Ο Τραμπ και ο Κιμ γράφουν ακόμα ο ένας στον άλλον

Πιτσιρίκο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un έλαβε μία προσωπική επιστολή από τον Donald Trump και χαρακτήρισε “εξαιρετικό” το περιεχόμενό της, όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος το πρακτορείο KCNA της Β. Κορέας.

O Κim Jong Un είπε ότι θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του το ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Ο Trump είχε πει με τη σειρά του, πρόσφατα, ότι είχε λάβει ένα πολύ ωραίο γράμμα από τον Kim.

Oι συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας έχουν βαλτώσει, μετά την αποτυχημένη Σύνοδο του Φεβρουαρίου 2019 ανάμεσα στον Trump και τον Kim στο Ανόι του Βιετνάμ.

Αμερικάνος αξιωματούχος ανέφερε προ ημερών ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει όρους και προϋποθέσεις για έναν νέο κύκλο επαφών, αλλά απαιτούνται σημαντικά και αξιόπιστα βήματα από τη Βόρεια Κορέα, έτσι ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Trump αναμένεται να επισκεφτεί τη Νότια Κορέα την προσεχή εβδομάδα και να συναντηθεί με τον πρόεδρό της Moon Jae-in, αφού πρώτα λάβει μέρος στη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία.

Στη G20, όμως, ο Τραμπ μπορεί να μιλήσει και στον Πούτιν για το ενδεχόμενο ρώσικης εμπλοκής στις αμερικάνικες εκλογές του 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Θα το κάνω, αφού το θέλετε” είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους του NBC News που τον ρώτησαν, δείχνοντας αν μη τι άλλο ευελιξία.

Aποτυχημένη ήταν, πάντως, η εμπλοκή του ΗΠΑ στα εσωτερικά του Ιράν, καθώς δεν έφεραν αποτέλεσμα οι αμερικάνικες κυβερνοεπιθέσεις στα πυραυλικά του συστήματα σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Τηλεπικοινωνιών Mohammad Javad Azari-Jahromi.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Πεντάγωνο ήθελε να απενεργοποιήσει με τις κυβερνοεπιθέσεις τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων του Ιράν, αλλά, αν και “προσπάθησαν πολύ, δεν έκαναν μία επιτυχημένη επίθεση” σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Πληροφοριών και Τεχνολογιών Επικοινωνίας Azari – Jahromi.

“Oι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν πραγματικά και η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε κυβερνοτρομοκρατία για καιρό και το 2018 εξουδετερώσαμε 33 εκ. επιθέσεις με το εθνικό firewall (τείχος προστασίας).

Κάνοντας λόγο για κυβερνοτρομοκρατία, ο Azari- ahromi αναφερόταν σε έναν ιό υπολογιστών, τον Stuxnet, που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2010 σε εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

Πάντως, και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για κυβερνοεπιθέσεις.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το αμυντικό σύστημα της χώρας του είναι πολύ καλά θωρακισμένο και ότι το Ιράν θα μπορούσε να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για αυτές τις επιθέσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν “θέλουμε κλιμάκωση της έντασης και τις συνέπειές της”, ενώ και ο Trump ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν, αλλά μία συμφωνία που θα τονώσει την παραπαίουσα οικονομία του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ακύρωσε τη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και επειδή δεν ήταν σίγουρος για το κατά πόσο έγινε σκόπιμα η κατάρριψη του drone.

Ιρανός στρατηγός ανέφερε, ωστόσο, ότι “όλοι είδαν την κατάρριψη του μη επανδρωμένου drone και ο εχθρός ξέρει ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ξανά κάτι ανάλογο”.

Nα περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Guardian για την πλωτή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να “παγιδεύει” πλαστικά απόβλητα και ρίχτηκε και πάλι στη θάλασσα, σε μία δεύτερη προσπάθεια να καθαρίσει ένα ολόκληρο νησί από σκουπίδια που έχει σχηματιστεί ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

O Βoyan Slat, ο δημιουργός του πρότζεκτ για τον καθαρισμό του ωκεανού, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η συσκευή των 600 μέτρων που χάλασε πέρσι, βρίσκεται και πάλι στο σημείο του Ειρηνικού, όπου έχουν συσσωρευτεί τα σκουπίδια, μετά από τέσσερις μήνες επισκευών.

Ένα πλοίο είχε ρυμουλκήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 από το Σαν Φρανσίσκο τη συσκευή που έχει σχήμα U και ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλωτό φράγμα, αλλά αυτή χάλασε από τα κύματα και τους ανέμους και δεν μπορούσε να κρατήσει στο εσωτερικό της τα πλαστικά που έπιανε.

“Ευτυχώς, η φύση δεν έχει τόσες πολλές εκπλήξεις για εμάς αυτή τη φορά” έγραψε στο Twitter o Slat, προσθέτοντας ότι “σε κάθε περίπτωση πρέπει να μάθουμε πολλά από αυτή την καμπάνια”.

Η πλωτή λαστιχένια συσκευή διαθέτει φώτα που ανάβουν με την ηλιακή ενέργεια, κάμερες, αισθητήρες και δορυφορικές κεραίες, έτσι ώστε να είναι γνωστή η θέση της ανά πάσα στιγμή και ένα πλοίο υποστήριξης να έρχεται κατά διαστήματα και να συλλέγει τα πλαστικά που έχει “παγιδεύσει”, μεταφέροντάς τα στη στεριά.

Το πλωτό φράγμα έχει βύθισμα τριών μέτρων, λειτουργώντας έτσι σαν ακτογραμμή, όπου καταλήγουν κάποια από τα 1,8 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν στο σημείο.

Οι βιολόγοι που ήταν στο πλοίο υποστήριξης κατά την πρώτη προσπάθεια, δεν παρατήρησαν καμία επίπτωση στο περιβάλλον από τη συσκευή.

Ο Slat θέλει να κατασκευάσει 60 τέτοιες συσκευές για να σαρώσει το πλαστικό σε όλη την επιφάνεια του ωκεανού.

Είναι πράγματι αξιέπαινη η προσπάθεια με την πλωτή συσκευή που αλιεύει τα πλαστικά, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί.

Αυτό που αρκεί είναι μία ματιά στα σκουπίδια που κάνουν παρέλαση έξω από τους κάδους στο Θυμάρι, αλλά και τα λιγοστά που μάζεψα σε μία σύντομη βουτιά από την αγαπημένη μου ακτή ως τη μεγάλη αμμουδιά.

Με τη μία κατάλαβα ότι η θάλασσα ήταν γεμάτη μικροοργανισμούς και μαζί μικροπλαστικά και άλλες βλαβερές ουσίες από τους σαργούς, αλλά και τους κακαρέλους και τις σάλπες που είχαν ανέβει στα μεσόνερα.

Κανονικά, κοντά στην επιφάνεια κολυμπούν μόνο τα κεφαλόπουλα, οι καλόγριες, τα μελανούρια και ενίοτε καμιά γόπα και γαϊτανούρια.

Ακόμα και μία δράκαινα δίπλα από κάτι μικρές μουρμούρες, σηκώθηκε για λίγο από τον πυθμένα.

Τα ψάρια τρώνε πολλή βρωμιά, δυστυχώς.

Τουλάχιστον τα νερά στο Θυμάρι -σε αντίθεση με άλλες ακτές, όπου γίνονται έργα επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ αλλού σκάβουν ένα τεράστιο κανάλι- είναι ακόμα κρυστάλλινα.

Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι πολύ καλό που ανταλλάσσουν ωραίες επιστολές -αντί για βόμβες- ο Τραμπ με τον Κιμ Γιόνγκ Ουν. Γενικά, εγώ είμαι πολύ υπέρ της παγκόσμιας συνεννόησης. Εφτάμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι είμαστε, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας; Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα και τις θάλασσές της. Επίσης, ας σκεφτούμε κάποτε πως πάνω από τριάντα εκατομμύρια τουρίστες μετατρέπουν την Ελλάδα σε χωματερή και ας βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Καλά, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αλλά κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει πως θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.