Ο Μόντι και τα σκουπίδια και η Γκρέτα σε νέες περιπέτειες

Πιτσιρίκο, ο Ινδός πρωθυπουργός Νarendra Modi καθάρισε άρον, άρον παραλία από τα σκουπίδια ενόψει της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο οποίος επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο συγκεκριμένο θέρετρο, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Μodi και ο Xi βρίσκονται για διμερείς επαφές στην πόλη Mamallapuram της νότιας Ινδίας, γνωστή για τους αρχαίους ναούς και τα μνημεία της, αλλά και για την παραλία της που προσελκύει πολλούς σέρφερ, λόγω του ιδανικού κυματισμού της.

Ο Ινδός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον ίδιο να μαζεύει σκουπίδια και ανθρώπους που έτρεχαν στην παραλία να σπεύδουν να τον συνδράμουν έξω από το πολυτελές θέρετρο το πρωί του Σαββάτου 12/10.

Ο Modi μάζεψε πλαστικά μπουκάλια -στα οποία έχει κηρύξει πόλεμο- μπανανόφλουδες και άλλα σκουπίδια και τα έβαλε σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα με φόντο τα κύματα που έσκαγαν στην παραλία.

Ήταν άλλη μία προσπάθειά του να αναδείξει το πρόβλημα του καθαρισμού των δημόσιων χώρων στην Ινδία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μάζεψε σκουπίδια για 30 περίπου λεπτά και μετά παρέδωσε τη “συλλογή”του στον Jeyaraj από το προσωπικό του ξενοδοχείου, δίνοντας το σύνθημα για καθαρούς δημόσιους χώρους, αλλά και ανθρώπους με καλή υγεία και φυσική κατάσταση.

Oι πόλεις της Ινδίας έχουν από τα μεγαλύτερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά είναι και από τις πιο βρώμικες με όγκους σκουπιδιών να συσσωρεύονται στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη, εξαιτίας της ραγδαίας αστικής ανάπτυξης.

Ο Modi έχει ζητήσει να μπει ένα τέλος στην κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2022. Υπάρχουν ανησυχίες παγκοσμίως για την πλαστική ρύπανση, ειδικά στους ωκεανούς, όπου καταλήγει το 50% των πλαστικών μίας χρήσης, σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή και επηρεάζοντας και τον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Ο Modi ξενάγησε τον Xi στον Ναό της Ακτής, που χρονολογείται από τον έβδομο με όγδοο αιώνα και σε άλλα μνημεία που είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και έμειναν κλειστά για το κοινό, ενόψει της διήμερης συνόδου των δύο ηγετών.

Nα περάσω, όμως, και στην “αγαπημένη” σου Γκρέτα, Πιτσιρίκο, που προανήγγειλε κινητοποιήσεις διαρκείας των νέων για την κλιματική αλλαγή σε συγκέντρωση στο Ντένβερ, όπως αναφέρει ο Guardian.

H Τunberg υποστήριξε ότι η ίδια και συνομήλικοί της ακτιβιστές δεν θα καθίσουν να παρακαλάνε τους ηγέτες να δράσουν, διότι πιστεύουν ότι θα τους αγνοήσουν.

“Αντίθετα, θα τους πούμε ότι, αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνουμε εμείς” δήλωσε η 16χρονη και συμπλήρωσε, εν μέσω αποθέωσης, ότι “ο κόσμος ξυπνάει και εμείς είμαστε η αλλαγή, που θα έρθει είτε το θέλετε, είτε όχι”.

Η Tunberg μίλησε για αρκετά λεπτά μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στη συγκέντρωση που σημαδεύτηκε και από άλλους ακτιβιστές στο Κολοράντο, όπως ο 8χρονος Madhvi Chittoor, που κάνει τη δική του καμπάνια στην πολιτεία των ΗΠΑ ενάντια στα πλαστικά.

H Tunberg κατηγόρησε για άλλη μία φορά τους ηγέτες ότι δεν κάνουν αρκετά για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και πως αγνοούν τους επιστήμονες.

Είπε, μάλιστα, αρκετές φορές τη φράση “πώς τολμούν”, κάτι που είχε κάνει και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ πολλοί από το πλήθος επαναλάμβαναν τα λόγια της.

Η Tunberg άρχισε να κάνει μόνη της καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας τον Αύγουστο του 2018, απέχοντας από τα μαθήματά της μία φορά την εβδομάδα για να διαμαρτυρηθεί για την κλιματική αλλαγή.

“Οι Παρασκευές της για το Κλίμα” ενέπνευσαν εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο, που ζήτησαν με τη σειρά τους από τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση.

Η εμφάνιση της Tunberg στο Ντένβερ συνέπεσε με συγκεντρώσεις Ινδιάνων στη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα, ενώ η ίδια σχεδιάζει να κάνει περιοδεία στην αμερικάνικη ήπειρο και να συμμετάσχει σε μία σύνοδο για το κλίμα στη Χιλή τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Tunberg άρχισε την ομιλία της παραδεχόμενη ότι όσοι προσήλθαν στη συγκέντρωση πατούσαν στη γη που κάποτε ανήκε στις φυλές των Ινδιάνων Απάτσι και Σαγιέν.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και τέσσερα παιδιά που μελετούν την κλιματική αλλαγή, όπως ο 9χρονος Zariah Edwards που είπε ότι βγάζει από την πρίζα συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιεί για να κάνει οικονομία στην ενέργεια, ενώ η συνομήλική του Malisse Doung πρόσθεσε ότι έμαθε πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τις πολικές αρκούδες.

Αλλά και μία ενήλικη, η Ellie Rusinova από το Ντένβερ, που έβγαζε φωτογραφίες την Greta Tunberg, είπε ότι ο λόγος της 16χρονης είναι πολύ ισχυρός και καλύπτει τα συναισθήματα και άλλων, καθώς “νιώθουμε ότι χρειάζεται να γίνει μία αλλαγή”.

Στα χνάρια της Γκρέτα βαδίζει, όμως, και η Τζέιν Φόντα που συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ, όπως γράφει το Skynews.

Οι αστυνομικοί έβαλαν, μάλιστα, και χειροπέδες στην 81χρονη ηθοποιό και μετά την οδήγησαν στο περιπολικό έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

Η Fonda συνελήφθη μαζί με άλλα 16 άτομα για παράνομη διαδήλωση και, αφού της απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

Μία μέρα πριν τη σύλληψή της, είχε πει ότι θέλει να ενταχθεί στις διαδηλώσεις για το κλίμα, διότι εμπνεύστηκε από το απίστευτο κίνημα της νεολαίας.

Περιέγραψε, δε, την κλιματική αλλαγή ως μία συλλογική κρίση, που απαιτεί συλλογική δράση.

Η Jane Fonda δεν είναι καινούρια στον ακτιβισμό και πρόσφατα είχε επαινέσει τους νέους που ηγούνται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι δεν ευθύνονται για αυτήν.

“Ρισκάρουν πολλά και παρατούν πολλά για να πουν στους μεγαλύτερους σε ηλικία: Ξυπνήστε, γιατί δεν έρχεστε μαζί μας; Μας πήρατε το μέλλον” δήλωσε η διάσημη ηθοποιός στο ABC μεταξύ άλλων.

“Οπότε, η γιαγιά ενώνεται μαζί τους” δεν παρέλειψε και να αυτοσαρκαστεί η Jane Fonda, που επαίνεσε και την Greta Tunberg και ζήτησε από τις ΗΠΑ να ηγηθούν της μάχης για την κλιματική αλλαγή και να δώσουν έτσι το παράδειγμα σε χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία για να κάνουν το ίδιο.

Τα εύσημα να αποδώσω κι εγώ με τη σειρά μου στη νέα γενιά που κατέκλυσε το Σάββατο τη δαντελένια -ναι, και του Φαλήρου- ακρογιαλιά.

Kaι την Κυριακή ήταν ακόμα πιο καλά, με τσιπούρες, σάλπες, καλόγριες και μελανούρια στα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Τζέιν Φόντα πρέπει να έχει συμβάλει πολύ στην καταστροφή του περιβάλλοντος με αρώματα, κρέμες, πλαστικές, ιδιοκτησίες κλπ. Οπότε, τώρα γιατί διαμαρτύρεται; Πάντως, είναι καλό να αρχίσουν τον ακτιβισμό για την κλιματική αλλαγή οι ζάπλουτοι και οι σταρ, γιατί θα ξενερώσουν όλοι. Και τότε, ίσως ένα 16χρονο κορίτσι ή αγόρι πει ευθέως “παιδιά, το πρόβλημα για την κλιματική αλλαγή -και όχι μόνο- είναι ο καπιταλισμός”. Πολύ καλός ο καιρός σήμερα στο Αιγαίο. Οι παραλίες πεντακάθαρες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.