A Wor(l)d in Spanish

Πιτσιρίκο, οι χειρουργικές επεμβάσεις με ρομπότ θα γίνουν κάτι συνηθισμένο στα νοσοκομεία, όπως αναφέρει το Skynews.

Η βοήθεια των ρομπότ στα χειρουργεία θα επιτρέψει, μάλιστα, να γίνονται οι επεμβάσεις με εκπληκτική ακρίβεια.

Και καθώς η ρομποτική χειρουργική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, οι γιατροί εκπαιδεύονται για το πώς θα χρησιμοποιούν τους νέους “συνεργάτες” τους.

Τα ρομπότ επιτρέπουν στους γιατρούς να κάνουν πολύπλοκες τεχνικές, χρησιμοποιώντας μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση.

Ο ορθοκολικός χειρούργος Jonathan Morton είναι ανάμεσα στους μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους του που έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής ρομπότ στη δουλειά τους.

“Είναι συναρπαστικό να βλέπεις την τεχνική των ρομπότ να εξελίσσεται, από εργονομικής άποψης το σύστημα είναι καλύτερο, διότι οι πιέσεις στο σώμα του ασθενή είναι λιγότερες και ο κίνδυνος τραυματισμού των γιατρών περιορίζεται” εξήγησε σχετικά.

“Στην πραγματικότητα δεν κάνει το ρομπότ την εγχείρηση, αλλά είναι ο γιατρός που με την εμπειρία και τη γνώση του καθοδηγεί τη μηχανή” ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Τα ρομπότ έχουν τέσσερις ευέλικτους συνδέσμους όπως και τα ανθρώπινα χέρια και ελέγχονται από τον γιατρό που χρησιμοποιεί έναν μικρό μοχλό και μία οθόνη τριών διαστάσεων.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να γίνει μία σειρά επεμβάσεων.

Η CMR Surgical, η εταιρία πίσω από τα ρομπότ, ισχυρίζεται ότι η νέα τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στην ιατρική.

“Το όραμα που έχουμε είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα, με το οποίο οι εγχειρήσεις θα γίνονται με την ελάχιστη επαφή με το σώμα του ασθενή, κάτι που θα μειώσει και τις επιπλοκές και τον πόνο, ενώ θέλουμε να χρησιμοποιούν ρομπότ όσο το δυνατόν περισσότερα νοσοκομεία γίνεται” ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρίας Mark Slack.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) θα διαθέσει 50 δισ. στερλίνες για την απόκτηση εξοπλισμού για τα ρομπότ, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Λοιπόν, το μέλλον των χειρουργικών επεμβάσεων δεν θα είναι σε ανθρώπινα χέρια;

Ο Richard Kerr από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργικής θεωρεί ότι η φύση της εγχείρησης δεν θα αλλάξει ποτέ.

“Τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν τους γιατρούς, αλλά θα γίνουν ένα από τα εργαλεία τους για τις επεμβάσεις στους ασθενείς”, ξεκαθάρισε.

“Ίσως, στο απώτερο μέλλον, κάποια στάδια μίας εγχείρησης να γίνονται από τα ρομπότ” συμπλήρωσε ο ίδιος, αφήνοντας ένα παραθυράκι ανοιχτό.

Το NHS έχει ήδη δώσει κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθούν όταν χρησιμοποιούν ρομπότ.

Από τη Βρετανία και τον Τραμπ περιμένουν, παρεμπιπτόντως, να δώσουν λύση -τώρα σώθηκαν- οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, όπου η κατάσταση αγριεύει.

Και βόμβες μολότοφ, χημικά, τούβλα και ρίψεις νερού με το ειδικό κανονάκι είχε το …μενού στις συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών, όπως μεταδίδει το BBC.

Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν, επιθέσεις δέχτηκαν και δημοσιογράφοι, ενώ υπήρξαν αψιμαχίες και ανάμεσα σε αντίπαλους διαδηλωτές και μπλοκαρίστηκαν οι είσοδοι του μετρό.

Νωρίτερα, εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το βρετανικό προξενείο, ζητώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο να πιέσει την Κίνα, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, όπως είχαν συμφωνηθεί κατά την παράδοσή του από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.

Οι ταραχές κρατούν εδώ και μήνες, εξαιτίας ενός νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση κατηγορούμενων στην Κίνα για να δικαστούν και το οποίο έχει πλέον αποσυρθεί.

Όμως, οι διαδηλωτές έχουν κι άλλα αιτήματα, όπως πλήρη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και έρευνα για τις βιαιότητες της αστυνομίας.

Υπάρχουν πληροφορίες για τούβλα που πέταξαν οι διαδηλωτές έξω από τη στρατιωτική βάση της Κίνας, που βρίσκεται κοντά στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Έβαλαν, επίσης, φωτιά σε ένα πανό που διαφήμιζε τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Φωτιά έπιασε και ένα φορτηγάκι που έχει ενσωματωμένο το κανονάκι με το οποίο γίνονται οι ρίψεις νερού, όταν το χτύπησε μία βόμβα μολότοφ.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα διαδηλωτές κρατούσαν αμερικάνικες σημαίες και ζητούσαν από τον Donald Trump να απελευθερώσει το Χονγκ Κονγκ.

Αν και το Χονγκ Κονγκ αποτελεί τμήμα της Κίνας, το καθεστώς “μία χώρα, δύο συστήματα” του δίνει πολλή αυτονομία και προστατεύει δικαιώματα, όπως η ελευθερία των συναθροίσεων και η ελευθερία του λόγου.

Αλλά οι διαδηλωτές θεωρούν και το καθεστώς “μία χώρα, δύο συστήματα” παρωχημένο και θέλουν να ελευθερωθεί το Χονγκ Κονγκ.

“Μας είχαν υποσχεθεί ότι στο Χονγκ Κονγκ οι άνθρωποι θα απολάμβαναν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη νομική δυνατότητα και την ηθική υποχρέωση να προστατέψει τον λαό του Χονγκ Κονγκ” ανέφερε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής.

Ζητούν επίσης από τον Donald Trump να παρέμβει και το Κογκρέσο να περάσει νομοσχέδιο που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Φωνάζουν, δηλαδή, τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Όλοι θέλουν έναν πατερούλη, ένα αφεντικό, όπως λες συχνά, Πιτσιρίκο.

Εκτός από τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, τον Donald Trump θέλει, όμως, και ο Kim Jong Un και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, με επιστολή που του έστειλε τον Αύγουστο του 2019, την ύπαρξη της οποίας αποκαλύπτει τώρα το Reuters, επικαλούμενο μία νοτιοκορεάτικη εφημερίδα.

Η επιστολή, η δεύτερη που έλαβε ο Trump τον περασμένο μήνα, κι ενώ έχουν παγώσει οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση, εστάλη πριν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, την ύπαρξη δεύτερης επιστολής.

Σε αυτή, ο Kim φέρεται να γράφει για την επιθυμία του να συναντήσει τον Trump σε μία νέα Σύνοδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Joongang Ilbo.

O Trump και ο Kim έχουν συναντηθεί τρεις φορές από τον Ιούνιο του 2018 για να βρουν τρόπους να επιλύσουν την κρίση με το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, αλλά δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Η τελευταία τους συνάντηση έγινε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα τον Ιούνιο του 2019, όταν και συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που είχαν κολλήσει μετά την αποτυχημένη Σύνοδο τον Φεβρουάριο του 2019 στο Βιετνάμ.

Οι τελευταίες δοκιμές πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα έγιναν λίγες μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Choe Son Hui ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει “συνομιλίες αμοιβαίας κατανόησης” αργότερα τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν ότι είναι απίθανο να γίνει νέα συνάντηση ανάμεσα στον Trump και τον Kim χωρίς προπαρασκευαστικές συζητήσεις, και υπενθύμισαν ότι ακόμα και με αυτές δεν είχε επιτευχθεί καμία συμφωνία και πρόοδος στο Ανόι του Βιετνάμ.

Βορειοκορεάτης αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ελπίζει για μία καλή συνάντηση και ότι οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε λίγες βδομάδες, αλλά είναι στο χέρι των ΗΠΑ αν θα οδηγήσουν σε πρόοδο ή σε κρίση.

Και ο Trump έχει πει ότι θέλει να συναντήσει τον Kim, ενώ στις 9 Αυγούστου είχε αποκαλύψει ότι έλαβε μία πολύ ωραία τρισέλιδη επιστολή από αυτόν, προσθέτοντας ότι θα συναντηθούν ξανά.

Τι ωραία, τι καλά.

Nα περάσω, όμως, στην αγαπημένη μου θάλασσα, καθώς ο Oscar Lundahl έπιασε ανοιχτά του νησιού Andoya στη βόρεια Νορβηγία ένα πλάσμα που έμοιαζε να βγήκε από την εποχή των δεινοσαύρων και τον έκανε σχεδόν να πηδήξει από τη βάρκα του.

Το Skynews γράφει ότι το συγκεκριμένο ψάρι μάλλον ανήκει στα καρχαριοειδή που ζουν σε μεγάλα βάθη -όπως π.χ. η χίμαιρα- και για αυτό έχει και μεγάλα μάτια για να βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι.

Όντως, ο 19χρονος, που ψάρευε γλώσσες των βόρειων θαλασσών, έπιασε το ποντικόψαρο, όπως ονομάζεται, σε βάθος 800 μέτρων και έκανε 30 λεπτά να το ανεβάσει στη βάρκα, μαζί με δύο γλώσσες που είχαν επίσης πιαστεί στα αγκίστρια.

Μετά εξέφρασε και τη λύπη του που το ψάρι πέθανε, λόγω της διαφοράς πίεσης, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να το φάει και είπε ότι ήταν πιο νόστιμο και από μπακαλιάρο.

Δεν νομίζω, εξάλλου, ότι το ποντικόψαρο (αν δεν πρόκειται για ευρυφάρυγγα – είδος βαθύβιου χελιού) είναι τόσο άσχημο, όσο λέει το κείμενο.

Σίγουρα, όμως, τα μελανούρια μου είναι πολύ πιο όμορφα.

Έχουν φοβερή φωτογένεια, επειδή τα χρώματά τους δεν είναι μελανά, όπως φαίνονται στα τελάρα των ψαράδων και στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, αλλά μπλε σαν τη θάλασσα, όταν τα βλέπεις γεμάτα χάρη και ζωντάνια στο απέραντο γαλάζιο.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ. Στον τίτλο έκανα μία παράφραση στον στίχο του τραγουδιού του Έλτον Τζον (Α Word in Spanish) για την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία. Αλλά και γιατί το ταμπεραμέντο, το μπρίο, η φινέτσα που βγάζει το βίντεο κλιπ του συγκεκριμένου τραγουδιού, είναι χαρακτηριστικά που έχει και η ισπανική ομάδα.

Ο τελικός του Μουντομπάσκετ θύμισε Σαϊτάμα, τότε που στη θέση της Αργεντινής ήταν η Ελλάδα. Αμφότερες κέρδισαν τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια των ουδέτερων με την επική πορεία τους, αλλά δεν έκαναν και το τελευταίο βήμα, αφού το εμπόδιο της Ισπανίας αποδείχτηκε αξεπέραστο.

Με πέντε τίτλους -αφού έχει κατακτήσει και τρία ευρωμπάσκετ τα τελευταία δέκα χρόνια- όλους με διαφορές από 13-23 πόντους και δύο σερί αργυρά ολυμπιακά μετάλλια, η Ισπανία είναι η πιο σταθερή αξία. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι Έλληνες φίλαθλοι -αλλά και δημοσιογράφοι- την αντιπαθούσαν τόσο. Αλλά ακόμα κι αν την αντιπαθείς, δεν γίνεται να μην την παραδεχτείς.

(Αγαπητέ φίλε, περιμένω το πρώτο Μουντομπάσκετ με ρομπότ. Η Ισπανία είχε την καλύτερη ομάδα, αν και εμείς θέλαμε -αφού δεν προχώρησε η εθνικη μας- να το πάρει η Αργεντινή. Αλλά πάντα είναι δύσκολο να νικήσει η αποικία τους αποικιοκράτες. Είναι και ψυχολογικό το θέμα. Οι Έλληνες αντιπαθούν την Ισπανία επειδή μας νικάει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.