Για μια χούφτα δολάρια

Πιτσιρίκο, το σχέδιο της Βρετανίας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 2/3 του μέσου μισθού – ή, πιο απλά, στις 10,5 στερλίνες (13,58 δολάρια) την ώρα- έχει πλέον και την έγκριση μίας ανεξάρτητης έρευνας, σύμφωνα με την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θέσπιση κατώτατου μισθού έχει αμελητέα επίπτωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι εταιρίες μπορεί να δουν να αυξάνει το κόστος μισθοδοσίας αμέσως μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο Συντηρητικός υπουργός Οικονομικών Sajid Javid είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι θα αυξήσει τον Εθνικό Μισθό Διαβίωσης (LNW) σε ένα νέο επίπεδο μέχρι το 2024 -ανάλογα και με το τι θα επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες- και από αυτή την αύξηση θα επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι άνω των 21 ετών, αντί για άνω των 25.

Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι θα αυξήσουν άμεσα τον κατώτατο μισθό στις 10 στερλίνες (12,93 δολάρια) την ώρα, αν νικήσουν στις εκλογές.

Μία ανεξάρτητη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης εξέτασε την επίπτωση των κατώτατων μισθών στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

Και έδειξε ότι υπάρχουν τα περιθώρια για μία αύξηση του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης (LNW) στα 2/3 του μέσου μισθού της Βρετανίας, ενώ μία τέτοια πολιτική θα πρέπει να αξιολογείται συνεχώς στην πορεία και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ο Javid έκανε λόγο “για απόδειξη ότι η προσέγγισή μας είναι σωστή”.

Αλλά οι Εργατικοί υποστήριξαν ότι “η υπόσχεση του Javid είναι μία προσβολή για τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες”.

“Είναι ένας εμπαιγμός προς ανθρώπους που θα πρέπει να περιμένουν για χρόνια” δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος των Εργατικών για οικονομικά θέματα John McDonell.

“Oι Εργατικοί θα εισάγουμε άμεσα έναν κατώτατο μισθό 10 στερλινών την ώρα για όλους από 16 ετών και άνω, υπερβαίνοντας κάθε επικοινωνιακό τρικ που οι Συντηρητικοί επινοούν” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τσακώνονται Συντηρητικοί και Εργατικοί για το ποιος θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό πιο πολύ.

Για μια χούφτα στερλίνες, δηλαδή.

Για μια χούφτα δολάρια καλύτερα (αφού αναγράφεται η αύξηση και σε δολάρια), όπως έλεγε και ένα γουέστερν παλιά.

Στη Δύση είμαστε, άλλωστε, που ήταν πάντα άγρια.

Για μια χούφτα δολάρια, λοιπόν, καλούν τον κόσμο να τους ψηφίσει.

Εκλογές έρχονται, όμως, στη Βρετανία και θα τάξουν οι δύο μονομάχοι ακόμα πολλά.

Αν υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, οι δημόσιες δαπάνες θα φτάσουν σε επίπεδα που η Βρετανία δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970, με ένα think tank (δεξαμενή σκέψης – πρόκειται για ιδρύματα που κάνουν οικονομικές αναλύσεις) να προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί και αύξηση φόρων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μετά από μία δεκαετία αυστηρών ελέγχων στον προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά που προκάλεσε η οικονομική κρίση, τόσο οι Συντηρητικοί, όσο και οι Εργατικοί υπόσχονται στους ψηφοφόρους περισσότερες δημόσιες δαπάνες.

“Oι δεσμεύσεις για τέλος της λιτότητας και για μεγάλα σχέδια υποδομών μπορεί να οδηγήσουν τη Βρετανία πίσω σε ένα διογκωμένο δημόσιο της δεκαετίας του 1970” ανέφερε ο Matt Whittaker από το Resolution Foundation (το think tank ντε).

Ο υπουργός Οικονομικών Sajid Javid ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο αυξήσεις για δημόσιες υπηρεσίες σε βάθος 15ετίας και πρόσθεσε ότι θέλει περισσότερες δαπάνες και για υποδομές.

“Το θέμα είναι ότι ό,τι υποσχέσεις κι αν δοθούν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, οι φόροι θα αυξηθούν την επόμενη δεκαετία” επιμένει, ωστόσο, ο Whittaker.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson είπε από την πλευρά του ότι επιθυμεί και χαμηλότερους φόρους, παράλληλα με την αύξηση των δαπανών.

Ο εκπρόσωπος των Εργατικών για οικονομικά θέματα John McDonell είπε ότι το κόμμα του προτείνει αύξηση του φόρου εισοδήματος για το 5% των Βρετανών με τα υψηλότερα εισοδήματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Με τους Συντηρητικούς στην κυβέρνηση, η Βρετανία μείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού της από το 10% στο 2% του ΑΕΠ της από το 2010.

Αλλά το έλλειμμα άρχισε να αυξάνεται ξανά επί πρωθυπουργίας Theresa May, η οποία χαλάρωσε τη θηλιά της κυβέρνησής της στη μισθοδοσία του δημοσίου και υποσχέθηκε περισσότερες δαπάνες για την υγεία.

Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας ανέρχεται πλέον σε 1,8 τρισ. στερλίνες (2,3 τρισ. δολ.) και στο 80% του ΑΕΠ της.

Είναι μεγαλύτερο από το χρέος της Γερμανίας, αλλά μικρότερο από των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να αυξηθεί ξανά ως ποσοστό του ΑΕΠ, ειδικά από τη στιγμή που η επίδραση του Brexit στην οικονομία δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Με το πλάνο των Συντηρητικών για τις υποδομές, οι δημόσιες δαπάνες μπορεί να αυξηθούν στο 41,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2023, έναντι 40% που είναι τώρα, σύμφωνα με το think tank Resolution Foundation.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες δαπάνες θα είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο του 37,4% των δύο δεκαετιών πριν την οικονομική κρίση του 2008-9 και οριακά χαμηλότερες από τον μέσο όρο του 42% μεταξύ 1966 και 1984.

Περαιτέρω δαπάνες για την υγεία σε έναν γηρασμένο πληθυσμό, όπως αυτός της Βρετανίας, θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες πάνω από τον μέσο όρο του 1970, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του think tank.

Aν οι Εργατικοί επαναλάβουν την υπόσχεση των εκλογών του 2017 για δημόσιες δαπάνες 48,6 δισ. στερλινών και για υποδομές 250 δισ. στερλινών σε βάθος δεκαετίας, τότε οι κρατικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 43,3% του ΑΕΠ, δηλαδή, πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 1970.

Παρ’ όλα αυτά, θα είναι μικρότερες από τις δημόσιες δαπάνες της Γερμανίας και της Γαλλίας, που ανέρχονταν στο 44% και 56% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Από τη Βρετανία ας περάσουμε, όμως, στη Γαλλία, όπου μία 70χρονη γυναίκα στη Νίκαια έχασε τη ζωή της, μετά από καθίζηση του εδάφους, που παρέσυρε και το σπίτι της, όπως αναφέρει η Le Monde.

H υποχώρηση του εδάφους οφείλεται στις σφοδρές βροχοπτώσεις της θύελλας Amelia που πλήττει τη χώρα και προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε συνολικά 140 χιλιάδες νοικοκυριά.

Η Amelia συνοδεύεται και από ισχυρούς ανέμους ταχύτητας 163, 148 και 146 χιλιομέτρων την ώρα στα παράλια του Ατλαντικού, αλλά και 121 χιλιομέτρων την ώρα στην ενδοχώρα, και συγκεκριμένα στο Μπορντώ.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από δέντρα που έπεσαν και κλαδιά που έσπασαν και ένας ποδηλάτης από στύλο, ενώ επιστρατεύτηκαν 700 τεχνικοί και επανέφεραν το ρεύμα σε 110 χιλιάδες σπίτια.

Η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει 2.141 φορές στα παράλια του Ατλαντικού, όπου εκκενώθηκε κάμπινγκ από 47 ανθρώπους και κατέρρευσε στέγη καζίνο, ενώ έπεσαν 128 δέντρα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Άλλες 180 φορές επενέβη η πυροσβεστική στα νότια από τη Μασσαλία ως τη Νίκαια, όπου ισχυρές βροχές σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις.

Κοντά στη Μασσαλία καταγράφηκαν 50 χιλιοστά βροχής σε τρεις ώρες και οι πυροσβέστες διέσωσαν 30 οδηγούς από τα πλημμυρισμένα αυτοκίνητά τους.

Πλημμύρισαν επίσης και μαγαζιά.

Πιο βόρεια προς την περιφέρεια των Άλπεων χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής σε 30 περιπτώσεις, εκ των οποίων 13 αφορούσαν παγίδες στους δρόμους από τα νερά της βροχής.

Η κακοκαιρία Amelia έπληξε ακόμα και το νησί της Κορσικής, με συνέπεια να ακυρωθούν δύο πτήσεις προς την πρωτεύουσά του Αζαξιό (ή Αιάκειο) και άλλες δύο να κατευθυνθούν προς την Μπαστιά.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τα του καιρού, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeο ενημέρωσε και επίσημα τον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που έχει ως στόχο να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, όπως γράφει η Liberation.

O Βarack Obama ήταν αυτός που είχε υπογράψει τη συμφωνία για λογαριασμό των ΗΠΑ το 2015 και την επικύρωσε στις 4 Νοεμβρίου του 2016.

Αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία το 2017, ο Donald Trump είχε ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, αλλά λόγω μίας ρήτρας δεν μπορούσε να το κάνει πριν περάσουν τρία χρόνια από την επικύρωσή της.

Τελικά στην τρίτη επέτειο από την επικύρωσή της επισημοποίησε την απόφασή του, την οποία ο Mike Pompeo αιτιολόγησε με το σκεπτικό ότι η Συμφωνία για το Κλίμα είναι άδικη οικονομικά για τους εργαζόμενους, τις εταιρίες και τους φορολογούμενους, λόγω των δεσμεύσεων που προβλέπει για τις ΗΠΑ.

Τυπικά, η αποχώρηση των ΗΠΑ θα γίνει μέσω μίας διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη, δηλαδή, των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ. Ούτε την Τρίτη πήγα Θυμάρι για να μην κολλήσω τους δικούς μου, καθώς είμαι ελαφρά μπουκωμένος, οπότε επέλεξα τη Σαρωνίδα για βουτιά. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90, τότε που πηγαίναμε από το Θυμάρι με το ΚΤΕΛ όλα τα παιδιά. Αυτή τη φορά δεν πήρα το ΚΤΕΛ, για να μην κολλήσω και τους ανυποψίαστους επιβάτες· εντάξει, και για για μην ταλαιπωρηθώ. Πήγα επίσης Σαρωνίδα, επειδή την πιάνει ξώφαλτσα ο νοτιάς και δεν είχε θολώσει πολύ η θάλασσα παρά τη βροχή. Όπως φαίνεται και από τις υποβρύχιες φωτογραφίες με τα κεφαλόπουλα, τις καλόγριες και τα μελανούρια να ξεχωρίζουν στον αφρό και μία πετονιά με φελλό, που μάζεψα με μερικά ακόμα σκουπίδια από τον βυθό.

(Αγαπητέ φίλε, ωραίες οι προεκλογικές υποσχέσεις Εργατικών και Συντηρητικών αλλά σκοντάφτουν στην πραγματικότητα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και στην εξαφάνιση άπειρων θέσεων εργασίας. Δεν πειράζει που αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Θα φτιάξουν τείχη στα σύνορά τους και θα μείνει η κλιματική αλλαγή εκτός ΗΠΑ. Να είστε καλά και περαστικά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.