Εκεί που οι τραπεζίτες λογοδοτούν και που η αγάπη θα νικήσει

Πιτσιρίκο, ο πρώην πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας Hu Huaibang τέθηκε εκτός Κομμουνιστικού Κόμματος για παράβαση καθήκοντος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, ο Hu φέρεται να εκμεταλλευόταν τη θέση του για ιδίον όφελος και για να ευνοήσει δικούς του ανθρώπους, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Πειθαρχικής Επιτροπής, θα κατασχεθούν τα παράνομα εισοδήματά του και θα κινηθεί και δικαστική διαδικασία.

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο του 2019, ενώ από το 2012 που ο πρόεδρος Xi Jinping ξεκίνησε μία εκστρατεία κατά της διαφθοράς έχουν λογοδοτήσει πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι.

Ο Hu εντάχθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας το 2013 και ήταν επίσης ο επικεφαλής του τμήματος τραπεζικής πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ τον επόμενο μήνα το όνομά του ενεπλάκη στη δίκη για διαφθορά ενός άλλου κομματικού αξιωματούχου, του Wang Sanyum, που ήταν επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Gansu μεταξύ 2011 και 2017.

Στη συγκεκριμένη δίκη, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Hu όταν ήταν πρόεδρος στην Τράπεζα Επικοινωνιών συνέβαλε στη δωροδοκία του Wang από τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού CEFC China, Υe Jiannming, διοχετεύοντας το χρήμα μέσω της τράπεζας.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας που χρηματοδοτεί τις οικονομικές στρατηγικές της κυβέρνησης, θεωρείται από τους μεγαλύτερους φορείς χάραξης πολιτικής στη χώρα.

Και από την Κίνα, να περάσουμε στην άλλη οικονομική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, καθώς αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών η Marianne Williamson, που είχε πει για τη “σκοτεινή ψυχική βία” του Donald Trump, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Williamson που ήταν ένα από τα αουτσάιντερ, είχε καταφέρει να κερδίσει θαυμαστές – αν όχι ψηφοφόρους – με την πνευματική προεκλογική της εκστρατεία, προωθώντας μία πολιτική αγάπης και συνείδησης.

Είχε ιδρύσει και ένα Παράρτημα Ειρήνης και είχε υιοθετήσει μία οικονομική ατζέντα δικαιοσύνης για να επανορθώσει τη ζημιά που έχει γίνει από τις οικονομικές πολιτικές.

Με δήλωσή της στο Facebook η Williamson ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προεκλογική της εκστρατεία, επειδή “δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να ανεβάσει τη συζήτηση σε ένα υψηλότερο επίπεδο”.

Η συγγραφέας best seller είχε ζητήσει 100 δισ. δολ. αποζημίωσης για τη σκλαβιά να πληρωθούν σε δέκα χρόνια, έλεγχο της οπλοκατοχής, μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και ίσα δικαιώματα για τις λεσβίες και τους γκέι.

Το επιμύθιο της αποχώρησής της από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών ήταν ότι “μία πολιτική συνείδησης είναι ακόμα εφικτή, η αγάπη θα νικήσει”.

H Williamson έγινε γνωστή μέσω της εκπομπής της Oprah Winfrey και εξελίχθηκε σε “πνευματική καθοδηγήτρια” του Χόλιγουντ.

Μάλλον δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά κέρδισε ένα πιστό κοινό που την ακολουθούσε για τα βιβλία “πνευματικής καθοδήγησης” που έγραφε, βοηθώντας την έτσι να ξεχωρίσει στις πρώτες αναμετρήσεις των πολλών υποψηφίων του κόμματος.

Η γεννημένη στο Τέξας συγγραφέας είχε γίνει viral τον Ιούλιο του 2019, όταν προειδοποίησε για “τη σκοτεινή ψυχική βία του Trump”, αμφισβητώντας το κατά πόσο τα πολιτικά προγράμματα των διάφορων υποψηφίων των Δημοκρατικών θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν.

“Οι Δημοκρατικοί θα βιώσουν πολύ σκοτεινές μέρες” είχε πει χαρακτηριστικά η Williamson, που δεν μιλούσε σαν πολιτικός.

Στις συγκεντρώσεις της έκανε λόγο για “ενέργεια” και για την “αγάπη, που πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δύναμη και αυτό δεν είναι όνειρο, αλλά απλά μία επιλογή”.

Η Williamson είχε μία ταπεινή προεκλογική εκστρατεία και δεν κατάφερε να προκριθεί σε καμία από τις πολιτικές αναμετρήσεις των Δημοκρατικών μετά το καλοκαίρι του 2019.

Σε μία από αυτές, τον Ιούλιο του 2019 στο Ντιτρόιτ κέρδισε, όμως, το μεγαλύτερο χειροκρότημα, όταν ανέδειξε την κρίση με το νερό που υπάρχει στη γειτονική πόλη Flint, όπου ζουν κυρίως μαύροι, επισημαίνοντας έτσι τις ρατσιστικές και οικονομικές ανισότητες.

“Το Flint είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, έχουμε κοινότητες και ειδικά κοινότητες με βάση το χρώμα, που μειονεκτούν και υποφέρουν από τις περιβαλλοντικές αδικίες” είχε πει τότε.

Να κάνουμε, όμως, και ένα πέρασμα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς πορεία στη Γλασκώβη προγραμμάτισαν χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αψηφώντας και τις προειδοποιήσεις του MetOffice για τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν στην ευρύτερη περιοχή, γράφει ο Guardian.

H πορεία του Σαββάτου 11/1 είναι η πρώτη από τις οκτώ για το 2020 που προγραμμάτισε η οργάνωση “Όλοι κάτω από ένα banner”, κι ενώ η χρονιά αναμένεται καθοριστική για το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του βουλευτή των Εργατικών Ben Bradshaw ότι σε σε περίπτωση που γίνει νέο δημοψήφισμα, οι Σκωτσέζοι θα επιλέξουν 100% να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του εθνικού κόμματος SNP, επιδιώκει, μάλιστα, το δημοψήφισμα να διεξαχθεί εντός του 2020.

O Bradshaw πρόσθεσε ότι “η πολιτική τάξη της Αγγλίας πρέπει να αναγνωρίσει στους Σκωτσέζους το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους”, με τη Sturgeon να τον επιδοκιμάζει για τη συγκεκριμένη δήλωση.

Η οργάνωση ΑUOB (Όλοι κάτω από το ίδιο banner) υποστηρίζει ότι δεν ελέγχεται από κανένα κόμμα και θα πραγματοποιήσει πορείες και στο Εδιμβούργο και σε άλλες πόλεις της Σκωτίας.

Η επόμενη συγκέντρωση είναι, μάλιστα, προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2020 στο Arbroath για να εορταστούν παράλληλα και τα 700 χρόνια από τη διακήρυξη της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας.

Την Πέμπτη 9/1 έγιναν επίσης προειδοποιήσεις στους Πράσινους που σχεδίαζαν μία άλλη κινητοποίηση, να την ακυρώσουν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ο επικεφαλής του κινήματος “Όλοι κάτω από ένα banner” υποστήριξε, όμως, ότι είχε ενημερώσει τις αρχές της Γλασκώβης για πορεία 100 χιλιάδων ανθρώπων, πριν τις προειδοποιήσεις για τον καιρό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι “μετά τις εκλογές, στις οποίες το SNP πήρε 44%, πόσες εντολές ακόμα χρειαζόμαστε για να κάνουμε το δημοψήφισμα”. Πρόσθεσε δε, ότι ελπίζει να διεξαχθεί εντός του 2020, αλλά φοβάται ότι θα… συρθεί μέχρι το 2021.

O Jeremy Corbyn είχε πει προεκλογικά ότι αν το κόμμα του κέρδιζε θα έδινε τη δυνατότητα στη Σκωτία για ένα νέο δημοψήφισμα, εφόσον υπήρχε πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στις σκωτσέζικες κοινοβουλευτικές εκλογές, που είναι να διεξαχθούν σε έναν χρόνο.

O Boris Johnson απορρίπτει από την πλευρά του ενδεχόμενο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος σε κάθε περίπτωση.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις που δέχεται από την πρωθυπουργό της Σκωτίας Sturgeon, η οποία σε επιστολή που του έστειλε μετά τις εκλογές, ανέφερε ότι η νίκη του SNP είναι το πιο ισχυρό επιχείρημα για να γίνει το δημοψήφισμα.

Την Πέμπτη 9/1 ο Guardian αποκάλυψε ότι και το Εργατικό Κόμμα της Σκωτίας τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, αλλάζοντας τη μέχρι πρότινος θέση του.

Ο επικεφαλής του κόμματος Richard Leonard θα επιδιώξει και ειδική σύνοδο των Εργατικών της Σκωτίας τον Μάιο του 2020 για να εξετάσουν το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένης και μίας φιλοομοσπονδιακής επιλογής και της δυνατότητας να υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο πάνω από μία επιλογές.

Και από τη Σκωτία να περάσουμε και στην Ελλάδα, όπου είχαμε δεύτερη μέρα σερί με μπονάτσα και λιακάδα.

Βέβαια, επειδή ποτέ δεν γίνεται να πάνε όλα καλά, μου χάλασε η υποβρύχια μηχανή, αλλά ευτυχώς τη δέχτηκαν στο κατάστημα για επισκευή.

Κι έτσι κατηφόρισα με τα πόδια χωρίς συσκευή στην αγαπημένη μου -ναι, και του Φαλήρου- ακτή.

Η υποβρύχια φωτογραφία που επισυνάπτω είναι από το Θυμάρι, μία από αυτές που δεν είχα στείλει χθες.

Από την Παλμύρα του Π. Φαλήρου είναι αυτή με τους γλάρους και τα γαλαζοπράσινα νερά, που έκρυβαν και εκπλήξεις, πέρα από τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους, μελανούρια, σάλπες και σαργούς.

Ένα μεγάλο λαβράκι, μαζί με ένα μικρότερο γυρόφερναν το κοπάδι με τις σαρδέλες, χωρίς να έχουν, ωστόσο, επιθετικές διαθέσεις, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που σταμάτησα την παρατήρηση για να βγω.

Κάτω από έναν λαμπερό ήλιο και έναν γαλανό ουρανό. Απέραντο γαλάζιο και στο Φάληρο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όπως το πάνε οι Δημοκρατικοί με τους υποψήφιούς τους, βλέπω τον Τραμπ να κάνει περίπατο. Είναι σαν να το κάνουν επίτηδες για να βγει ξανά ο Τραμπ. Και μπορεί να το κάνουν επίτηδες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.