Πώς γίνεται να έχεις άποψη για όλα, εκτός από την υπόθεση του Noor 1;

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η υπόθεση του Noor 1, ενός πλοίου που μετέφερε στην Ελλάδα 2,1 τόνους ηρωίνης, δεν έχει απασχολήσει ποτέ ούτε έναν από τους λαλίστατους -και συνήθως εξαγριωμένους- σχολιαστές όλων των κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Αυτό δεν είναι κάπως περίεργο;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε σύντομα την ιστορία του Noor 1.

Το Noor 1, ένα πλοίο σημαίας Τόνγκο, έφτασε στην Ελευσίνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Ιούνιο του 2014, και οι 2,1 τόνοι ηρωίνης κατέληξαν σε αποθήκες στο Κορωπί και στη Φιλοθέη, όπου εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές και το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, την DEA.

Από την ημέρα εκείνη, εννιά μάρτυρες της υπόθεσης πέθαναν ξαφνικά -με διάφορους τρόπους- στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ένας εφέτης της δίκης σε πρώτο βαθμό, δέχτηκε στο σπίτι του δέμα-βόμβα.

Η εισαγγελέας της έδρας δέχτηκε απειλές στο σπίτι της.

Το 2015, η πρόεδρος της έδρας ζήτησε την εξαίρεσή της, επικαλούμενη μυικούς πόνους.

Δυο από τους πέντε δικαστές που κληρώθηκαν να δικάσουν την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό το 2018, δήλωσαν κώλυμα λίγες μέρες πριν την έναρξη της δίκης.

Επίσης, ένας από τους πέντε Εφέτες που είχαν οριστεί με κλήρωση να δικάσουν την υπόθεση, υπέβαλε αίτημα εξαίρεσής του από την υπόθεση για προσωπικούς λόγους.

Οι τρεις ανακριτές της υπόθεσης παραιτήθηκαν. Μάλιστα, η ανακρίτρια -που παραιτήθηκε δεύτερη- μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να θεωρεί πως η υπόθεση του Noor 1 είναι μια αδιάφορη και συνηθισμένη υπόθεση. Αν το Netflix κάνει σειρά την υπόθεση του Noor 1, θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης.

Γιατί λοιπόν υπάρχει τέτοια σιωπή;

Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι για την υπόθεση υπάρχουν και ποινικές διώξεις κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη;

(Στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σε τρεις συνεργάτες του, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για:
1. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών.
2. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
3. Διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.)

Και πάλι, όμως, είναι περίεργη αυτή η σιωπή.

Ξέρουμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί γνωστοί άνθρωποι που δεν αφήνουν τίποτα ασχολίαστο.

Δηλαδή, δεν γίνεται να γίνεσαι έξαλλος στην είδηση πως ο Μάρκος Σεφερλής θα παίξει στο Παλλάς και να μην γράφεις ούτε μια λέξη για την υπόθεση του Noor 1.

Γιατί ο Σεφερλής -είτε σου αρέσει, είτε όχι- δεν σκοτώνει. Οι 2,1 τόνοι ηρωίνης θα σκότωναν πολλούς ανθρώπους.

Αλήθεια πώς γίνεται να σχολιάζεις με αδέκαστο ύφος την ταινία του Γαβρά από το βιβλίο του Βαρουφάκη, κοινωνικά θέματα όπως οι υποθέσεις του Ζακ Κωστόπουλου και του Βαγγέλη Γιακουμάκη, υποθέσεις βιασμών, δηλώσεις πολιτικών, το αν είναι ακατάλληλο το Joker, τα κορίτσια που έκαναν το silly walk των Monty Python στην παρέλαση και ό,τι άλλο συμβαίνει, και να μην έχεις πει ή γράψει ούτε μια λέξη για την υπόθεση του Noor 1;

Δεν είναι πάρα πολύ περίεργο αυτό;

Δηλαδή, είναι πιο κρίσιμο θέμα για την ελληνική κοινωνία η ταινία του Γαβρά ή η μαθητική παρέλαση από την υπόθεση του Noor 1;

Εντάξει, καταλαβαίνω όλους αυτούς που δουλεύουν στα ΜΜΕ του Μαρινάκη -ο οποίος έχει αγοράσει τα μισά ΜΜΕ και τους μισούς δημοσιογράφους και “πνευματικούς ανθρώπους” της χώρας- αφού δεν είναι σωστό να γράψεις κάτι που μπορεί να θίξει το αφεντικό σου, γιατί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα βρεθείς χωρίς δουλειά· αν και θα μπορούσαν να γράψουν ύμνους για το αφεντικό τους και να δηλώσουν την βαθιά τους πεποίθηση για την αθωότητά του, πριν ξεσπαθώσουν κατά της Πάολας που τραγούδησε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι υπόλοιποι, όμως;

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι με το διαρκώς σηκωμένο δάχτυλο που μας υποδεικνύουν καθημερινά ποιο είναι το σωστό, πώς και δεν έχουν γράψει ποτέ μια λέξη για την υπόθεση του Noor 1;

Πώς γίνεται να έχεις άποψη για όλα, εκτός από την υπόθεση του Noor 1;

Αυτό θα αφήσω τον καθέναν από εσάς να το απαντήσει μόνος του.

(Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον αναγνωρίσει τον εαυτό του στο κείμενό μου, να μη μου θυμώσει. Ας κοιταχτεί στον καθρέφτη. Κι ας κατεβάσει το δάχτυλο επιτέλους.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.