Ο σκύλος και το γεράκι

Πιτσιρίκο, στη βόρεια Καλιφόρνια θα κόψουν το ρεύμα σε 800 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εκδήλωση πυρκαγιών, όπως μεταδίδει το BBC.

Θα επηρεαστούν μεγάλα τμήματα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά όχι και η ομώνυμη πόλη.

Η υπηρεσία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Pacific Gas & Electric (PG&E) προειδοποίησε ότι οι διακοπές ρεύματος μπορεί να κρατήσουν για μέρες, προκαλώντας οργή σε κατοίκους.

Με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει ισχυρούς ανέμους, το μέτρο έχει στόχο να αποφευχθεί η πτώση καλωδίων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η ξηρή καύσιμη ύλη -τα ξερόχορτα, δηλαδή- σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί μία σπίθα για να φέρει την καταστροφή, σύμφωνα με τον Ray Riordan από την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων.

Έχει εκδοθεί και κόκκινος συναγερμός για ορισμένες περιοχές, καθώς οι συνθήκες είναι ανάλογες με του Οκτωβρίου 2017.

Την Τετάρτη είχαν μείνει χωρίς ρεύμα 500 χιλιάδες καταναλωτές και αναμενόταν να συμβεί το ίδιο σε 200 χιλιάδες στη συνέχεια της ημέρας.

Πριν από ένα χρόνο, η μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη Paradise είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 86 άνθρωποι, ενώ 150 χιλ. εκτάρια (1,5 εκ. στρέμματα) γης έγιναν στάχτη.

Η κακή συντήρηση του δικτύου της PG&E θεωρήθηκε η αιτία για την πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Η ίδια εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκε υπεύθυνη και για τις πυρκαγιές του 2017, ενώ κήρυξε πτώχευση, λόγω των πολλών μηνύσεων που δέχτηκε.

Η PG&E είναι, ωστόσο, ο μοναδικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλο μέρος της βόρειας Καλιφόρνιας, με συνέπεια οι περισσότεροι καταναλωτές στην περιοχή να μην έχουν εναλλακτική λύση.

Βιώσαμε μία άνευ προηγουμένου περίοδο πυρκαγιών πριν από δύο χρόνια, κι έτσι πήραμε μέτρα για την ασφάλεια των καταναλωτών μας, υποστήριξε η εκπρόσωπος της εταιρίας Tamar Sarkisian.

H PG&E προχώρησε σε διακοπές ρεύματος και πέρσι, αλλά όχι τέτοιας κλίμακας, που “σίγουρα δεν ευχαριστεί κανέναν, όμως είναι κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό”, όπως δήλωσε και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom.

Συνολικά, θα επηρεαστούν οι μισές κοινότητες της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, το βόρειο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, περιοχές φημισμένες για την οινοπαραγωγή τους, αλλά και πόλεις που φιλοξενούν μεγάλες ψηφιακές εταιρίες.

Τοπικά καταστήματα ανέφεραν, ήδη, αύξηση της πελατείας τους, τη στιγμή που πολλοί επικοινώνησαν με την PG&E για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, κατηγορώντας την εταιρία ότι σπατάλησε τα χρήματά τους για να δώσει μερίσματα στους μετόχους, αντί να τα αξιοποιήσει για να πάρει προληπτικά μέτρα και τώρα κόβει το ρεύμα, όπως γίνεται σε τριτοκοσμικές χώρες.

Από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, η PG&E άνοιξε 28 κοινοτικά κέντρα που παρέχουν εμφιαλωμένα νερά, φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών και άλλες υπηρεσίες.

Οι μαθητές των σχολείων ειδοποιήθηκαν επίσης να μείνουν σπίτι τους μέχρι νεωτέρας.

Πάντως, ο τοπικός μετεωρολόγος Mike Pechner δεν θεωρεί τα μέτρα υπερβολικά, καθώς με τους δυνατούς ανέμους τα καλώδια θα ταλαντώνονται μπρος-πίσω και, αν αγγίξουν το ένα το άλλο, μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Με τη διακοπή του ρεύματος, αυτό θα αποφευχθεί.

Κατά τα άλλα, συμφωνώ απόλυτα, Πιτσιρίκο, ότι ο μαζικός τουρισμός είναι καταστροφικός, ειδικά για μία χώρα με φτωχές υποδομές, όπως η Ελλάδα.

Παρεμπιπτόντως, ελπίζω να μην είναι καταστροφικός ο τυφώνας Hagibis, που θα πλήξει το Τόκιο το Σάββατο και οδήγησε ήδη στην αναβολή των αγώνων Αγγλία – Γαλλία και Νέα Ζηλανδία – Ιταλία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι, όπως αναφέρει το Skynews.

Tα παιχνίδια θα θεωρηθούν ισόπαλα, κάτι που σημαίνει ότι Αγγλία και Γαλλία περνούν στην επόμενη φάση, σε αντίθεση με τη Σκωτία που θέλει οπωσδήποτε νίκη απέναντι στην Ιαπωνία για να περάσει σε ένα παιχνίδι που λογικά θα γίνει κανονικά την Κυριακή.

Οι αρμόδιοι υποστήριξαν ότι δεν μετανιώνουν για τον καταρτισμό του προγράμματος, καθώς κανείς δεν περίμενε έναν τόσο ισχυρό τυφώνα τέτοια εποχή.

Ο τυφώνας Hagibis είναι κατηγορίας 5, έχει διάμετρο 1.400 χιλιομέτρων και ανέμους που πνέουν με ταχύτητες 180 μιλίων την ώρα και δεν δείχνουν σημάδια εξασθένησης.

Η ομάδα της Αγγλίας που θα ξαναπαίξει στο τουρνουά στις 19 Οκτωβρίου είχε καθηλωθεί για έξι ώρες στο αεροδρόμιο και κατά την άφιξή της στο Τόκιο, όταν είχε χτυπήσει τότε ο τυφώνας Faxai, αφήνοντας τρεις νεκρούς στο πέρασμά του και 1 εκ. σπίτια χωρίς ρεύμα.

Αυτή τη φορά θα επηρεαστεί εκτός από την ιαπωνική πρωτεύουσα και η Γιοκοχάμα.

Από την Ιαπωνία να περάσουμε, όμως, στην Τυνησία, όπου θα γίνει τηλεοπτικό debate την Παρασκευή ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, τον Nabil Karoui, που βγήκε πρόσφατα από τη φυλακή και του ανεξάρτητου ακαδημαϊκού Κais Saied, όπως αναφέρει η Liberation.

Αναμένεται να είναι, μάλιστα, περισσότερο διαδραστικό απ’ ό,τι αυτό που είχε γίνει και με τους 24 υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τότε το debate είχε χωριστεί σε τρεις βραδιές, κάτι σπάνιο για τον αραβικό κόσμο και είχε και μεγάλη απήχηση, καθώς το κάλυψαν και τηλεοπτικοί σταθμοί και εκτός Τυνησίας, η οποία μας έβαλε και τα γυαλιά.

Και μιας και λόγος για τυφώνες, από τον μεσογειακό κυκλώνα που μας έπληξε πέρσι είχα να δω τόσα σκουπίδια στη δαντελένια ακρογιαλιά και τον βυθό.

Ανάμεσα στις σακούλες, εντόπισα και απελευθέρωσα ακόμα και κάβουρα βασιλικό. Μάζεψα όσα σκουπίδια μπορούσα, αλλά ήταν σαν μία σταγόνα στον ωκεανό.

Όσο για τις φωτογραφίες που εικονίζεται και μία άλλη γάτα μαζί με τη Ζουζού και το Μαμούνι, της καημένης της σκότωσαν το μονάκριβο παιδί αδέσποτα σκυλιά.

Και μάλλον η γατούλα ήρθε να βρει παρηγοριά. Η Ζουζού τη φερμάρει, βέβαια, κανονικά.

Και η Κανέλα πήγε να της την πέσει και θα ακολουθούσε και η Λίζα, έστω και χωρίς να επιτεθεί.

“Όχι Κανέλα” της φώναξα και σταμάτησε αμέσως. Η Κανέλα και ακόμα περισσότερο η Λίζα, τη Ζουζού και το Μαμούνι όχι μόνο δεν τις πειράζουν, αλλά παραμερίζουν και για να περάσουν.

Αν δουν, όμως, άγνωστη γάτα θα την κυνηγήσουν. Για αυτό τις πάω και πάντα με λουρί βόλτα. Για να μην τσακώνονται με γάτες και άλλα σκυλιά στον δρόμο.

Και γιατί είναι νόμος ότι κάθε σκυλί κάποτε κάτι θα δαγκώσει. Αυτή είναι η φύση του.

Όπως και της γάτας, να κυνηγάει και να πιάνει από φίδια, σαύρες και ποντίκια μέχρι έντομα και πουλιά.

Τα περισσότερα σκυλιά δεν θα δαγκώσουν ποτέ άνθρωπο, αλλά ίσως έναν άλλο σκύλο, κάποια γάτα, ακόμα κι ένα μικρό γεράκι που εγκλωβίστηκε σε διάφανη τέντα είχαν στριμώξει κάποτε τα δικά μου.

Γενικά, τα σκυλιά κυνηγούν ό,τι κινείται γρήγορα. Για αυτό και με ζώα όπως χελώνες, βάτραχοι και σκαντζόχοιροι, ούτε που ασχολούνται.

Τουλάχιστον εκείνο το γεράκι τα κατάφερε τότε. Αφού έδιωξα τα σκυλιά, το απελευθέρωσα από την τέντα και πέταξε ξανά ψηλά.

Έτσι είχε αίσιο τέλος η περιπέτεια “ο σκύλος και το γεράκι”.

Για να παραφράσω και τον τίτλο μίας παλιάς ταινίας με τη Μισέλ Πφάιφερ, “Ο λύκος και το γεράκι”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλό είναι που κόβουν το ρεύμα σε σπίτια στην Καλιφόρνια. Μακάρι να το κόψουν μόνιμα σε όλα τα σπίτια του πλανήτη. Θα κάνει καλό στην κλιματική αλλαγή και θα χαρεί και η Γκρέτα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.