Εκεί που δεν φτάνουν τα κύματα

Πιτσιρίκο, ο ΟΗΕ ζητάει να ασκηθούν διώξεις κατά της αστυνομίας και του στρατού στη Χιλή για την άσκηση υπερβολικής και αχρείαστης βίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν άνθρωποι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού έκανε λόγο για συνολικά 345 ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια από πυροβολισμούς, ενώ επισήμως οι νεκροί είναι 26 από τον Οκτώβριο του 2019, που άρχισαν οι διαδηλώσεις.

“Παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα” δήλωσε η Imma-Guerras Delgado, που ηγήθηκε της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη Γένοβα ανέφερε χαρακτηριστικά “παράνομους φόνους και τραυματισμούς, φυλακίσεις χωρίς δίκη, βασανιστήρια και σεξoυαλική βία”.

Η Lorena Recabarren αναπληρώτρια γραμματέας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, επέκρινε την έκθεση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα διορθώσει τα συμπεράσματα που βγήκαν από ανακριβή πληροφόρηση και έλλειψη σωστής ενημέρωσης.

Η Recabarren ανέφερε ακόμα ότι οι χιλιανές αρχές προσπαθούν να βελτιώσουν το πρωτόκολλο αστυνόμευσης και τις πρακτικές τους, έτσι ώστε να δείχνουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομάδα του ΟΗΕ, επικεφαλής της οποίας είναι η υπεύθυνη του τμήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην πρόεδρος της Χιλής, Michelle Bachelet, ανακοίνωσε ότι η χιλιανή κυβέρνηση του Sebastian Pinera συνεργάστηκε μαζί της στην έρευνα.

Η Bachelet είναι σοσιαλίστρια και πολιτική αντίπαλος του Pinera.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Χιλή, μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 22 Νοεμβρίου, η ομάδα του ΟΗΕ κατέγραψε 113 περιπτώσεις βασανισμών και κακομεταχείρισης -με μερικές να περιλαμβάνουν και πολύ ξύλο στους κρατούμενους- και 24 επιθέσεις σεξoυαλικής βίας σε γυναίκες, άνδρες και εφήβους από άνδρες της αστυνομίας και του στρατού.

Κατέγραψε επίσης τέσσερις παράνομους θανάτους, στους οποίους εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί.

Σε δύο από αυτούς τους θανάτους δεν υπήρχε προφανής κίνδυνος για τις ζωές μελών του στρατιωτικού προσωπικού.

Συνολικά 1.615 άτομα παραμένουν υπό κράτηση περιμένοντας τη δίκη τους, ενώ 28 χιλιάδες προφυλακίστηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η ομάδα του ΟΗΕ κατέγραψε και επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και λεηλασίες και καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

“Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε καταγγελίες από πολίτες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστούμε να σταματήσει άμεσα η χρήση των ειδικών πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων” δήλωσε η Guerras – Delgado.

Να μείνουμε στη Νότια Αμερική, αυτή τη φορά στη Βραζιλία, όπου ένας 15χρονος από τη φυλή ιθαγενών Guajajara δολοφονήθηκε στην πολιτεία Maranhao, στα όρια του δάσους του Αμαζόνιου και μάλιστα ήταν το τέταρτο θύμα σε δύο μήνες, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που κλιμακώνεται η ρατσιστική ρητορική ενάντια στους ιθαγενείς της Βραζιλίας στα social media.

Tο αγόρι που λεγόταν Erisvan Soares Guajajara βρέθηκε με πολλά τραύματα από μαχαίρι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ταξίδευε μαζί με τον πατέρα του.

Νεκρός εντοπίστηκε επίσης και ένας 31χρονος, ο Roberto Silva, που δεν ήταν ιθαγενής και διασκέδαζε μαζί με τον 15χρονο σε πάρτι, όπου προφανώς βρήκαν και τον θάνατο.

“Ακόμα ένα βίαιο έγκλημα ενάντια στον λαό των Guajajara” δήλωσε η Sonia Guajajara, μέλος του Οργανισμού για τους Βραζιλιάνους ιθαγενείς ΑΒΙΡ.

“Σε όποιον δεν αρέσουμε, του επιτρέπεται να μας σκοτώνει, αλλά πρέπει να πούμε πλέον αρκετά!” συμπλήρωσε η ίδια.

Οι φόνοι ιθαγενών αυξήθηκαν κατά 23% το 2018, ενώ έχουν αυξηθεί και οι εισβολές στη γη τους από τον Ιανουάριο του 2019 που ο ακροδεξιός Jair Bolsonaro έγινε πρόεδρος της Βραζιλίας.

Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν, πάντως, ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν έγκλημα μίσους, ούτε είχε να κάνει με ιδιοκτησιακές διαφορές, ούτε με την αποψίλωση των δασικών καταφυγίων, όπου ζουν οι ιθαγενείς.

Ο 15χρονος Erisvan ζούσε, πάντως, σε ένα τέτοιο δασικό καταφύγιο ιθαγενών, τα δέντρα του οποίου είχαν αποδεκατιστεί από τους υλοτόμους.

Φύλακες του δάσους της φυλής Guajajara έδιωξαν τους υλοτόμους, αλλά δέχτηκαν απειλές.

Τον Νοέμβριο του 2019 σκοτώθηκε ένας από τους φύλακες, ο Paulo Paulinio Guajajara και ένας άλλος, ο Laercio Guajajara τραυματίστηκε.

Οι υλοτόμοι μπαίνουν παράνομα με οχήματα στα δάση του Αμαζονίου και η αστυνομία σπάνια παρεμβαίνει.

Υπάρχει ρατσισμός ενάντια στους ιθαγενείς και η οικογένεια του Erisvan αρνείται ότι η δολοφονία του έχει να κάνει με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Το περασμένο Σάββατο 7/12, δύο ηγέτες της φυλής Guajajara, o Firminio Silvinio Guajajara και ο Raimundo Bernice Guajajara, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από διερχόμενο όχημα σε αυτοκινητόδρομο, ενώ άλλοι δύο που ήταν μαζί τους, τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η δολοφονία τους ίσως να οφείλεται στις συχνές ληστείες που γίνονται στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, αλλά η κοινότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πολιτεία Maranhao υποστηρίζει ότι ο λόγος είναι η προκατάληψη που υπάρχει για τους ιθαγενείς.

Υπάρχει ένα κύμα ρατσιστικής ρητορικής στα social media.

“Αυτοί που πυροβολήθηκαν, μπορεί να έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 50, η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει μία βόμβα και να εξαλείψει αυτούς τους απαίσιους ιθαγενείς” ήταν χαρακτηριστικά ένα σχόλιο που έκανε κάποιος ντόπιος.

“Για υποκινούμενα εγκλήματα κατά των ιθαγενών και για ανησυχητικά φαινόμενα στην κοινωνία των πολιτών” έκανε λόγο από την πλευρά της η Erika Nogueira, διευθύντρια του Οργανισμού Ιθαγενών Ascalwa.

Kαι να πάμε και στην Αυστραλία, όπου η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών ίσως καταγραφεί από βδομάδα, με το ρεκόρ να κρατάει από τις 2 Ιανουαρίου 1960, όταν τα θερμόμετρα είχαν δείξει 50,7 βαθμούς στην πόλη Oodnadatta, στα νότια της χώρας, όπως μεταδίδει το BBC.

Το σίγουρο είναι ότι από την προσεχή Τετάρτη 18/12 η θερμοκρασία θα υπερβεί τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Αυστραλίας και προειδοποιήσεις για πυρκαγιές έχουν εκδοθεί για την Κουίνσλαντ.

Στο Περθ, οι 40 με 41 βαθμοί θα διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο 21-22/12, ενώ μέχρι και 42 βαθμοί μπορεί να καταγραφούν μεσοβδόμαδα στη δυτική και νότια Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης και της Αδελαϊδας.

Στη Μελβούρνη τα θερμόμετρα θα δείξουν επίσης 41 βαθμούς την προσεχή Παρασκευή 20/12, ενώ το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει και τη Νέα Νότια Ουαλία, αλλά και νότια τμήματα της Βόρειας Περιοχής.

“Περιμένουμε ιδιαίτερα θερμές συνθήκες, καθώς οδεύουμε για την προσεχή εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να σπάσουν πολλά ρεκόρ σε περιοχές της νότιας Αυστραλίας τις επόμενες εφτά μέρες” ανέφερε η μετεωρολόγος Diana Eadie, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο κατάρριψης του εθνικού ρεκόρ της Αυστραλίας (50,7 βαθμοί).

Η ίδια εξήγησε ότι μπορεί να απειληθεί και το ρεκόρ της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας, που κρατάει από τις 7 Ιανουαρίου 2013 (40,3 βαθμοί).

Bίοι αντίθετοι στη Γαλλία, όπου ένας 70χρονος είναι νεκρός, εξαιτίας της κακοκαιρίας στην περιοχή των Πυρηναίων – Ατλαντικού, καθώς έπεσε δέντρο πάνω στο αυτοκίνητό του, όπως αναφέρει η Le Monde.

Ακόμα ένας 76χρονος παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο, όταν βγήκε από το σπίτι του για να πάρει την αλληλογραφία του και τον βρήκαν οι διασώστες μετά από ειδοποίηση της γυναίκας του.

Από πτώσεις δέντρων τραυματίστηκαν επίσης άλλα πέντε άτομα στη Γαλλία, τα δύο σοβαρά, καθώς βίαιοι άνεμοι σαρώνουν τις ακτές του Ατλαντικού, αλλά και το εσωτερικό της χώρας.

Πορτοκαλί συναγερμός παραμένει σε ισχύ για 14 διαμερίσματα στα νοτιοδυτικά, τις Άλπεις, την Κορσική, αλλά και τα βόρεια, ενώ από κόκκινος μετατράπηκε σε κίτρινος ο συναγερμός για την περιοχή Πυρηναίων – Ατλαντικού.

Για την ίδια περιοχή υπήρχε και κόκκινη προειδοποίηση για πλημμύρες, που οδήγησε και στην αναβολή αγώνα ράγκμπι το βράδυ της Παρασκευής 13/12, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε κοινότητα από 600 ανθρώπους, καθώς το ύψος των υδάτων σε παρακείμενο ποταμό έφτασε τα 5,2 με 5,4 μέτρα, με το ρεκόρ (5,68μ.) να κρατάει από τον Ιούνιο του 2018.

Το νερό άρχισε να μπαίνει στα σπίτια από το πρωί και οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής.

Μάλιστα, χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικές για να πειστούν και οι τελευταίοι κάτοικοι ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Έγιναν και διασώσεις δύο ατόμων από ένα αυτοκίνητο που παρασύρθηκε και άλλων 15 που τα εφτά οχήματά τους είχαν ακινητοποιηθεί από τα νερά και είχαν ανέβει στις οροφές τους.

Πέρα από τις πλημμύρες, για τις οποίες εκδόθηκαν προειδοποιήσεις σε άλλα έξι διαμερίσματα, άνεμοι ταχύτητας 200 χλμ/ώρα έπληξαν την Κορσική, με συνέπεια να μείνουν χωρίς ρεύμα 26.500 άτομα στο γαλλικό νησί.

Οι άνεμοι παρέμειναν ισχυροί και το Σάββατο το πρωί 14/12 στα βόρεια της Κορσικής, ενώ εξασθένησαν στα νότια, σύμφωνα με το Meteo France, που επισήμανε και ότι υπάρχει κίνδυνος 4 (στην 5θμη κλίμακα) για πτώση χιονοστιβάδων στις Άλπεις και ήδη κάποιες παρατηρήθηκαν στην περιοχή Isere.

Από αυτό το βροχερό και ανεμώδες επεισόδιο (με ριπές στα 143 χλμ/ώρα) κόπηκε το ρεύμα σε 400 χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη Γαλλία και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 14/12 παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση 40 χιλιάδες.

Ισχυρούς νοτιάδες και σφοδρές βροχοπτώσεις είχαμε και στην Αττική. Υπάρχει, όμως, κι ένα μέρος που δεν φτάνουν τα κύματα και μετά από πολλή σκέψη και αρκετές παλινωδίες, κίνησα το Σάββατο για εκεί.

Για της Σαλαμίνας το υπέροχο νησί.

Η αλήθεια είναι ότι έπιασε μία μπόρα μόλις κατέβηκα από το καραβάκι που πήρα από Πέραμα, αλλά το γύρισε σε ψιλόβροχο μέχρι να αγοράσω ένα τσάι για τη διαδρομή.

Όταν έφτασα στο Αιάντειο, τη χειμωνιάτικη παραλία μας στη Σαλαμίνα, έπεφταν ακόμα κάποιες ψιχάλες.

Σαν τις μαρίδες έμοιαζαν, τα μικροσκοπικά ψαράκια που είδα μετά στα κρυστάλλινα νερά.

Είδα και αυγά καλαμαριού, κρεμασμένα στο σχοινί μιας σημαδούρας σαν αρμαθιά.

Αλλά χωρίς υποβρύχια μηχανή δεν κατάφερα να απαθανατίσω τίποτα από όλα αυτά.

Φωτογράφισα μόνο έναν θαλασσοκόρακα που έκοβε βόλτες με τους γλάρους στα ασημένια νερά και ένα τμήμα της παραλίας στο Αιάντειο με φόντο την πυκνή συννεφιά.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μια περιπέτεια είναι η ζωή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.