Πανηγυρικά στα προημιτελικά η Βενεζουέλα

Πιτσιρίκο, στην πολύπαθη Μιανμάρ οι αρχές διέταξαν τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να κόψουν το ίντερνετ στη δυτική χώρα, όπου ο στρατός συγκρούεται με εθνικιστές αντάρτες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ζήτησε από όλες τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να αναστείλουν τις υπηρεσίες ίντερνετ σε οκτώ πόλεις των επαρχιών Rakhine και Chin, επικαλούμενο τη διατάραξη της ειρήνης και τη χρήση του ίντερνετ για παράνομες δραστηριότητες.

Η Telenor Myanmar ζήτησε, ωστόσο, περαιτέρω ενημέρωση για του λόγους αυτής της απόφασης, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία έκφρασης και στην ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η επαρχία Rakhine τράβηξε τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη το 2017, όταν 730 χιλιάδες μουσουλμάνοι Rohingya μετακινήθηκαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές για να γλιτώσουν από την καταστολή του στρατού.

Ανακριτές του ΟΗΕ ζήτησαν την προσαγωγή στρατιωτικών αξιωματούχων, προκειμένου να διωχθούν για μαζικές δολοφονίες, βιασμούς που διέπραξαν συμμορίες και εμπρησμούς.

Ο στρατός αρνείται ότι έχει κάνει κάτι μεμπτό, ενώ τελευταία πολίτες βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και την οργάνωση ανταρτών Arakan, που στρατολογεί μαχητές κυρίως από τον βουδιστικό πληθυσμό της Rakhine και πολεμάει για μεγαλύτερη αυτονομία της επαρχίας.

Από τον Νοέμβριο του 2018 έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις επαρχίες Rakhine και Chin.

Στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Τοπικός βουλευτής ανέφερε στο Reuters ότι η σύνδεση στο ίντερνετ ήταν πολύ αργή τις δύο τελευταίες μέρες, πριν διακοπεί.

“Ο κόσμος μπορεί μέσω του ίντερνετ να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει και να μας στείλει φωτογραφίες, αλλά πλέον αυτό δεν γίνεται” δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Tun Ther Sein.

Εντάξει, δεν είναι καμία μεγάλη είδηση ότι έκοψαν το ίντερνετ σε μία επαρχία της Μιανμάρ, δείχνει, όμως, κάτι.

Ότι ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, ακόμα και χώρες, σε πόλεις, σε περιοχές που οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν τα βασικά για να ζήσουν, θα έχουν ίντερνετ.

Και βλέπεις πάμφτωχους ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς, δίπλα σε αμέτρητα σκουπίδια και σε λύματα, να σερφάρουν με το κινητό στο χέρι.

Κάποτε το ποδόσφαιρο ήταν το όπιο των λαών, αλλά πλέον είναι το ίντερνετ.

Παρεμπιπτόντως, η Βενεζουέλα προκρίθηκε στους “8” του Κόπα Αμέρικα με άνετη νίκη με 3-1 επί της Βολιβίας, ενώ δεν έχασε (0-0) ούτε από τη διοργανώτρια Βραζιλία -η οποία έβαλε 8 γκολ στα άλλα δύο ματς του ομίλου- και με το ίδιο σκορ έφερε ισοπαλία και με το Περού.

Φέρτε της και την Αργεντινή.

Μιας και ο λόγος για Αργεντινή, προσυπογράφω το κείμενο του Άκη και να προσθέσω ότι στις εκλογές που κέρδισε ο Μάκρι, αντίπαλός του δεν ήταν η Κριστίνα Φερνάντεθ, διότι δεν είχε δικαίωμα για νέα σερί θητεία, βάσει συντάγματος.

Υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί στη Λατινική Αμερική, όπου έχουν πικρές εμπειρίες από χούντες, προκειμένου να μην μακροημερεύει κανένας ηγέτης στην εξουσία.

Απέναντι στον Μάκρι κατέβηκε, λοιπόν, ο εκλεκτός της Φερνάντεθ, ο Σκιόλι, που επικράτησε, μάλιστα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά έχασε στον επαναληπτικό, αν και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ελαφρύ προβάδισμα και στις δύο αναμετρήσεις.

Τώρα η Κριστίνα κατεβαίνει ξανά στις εκλογές, αλλά ως υποψήφια αντιπρόεδρος του μετριοπαθούς περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντεθ και στην τελευταία δημοσκόπηση συγκέντρωναν 39,3%, έναντι 29,7% του Μάκρι.

Στην Αργεντινή μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο και με 40%, αν έχει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο, αλλιώς χρειάζεται 45%.

Δηλαδή, το δίδυμο Φερνάντεθ-Φερνάντεθ είναι πολύ κοντά στην προεδρία, αφού, παρά τα σκάνδαλα και τα πλεονάσματα, η Κριστίνα είναι πολύ αγαπητή στην Αργεντινή, χάρη και στον άνδρα της, τον Νέστορα Κίρχνερ.

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τον θάνατό του, αλλά ο κόσμος στην Αργεντινή δεν ξεχνάει ότι ήταν ο μοναδικός πρόεδρος, που έδιωξε το ΔΝΤ, όπως του άξιζε.

Με τις κλωτσιές.

Μιας και έγραψα, όμως, όλα αυτά με αφορμή το ποδόσφαιρο, να περάσουμε και στην παγκόσμια πρωταθλήτρια τη Γαλλία, που πανηγυρίζει και για μία ακόμα παγκόσμια πρωτιά, τα λεωφορεία υδρογόνου, που δεν βγάζουν καθόλου καυσαέρια και δεν κάνουν και τον παραμικρό θόρυβο.

Στην περιοχή του Pas de Calais που για δύο αιώνες γίνονταν εξορύξεις άνθρακα εγκαινιάστηκε, λοιπόν, η πρώτη γραμμή ηλεκτρικών λεωφορείων στη Γαλλία, τα οποία θα κινούνται με την καύση υδρογόνου, όπως αναφέρει η Le Monde.

“Aπό το μαύρο στο πράσινο, αυτή η μετατροπή μίας περιοχής ορυχείων είναι ένα σύμβολο που απέχει πολύ από ένα γκάτζετ” ανέφερε ο πρώην υπουργός Philippe Vasseur και εμπνευστής του έργου, που άρχισε να υλοποιείται το 2013.

Τα έξι λεωφορεία που θα είναι 87 θέσεων και θα εξυπηρετούν τους επιβάτες της γραμμής Β6, δεν θα αποβάλλουν τίποτα άλλο πέρα από νερό, όπως διαφημίζουν και στην καρότσα τους.

Επειδή είναι ηλεκτρικά οχήματα υδρογόνου, δεν εκπέμπουν, δηλαδή, καθόλου διοξείδιο του άνθρακα.

Εκτός από μηδενικές εκπομπές ρύπων, δεν κάνουν και καθόλου θόρυβο, ενώ η αυτονομία του ρεζερβουάρ υδρογόνου είναι 300 χιλιόμετρα.

Το καύσιμο τους είναι το υδρογόνο και -χρησιμοποιώντας μόνο νερό και ηλεκτρική ενέργεια- η διαδικασία της ηλεκτρόλυσης επιτρέπει τον διαχωρισμό του οξυγόνου από το υδρογόνο στο νερό, ενώ σε έναν σταθμό μπορεί να παραχθούν μέσα σε 15 λεπτά 210 κιλά αερίου υδρογόνου, εξηγεί η Sophie Masure, η μηχανικός του πρότζεκτ.

Ο οδηγός ενός λεωφορείου υδρογόνου William Mallet υποστηρίζει ότι “είναι απόλαυση να το οδηγείς”.

Με μία λέξη, “γαλήνη”.

Ο πρόεδρος της περιοχής Hauts de France Xavie Bertrand δίστασε, πάντως, να πιάσει το τιμόνι στα εγκαίνια της διαδρομής, αλλά δήλωσε υπερήφανος για τα νέα αυτά οχήματα που έρχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Γαλλίας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για την ανάπτυξη του υδρογόνου για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο εθνικός στόχος είναι να υπάρχουν 800 τέτοια βαριά οχήματα, μεταξύ των οποίων και λεωφορεία ως το 2023 και από 800 ως 2.000 ως το 2028.

Πέρα από αυτά τα έξι λεωφορεία υδρογόνου (αξίας 950 χιλ. ευρώ έκαστο), θα τεθούν σε υπηρεσία και 41 υβριδικά λεωφορεία 18 μέτρων για την ενίσχυση του δικτύου, που αναδιοργανώνεται πλήρως.

Το κόστος του πρότζεκτ ανέρχεται σε 405 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 213 εκ. ευρώ για τα έργα υποδομής, 23 εκ. ευρώ για την αγορά των 41 λεωφορείων, 22 εκ. ευρώ για την ανανέωση του συστήματος πληροφόρησης των επιβατών και για τα εισιτήρια και 12,9 εκ. ευρώ για το πρότζεκτ του υδρογόνου.

Το χέρι στην τσέπη έβαλαν το γαλλικό κράτος (48,4 εκ. ευρώ), η Ευρώπη (33,5 εκ. ευρώ), η περιφέρεια (31,7 εκ. ευρώ), οι κοινότητες (13,2 εκ. ευρώ) και το Συνδικάτο Μικτών Μεταφορών που κάλυψε το 50% του κόστους, για να πείσουν τους κατοίκους του Pas de Calais να αφήσουν το αυτοκίνητο.

Να επανέλθω, όμως, στην κόντρα ΗΠΑ – Ιράν, καθώς Ιρανοί βουλευτές τραγουδούσαν “θάνατος στην Αμερική” κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου την Κυριακή 23/6, όπως μεταδίδει το Reuters.

To περιστατικό συνέβη, όταν ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου υποστήριξε ότι “οι ΗΠΑ είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες του πλανήτη”.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη αμερικάνικου drone από τους Ιρανούς.

Ο Donald Trump υποστήριξε ότι ακύρωσε την τελευταία στιγμή μία στρατιωτική επίθεση, που θα γινόταν για αντίποινα, επειδή θα προκαλούσε τουλάχιστον 150 θανάτους και κάλεσε την Τεχεράνη σε συνομιλίες.

Το Ιράν ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον του.

“Η Αμερική είναι ο πραγματικός τρομοκράτης σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς σπέρνει χάος σε χώρες, δίνει προηγμένα όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προκαλεί ανασφάλεια και μετά λέει, ελάτε να διαπραγματευτούμε” ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μasoud Pezeskhian στο ξεκίνημα της συνεδρίασης που μεταδόθηκε απευθείας από το ραδιόφωνο.

“Θάνατος στην Αμερική” τραγούδησαν τότε κάποιοι βουλευτές.

Το σύνθημα αυτό, που επαναλαμβάνεται συχνά από την ισλαμική επανάσταση του 1979, κατά την οποία ανατράπηκε από την εξουσία ο άνθρωπος των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Σάχης, ακούστηκε λίγες εβδομάδες μετά τη δήλωση του Trump ότι “οι Ιρανοί δεν φωνάζουν τελευταία θάνατος στην Αμερική”.

Αν μη τι άλλο έχει ένα μοναδικό ταλέντο ο Αμερικάνος πρόεδρος να μας διασκεδάζει.

Είναι ένας σόουμαν σε μία χώρα που σχεδόν τα πάντα είναι σόου.

Bέβαια, για να είμαι και δίκαιος, και οι Ιρανοί για εσωτερική κατανάλωση κάνουν τους αδιάλλακτους και στο τέλος θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Τραμπ, όπως συνέβη και με τον Κιμ.

Όλοι μία εικόνα προσπαθούν να πλασάρουν προς τα έξω τελικά.

Έτσι κι εγώ για να κάνω φιγούρα την Κυριακή στην Παλμύρα, έριξα μία βουτιά με το κεφάλι από έναν βράχο σε 1 μέτρο βάθος.

Αν κάνεις επιφανειακή τη βουτιά, δεν βρίσκεις ποτέ στον πάτο.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι παρά το άψογο στιλ μου, μάλλον πέρασα απαρατήρητος.

Όπως και τα σαργουδάκια, ένα σκαθάρι, μία ούγαινα, ένας κακαρέλος, μερικές σάλπες και μελανούρια, ένας κέφαλος, μία μουρμούρα και κάτι χειλούδες, γύλοι και σπάροι, που κολυμπούσαν κάτω από εκατοντάδες ανθρώπους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, χαμός γίνεται στον κόσμο. Χαμός και στην παραλία εδώ μπροστά μου τώρα που ανεβάζω το κείμενό σας. Πάω να κάνω ένα ακόμα μπάνιο πριν την καταστροφή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.