“Adults in the room”

Πιτσιρίκο, ούτε ένας στους τρεις Βρετανούς πιστεύει ότι οι Συντηρητικοί θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες μετά τις εκλογές, όπως αναφέρει το Skynews, για λογαριασμό του οποίου πραγματοποίησε και τη σχετική δημοσκόπηση το YouGov.

Τόσο οι Συντηρητικοί, όσο και οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί προεκλογικά για περισσότερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις.

Οι Συντηρητικοί σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία κατά 20 δισ. στερλίνες τον χρόνο, ενώ οι Εργατικοί κατά 55 δισ. στερλίνες ετησίως.

Ειδικά για τους Συντηρητικούς πρόκειται για μία στροφή 180 μοιρών, καθώς το 2010 και το 2015 η προεκλογική τους εκστρατεία είχε βασιστεί σε υποσχέσεις για εξορθολογισμό του προϋπολογισμού.

Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να πείθουν και πολλούς ψηφοφόρους για τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov, το 56% πιστεύει ότι οι Εργατικοί θα είναι αυτοί που θα ξοδέψουν περισσότερα αν νικήσουν στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, με ένα 12% να θεωρεί ότι θα ξοδέψουν τα ίδια και ένα 9% λιγότερα, ενώ δεν απάντησε το 22%.

Από αυτό το 56%, το 21% (δηλαδή, συνολικά το 11,76%) θεωρεί ότι οι Εργατικοί θα ξοδέψουν λίγα περισσότερα και το 35% (δηλαδή, συνολικά, το 19,6%) πολλά περισσότερα.

Οι Βρετανοί φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους Εργατικούς, κυρίως διότι το κόμμα του Jeremy Corbyn δεν άλλαξε γραμμή σε σχέση με το 2017.

Αντίθετα, μόλις το 30% πιστεύει ότι οι Συντηρητικοί θα ξοδέψουν περισσότερα για δημόσιες υπηρεσίες, το 27% θεωρεί ότι θα ξοδέψουν τα ίδια, το 23% ότι θα δαπανήσουν λιγότερα και ένα 21% δεν απάντησε.

Από αυτό το 30%, το 23% (δηλαδή, συνολικά 6,9%) θεωρεί ότι οι Συντηρητικοί θα ξοδέψουν λίγα περισσότερα και το 7% (δηλαδή, συνολικά το 2,1%) πιστεύει ότι θα ξοδέψουν πολλά περισσότερα.

Αυτές οι μετρήσεις έγιναν γνωστές λίγο μετά τους ισχυρισμούς των Συντηρητικών ότι υπάρχουν τα περιθώρια για να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 20 δισ. στερλίνες ετησίως.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών Sajid Javid είναι πιο δημοφιλής από τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών των Εργατικών John McDonell με 23% έναντι 13%.

Κανέναν από τους δύο δεν θα ήθελε, ωστόσο, να δει στο υπουργείο το 36% των Βρετανών, ενώ και το 29% που δεν πήρε θέση, μάλλον δεν ενθουσιάζεται με τους δύο πολιτικούς.

Αλλά ακόμα και από τους ψηφοφόρους των Εργατικών μόνο το 31% θα ήθελε υπουργό Οικονομικών των McDonell, ενώ μεταξύ των υποστηρικτών των Συντηρητικών οι μισοί επιθυμούν να παραμείνει ο Javid στη θέση του.

Δεν τους πιστεύουν, λοιπόν, οι Βρετανοί τους Συντηρητικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους ψηφίζουν κιόλας.

Έτσι, οι Συντηρητικοί αύξησαν τη διαφορά τους από τους Εργατικούς στις 8 μονάδες -37% έναντι 29%- σε νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύει το Reuters εν όψει των βρετανικών εκλογών, που θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου.

Στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας ήταν πέντε μονάδες – 31% έναντι 26%.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Independent οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί στο 16% από το 20%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 5 και 8 Νοεμβρίου και σε αυτή συμμετείχαν 1.504 Βρετανοί ενήλικες.

Σε άλλη δημοσκόπηση (της YouGov για τους Sunday Times), οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών με 39% έναντι 26%, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι Συντηρητικοί διατήρησαν αμετάβλητο το ποσοστό τους σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ οι Εργατικοί έχασαν μία μονάδα.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί που κέρδισαν δύο μονάδες και ανέβηκαν στο 17%

Και σε αυτή τη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.598 Βρετανοί ενήλικες στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

“Adults in the room” που λέει και το έργο του Κώστα Γαβρά, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και οι τελευταίες εξελίξεις από τη Χιλή, όπου υπό την απειλή της κοινωνικής κρίσης και μετά από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Sebastian Pinera αποδέχτηκε την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της δικτατορίας του Augusto Pinochet, όπως γράφει η Le Monde.

Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών και μένει να αποδειχτεί αν αρκεί για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Χιλή.

Ο Pinera που ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος, δήλωσε ότι “οι αλλαγές είναι νόμιμες και θα τις συζητήσουμε”.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές που θα γίνουν στο Σύνταγμα της Χιλής είναι “ένας καλύτερος ορισμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και τρόποι για να γίνονται σεβαστά αυτά τα δικαιώματα”.

Οι τροποποιήσεις προβλέπουν επίσης “τις υποχρεώσεις του κράτους”, αλλά “και καλύτερους μηχανισμούς συμμετοχής του πολίτη στα κοινά”.

Αμέσως μετά την εκλογή του τον Μάρτιο του 2018, ο Pinera είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει την επεξεργασία του νομοσχεδίου που είχε εκπονήσει η προκάτοχός του Michelle Bachelet (2014-2018) για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Εκείνο το νομοσχέδιο προέβλεπε το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην υγεία και την εκπαίδευση, τη μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών.

Μετά από τρεις βδομάδες μαζικών διαδηλώσεων κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ο Χιλιανός πρόεδρος εκτίμησε τελικά ότι εκείνο το σχέδιο νόμου πρέπει να συζητηθεί, όπως και οι προτάσεις της Bachelet και άλλων.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων στις 18 Οκτωβρίου, με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του μετρό, οι διαδηλωτές καταδίκαζαν παράλληλα και τις κοινωνικές ανισότητες στην παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις.

Ταυτόχρονα ήθελαν, όμως, να αλλάξει και αυτό το Σύνταγμα.

Από την εποχή της δικτατορίας έχουν υποβληθεί για να γίνουν 200 τροποποιήσεις σε πάνω από 40 άρθρα του Συντάγματος, υπενθυμίζει από την πλευρά του ο Χιλιανός πρόεδρος.

Οι τροποποιήσεις, όμως, πρέπει να συζητηθούν στο Κογκρέσο, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να τις επικυρώσει.

Πέρα από τις πορείες, οι πολίτες έκαναν και γενικές συνελεύσεις για να συζητήσουν τι θα περιλαμβάνει ένα μελλοντικό Σύνταγμα.

Θα κάνουν, μάλιστα, και τοπικά δημοψηφίσματα από τις αρχές Δεκέμβρη.

Το Σάββατο 9/10 οι διαδηλώσεις είχαν λιγότερο κόσμο και ήταν πιο ήρεμες από την προηγούμενη μέρα, καθώς επικρατούσε και πολλή ζέστη στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο.

Στη σικ συνοικία Las Condes, οικογένειες έκαναν πορεία με χιλιανές σημαίες, ενώ μέλη της ινδιάνικης μειονότητας της χώρας φώναζαν το σύνθημα “η Χιλή ξύπνησε”.

Στη συνοικία Providencia η αστυνομία έριξε και χημικά σε δεκάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον σοβαρό τραυματισμό νεαρού στα μάτια.

Μοτοσυκλετιστές πάρκαραν τις μηχανές τους μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, ενώ μεμονωμένες συγκρούσεις έγιναν στην Plaza Italia, επίκεντρο των διαδηλώσεων.

Μόνο την Παρασκευή 8/11 συνελήφθησαν 400 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 100, πολίτες και αστυνομικοί.

Οι περισσότεροι εξ αυτών στην Providencia και στην Plaza Italia, όπου είχαν συγκεντρωθεί 75 χιλιάδες άνθρωποι.

Αντίθετα, ψυχή δεν υπήρχε στην παραλία του Φαλήρου την Κυριακή.

Βέβαια, πήγα κι εγώ φουριόζος αμέσως μετά τη βροχή και με το κύμα ακόμα να σαρώνει την ακτή.

Και αφού στον βυθό δεν φαινόταν τίποτα, έχασα την ευκαιρία να βγάλω φωτογραφίες τα αεροπλάνα που έκαναν επιδείξεις πιο μετά, όταν ο ήλιος είχε πια βγει.

Αντί για τα σιδερένια πουλιά, απαθανάτισα, όμως, τα πραγματικά. Τους γλάρους και τα χελιδόνια της θάλασσας, που πετούσαν ανάμεσα στα σύννεφα και τα κύματα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Βρετανία έχει μια κοινωνία που δεν θέλει να αλλάξει, ενώ η Χιλή έχει μια κοινωνία που καταλαβαίνει πως πρέπει να αλλάξει. Τελικά, θα αλλάξουν και οι δυο επειδή αλλάζουν όλα γύρω, οπότε δεν γίνεται να μην αλλάξεις κι εσύ. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν τη ζωή και τον κόσμο δογματικά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.