Τα 80 εκατομμύρια του Big Ben


Πιτσιρίκο, σχεδόν 80 εκ. στερλίνες θα χρειαστούν για την επισκευή του Big Ben, αφού το κόστος θα υπερβεί κατά 18,6 εκ. τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το Skynews.

Έτσι, το κόστος επισκευής θα ανέλθει από 61,1 εκ. σε 79,7 εκ. στερλίνες και οι αιτίες είναι η ρύπανση, η ανακάλυψη αμίαντου σε κάποια υπεράνω υποψίας σημεία και οι ζημιές στον Elizabeth Tower.

Πέρα από όλα αυτά, δεν έγινε και η κατάλληλη συντήρηση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει απογοήτευση για το επιπλέον ποσό που χρειάζεται.

Ειδικά από τη στιγμή που είχε συμφωνηθεί έξτρα χρηματοδότηση 32 εκ. στερλινών του Elizabeth Tower το 2017.

Ο συνολικός όγκος της δουλειάς που χρειάζεται για το Big Ben με καταληκτική ημερομηνία το 2021, έγινε αντιληπτός μόνο μετά από διεισδυτικές έρευνες σε αυτή τη δομή ηλικίας 177 ετών.

Το επιπλέον ποσό θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας.

Μιας και ο λόγος για οικονομικά, η Wells Fargo θα καταργήσει 700 θέσεις εργασίας στην πρωτεύουσα Μανίλα των Φιλιππίνων, μεταφέροντας ένα μέρος εξ αυτών στην Ινδία, όπου ήδη απασχολεί 12 χιλιάδες εργαζόμενους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ρεπορτάζ για το θέμα είχε το Bloomberg που ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα ενημέρωσε 650 εργαζόμενους του τεχνολογικού της τομέα στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε μία μεγαλύτερη αγορά για να κρατήσουν τις δουλειές τους.

Η τράπεζα απέλυσε πάνω από 200 υπαλλήλους της από τα τμήματα δανειοδοτήσεων στις ΗΠΑ το 2019, καθώς αντιδρά στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά, ενώ αναδιαρθρώνει κάποια τμήματά της, όπως είχε μάθει το Reuters από τον Οκτώβριο.

Το περασμένο μήνα, η Wells Fargo ανακοίνωσε πτώση 55% των εσόδων της στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, ενώ το νέο αφεντικό της, ο Charles Scharf, έχει βάλει στην άκρη 1,5 δισ. δολ. για δικαστικά έξοδα, εξαιτίας του σκανδάλου με τις πωλήσεις.

Να περάσουμε, όμως, και στα δικά μας, όχι στην Αττική, αλλά στην Ανταρκτική, αφού 20άρια έχει και εκεί.

Συγκεκριμένα Βραζιλιάνοι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασία 20,75 βαθμών στο νησί Seymour, σχεδόν έναν ολόκληρο βαθμό μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε γίνει στο νησί Signy τον Ιανουάριο του 1982 και ήταν 19,8 βαθμοί, όπως επισημαίνει ο Guardian.

H υψηλότερη θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ανταρκτική είναι, πάντως, οι 18,3 βαθμοί που καταγράφηκαν στις 7 Φεβρουαρίου στον αργεντίνικο σταθμό Esperanza.

Aυτά τα τρία ρεκόρ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά ήδη οι επιστήμονες κάνουν λόγο για απίστευτες και υπερβολικές θερμοκρασίες (όταν έχει ο Καναδάς και οι ΗΠΑ -40 και -50, όμως, μας λένε ότι απλά είναι χειμώνας…).

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο επιστήμονα Carlos Schaefer η θερμοκρασία στη νότια χερσόνησο της Ανταρκτικής και το αρχιπέλαγος Ross παρουσίασε πτώση την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, αλλά εντυπωσιακή άνοδο τη δεύτερη.

Αυτή οφείλεται σε αλλαγή των ωκεάνιων ρευμάτων και σε επεισόδια Ελ Νίνιο, καθώς “οι κλιματικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα σχετίζονται με τις αλλαγές στον πάγο και τον ωκεανό”.

Στην Ανταρκτική είναι αποθηκευμένο το 70% του γλυκού νερού υπό τη μορφή πάγου ή, χιονιού, που αν λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 50 με 60 μέτρα, αλλά θα περάσουν πολλές γενιές για να συμβεί αυτό.

Μέχρι το τέλος του αιώνα η άνοδος της στάθμης των ωκεανών υπολογίζεται στα 30 με 110 εκατοστά, ανάλογα και με το πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στην ανατολική και κεντρική Ανταρκτική οι θερμοκρασίες είναι, πάντως, σχετικά σταθερές και η ανησυχία υπάρχει για τη δυτική.

Εκεί τα ολοένα και θερμότερα νερά υπονομεύουν δύο μεγάλους παγετώνες, αν και για την ώρα δεν έχει ανέβει πολύ η στάθμη της θάλασσας.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η δυτική χερσόνησος που εκτείνεται (με τους πάγους προφανώς) ως την Αργεντινή.

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι της Greenpeace – παρουσία και του Guardian – διαπιστώθηκε ότι οι πάγοι είχαν υποχωρήσει κατά 100 μέτρα, αποκαλύπτοντας τα μαύρα βράχια στις ακτές.

Αν και το καλοκαίρι συνηθίζεται να λιώνουν οι πάγοι, το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, οι θερμοκρασίες αυξάνονται γρηγορότερα τον χειμώνα και οι αποικίες των πιγκουίνων που βασίζονται στους πάγους, κινδυνεύουν.

Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που έχουν μειωθεί κατά 50%.

Αυτή που φλέγεται, πάντως, κυριολεκτικά και μάλιστα εν μέσω χειμώνα, είναι η Κορσική, καθώς πυρκαγιά έχει κάνει στάχτη 5.000 εκτάρια της στα νότια του γαλλικού νησιού, όπως αναφέρει η Liberation.

H φωτιά καίει για 10 μέρες και χθες το βράδυ οι δυτικοί άνεμοι έφταναν τα 140 με 160 χιλιόμετρα στο Cap de Corse, τα 120 με 140 χλμ/ώρα στο Balagne και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα στο Μπαστιά, σύμφωνα με το MeteoFrance.

Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 450 πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη Canadair και τρία ελικόπτερα για την κατάσβεση μίας ασυνήθιστης για την εποχή πυρκαγιάς, καθώς έχει αποτεφρώσει μία έκταση ίση με 10 χιλιάδες γήπεδα ποδοσφαίρου και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή.

Φαίνεται ότι η αντιπυρική περίοδος άρχισε για την Κορσική από τα μέσα Φλεβάρη, ενώ στην Αττική είχαμε έναν θαμπό ήλιο να βγαίνει μέσα από τη συννεφιά, μοιάζοντας σαν φεγγάρι.


Τουλάχιστον εμφανίστηκαν και τα πρώτα κτενοφόρα στη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου πετούσαν και γλάροι.

Τα κτενοφόρα ανήκουν στην ίδια μεγάλη οικογένεια με τις μέδουσες, αλλά δεν τσιμπούν ή, έστω το δηλητήριο τους δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο.

Έρχονται με τον ασθενή νοτιά και είναι για τον κόσμο της θάλασσας ό,τι και για τη στεριά η ανθισμένη αμυγδαλιά.

Αφού όταν τα δεις στα τέλη του χειμώνα, η άνοιξη δεν είναι πια και πολύ μακριά.

Τα κτενοφόρα είναι οι προάγγελοι της άνοιξης.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.