Μαθήματα από το Brexit…

Φίλε μου Πιτσιρίκο, μέσα στον ναό της δημοκρατίας, στο παλαιότερο κοινοβούλιο του πλανήτη, τόλμησε ο Βρετανός Τραμπ να αποκαλέσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν «κότα»!

Βλέπω μονάχα μια κότα σε αυτό το κοινοβούλιο, είπε ο Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στον ηγέτη των Εργατικών, και κάθεται απέναντί μου.

Φοβερές εκφράσεις για μια δημοκρατία του επιπέδου της Μεγάλης Βρετανίας, όμως πέρα για πέρα αληθινές.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι έλεγε ότι πίστευε ο Κόρμπιν, πριν από 20, 10, 5 ή 2 χρόνια, για να αντιληφθεί πως Τσίπρες κα Μητσοτάκηδες είναι μικρά μαλλιαρά γατάκια μπροστά του.

Μιλάμε για λαμόγιο διεθνούς βεληνεκούς.

Από τις απόψεις που είχε για την ΕΕ, τις επεμβάσεις των Βρετανών και των Αμερικανών στο εξωτερικό, τις πάλαι ποτέ παρεμβάσεις του για την μονομερή κατάργηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βρετανίας, κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο νούμερο 10 της Downing Street, οι ηγέτες της ΕΕ άρχισαν να ψάχνονται για συμφωνία, αφού συνειδητοποίησαν ότι η Βρετανία μπορεί και να μην μπλοφάρει, και πως η πιθανότητα ενός No deal Brexit ήταν υπαρκτή.

Άλλωστε, δεν ήταν η Μέρκελ αυτή που είχε πει πρόσφατα ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε 30 μέρες αν έλυναν κάποια τεχνικά ζητήματα σε σχέση με τα σύνορα της Ιρλανδίας;

Το παραμύθι, βέβαια, της ολικής οικονομικής καταστροφής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από ένα No deal Brexit είναι γνωστόν τοις πάσι, όμως κανείς -ή πολύ λίγοι- μιλούσαν για βαρύ τίμημα που θα πλήρωνε και η ΕΕ.

Θυμίζω ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για την μεταφορά μερικών εκατοντάδων προσφύγων από τις χώρες υποδοχής στις χώρες του κέντρου· θα αποφάσιζε να πληρώσει ρεφενέ την ολοκληρωτική καταστροφή της Ιρλανδικής οικονομίας -όποιος έχει επισκεφτεί την Ιρλανδία ξέρει- μετά από ένα no deal Brexit;

To 25% των εξαγωγών της Ολλανδίας στο ΗΒ; Το 35% των εξαγωγών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο ΗΒ;

Η γερμανική οικονομία, μετά από μακρά στασιμότητα, ετοιμάζεται να μπει σε ύφεση, θα έπαιρνε λέτε στις πλάτες της η Μέρκελ την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Γερμανία για τα σύνορα της Ιρλανδίας;

Ούτε με σφαίρες!

Και τότε εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο ο «αριστερός» κύριος Κόρμπιν που μαζί με μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών -και ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Τερέζας Μέι- αφαιρούν το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί που είχε στα χέρια του το Λονδίνο, ψηφίζοντας τον νόμο που απαγορεύει το no deal Brexit.

Αφελή λοιπόν δεν τον λες εύκολα τον Κόρμπιν, λαμόγιο ναι!

Γιατί, αν δεν ήταν λαμόγιο, θα έριχνε την κυβέρνηση του Τζόνσον και θα άφηνε τον λαό να αποφασίσει παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του για το Brexit και τα υπόλοιπα ζητήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν την Βρετανική κοινωνία.

Όμως, δεν το έκανε.

Και μπορεί ο Τζόνσον να τον αποκαλεί κότα, εγώ όμως νομίζω ότι είναι απλά ένας θλιβερός απατεώνας που θα οδηγήσει το εργατικό κόμμα στην χειρότερη ήττα της ιστορίας του.

Χειρότερος κι από τον Μπλερ, που στο κάτω-κάτω δεν έκρυψε ποτέ την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του.

Στο λήμμα «πως ενισχύεται η ακροδεξιά και ο φασισμός» το όνομα του Κόρμπιν θα έχει μια εξέχουσα θέση.

Κι επειδή μιλάμε πολύ για την Ελλάδα και τον παραλογισμό του συστήματος και των πολιτών-πολιτικών της χώρας, ας ρίξουμε και μια ματιά στο βρετανικό –όχι και τόσο αν έχεις ζήσεις εκεί με τα μάτια σου ανοιχτά– παράδοξο, δίνοντας ένα απλό παράδειγμα από την στάση των Εργατικών στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Υποστηρίζουν το Brexit μόνο κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ και επιβάλλουν με νόμο την άποψή τους ως την μόνη δυνατή επιλογή.

Όμως, η ΕΕ εξακολουθεί να λέει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέα συμφωνία, αφού συμφωνία υπάρχει ήδη και είναι εκείνη στην οποία κατέληξε μαζί με την κλίκα της Μέι. Την οποία συμφωνία της Μέι, οι εργατικοί του Κόρμπιν καταψήφισαν και μπλόκαραν τρεις φορές στην Βουλή!

Ναι βρε, οι ξένοι είναι ορθολογικοί και οι Έλληνες παράλογοι.

Οι ξένοι πολιτικοί είναι gentlemen και οι Έλληνες λαμόγια και υπάλληλοι των ολιγαρχών.

Έτσι είναι, αν έτσι θέλουμε να είναι.

Στην πραγματικότητα, η μοναδική διαφορά είναι πως οι ξένοι είναι πρωτευουσιάνοι και οι δικοί μας καράβλαχοι.

Και οι πολίτες όλοι ούγκανοι. Οι ξένοι «Ευρωπαίοι ούγκανοι», εμείς «Βαλκάνιοι ούγκανοι». Όλοι ούγκανοι όμως.

Το πολύ προφανές, πάντως, είναι ότι παντού στον κόσμο οι «αριστεροί» είναι όλοι ίδιοι.

Κώλoι που ψάχνουν απεγνωσμένα για μια καρέκλα στα σαλόνια των ολιγαρχών, των τραπεζιτών και των χρηματιστών.

Και είναι πολύ συχνά εκείνοι που στρώνουν τον δρόμο στους ρατσιστές και στους φασίστες.

Shape the future, που λέει και στην προεκλογική του αφίσα και το λαμόγιο.

Τώρα η μοναδική επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού είναι το να παραβεί την νομοθεσία που ψήφισε το κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται να το κάνει. Δεν αρμόζει στο βρετανική νοοτροπία της Παρθενοπιπίτσας.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, οι “αριστεροί” είναι όπως είναι και η κοινωνία. Μόνο για την πάρτη τους. Από τη στιγμή που κυριάρχησε ο νεοφιλελευθερισμός -σιωπηλά και χωρίς οι πολίτες και οι κοινωνίες να το πάρουν χαμπάρι-, δεν υπάρχει Αριστερά. Υπάρχουν αριστεροί, όχι όμως Αριστερά. Και ας μην ξεχνάμε πως τα αριστερά κόμματα στην κυβέρνηση προκύπτουν όχι από επιλογή αλλά από απελπισία. Δεν έγιναν αριστεροί οι Έλληνες, όταν έκαναν κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, δεν είχαν πια -πέντε χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας- ποιο κόμμα να ψηφίσουν. Και τώρα το …βρήκαν πάλι. Ο Κόρμπιν είναι όλα αυτά που λες -εμένα αντιδράει το στομάχι μου όταν τον βλέπω- αλλά ο Μπόρις Τζόνσον είναι όλα αυτά που σιχαίνομαι. Πάντως, η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει γίνει ένα κακό ανέκδοτο. Όχι μόνο στην Βρετανία, παντού. Πέρασαν πάνω από τρία χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit, και είδαμε πού την έχουν γραμμένη την ψήφο των πολιτών. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.