Τα κουνούπια τραγουδάνε ακόμα

Πιτσιρίκο, δεν ξέρω αν έχει πάρει κάτι το αυτί σου, αλλά ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν ΗΠΑ και Βρετανία για τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ώστε να προσέχουν για να μην τους τσιμπήσουν κουνούπια, καθώς αναμένεται άλλο ένα καλοκαίρι με άστατο καιρό, όπως αναφέρει ο Guardian.

Μία εβδομάδα αφότου το Foreign Office (υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας) συμπεριέλαβε τα έντομα ανάμεσα στους πιθανούς κινδύνους ενός ταξιδιού στην Ελλάδα, έρχονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να συστήσουν στους τουρίστες να πάρουν προληπτικά μέτρα απέναντι στον ιό του δυτικού Νείλου, μετά από μία άνευ προηγουμένου έξαρση της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια το περσινό καλοκαίρι.

Μία έξαρση που οφείλεται στις πολλές βροχές οι οποίες οδήγησαν σε υπερπληθυσμό κουνουπιών, να συμπληρώσω εγώ, σύμφωνα με όσα είχαν πει πέρσι οι ειδικοί· δεν τα βγάζω από το μυαλό μου.

“Υπήρχαν πολλά κρούσματα και είναι πλέον ένα ζήτημα δημόσιας υγείας” λέει η Δανάη Περβανίδου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστηρίζοντας ότι “ο ιός έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα μέσω των αποδημητικών πτηνών και συστήνουμε στον καθένα να παίρνει προστατευτικά μέτρα, όπως να φοράει μακρυμάνικα και να αποφεύγει μέρη με στάσιμο νερό, αλλά και να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών”.

Το 2018 καταγράφηκαν 316 κρούσματα, αριθμός που συνιστά ρεκόρ, όπως και οι 50 θάνατοι, ενώ και το 2019 έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που νόσησαν από τον ιό του δυτικού Νείλου, τόσο σε αγροτικές, όσο και σε αστικές περιοχές.

Μόνο ένα 20% από όσους τσιμπηθούν θα εμφανίσει συμπτώματα σαν της γρίπης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο κ.λ.π. και μόλις 1% από το παραπάνω ποσοστό (δηλαδή 0,2% συνολικά) θα αρρωστήσει σοβαρά.

Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που διαγνώστηκαν με τον ιό πέρσι, 243 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα νευρολογικών ασθενειών, όπως η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία παράλυση.

Από το 2012 -όταν είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα και 35 θάνατοι- είχε να σημειωθεί ένα τόσο μεγάλο ξέσπασμα της ασθένειας του δυτικού Νείλου.

Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ζήτησε με τη σειρά της από τους πολίτες να παίρνουν προληπτικά μέτρα, όπως να καθαρίζουν τις περιοχές αναπαραγωγής κουνουπιών, κουρεύοντας κάθε τόσο τα χόρτα και τους θάμνους.

Με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί 31 εκ. τουρίστες -τριπλάσιους από τον πληθυσμό της- γίνονται ενέργειες για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού, αν και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιες περιοχές θα έχουν πρόβλημα.

“Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει μετακινηθεί από χωριά και υγρότοπους στα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη” είπε η Περβανίδου στον Guardian.

“Όπως τον χειμώνα περιμένουμε έξαρση της γρίπης -ωχ! μην τα λέτε αυτά στους χιονόφιλους-, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον ιό του δυτικού Νείλου” συμπλήρωσε η ίδια.

Τα κουνούπια μεταφέρουν τον ιό τσιμπώντας άγρια πουλιά, τα οποία είναι φορείς του, ενώ ευάλωτα σε αυτόν είναι και τα άλογα, εκτός από τους ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Κύπρο υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων το 2018 σε υψηλό επταετίας.

Επίσης, το τελευταίο κρούσμα για το 2018 καταγράφηκε τον Νοέμβριο στη Γαλλία, κάτι που δείχνει ότι η περίοδος διάδοσης του ιού τείνει να επιμηκυνθεί.

Τα αμέτρητα και ανίκητα κουνούπια στη Σαλαμίνα-που πετάνε και με ντάλα ήλιο, με καταρρακτώδη βροχή και με βοριά 8 beaufort- σκέφτηκα τη Δευτέρα το πρωί και δεν πήγα τελικά εκεί.

Εντάξει, σκέφτηκα και τη μία ή τις δύο συγκοινωνίες -ανάλογα με το αν έπαιρνα το καραβάκι από Πειραιά (αν είχε) ή από Πέραμα- και προσπάθησα να επανορθώσω για την κοπάνα μου με ένα δωράκι.

Κανονικό, όχι από αυτά τα μεταλλαγμένα κοχύλια που βλέπω στον βυθό στην Παλμύρα.

To θέμα είναι ότι γλίτωσα από τα κουνούπια, αλλά με ισοπέδωσε κυριολεκτικά η βροχή.

Καλά, στη θάλασσα έμεινα μέσα στο νερό μέχρι να κοπάσει, αλλά πού να ήξερα ότι θα είχε και δεύτερη δόση.

Αυτό που έφαγα στο ένα χιλιόμετρο που περπάτησα με τα πόδια μέχρι το σπίτι, δεν ήταν βροχή, βόμβες νερού ήταν.

Τώρα που σταμάτησε και βγαίνει ο ήλιος, η κουφόβραση είναι απίστευτη, ενώ τα σκουπίδια που παρέσυραν πριν τα νερά κάνουν σουλάτσο στους δρόμους. Anyway…

Πυρηνικό όπλο έχουν καταντήσει οι καταιγίδες, αλλά ας περάσουμε στα πραγματικά πυρηνικά όπλα, καθώς ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, η Le Monde στις αρχές του 2019 οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα κατείχαν 13.685 πυρηνικά όπλα, δηλαδή, 600 λιγότερα από ό,τι στις αρχές του 2018.

Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τη δεκαετία του 1980 όταν ήταν 70 χιλιάδες.

Αυτή η πτώση οφείλεται στις ΗΠΑ και τη Ρωσία που διαθέτουν το 90% των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν παγκοσμίως.

Οι δύο χώρες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη Νew Start του 2010, που περιορίζει τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών κεφαλών, που μπορούν να έχουν και τις υποχρεώνει να καταστρέφουν τις παλιές πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες χρονολογούνται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά αυτή η συνθήκη λήγει το 2021 και δεν έχει γίνει καμία σοβαρή συζήτηση για να επεκταθεί, καθώς βρισκόμαστε και σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Την επόμενη χρονιά, εξάλλου, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων θα κλείσει 50 έτη.

Και υπάρχουν πολλές ανησυχητικές τάσεις, όπως η συγκέντρωση πυρηνικών όπλων στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν, αλλά και η αυξημένη σημασία που δίνεται στα πυρηνικά όπλα και τον ρόλο τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ.

Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν, μάλιστα, το οπλοστάσιό τους και η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν αυξάνουν το μέγεθος των όπλων.

“Ο κόσμος έχει λιγότερα πυρηνικά -αλλά πιο σύγχρονα- και νομίζω απομακρυνόμαστε από την τάση που υπήρχε πριν πέντε χρόνια, όταν τα πυρηνικά ήταν περιθωριοποιημένα” λέει η Shannon Kile, διευθύντρια του Προγράμματος Ελέγχου των Πυρηνικών Όπλων.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δυο εντομοαπωθητικά έχω στο δωμάτιο. Και υγρό και ταμπλέτα. Δεν τα πιάνει τίποτα τα κουνούπια. Εντάξει, με τον αέρα μειώνονται κάπως τα τσιμπήματα. Μπορούμε να ρίξουμε πυρηνικά για τα κουνούπια, ώστε σκοτωθούν και τα κουνούπια και οι άνθρωποι, και να μη μας τσιμπάνε πια. Εδώ δεν έβρεξε καθόλου. Ούτε σύννεφο δεν πέρασε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.