O Γάλλος πρόεδρος είχε δώσει τη μικρή βελανιδιά στον Αμερικάνο ομόλογό του τον Απρίλιο του 2018, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Τότε είχαν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες των δύο ηγετών με φτυάρια να φυτεύουν το δέντρο, ενώ οι γυναίκες τους παρακολουθούσαν.

Το δέντρο προερχόταν από το δάσος Belleau στη βόρεια Γαλλία, όπου το 1918 είχαν χάσει τη ζωή τους 2.000 Αμερικάνοι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Macron είχε πει ότι αυτό το δέντρο θα συμβολίζει τους δεσμούς που μας ενώνουν.

Αλλά λίγες μέρες αργότερα ξερίζωσαν το δέντρο και το έβαλαν σε καραντίνα, όπως γίνεται με κάθε ζωντανό οργανισμό που εισάγεται στις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ, Gerard Araud, υποσχέθηκε τότε ότι το δεντράκι θα φυτευτεί ξανά.

Αλλά όπως αποκάλυψε το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων), το δεντράκι πέθανε όσο ήταν σε καραντίνα.

Ο θάνατός του ήρθε μετά από μήνες επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στον Macron και τον Trump.

Oι δύο πρόεδροι εμφανίστηκαν μαζί την περασμένη εβδομάδα στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία και αμφότεροι έβγαλαν και λόγο.

Φάνηκε να τα πηγαίνουν καλά, ωστόσο, έχουν διαφωνήσει για μία σειρά από θέματα, όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Αλλά μιας και ο λόγος για προέδρους (Μακρόν – Τραμπ), νέο πρόεδρο έχει μετά από σχεδόν 30 χρόνια το Καζακστάν.

Πρόκειται για τον μεταβατικό πρόεδρο, Kassym Jomart Tokaiev, o οποίος εξελέγη, συγκεντρώνοντας το 71% των ψήφων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το αποτέλεσμα δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς ο Nursultan Nazarbayev που κυβέρνησε το πετρελαιοπαραγωγικό Καζακστάν για σχεδόν τρεις δεκαετίες και ακόμα διατηρεί πολλές εξουσίες, είχε επιλέξει τον 66χρονο διπλωμάτη καριέρας για διάδοχό του.

Επίσης, ο 78χρονος Nazarbayev παραμένει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει μεγάλη επιρροή στα τεκταινόμενα στο Καζακστάν και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Tokaiev είχε έξι αντιπάλους, που ήταν, όμως, σχεδόν άγνωστοι στους πολίτες του Καζακστάν, ενώ ουδέτεροι παρατηρητές κάνουν λόγο για παρατυπίες στις εκλογές, για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και για συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών.

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση περίπου 500 ανθρώπους που διαδήλωναν στο Αλμάτι και την πρωτεύουσα Αστάνα, που μετά από πρόταση του Togaiev μετονομάστηκε σε Nur Sultan που είναι το μικρό όνομα του Nazarbayev.

Tην επομένη των εκλογών οι διαδηλωτές ήταν πολύ λιγότεροι λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ ο Toκaiev τα έβαλε και με τον ΟΟΣΑ για την κριτική που έκανε για τις εκλογές.

Υποσχέθηκε, επίσης, να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα στο Καζακστάν, να προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρίες από τη Δύση που θα δώσουν ρευστότητα στην οικονομίας της χώρας, την ίδια στιγμή που σημειώνεται ράλι ομολόγων μετά τη νίκη του, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι θα μετριάσει τους πολιτικούς κινδύνους, αλλά όχι όλους.

Ο Τοkaiev ήταν μέχρι τον Μάρτιο πρόεδρος της Γερουσίας, θέση που κατέχει από τότε η μεγάλη κόρη του Nazarbayev, Dariga, η οποία ίσως ακολουθήσει τον δρόμο του πατέρα της.

Κι άλλα μέλη της οικογένειας Ναzarbayev κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Halyk.

Επί της ουσίας, το Καζακστάν πέρασε από τον κομμουνισμό στη δικτατορία με μία κατ’ επίφαση δημοκρατία.

Γιατί, όπως πολύ σωστά γράφεις, Πιτσιρίκο, δεν είναι τα συστήματα, αλλά οι άνθρωποι που απέτυχαν.

Γιατί είναι άπληστοι, κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον και το κέρδος, το οποίο θα επιδιώξουν ακόμα και πατώντας επί πτωμάτων.

Ο Μαρξ καλά τα είπε, αλλά δεν υπολόγισε τον παράγοντα (απ)άνθρωπο.

Πάντως, για να υπάρξει αποανάπτυξη, πρέπει να μειωθεί δραστικά και η κατανάλωση.

Kαι αυτή η μείωση μπορεί να έρθει μόνο από όλους εμάς.

Θυμάμαι μία γηραιά χειμερινή κολυμβήτρια που μου είχε πει “ξέρεις πόσα πράγματα πασχίζουμε να αποκτήσουμε, ενώ δεν τα έχουμε ανάγκη και αυτή η διαδικασία μας κάνει δυστυχισμένους”;

Ήταν περίπου πριν από δύο χρόνια, τότε με την πετρελαιοκηλίδα και, αφού την έπεισα να μην βουτήξει, πιάσαμε την κουβέντα.

Ήταν 83 ετών τότε. Την είδα πάλι τον περασμένο μήνα. Still swimming…

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι σοσιαλδημοκράτες -σε όλη την Ευρώπη- ακολουθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οπότε δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Ακυρώθηκαν μόνοι τους. Ειδικά στην Γερμανία, ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης του SPD. Ήταν κι αυτοί στην κυβέρνηση, όταν η Γερμανία ξέσκιζε την Ελλάδα. Και όχι μόνο την Ελλάδα. Και είδαμε πόσο σοσιαλδημοκρατικά φέρθηκαν. Πάντως, όταν οι σοσιαλδημοκράτες βλέπουν τα ποσοστά τους να καταρρακώνονται, τους πιάνουν τα επαναστατικά τους και θυμούνται την “Αριστερά”. Όσο για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, είναι τεράστια η ευθύνη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που άφησαν πολλούς πολίτες χωρίς εναλλακτική. Δεν δικαιολογώ κανέναν που ψηφίζει Ακροδεξιά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ πως οι πολίτες κοιμούνται το βράδυ δημοκράτες και ξυπνούν το πρωί φασίστες. Υπάρχουν και λόγοι που στράφηκαν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες στην Ακροδεξιά. Αυτό με τους πολιτικούς που φυτεύουν δέντρα -όπως ο Τραμπ με τον Μακρόν- είναι πολύ γελοίο. Ειδικά, όταν το κάνουν πολιτικοί που οι χώρες τους έχουν πυρηνικά και ξεσκίζουν το σύμπαν. Αγαπητέ φίλε, νομίζω πως η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή είναι να μην έχεις ιδιοκτησία. Τα πάω πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.