Η Αγγλία ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, μετά το Μπουτάν

Πιτσιρίκο, η Αγγλία θα είναι o δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στον κόσμο για να επισκεφτεί κανείς το 2020, μετά το Μπουτάν στην κεντρική Ασία, χάρη στους ανεξίτηλους θησαυρούς της, όπως επισημαίνει το Skynews.

Αυτό, σύμφωνα με τον Guide Look Lonely Planet, που αξιολογεί τις χώρες με βάση τις ντόπιες μοναδικές εμπειρίες, που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες.

Ο συγκεκριμένος ταξιδιωτικός οδηγός γράφει για την Αγγλία ότι “οι αβεβαιότητες του Brexit κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια, αλλά τα ιστορικά κάστρα και οι καθεδρικοί, ναοί, τα γραφικά χωριά, η ύπαιθρος και φυσικά οι ακρογιαλιές παραμένουν μία σταθερή αξία στην Αγγλία”.

“Ένας περίπατος, ένα γεύμα fish and chips (το κλασικό βρετανικό ψάρι με πατάτες), η εξερεύνηση της θαλάσσιας ζωής, η ανακάλυψη απολιθωμάτων σε αρχαίους βράχους, το χτίσιμο κάστρων στην άμμο και η παρατήρηση δελφινιών σε πανέμορφες παραλίες είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρει στον επισκέπτη η αγγλική ακτογραμμή” συνεχίζει το αφιέρωμα.

Σύμφωνα με τον οδηγό Lonely Planet συνεχώς ανοίγουν νέες διαδρομές για το κοινό στη βρετανική ακτογραμμή, που θα είναι μήκους 3.000 μιλίων, όταν ολοκληρωθεί.

Όλα τα παραπάνω κατέταξαν την Αγγλία στη δεύτερη θέση, μπροστά από τη Βόρεια Μακεδονία, τα νησιά Αρούμπα της Καραϊβικής και τη Σουαζιλάνδη της Αφρικής, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των δημοφιλών προορισμών.

Όχι και πάρα πολύ μακριά από τον δημοφιλέστερο προορισμό στον κόσμο, το Μπουτάν, στο Ιράκ ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών διαδηλώσεων ήταν 157 νεκροί – 149 πολίτες και 8 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας – όπως αναφέρει η Le Monde.

To 70% των θυμάτων χτυπήθηκε με πραγματικά πυρά στο κεφάλι ή, στο σώμα, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση πολλών στρατιωτικών διοικητών στις 7 από τις 18 επαρχίες της χώρας, που σημειώθηκαν οι ταραχές μεταξύ 1 και 6 Οκτωβρίου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι – 107 πολίτες και 4 μέλη των σωμάτων ασφαλείας – σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, όπου έγιναν πάρα πολλές συγκρούσεις στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ.

Οι διαδηλωτές ζητούν την πάταξη της διαφθοράς, δουλειές και πιο λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι αρχές διέταξαν έρευνα για την αιματοχυσία, αν και μέχρι στιγμής δεν παραδέχονται ότι έγινε χρήση υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις της τάξης, πέρα από κάποια μεμονωμένα περιστατικά.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα έκανε λόγο και για πυροβολισμούς από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές.

Παράλληλα, απέλυσε τους διοικητές του στρατού, της αστυνομίας, της αντιτρομοκρατικής και της υπηρεσίας πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας.

Όλοι υπηρετούσαν στη Βαγδάτη και τα περίχωρα της.

Και η πίεση συνεχίζεται για τον πρωθυπουργό, καθώς έχουν προγραμματιστεί κι άλλες διαδηλώσεις από την Παρασκευή, ενώ για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι δυνάμεις της τάξης ευθύνονται για τους θανάτους πολιτών, είτε γιατί τους σκότωσαν ή, γιατί δεν τους προστάτεψαν από τους ελεύθερους σκοπευτές.

Τραγικός είναι, όμως, ο απολογισμός και από τις διαδηλώσεις στη Χιλή, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 15, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από τη Liberation.

Πρόκειται για ένα αγόρι 4 ετών, που έχασε τη ζωή του όταν ένας οδηγός έριξε το αμάξι του πάνω σε μία ομάδα διαδηλωτών.

Άλλη μία γυναίκα σκοτώθηκε από αστυνομικούς, σύμφωνα με την οικογένειά της.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 15 νεκρούς.

Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγκο έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι, κυρίως από πυρκαγιές και λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ.

Από τα υπόλοιπα τέσσερα θύματα, τα τρία δέχτηκαν πυροβολισμούς.

Και δεν λένε κουβέντα τα ελληνικά ΜΜΕ ούτε για τις αιματηρές διαδηλώσεις στη Χιλή, ούτε για αυτές στο Ιράκ, το Εκουαδόρ, την Αϊτή, τον Λίβανο.

Αν ήταν στη Βενεζουέλα, βέβαια, θα μας είχαν ζαλίσει.

Να αλλάξουμε, όμως, εντελώς θέμα, καθώς αποστολή του ρώσικου ναυτικού που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στον Αρκτικό Ωκεανό ανακάλυψε πέντε νέα νησιά, που αποκαλύφθηκαν με το λιώσιμο των πάγων, όπως αναφέρει ο Guardian.

Μέχρι τώρα θεωρούνταν μέρος του κύριου παγετώνα, αλλά η τήξη και η κατάρρευση των πάγων και οι αλλαγές στη θερμοκρασία οδήγησαν στην αποκάλυψη αυτών των νησιών.

Οι παγετώνες που έχουν χαθεί στον Αρκτικό Ωκεανό από το 2015 ως το 2019 είναι περισσότεροι από κάθε άλλη πενταετία στην ιστορία.

Η Ρωσία έχει στρατιωτικές και επιστημονικές βάσεις τα τελευταία χρόνια στην Αρκτική, μία περιοχή που προκαλεί όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς οι πάγοι λιώνουν και δημιουργούνται νέες θαλάσσιες διαδρομές, ενώ είναι πλέον και πιο εύκολη η πρόσβαση στους πλούσιους φυσικούς πόρους της.

Η αποστολή της Ρωσίας σε δύο αρχιπελάγη (Franz Josef Land και Novaya Zemlya) της περιοχής, απαρτιζόταν από 60 άτομα – ανάμεσά τους και πολίτες από τη Ρώσικη Γεωγραφική Κοινωνία – και έγινε με ρυμουλκό, αντί για παγοθραυστικό.

Μάλιστα, έγινε viral κι ένα βίντεο με την επίθεση θαλάσσιου ίππου σε φουσκωτό που πήγαινε να βγει σε μία στεριά.

Οι δύο μήνες που πέρασαν εκεί μπορούν να χαρακτηριστούν ως θερμοί, σύμφωνα με τον αρχηγό της εκπαιδευτικής αποστολής του βόρειου στόλου Denis Krets.

Tα πέντε νησιά που ανακαλύφθηκαν είχαν εντοπιστεί από δορυφορικές εικόνες, αλλά χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά από άνθρωπο και σύντομα θα τους δοθούν και ονόματα.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η ύπαρξη ενός νησιού που μέχρι πρότινος θεωρείτο χερσόνησος του Hall Island στο αρχιπέλαγος Franz Josef Land, δυτικά του Novaya Zemlya.

Υπάρχει, πάντως, και το θετικό της υπόθεσης, ότι κάποια μέρα άνθρωποι μπορεί να πηγαίνουν σε αυτά τα νησιά για κρουαζιέρα.

Εμείς σήμερα, πάντως, πήγαμε Βάρκιζα για βουτιά, αλλά στην άλλη άκρη της ενός χιλιομέτρου παραλίας η θάλασσα είχε γίνει καφέ από κάτι έργα που κάνουν πάλι εκεί.

Από τον Μάρτιο, Απρίλιο κατά διαστήματα σκάβουν τη γη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι μόνες φωτογραφίες που άξιζαν ήταν με έναν αστερία και κάτι κνιδόζωα, που φύονταν σε μία ξεχασμένη σημαδούρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Αγγλία δεν είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για το 2020 αλλά το δεύτερο καλύτερο μέρος να επισκεφτεί κάποιος, σύμφωνα πάντα με το Lonely Planet. Χαμός γίνεται στον πλανήτη, χαμός γίνεται και στο μέιλ μου. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.