Don’t cry for me Argentina

Πιτσιρίκο, τη νίκη του στις εκλογές του Αφγανιστάν έσπευσε να προκαταβάλει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος, Abdullah Abdullah, χωρίς να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα και χωρίς να έχει ανακοινωθεί καν η συμμετοχή, όπως αναφέρει η Le Monde.

To ίδιο είχε κάνει και το 2014, όταν έχασε από τον Ashraf Ghani, υποχρεώνοντας τελικά τους Αμερικάνους να δεχτούν δύο επικεφαλής στην κυβέρνηση (Ghani πρόεδρος – Abdullah αντιπρόεδρος), κάτι που οδήγησε σε συνταγματική παράλυση”

“Nικήσαμε, δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο μεγαλύτερος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου Ashraf Ghani, πριν τον επαναφέρει στην τάξη η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 19 Οκτωβρίου και τα τελικά στις 7 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος εξέφρασε, πάντως, την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή μετράει και τις ψήφους που δεν έγιναν με το βιομετρικό σύστημα, ενώ είπε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με προσωπικότητες από την παράταξή του και ότι αυτή τη φορά δεν θα κάνει τη θυσία να συγκυβερνήσει με τον Ghani.

To μόνο σίγουρο είναι ότι η συμμετοχή κινήθηκε χαμηλά, γύρω στο 30%· δηλαδή, ψήφισαν 2,1 εκ. επί συνόλου 9,6 εκ. εγγεγραμμένων Αφγανών.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές, ο ΟΗΕ και δυτικές κυβερνήσεις χαιρέτισαν τη διαφάνεια αυτών των εκλογών, ειδικά σε σχέση με τις βουλευτικές του 2018 και τις προεδρικές του 2014, που ήταν χαοτικές.

Η αποχή εξηγείται από την ανασφάλεια για το ενδεχόμενο βίας από τους Ταλιμπάν, ειδικά μετά τη διακοπή των συνομιλιών τους με τις ΗΠΑ.

Οι αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, ωστόσο, σημειώθηκαν αρκετά μικρά περιστατικά σε όλη τη χώρα.

Η συμπεριφορά του Abdullah αποδυναμώνει, εξάλλου, και τους αφγανικούς θεσμούς, για τους οποίους αυτές οι εκλογές είναι μία ευκαιρία να αποκαταστήσουν το χαμένο τους κύρος από το 2018, όταν δέχτηκαν να διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, γεγονός που έκανε τους τελευταίους να μιλούν για κυβέρνηση-μαριονέτα.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται και μία σύγκρουση Abdullah-Ghani, με τον πρώτο να έχει αφήσει ήδη αιχμές από τις 26 Σεπτεμβρίου, προπαραμονή της ψηφοφορίας για “πολλές εκλογικές απάτες που θα γίνουν”.

Την ίδια μέρα ο Ghani διαβεβαίωνε ότι η χώρα χρειάζεται “έναν πρόεδρο και όχι δύο και αν κερδίσω στις εκλογές δεν θα δεχτώ πλέον μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας”.

Τόσο η αμερικάνικη πρεσβεία στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όσο και η Ευρωπαία επίτροπος Federica Mogherini συνέστησαν στους υποψήφιους προέδρους να είναι συγκρατημένοι και να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Nα περάσουμε, όμως, στην έτερη γαλλική εφημερίδα τη Liberation, που επισημαίνει ότι μέσα σε έξι μήνες το ποσοστό της φτώχειας στην Αργεντινή ανήλθε από 32% σε 35,4%, φτάνοντας σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την οικονομική κρίση του 2001.

Aπό την έρευνα που έγινε σε 31 μεγάλες πόλεις της λατινοαμερικάνικης χώρας, διαπιστώθηκε ότι 10.015.728 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μεταξύ των φτωχών, αυξήθηκε και ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες από 6,7% σε 7,7% στο διάστημα ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri στην προεκλογική του εκστρατεία είχε προβλέψει αυτά τα άσχημα στοιχεία, που “αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που ζούμε και που ακόμα κι αν πονάει, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε” όπως δήλωσε σχετικά.

Η Αργεντινή βρίσκεται σε ύφεση από το 2018 και για άλλη μία φορά απειλείται από μία μεγάλη οικονομική κρίση.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 30% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου και αναμένεται να εκτοξευτεί στο 55% ως το τέλος του 2019.

Η ανεργία αγγίζει το 10% του πληθυσμού και το εθνικό νόμισμα, το πέσο είναι σε ελεύθερη πτώση.

Don’t cry for me Argentina.

Αλλά αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες και η απόδειξη είναι ότι η οικονομία του Κατάρ συρρικνώθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aπό το πρώτο τρίμηνο του 2019 στο δεύτερο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν, εξάλλου, 0,9% κάτι που οφείλεται στην πτώση στους τομείς μεταποίησης και κατασκευών.

Συγκεκριμένα, στους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών η πτώση ήταν 7,4% και 3,5% αντίστοιχα.

Γενικότερα βαδίζουμε προς μία παγκόσμια ύφεση, όπως συμφωνούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι, ωστόσο, ένας Έλληνας συνάδελφος τους θεωρεί ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσει και οικονομική κρίση, ενώ η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί, αλλά μπορεί να βγει και ευνοημένη τελικά.

Σχετική είναι και η είδηση ότι η Danske Bank ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για εκκαθάριση στο υποκατάστημά της στην Εσθονία, μετά την απόφαση που είχε λάβει τον Φεβρουάριο του 2019 η ρυθμιστική αρχή της χώρας για κλείσιμό του, εξαιτίας του σκανδάλου με το ξέπλυμα χρήματος, όπως μεταδίδει το Reuters.

“H Danske Bank θα σταματήσει όλες τις τραπεζικές της δραστηριότητες στην Εσθονία σε συμμόρφωση με το πλάνο που συμφωνήθηκε με τη ρυθμιστική αρχή FSA” δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της δανικής τράπεζας και πρόεδρος της Επιτροπής Εκκαθάρισης Frederik Bjoern.

Όλα τα λογότυπα και τα σήματα της Danske Bank θα αφαιρεθούν από τα κεντρικά γραφεία στην πρωτεύουσα Ταλίν.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Οι υποβρύχιες φωτογραφίες είναι από την Ψάθα και το Αλεποχώρι και το θέμα δεν είναι ότι ο βυθός ήταν μέτριος. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αίσθηση εγκατάλειψης που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, με κατασκευές ακόμα και πεζοδρόμια και δρομάκια κοντά στη θάλασσα να έχουν πάθει καθίζηση.

Περάσαμε και από τη Μαυρολίμνη κοντά στα σύνορα Αττικής – Κορινθίας. Κάποτε ήταν λίμνη με βαθιά και σκοτεινά νερά, αλλά με τον σεισμό του 1981 βυθίστηκε το κομμάτι που τη χώριζε από τη θάλασσα και έγινε λιμανάκι για τα αλιευτικά και με το απέραντο γαλάζιο μια μεγάλη αγκαλιά. Σαν το Θυμάρι, βέβαια, πουθενά. Αλλά και την Τετάρτη το πρωί Φάληρο (από όπου και οι τελευταίες υποβρύχιες φωτογραφίες) πήγα, αντί για την αγαπημένη μου ακτή.

(Αγαπητέ φίλε, να είστε καλά και να βουτάτε πάντα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.