Η Τουρκία δεν θα μπορεί να παίζει για καιρό σε διπλό ταμπλό

Πιτσιρίκο, σε ένα άρθρο της η Le Monde αναλύει πώς τρία χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Ρωσία άρχισε να της παραδίδει το σύστημα των πυραύλων S-400.

O Vladimir Putin ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε τηλεφωνήσει εκείνο το καλοκαίρι του 2016 στον Τayyip Erdogan για να του ευχηθεί “γρήγορη επιστροφή στη σταθερότητα”.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν το ξέχασε αυτό, όπως δεν ξέχασε και τη σκληρή κριτική των δυτικών εταίρων του για την καταστολή που εφάρμοσε έκτοτε με 50 χιλιάδες συλλήψεις και 150 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο.

Η αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, μέχρι πρότινος αντίπαλων στον πόλεμο της Συρίας, άρχισε εκείνο το καλοκαίρι του 2016 και έκτοτε αυτές οι σχέσεις γίνονται όλο και καλύτερες.

Ο νέος τσάρος και ο νέος σουλτάνος έχουν πολλά κοινά, τον συντηρητισμό τους, όπως και τον αυταρχισμό τους, την αγάπη τους για την ιστορία και τη θέλησή τους να πάρουν για τις χώρες τους ό,τι θεωρούν ότι τους ανήκει.

Οι S-400 είναι το σύμβολο αυτής της άνευ προηγουμένου συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία.

Η αγορά από την Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2017 αυτών των πυραύλων αεράμυνας για 2,2 δισ. ευρώ έσπειρε τον φόβο μεταξύ των συμμάχων της.

Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και ούσα η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ατλαντικής Συμμαχίας, όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών, η Τουρκία δεν ήταν ποτέ ένας βολικός εταίρος, ειδικά από το 2002, όταν και ανήλθαν στην εξουσία οι ισλαμιστές του ΑΚΡ (το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του Ερντογάν).

Η Τουρκία δεν ήθελε να εμπλακεί στο Αφγανιστάν, ήταν αντίθετη με την επέμβαση στη Λιβύη, είχε μία διφορούμενη σχέση με τους τζιχαντιστές στη Συρία και γενικά επί προεδρίας Erdogan ανησυχεί όλο και περισσότερο τους εταίρους της.

Το να αψηφήσει, όμως, το ΝΑΤΟ και να εγκαταστήσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 ήταν μία κίνηση που δεν είχε προηγούμενο.

Αυτοί οι πύραυλοι θα περιπλέξουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών, καθώς δεν είναι συμβατοί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και της ασφάλειας της συμμαχίας, απέναντι σε μία Ρωσία όλο και πιο επιθετική.

Παίζουν και το παιχνίδι του Putin που ήθελε με αυτούς τους πυραύλους να αναδείξει τους διχασμούς που υπάρχουν στα εσωτερικά του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Trump έχει δώσει προθεσμία ως τις 31 Ιουλίου στην Τουρκία για να ακυρώσει την αγοραπωλησία· σε διαφορετική περίπτωση, οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα είναι πολύ σκληρές για μία παραπαίουσα έτσι κι αλλιώς τούρκικη οικονομία.

Οι ΗΠΑ απειλούν επίσης να βγάλουν την Τουρκία εκτός του προγράμματος των F-35, των μαχητικών τελευταίας γενιάς και ήδη η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε αυτά έχει ανασταλεί.

Αν και ο Donald Trump έδωσε το σύνθημα, τα άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ φαίνεται προς το παρόν να είναι διστακτικά σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν και περισσότερο μοιάζουν να ελπίζουν ότι μετά τις δημοτικές εκλογές, ο Erdogan θα χάσει και τις προεδρικές το 2023.

Ο κανονισμός του ΝΑΤΟ απαγορεύει την αποβολή κράτους μέλους, ακόμα και την αναστολή της συμμετοχής του στη Συμμαχία.

Η Τουρκία έχει ήδη περιθωριοποιηθεί, εξαιτίας της καταστολής που εφάρμοσε μετά το πραξικόπημα του 2016 και θα πρέπει να κάνει μία γεωστρατηγική επιλογή στην υπόθεση των S-400.

Γιατί το να παίζει σε διπλό ταμπλό δεν θα είναι εφικτό για πολύ ακόμα.

Σε πολλά ταμπλό παίζει, εξάλλου, η Amazon, που σκοπεύει να φτιάξει μία αποθήκη στη Γερμανία, δημιουργώντας έτσι 2.800 νέες θέσεις εργασίας με μόνιμες συμβάσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Amazon μετά τις ΗΠΑ.

Αν το πλάνο της Amazon ευοδωθεί, τότε το προσωπικό της θα ξεπεράσει τις 20 χιλιάδες υπαλλήλους σε συνολικά 35 πόλεις της Γερμανίας μέχρι το τέλος του 2019.

Αυτή θα είναι η 13η αποθήκη της Amazon στη Γερμανία και θα κατασκευαστεί στην πόλη Mεγκενγκλάντμπαχ.

Η Amazon αντιμετωπίζει, πάντως, και προβλήματα με τα γερμανικά συνδικάτα εργαζομένων, που ζητούν μεγαλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους στις αποθήκες, οι οποίοι από το 2013 κάνουν συχνά απεργίες.

Αυτό το τελευταίο δείχνει, βέβαια, ότι και στην περίπτωση της Amazon ισχύει η σοφή λαϊκή ρήση “το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν τη βλέπει”.

Το αντίστροφο είπε ο Donald Τrump σε κάποιες γυναίκες – μέλη του Κογκρέσο – που προέρχονται από άλλες χώρες και είδαν τη “φάκα” εκεί, οπότε προτίμησαν το “τυρί” στις ΗΠΑ.

Και τις προέτρεψε ο Αμερικάνος πρόεδρος να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να φτιάξουν την καθημερινότητα και να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, ένα σχόλιο που θεωρήθηκε ρατσιστικό από τους Δημοκρατικούς, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Γιατί δεν πάνε στις διαλυμένες χώρες τους να φτιάξουν την κατάσταση και μετά να γυρίσουν εδώ και να μας δείξουν πώς τα κατάφεραν;” έγραψε στο Twitter o Trump.

Aν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, πιστεύεται ότι εννοούσε την Alexandria Ocasio – Cortez, εκλεγμένη στη Νέα Υόρκη, την Ilhan Oman, εκλεγμένη στη Μινεσότα, την Αyanna Pressley, εκλεγμένη στη Μασαχουσέτη και τη Rashida Tlaib, εκλεγμένη στο Μίτσιγκαν, οι οποίες είναι γνωστές ως “ομάδα” για τη σκληρή κριτική που ασκούν τόσο στον Τrump, όσο και στην τρέχουσα ηγεσία των Δημοκρατικών.

Μόνο η Οmar, που η οικογένειά της έφυγε από τη Σομαλία και εγκαταστάθηκε στη Μινεάπολις το 1997, έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο Trump επανήλθε και απαίτησε από τις τέσσερις γυναίκες να απολογηθούν στον ίδιο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ “για όσα απαράδεκτα είπαν”.

Τα σχόλιά του έγιναν, ενώ επικρατεί ένταση ανάμεσα στην επικεφαλής των Δημοκρατικών Nancy Pelosi και πιο προοδευτικά στελέχη των Δημοκρατικών, αλλά και τη στιγμή που ο Trump στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί το 2020, εξαπολύει επιθέσεις κατά των μεταναστών και υποδαυλίζει τις ρατσιστικές εντάσεις.

H πρόεδρος του κοινοβουλίου Nancy Pelosi, αλλά και άλλα στελέχη των Δημοκρατικών, όπως η Kamala Harris και η Kirsten Billigrand, που είναι εκ των υποψηφίων για να αντιμετωπίσουν τον Trump στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισαν τα σχόλιά του “ξενοφοβικά και ρατσιστικά”.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την άλλη, ή δεν πήραν θέση, ή υπερασπίστηκαν τον Trump, όπως έκαναν για παράδειγμα ο διευθυντής Ιθαγένειας και Μετανάστευσης Ken Cuccinelli, που είπε ότι τα σχόλια του προέδρου δεν ήταν ρατσιστικά, αλλά και ο Mike Pence.

Αντί επιλόγου, ένα σχόλιο για τους χιονόφιλους που με τον φανατισμό που τους διακρίνει και τη διαστρέβλωση της καιρικής και όχι μόνο πραγματικότητας, στην οποία συχνά επιδίδονται, μας έδιναν οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα -να έχουμε νερό μαζί μας, να μην μπαίνουμε σε τραμ και μετρό, μήπως και κοπεί το ρεύμα- λίγες ώρες πριν χτυπήσει το φονικό μπουρίνι.

Επίσης, οι εικόνες από τις καταστροφές του φονικού μεσογειακού κυκλώνα σε Εύβοια και Πελοπόννησο, των φονικών πλημμυρών του χειμώνα στην Κρήτη και των φονικών επίσης καταιγίδων του καλοκαιριού, έχουν δείξει ξεκάθαρα ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον καιρό (και) τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Δεν μας φτύνουν παιδιά, βρέχει. Για να αντιστρέψω και τη γνωστή λαϊκή ρήση.

Κλείνοντας, δεν με πείραξαν τόσο σχόλια όσων επιθυμούν τις κακοκαιρίες παρά τις τραγικές συνέπειες που έχουν, διότι στο κάτω κάτω κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει τον καιρό.

Με ενόχλησαν, όμως, σχόλια περί προδοσίας της Μακεδονίας, όχι γιατί δεν έχει ο καθένας το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά για τον φανατισμό που έβγαλαν.

Όπως και τα χαιρέκακα σχόλια για τον αδικοχαμένο Ζακ Κωστόπουλο, αλλά και η αυστηρή κριτική για τον επίσης αδικοχαμένο ψαρά στην Χαλκιδική.

Ας κάνουμε καμιά φορά και την αυτοκριτική μας.

Όχι ότι κι εγώ κάνω πάντα την αυτοκριτική μου.

Oύτε κάνω πάντα το καλό και το ρίχνω στον γιαλό για να επικαλεστώ άλλη μία λαϊκή ρήση.

Τον γιαλό που είχε και πάλι αρκετά πλαστικά, όπως και τα κρυστάλλινα νερά, από όπου μάζεψα μερικά.

Είδα και την πρώτη ζαργάνα, το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού.

Αφού χρειάστηκε να μεσιάσει το καλοκαίρι για να εμφανιστεί αυτό το ζωντανό βέλος στο απέραντο γαλάζιο.

Μαζί με ένα πολύχρωμο θηλυκό γαϊτανούρι, έδωσαν μία νότα αισιοδοξίας σε μία ακόμα μέρα που ήταν μουντή, σχεδόν μελαγχολική.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι S-400 θα καταλήξουν στις αποθήκες της Amazon και θα πουληθούν στο Διαδίκτυο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.