Το μετέωρο βήμα της ειρήνης

Πιτσιρίκο, στο Παρίσι θα φιλοξενηθεί στις 9 Δεκεμβρίου η τετραμερής Σύνοδος για να επιτευχθεί ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει η Le Monde.

H Σύνοδος θα ονομαστεί, μάλιστα, “Νορμανδία” και, εκτός των εκπροσώπων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Η Ουκρανία που ζητούσε επιτακτικά την πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνάντησης, επιβεβαίωσε άμεσα την παρουσία του προέδρου Volodymyr Zelenskiy στο Παρίσι, την ίδια στιγμή που η Ρωσία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει κάτι.

Ο Vladimir Putin έχει δεχτεί, ωστόσο, πιέσεις από τον Emmanuel Μacron, προκειμένου να παραστεί σε μία τέτοια συνάντηση.

Η αμέσως προηγούμενη Σύνοδος σε επίπεδο κορυφής είχε γίνει στο Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2016.

Από τότε, όλες οι διπλωματικές προσπάθειες σκόνταψαν στη σκληρή πραγματικότητα, καθώς η βία μπορεί να περιορίστηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε.

Ο πόλεμος στο Donbass έχει κοστίσει 13 χιλιάδες ζωές, ενώ 3.300 ήταν οι νεκροί πολίτες.

Επίσης, η κατάσταση στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, πέρα από τις εκεχειρίες που έχουν επιτευχθεί, η απόσυρση στρατευμάτων από το Donbass είναι μία ακόμα ένδειξη καλής θέλησης των αντιμαχόμενων.

Το ίδιο και η ανταλλαγή αιχμαλώτων, που έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου, με τον σκηνοθέτη Oleg Sentsov να είναι ανάμεσα σε αυτούς που απελευθερώθηκαν.

“Και σε αυτή τη Σύνοδο θα σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος” όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία, εκτιμώντας ότι ο Zelenskiy κατάφερε να κινητοποιήσει τον Putin, αλλά αναγνωρίζοντας ότι ακόμα υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

Για το Παρίσι, αυτές οι χειρονομίες θα επιτρέψουν να γίνουν βήματα προς την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ του 2015.

Η εφαρμογή της αποδείχτηκε σε αρκετές περιπτώσεις προβληματική.

Σύμφωνα με το σχέδιο Steinmeierμ προβλέπεται ένα ειδικό καθεστώς στις ζώνες των φιλορώσων παράλληλα με τη διεξαγωγή εκλογών, ωστόσο, ο βαθμός αυτονομίας που θα έχουν οι αντάρτες παραμένει ασαφής.

Πριν την ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της Συνόδου, η ρώσικη πλευρά επανέλαβε το αίτημά της να ξεκαθαρίσουν πρώτα κάποια βασικά θέματα.

Στην Ουκρανία, ο Zelenskiy που εκλέχθηκε υποσχόμενος ότι θα φέρει την ειρήνη, έχει να αντιμετωπίσει τώρα τον φόβο της κοινής γνώμης ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί τις όποιες συναινέσεις γίνουν, προκειμένου να δημιουργήσει μία μόνιμη γκρίζα ζώνη στο Donbass.

Μένει να αποδειχτεί τι στάση θα κρατήσουν οι δύο ηγέτες της ΕΕ, με τον Macron να ζητάει επανειλημμένα συμφιλίωση με τη Ρωσία, χωρίς να θέλει να παρακάμψει, βέβαια, και την ουκρανική ατζέντα.

Από την ανατολική Ευρώπη να περάσουμε, όμως, στη Λατινική Αμερική, καθώς η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας προγραμμάτισε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο 16/11 με την ελπίδα να δώσει και πάλι πνοή στο κίνημα ανατροπής του Nicolas Maduro, ο οποίος παραμένει στην εξουσία παρά την οικονομική κρίση και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αλλά οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν μικρότερες σε σχέση με εκείνες που είχαν γίνει νωρίτερα μέσα στο 2019 και οι συμμετέχοντες σε αυτές λιγότερο αισιόδοξοι, παρά τις διαδηλώσεις του Juan Guaido στην πρωτεύουσα Καράκας ότι “νόμιζαν πως θα μας πιάσουν στον ύπνο” και πως “η Βενεζουέλα νίκησε απόψε στους δρόμους”.

Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν, πάντως, και αύριο Δευτέρα 18/11 με τη συμμετοχή και φοιτητών και νοσοκόμων για να ασκηθεί περισσότερο πίεση στον Maduro.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές που επευφημούσαν τον Guaido το Σάββατο, διαλύθηκαν μετά το τέλος της ομιλίας του, χωρίς να συγκρουστούν με την αστυνομία.

Όπως παραδέχτηκαν κάποιοι, μοιάζει απίθανο πια να ανατρέψει ο Guaido τον Μaduro, άσχετα αν και ακόμα και 1% πιθανότητα να υπάρχει, οι διαδηλωτές θα δώσουν το 99% της πίστης τους για να συμβεί.

H Βενεζουέλα υποφέρει εδώ και χρόνια από υπερπληθωρισμό και έχει μία οικονομία που καταρρέει, κάτι που έχει οδηγήσει εκτός χώρας 4 εκ. ανθρώπους, που αναζητούν μία καλύτερη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.

Αλλά η αλλαγή στη Βενεζουέλα εξαρτάται και από το αν θα υπάρξει και αλλαγή στάσης των ενόπλων δυνάμεων, που παραμένουν πιστές στον Maduro και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αντίθετα, οι στρατιωτικοί ηγέτες στη Βολιβία ζήτησαν από τον Morales να αποχωρήσει.

O Morales κατηγορήθηκε, όπως και ο Maduro, για χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος τον Οκτώβριο του 2019 και τελικά παραιτήθηκε μετά από βίαιες διαδηλώσεις.

Διαδήλωση στο Καράκας έκανε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να υποστηρίξει τον πρόεδρο της Βολιβίας Morales.

Με τους διαδηλωτές να ξεκαθαρίζουν ότι στη Βενεζουέλα δεν θα γίνει ό,τι και στη Βολιβία και ότι η δική τους επανάσταση είναι ειρηνική, αλλά είναι και ένοπλη.

Πάνω από 50 χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Guaido ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις που έπληξαν τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Ο Maduro χαρακτηρίζει τον Guaido σκυλάκι των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας.

Στα ψιλά πέρασε, εξάλλου, το μακελειό που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη Γάζα.

Χαμπάρι δεν πήρα, και κατόπιν εορτής διάβασα στο Reuters ότι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν δύο ρουκέτες από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ το Σάββατο 16/11 και ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους, διαταράσσοντας μία -ούτως ή άλλως- εύθραυστη εκεχειρία.

Oι σειρήνες ήχησαν μέσα στη νύχτα στην ισραηλινή πόλη Μπερσεβά, 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυρά.

Μερικές ώρες αργότερα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε στρατιωτικά φυλάκια της Χαμάς, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Η νυχτερινή επίθεση με ρουκέτες έγινε μόλις δύο μέρες μετά την εκεχειρία που έβαλε τέλος στη συνοριακή βία, ανάμεσα στο Ισραήλ και μία μικρότερη παλαιστινιακή οργάνωση, την Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι χειρότερες μάχες εδώ και μήνες έγιναν την περασμένη Τρίτη 12/11, όταν το Ισραήλ σκότωσε έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία έχει και τη στήριξη του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε άμεση απειλή.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από τη Γάζα, τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις δύο μέρες των εχθροπραξιών και οι μισοί ήταν πολίτες.

Την ίδια στιγμή οι εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, παρέλυσαν μεγάλο μέρος του νότιου Ισραήλ και έφτασαν μέχρι και το Τελ Αβίβ, στέλνοντας ολόκληρες κοινότητες σε καταφύγια.

Δεκάδες Ισραηλινοί τραυματίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, η Χαμάς έμεινε στο περιθώριο και αυτό μπορεί να βοήθησε να περιοριστεί η κλιμάκωση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, πάντως, το Σάββατο 16/11 ότι θα θεωρήσει τη Χαμάς υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση από τη Γάζα.

“Η Χαμάς θα υποστεί τις συνέπειες για οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον Ισραηλινών πολιτών” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Κι εδώ ταιριάζει ο τίτλος για το μετέωρο βήμα της ειρήνης.

Κατά τα άλλα 17 Νοεμβρίου σήμερα και επέτειο έχουν και στην Τσεχία, όπου πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο 16/11 στους δρόμους της Πράγας ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Andrej Babis, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, όπως αναφέρει η Le Monde.

H διαδήλωση έγινε την παραμονή της συμπλήρωσης των 30 χρόνων από τη βελούδινη επανάσταση, που σηματοδότησε το τέλος του κομμουνισμού στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Ο λαϊκιστής Babis, που είναι με τη σειρά του πρώην κομμουνιστής, κατηγορείται για διαφθορά και βρίσκεται και υπό έρευνα από την Κομισιόν για σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εταιρίας του Agrofelt που εμπλέκεται σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις αγροτικής γης, αλλά και επειδή διαθέτει ΜΜΕ.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Έχει χαρακτηριστεί, πάντως, ακόμα και ως πράκτορας, με βάση μυστικά έγγραφα της αστυνομίας από τη δεκαετία του 1980.

Ο κυβερνητικός του συνασπισμός στηρίζεται και από το κομμουνιστικό κόμμα.

Διαδηλωτής ανέφερε ότι δεν του αρέσει καθόλου η σύγκρουση συμφερόντων του πρωθυπουργού, τα ψέματά του και οι απάτες του, ενώ τον χαρακτήρισε και ανέντιμο άνθρωπο.

Το κίνημα 100 στιγμές για τη δημοκρατία που οργάνωσε τη διαδήλωση κάλεσε τον αρχηγό του κράτους να βρει μία λύση για τη σύγκρουση συμφερόντων του ή να παραιτηθεί.

Περίπου 250 χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πράγα και τον Ιούνιο του 2019 για να ζητήσουν την παραίτηση του Babis, στην πιο μεγάλη διαδήλωση μετά τη βελούδινη επανάσταση.

Η 17 Νοέμβρη σηματοδοτεί την 30ή επέτειο διαδηλώσεων άνευ προηγουμένου και γενικής απεργίας που έβαλαν τέλος σε τέσσερις δεκαετίες ολοκληρωτισμού που είχαν επιβληθεί από τη Σοβιετική Ένωση στην τότε Τσεχοσλοβακία.

Από το μετέωρο βήμα της ειρήνης, ας περάσουμε, όμως, στο μετέωρο βήμα της βροχής, η οποία απείχε ένα κλικ από το να πέσει το μεσημέρι της Κυριακής.

Τα πρωινά θυσανοστρώματα (cirrostratus) έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε σωρειτόμορφα νέφη – σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και στρωματοσωρείτες (stratocumulus) – γκριζάροντας τον ουρανό και σκοτεινιάζοντας τον βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σκέφτομαι πως ευτυχώς που θα πεθάνουμε κάποια στιγμή και δεν θα μαθαίνουμε τι κακό γίνεται στον κόσμο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.