Ηθικό πλεονέκτημα

Πιτσιρίκο, ήθελα εδώ και μέρες να σου γράψω αυτές τις απλές σκέψεις μου, αλλά, σε αντίθεση με άλλα κείμενα που ήταν μικρά, αυτό μου έβγαινε πάντα μεγάλο και δεν ήθελα να σε κουράσω. Δεν έχεις δα και την υποχρέωση να διαβάζεις τον κάθε σαλεμένο που σου στέλνει.

Μετά όμως από μερικές μέρες καραντίνα και με αυτά που βλέπω και ακούω γύρω μου,
ήθελα να το στείλω σε κάποιον που σίγουρα θα καταλάβει. Συγγνώμη αν είμαι κουραστικός και ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σου.

Ακούω από Βρετανία πως θα δώσουν επιδόματα για αυτούς που θα απολυθούν και μαθαίνω, -με λίγη χαρά ομολογουμένως-πως άτομα της παλιάς κραταιά μεσαίας τάξης με 40.000 λίρες μισθό και πάνω ρωτάνε με αγωνία πως δουλεύει το σύστημα των επιδομάτων.

Καιρός όλοι τους να νιώσουν στο πετσί τους τον τρόμο και την φρίκη των benefits. Αυτοί που αφήσανε τις κυβερνήσεις από το 2012 να ξεσκίσουν τα επιδόματα, επειδή οι άτυχοι σε αυτήν την ζωή είναι ένα μάτσο τεμπέληδες, ανάξιοι, freeloaders όπως λένε και στο Νησί.

Τώρα θέλω να τους δω, που, αν πεθάνει κανένας συγγενής, θα πρέπει να διαλεξουν μεταξύ του να πάνε στην κηδεία ή στο ραντεβού στο job centre και, αν χάσουν το ραντεβού, αυτόματη ποινή. Μείον στα λεφτά που παίρνουν, χωρίς συζήτηση η ποινή παρεμπιπτόντως, την τρως, δεν έχεις να πληρώσεις νοίκι σε πετάνε τον δρόμο και τσουπ μετά ξανά ποινή γιατί δεν έχειε υπολογιστή να κάνεις αιτήσεις σε δουλείες, οπότε no honey no money.,

Να τους δω τώρα που δεν θα έχει δουλείες πως το job centre θα τους πει, ΕΠ, δεν έκανες αρκετές αιτήσεις σε δουλειές, οπότε δεν έχει λεφτά.

Επίσης, άμα έχουν καταθέσεις πάνω απο 6.000 λίρες, τότε τα επιδόματα είναι κομμένα.

Τώρα, αφού στερήσανε το όνειρο από χιλιάδες άτυχους να πάρουν κάποτε σπίτι, ίσως τώρα βλέποντας το δικό τους όνειρο, μαζί με τις οικονομίες που βάζανε στην άκρη για deposit να εξανεμίζονται, ίσως καταλάβουν πόσο σαθρή ήταν η ευμάρειά τους.

Βέβαια, τώρα έμαθα υπήρξε έκτακτη αύξηση στα επιδόματα 20 λίρες την εβδομαδά. Μόνο για πρώην εργαζομένους -βεβαίως, βεβαίως-, τίποτα ουμπεράδες κτλ δεν θα πάρουν γιατί δεν έχουν union να τα ζητήσει και λογικά αυτοί έχουν συνηθίσει μωρέ.

Επίσης, τρέχουν να περάσουν διατάξεις, ώστε οι καταθέσεις να μην προσμετρούνται στα επιδόματα, οπότε να πάρουν επίδομα είτε έχουν 1000 λίρες ή 40.000 στην άκρη.

Οι άνθρωποι ίσως γίνουν πιο εμπαθείς μετά την πανδημία, αν και δεν το νομίζω.

Στην οικονομική κρίση όσοι την σκαπουλάρανε την σκαπουλάρανε και ρίξανε μαύρη πέτρα πίσω τους και στους υπόλοιπους άτυχους.

Τώρα που σου λέει αν γίνει η στραβή, μπορεί εγώ να μείνω εκτός ΜΕΘ τυχαία, οπότε έχουν χεστεί όλοι επάνω τους και απαιτούν να πέσει χρήμα για να οργανωθεί το κράτος.

Τώρα νιώθουν πως, στον κόσμο που χτίσαμε, μια στραβή αρκεί για να βγεις εκτός μάχης και πως ίσως θα έπρεπε να έχουμε περισσότερη συμπόνια για τους λιγότερο τυχερούς.

Γιατί τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε τεμπέληδες ούτε απατεώνες ούτε αλκοολικοί.

Ήταν, ή μπορούσαν να είναι σαν εμάς αλλά απλά ήταν άτυχοι, όταν γεννήθηκαν από λάθος οικογένεια ή αργότερα.

Και ακόμα αν είναι όλα αυτά μια εύπορη κοινωνία μπορεί και πρέπει να τους βοηθήσει.

Πως δεν έχουν, ούτε είχαν κάποιο ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στα θύματα αυτής και οποιασδήποτε άλλη κρίσης ή καταστροφής, φυσικής αλλά και ανθρώπινης.

Κ.Κ.

Υ.Γ.1 Πολύ ωραίο, αν και υποκριτικό, που βοηθάμε τους πάντες σε αυτή την κρίση επειδή είναι μια φυσική καταστροφή και όλοι τυχαία μπορεί να την πατήσουμε. Με την οικονομική κρίση του 2008 γιατί δεν κάναμε το ίδιο; Εκεί το αξίζανε αυτοί από την Leehman brothers να απολυθούν ή οι εκατομμύρια άλλοι. Αφού και η οικονομική κρίση μια φυσική καταστροφή ήταν. Τι όχι; Μπήκε κανείς φυλακή στον κόσμο; Αλλάξανε κανόνες, νόμοι συμπεριφορές ώστε το αλάνθαστο σύστημα που έχουμε να μην ξαναφέρει την καταστροφή; Όχι, άρα ήταν μια φυσική καταστροφή στην οποία απλά είπαμε στα θύματα πάτε να πνιγείτε και τα ΜΜΕ μας έπεισαν πως είμασταν ηθικά ανώτεροι από αυτά.

Υ.Γ.2 Τελικά, η ανθρωπότητα αποκτηνώνεται και κάθε μερικά χρόνια χρειάζεται μια καταστροφή για να ξεδιψάσει από αίμα και να ρυθμίσει την πυξίδα της ηθικής της. Ελπίζω να γίνουμε καλύτεροι μετά από αυτήν την κρίση. Κατά βάθος, όμως, ξέρω πως, ό,τι βελτιώσεις γίνουν, θα γίνουν κυρίως γιατί όλοι θέλουν ο κώλoς τους να είναι καλυμμένος στην επόμενη κρίση και τώρα καταλάβανε ότι δεν ήταν έξυπνοι μέχρι τώρα, παρά μονάχα λιγάκι τυχεροί.

(Αγαπητέ φίλε, όλα τα έχει δείξει στις ταινίες του ο Κεν Λόουτς. Αλλά έχω παρατηρήσει πως κάθε φορά που μιλούσα σε Βρετανούς για τον Κεν Λόουτς και τις ταινίες του -ακόμα και για το εμβληματικό και βραβευμένο “I, Daniel Blake”, με αντιμετώπιζαν σχεδόν σαν γραφικό. Άλλοι δεν ήξεραν καν ποιος είναι ο Κεν Λόουτς και άλλοι με θεωρούσαν σχεδόν κακομοίρη επειδή με συγκινούν οι ταινίες του. Δεν πειράζει, τώρα πολλοί από αυτούς θα γίνουν σαν τους ήρωες των ταινιών του Κεν Λόουτς, και μπορεί κάτι να καταλάβουν επιτέλους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.