Τα ψάρια έφτασαν μέχρι τις πισίνες στην Αγγλία

Πιτσιρίκο, το μέιλ άργησε μια μέρα, καθώς πέρασα μία νύχτα στα επείγοντα, όπου συνόδευσα αγαπημένο πρόσωπο.

Εντάξει όχι όλη τη νύχτα, πριν τις 2 π.μ. ήμουν σπίτι, ενώ είχαμε πάει κατά τις 6 μ.μ., ούτε οκτάωρο δεν έκλεισα.

Δεν έφαγα κιόλας τίποτα με τόσους ανθρώπους που είδα να υποφέρουν -υπάρχουν, πάντως, και κάποιοι που πάνε νοσοκομείο για ψύλλου πήδημα-, αλλά με κάτι τέτοια έχω φτιάξει φοβερή σιλουέτα.

Αλίμονο, αν παραπονιέμαι.

Τι να πουν και οι ασθενείς, αλλά και οι γιατροί που χειρίζονται πραγματικά αμέτρητα περιστατικά.

Με την ευκαιρία, κυκλοφορεί γαστρεντερίτιδα, οπότε χρειάζεται λίγη προσοχή.

Αλλά και πολλή υπομονή, όπως και σε όλα στη ζωή.

Ακόμα και όταν περιμένεις για να κάνεις ένα ψάρι διάσημο, όπως τα σαργουδάκια που ξεχώρισαν αυτή τη φορά από την υποβρύχια συλλογή.

Μιας και ο λόγος, όμως, για ψάρια, πλάκα έχει το ακόλουθο ρεπορτάζ του Skynews για τις πλημμύρες που διαδέχτηκαν τους καύσωνες στο Ηνωμένο -Τελειωμένο, όπως το λέει ο Ηλίας-Βασίλειο.

Παρεμπιπτόντως, το Met Office επιβεβαίωσε τη θερμοκρασία των 38,7 βαθμών που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και είναι πλέον η υψηλότερη όλων των εποχών για τη Βρετανία, καταρρίποντας το ρεκόρ των 38,5 βαθμών από το 2003.

Αφού παραλείψω τα πολλά πολλά σχετικά με το πόσα χιλιοστά βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί κάθε περιοχής -τα 100 που έπεσαν σε μία μέρα στο Ροτσντέιλ ξεπέρασαν, πάντως, τον μέσο όρο ολόκληρου του Ιουλίου- περνάω στην πραγματική είδηση.

“Ένα γυμναστήριο έκλεισε στο Μάντσεστερ, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και εντοπίστηκαν ακόμα και ψάρια στην πισίνα του.

Το γυμναστήριο βρίσκεται κοντά σε ένα κανάλι που είχε υπερχειλίσει με τη σειρά του, μετά από 24 ώρες αδιάκοπης βροχής”.

Το θέμα είναι, έριξαν ξανά τα ψάρια στο κανάλι οι Αγγλάρες;

Ή τα άφησαν να πάθουν ασφυξία ή να πεθάνουν από ασιτία στη γεμάτη χλώριο πισίνα τους;

Το περιστατικό μου θύμισε που κάποτε με την παλιοπαρέα στο Π. Φάληρο θέλαμε να ρίξουμε βασιλικά καβούρια στη δημοτική πισίνα, διότι θεωρούσαμε το τμήμα πόλο ευνοημένο σε βάρος του μπάσκετ, που είχε ανέβει τότε στην Α1 και τελικά δεν έπαιξε για οικονομικούς λόγους.

Παρά το παιδιάστικο μυαλό μου, σκέφτηκα, όμως, ότι τελικά τα αγαπημένα μου καβούρια θα την πλήρωναν και δεν θα άλλαζε και τίποτα στους συσχετισμούς των δύο τμημάτων.

Κάπου εδώ τελειώνει, όμως, η πλάκα και αρχίζουν τα σοβαρά, καθώς oι αφγανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν σκοτώσει περισσότερους πολίτες (403+314= 717) το 2019 από ό,τι οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος (531), όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Στο Αφγανιστάν είναι κρίσιμες οι επόμενες βδομάδες, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, ενώ έπονται και οι προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει, ωστόσο, η ανησυχία ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές δείχνουν πλέον το πιο σκληρό τους πρόσωπο στον πόλεμο, ακριβώς για να ενισχύσουν τη θέση τους εν όψει των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Μία συμφωνία δεν θα βάλει επίσης απαραίτητα τέλος στη βία, καθώς το 10% των θυμάτων μεταξύ των πολιτών αποδίδεται σε μία οργάνωση φίλα προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος, η οποία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Τα θύματα είναι κατά 25% λιγότερα σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2018, αλλά πολίτες εξακολουθούν να σκοτώνονται κατά έναν σοκαριστικό και απαράδεκτο ρυθμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι αεροπορικές επιδρομές είναι ιδιαίτερα φονικές, με την αφγανική κυβέρνηση που συνεχίζει να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ -αν και επίσημα η αποστολή τους τελείωσε το 2014- να κατηγορεί για το γεγονός τους Ταλιμπάν που κρύβονται μεταξύ των πολιτών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν, ωστόσο, λόγο για δυσανάλογη χρήση βίας, ενώ οι Ταλιμπάν απορρίπτουν το αίτημα για εκεχειρία παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες και κάνουν χτυπήματα σχεδόν καθημερινά σκοτώνοντας όχι μόνο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και 300 πολίτες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, εξάλλου, ανάληψη ευθύνης για την κυριακάτικη επίθεση που προκάλεσε 20 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Πώς να μην υπάρχουν, όμως, τόσα θύματα στο Αφγανιστάν, που είναι μόνιμα σε μία εμπόλεμη κατάσταση, όταν το 2018 σκοτώθηκαν 164 υπερασπιστές του περιβάλλοντος που μάχονταν κόντρα σε πρότζεκτ εξορύξεων, αποψίλωσης δασών και αγροτοβιομηχανίας, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Μάλιστα, αμέτρητοι ακόμα έχουν πέσει θύματα βίας, εκφοβισμού σε όλο τον κόσμο.

Η χώρα με τους περισσότερους φόνους ακτιβιστών για το περιβάλλον είναι οι Φιλιππίνες με 30, ενώ στην Κολομβία και την Ινδία σκοτώθηκαν 24 και 23 άνθρωποι αντίστοιχα το 2018 και στη Γουατεμάλα 16.

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είχε, μάλιστα, τους περισσότερους νεκρούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Η ειδική απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών Vicky Tauli – Corpuz είπε ότι οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος είναι κυρίως άνθρωποι που βλέπουν τις περιοχές τους να καταστρέφονται και προσπαθούν να τις σώσουν, αλλά αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες ή τρομοκράτες.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι μικρότερος σε σχέση με το 2017, αλλά μπορεί να επανεκτιμηθεί.

Το πιο πολύνεκρο περιστατικό του 2018 σημειώθηκε στη νότια Ινδία, όπου 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία διαδήλωση ενάντια στην εξόρυξη χαλκού.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε μία μόνο πολιτεία της Βραζιλίας, ενώ στις Φιλιππίνες, που πήραν τη θλιβερή πρωτιά από τη Βραζιλία ως η χώρα με τα περισσότερα θύματα, εννέα καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών τους, εκτελέστηκαν από ενόπλους.

Την ίδια τύχη είχε και ο δικηγόρος τους λίγες μέρες αργότερα.

Η ΜΚΟ του ΟΗΕ για το κλίμα (GIEC) καταδικάζει επίσης και τον εκφοβισμό και τις φυλακίσεις υπερασπιστών του περιβάλλοντος.

Καταδικάζει και τον ρόλο των επενδυτών, ανάμεσά τους και αναπτυξιακές τράπεζες, που συμμετέχουν σε αμφιλεγόμενα πρότζεκτ, όπως και την παραβίαση δικαιωμάτων από συγκεκριμένες εταιρίες.

Οι πολυεθνικές που καταπατούν γη, επικαλούνται άγνοια για αυτό, αλλά θα πρέπει να διερευνούν αν τα εδάφη που εκμεταλλεύονται έχουν ενοικιαστεί νόμιμα και με τη συγκατάθεση των κοινοτήτων που ζουν εκεί για πολλές γενιές.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να είναι καλά ο άνθρωπός σας. Και μακριά από τα νοσοκομεία. Είχα μια εμπειρία πρόσφατα σε νοσοκομείο -ο Θεός να το κάνει- νησιού, και τα είδα όλα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.