Δικαιώματα και άλλα παραμύθια

Γεια σας πιτσιρίκια,
Μεγάλη κουβέντα θα ανοίξουμε για τα δικαιώματα.
Δικαιώματα του πολίτη, δικαιώματα των γυναικών, δικαιώματα των ανδρών, δικαιώματα των ζώων, δικαιώματα των παιδιών, κτλ

Αφού φυσικά λύσαμε το θέμα με τα δικαιώματα των ζωντανών, αρχίσαμε να συζήτάμε για τα δικαιώματα των πεθαμένων ή ακόμα και για τα δικαιώματα των εμβρύων και πώς αυτά πρέπει να οριστούν, περιορίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών.

Συνέχιζω να πιστεύω οτι ζούμε μέσα σε μια σουρεαλιστική ταινία και πώς ο σκηνοθέτης, που είναι και σεναριογράφος, μας δουλεύει και ταυτόχρονα διασκεδάζει απίστευτα με την χαπατοσύνη μας.

Μόνο σε εμένα είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα;

Είναι ένα ακόμα ανθρώπινο κατασκεύασμα το οποίο, ως συνήθως, επίτρεπει σε ελάχιστους να ελέγχουν τους πολλούς.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θα πρέπει να μιλάμε για προνόμια και όχι για δικαιώματα. Δικαιώματα έχουν ή όλοι τα ίδια ή κανείς τίποτα.

Προνόμια λοιπόν.

Ενα παιδί στην Σουηδία έχει περισσότερα προνόμια απο ένα παιδί στο Ιράκ.

Μια γυναίκα στην Σαουδική Αραβία έχει λιγότερα προνόμια από μια γυναίκα στον Καναδά.

Μια αγελάδα στην Ινδία έχει περισσότερα προνόμια απο μια αγελάδα στην Ελλάδα.

Ενας αδέσποτος σκύλος του Θησείου έχει περισσότερα προνόμια απο έναν της Κίνας, μιας και ο τελευταίος μπορεί να καταλήξει σε κάποιο τραπέζι.

Ένας πλούσιος της πιο φτωχής χώρας έχει κατά κανόνα περισσότερα προνόμια απο τον πιο φτωχό μιας πλούσιας χώρας.

Άρα, προνόμια λοιπόν και οχι δικαιώματα.

Κάποιοι λίγοι έχουν το προνόμιο να προσθέτουν ή να αφαιρούν προνόμια απο τους πολλούς.

Αυτοί ανήκουν στην (οικονομική) ελίτ.

Οι υπόλοιποι αγωνίζονται, με αίμα πολλές φορές, ώστε να αποκτήσουν κάποιο προνόμιο ή απλά να μην χάσουν κάποιο που ήδη έχουν.

Κάνοντας ένα απλό νοητικό πείραμα απαρίθμησης των προνομίων μας, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την θέση μας στην τροφική αλύσιδα.

Επίσης, η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε έναν συνομιλητή μας ώστε να τον φέρουμε σε κατάσταση γνωστικής ασυμφωνίας, αφου η προσωπική του αλήθεια θα συγκρουστεί εντυπωσιακά με την αντικειμενική αλήθεια.

Αυτή η διαδικάσια μου έχει χαρίσει απίστευτο γέλιο.

Για παράδειγμα:

– Αγαπητό χάπατο, απο 18 Μαΐου θα μπορείς να πας οδικώς την Εύβοια αλλα όχι στην Λευκάδα. Σου βγάζει κάποιο νόημα;

– Οχι

– Αγαπητό χάπατο, δεν έχεις το προνόμιο να πας σε ένα ανοικτό γήπεδο να αθληθείς με το παιδί σου αν είναι κάτω απο 15 χρονών, αλλά απο Δευτέρα το παιδί σου θα είναι σε μια κλειστή αίθουσα σχολείου μαζι με άλλα 15 άτομα για 8 ώρες. Σου βγάζει κάποιο νόημα;
– Οχι

– Αγαπητό χάπατο, έχεις το προνόμιο να κάνεις φίεστα στην Ομόνοια χωρίς να επέβουν τα ΜΑΤ, η ΔΙΑΣ, οι ειδικές δυνάμεις και οτι αλλο διαθέτει η χώρα απο δυνάμεις καταστολής;
– Οχι

Βέβαια, ο κ. Μπακογιάννης έχει το προνόμιο αυτό και μάλιστα το χρησιμοποιεί όσο περισσότερο μπορεί.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας πολυ λίγες φορές οδηγεί στην συνειδητοποίηση της χαπατοσύνης.

Η διαχείριση της γνωστικής ασυμφωνίας θέλει θάρρος και υπομονή, καθώς είναι μόνο η αρχή μιας αναζήτησης που θα συνεχιστεί μέχρι να πάψεις να σκέφτεσαι.

Τις περισσότερες φορές οι απαντήσεις ποικίλουν από”μα ο Πολάκης καπνίζει”, “ο Θεός τα ξέρει αυτά”, “έτσι λένε οι ειδικοί,” μέχρι το “ότι αυτά τα λένε οι κουμουνιστές”.

Quiz χαπατοσύνης:

Στελέχη ποιού πολιτικού χώρου έχουν υποστηρίξει σε δικαστήρία μεγαλοκαταχραστές, εκβιαστές, παιδεραστές, βιαστές, ήταν μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, αναπολούν ξερονήσια και στέρηση ελευθεριών, όμως τις Κυριακές τρέχουν στις εκκλησίες;

“Εεε, όλα εγώ πια;” που λέει και ο πιτσιρίκος!

Με πολύ σουρεαλισμό

Γιώργος

(Αγαπητέ Γιώργο, δικαιώματα υπάρχουν. Αλλά εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση κάθε ανθρώπου. Εσύ κι εγώ έχουμε το δικαίωμα να αγοράσουμε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Μπορούμε; Όχι. Βέβαια, αν …δουλέψουμε σκληρά, θα μπορέσουμε. Άλλο παράδειγμα. Σκοτώνονται κάποιοι για το αν τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υιοθετήσουν ένα παιδί. Ανοησίες. Στο τέλος της ημέρας, δεν μετράει αν το ζευγάρι που θα υιοθετήσει το παιδί είναι ομόφυλο ή ετερόφυλο αλλά αν έχει τα χρήματα να μεγαλώσει ένα παιδί. Τα δικαιώματα από μόνα τους δεν σημαίνουν κάτι. Εκτός αν συμφωνήσουμε πραγματικά πως τα δικαιώματα θα είναι για όλους. Υπάρχει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ορίζει ξεκάθαρα ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ψηφίστηκε από τον ΟΗΕ το 1948. Αλλά δεν ισχύει. Γιατί δεν θέλουμε να ισχύει. Δεν απαιτούμε να ισχύει. Γιώργο, ο Μπακογιάννης είναι εκλεγμένος. Όπως και ο Μητσοτάκης. Αν οι Έλληνες πιστεύουν στην κληρονομική δημοκρατία, δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει κανείς. Είναι …δικαίωμά τους. Αλλά αυτό λέει πολλά για τους Έλληνες και την Δημοκρατία τους. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.