Κοίτα ποιοι μιλάνε
Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Πετάγομαι πάλι από το ένα θέμα στο άλλο και λέω να πέσω στις αγκαλιές της Κίνας.
Σε περίπτωση που δεν το πήρατε χαμπάρι, εξαντλήθηκε η υπομονή του Πεκίνου με το Χονγκ Κονγκ -το οποίο ειλικρινά, έτρωγε στη μάπα τα Αγγλάκια και δεν έβγαζε άχνα- και επέβαλλε νόμο που απαγορεύει επί της ουσίας οποιαδήποτε πράξη αμφισβήτησης ή διαμαρτυρίας κατά της κεντρικής κυβέρνησης.
Δεν νομίζω, πάντως, πως δεν είναι ευρέως γνωστό στον πλανήτη ότι η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα συστηματικά.
Ούτε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να μην έχουν δει εικόνες από τα γεγονότα στην πλατεία Tiananmen το 1989 κατά τη διάρκεια φοιτητικής εξέγερσης· ειδικά, το βίντεο με τον φοιτητή που στάθηκε μπροστά στο κινεζικό τανκ και δεν το άφηνε να περάσει.
Δεν είναι δηλαδή κάτι το πρόσφατο.
Το θέμα είναι …κοίτα ποιοι μιλάνε.
Οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, που κατηγορούμε ως εγκληματίες τους Κινέζους που ρίχνουν χημικά αβέρτα στο Χονγκ Κονγκ.
Εμείς.

Μάλιστα, κάποιοι ψελλίζουν για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εντάξει, θερίζει η υποκρισία.
Μερικές γρήγορες ερωτήσεις, λοιπόν.
Ποια χώρα έχει σκοτώσει κάπου 50-150 εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία 100 χρόνια, άμεσα ή έμμεσα;
Ποια είναι η μοναδική χώρα που έχει ρίξει πυρηνικά σε άμαχο πληθυσμό; Και μάλιστα δυο φορές, οέο;
Ποιος διατηρεί στρατιωτικές βάσεις σε πάνω από 60 χώρες και στρατιωτικές δυνάμεις σε ξένα εδάφη;
Ποιος έχει διεξάγει τουλάχιστον 5 πολέμους μόνο τα τελευταία 30 χρόνια;
Ποιος βασανίζει ξένους αιχμαλώτους, ας πούμε στο Γκουαντάναμο, το οποίο ενημερωτικά βρίσκεται σε ξένο έδαφος, το οποίο επίσης έχει καταληφθεί;
Ποιος ξοδεύει το 1/3 των χρημάτων που ξοδεύονται παγκοσμίως σε στρατιωτικό εξοπλισμό;
Ποιος είναι αυτός που μονίμως ψηφίζει κατά της απαγόρευσης των πυρηνικών, κατά της κλιματικής αλλαγής, κατά της παγκόσμιας εκεχειρίας, κατά της απελευθέρωσης του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό ζυγό, κατά της απαγόρευσης του εμπορίου όπλων, ακόμα και να διατεθεί δωρεάν το εμβόλιο -αν υπάρξει- κατά του κορονοϊού;
Ποιος έχει ανατρέψει πάνω από 40 ξένες κυβερνήσεις μόνο τον περασμένο αιώνα;
Ποια χώρα καταναλώνει το 1/3 των παγκόσμιων παραγόμενων πόρων (τους κώλoυς σε λίγο θα τους μετράμε σε μίλια);
Ποια χώρα έχει εκατοντάδες γκέτο, ειδικές ζώνες για τους εκτοπισμένους ιθαγενείς, το μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων;

Ποια χώρα δεν έχει πει ακόμα έστω μια δημόσια συγγνώμη για τη μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας Ιστορίας (να την βράσω την ανεπίσημη γραπτή «απολογία» του Obama το 2009);
Ποια έχει χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο σε μακελειά με όπλα;
Ποιανού η αστυνομία μπορεί να γαζώσει με πάνω από 40 σφαίρες κάποιον, επειδή τον πέρασε για ληστή στην ίδια του την αυλή;
Ποια είναι αυτή η γαμωχώρα -πρότυπο μην ξεχνιόμαστε- που τα έχει γ@μήσει όλα και κανένας δεν βλέπει καν το λόγο να γυρίσει και να της πει «ωπ, τι είναι αυτά που κάνεις;».
Που δεν έχει καν εθνικό σύστημα περίθαλψης (η μόνη …ανεπτυγμένη χώρα, αφού οι μόνες άλλες που δεν έχουν είναι τα μισά αφρικανικά κράτη και κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας);
Κανένας, λοιπόν, δεν έχει γυρίσει να δείξει με το δάχτυλο την Αμερική, όταν μιλάει για συγκεκριμένα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας· στους υπόλοιπους όλο και κάποιος το έχει κάνει, αν και αυτό σπανίζει στον «πολιτισμένο» κόσμο που ζούμε.
Δεν το έχει πράξει κανένας, γιατί -κατά βάθος- όλοι θα ήθελαν να είναι σαν τις ΗΠΑ.
Απ’ αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς σε τι αρρωστημένο σκατόκοσμο ζούμε.

Και φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα είναι αγγελούδι. Το αντίθετο.
Αλλά όχι να μιλάμε και οι Αμερικανοί.
Είναι τόσο γελοίο, όσο όταν μιλούσαν οι Γάλλοι -που είχαν κατασφάξει την Αφρική- για τα εγκλήματα των ναζί.
Δεν ξέρω πόσα χρόνια θα της πάρει της ανθρωπότητας να καταλάβει ότι την δικαιοσύνη δεν την διεκδικούν οι σφαγείς.
Μην ξεχνάμε ότι η θανατική καταδίκη δεν συναντάται μόνο στην Κίνα ή την Σαουδική Αραβία -για την οποία δεν μιλάμε, γιατί είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας, μετά το Ισραήλ: πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι-, αλλά την συναντά κανείς και σε «κάποιες» αμερικανικές πολιτείες· πάνω από τις μισές, αν και σε πολλές δεν εφαρμόζεται, αλλά και πάλι ο νόμος υφίσταται.
Μην ξεχνάμε, επίσης, όταν κατηγορούμε άλλους λαούς για τη φυλάκιση ανθρώπων, όταν το 1/5 των κρατουμένων παγκοσμίως βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές.
Πρώτα κοιτάς τα μούτρα σου και μετά μιλάς για των άλλων.
Ούτε καν το θάρρος να αναλάβουμε την ευθύνη των λαθών μας στην πανδημία, που κόστισε μέχρι σήμερα πολύ περισσότερες ζωές στις ΗΠΑ απ’ οπουδήποτε αλλού. Ούτε αυτό δεν έχουμε. Παρά μόνο θράσος. Απύθμενο θράσος.
Να τα βράσω, λοιπόν, τα δακρύβρεχτα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων, που βρίσκουν τα ονόματα και τα θύματα μόνο όταν μας συμφέρει.
Για τους 100.000 θανάτους -απ’ τους οποίους οι 60.000 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί- μιλάνε ουσιαστικά για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά επειδή ζούσα και τα θυμάμαι, δεν είχαν παρά ελάχιστα να πουν για τα ονόματα ή τον αριθμό των θυμάτων σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, ακόμα και στην Υεμένη που έβαζε μέχρι να σκάσει ο ιός το χέρι του ο …πρίγκηψ της ερήμου.
Για τα λάθη μας, είπαμε, φταίνε πάντα οι άλλοι· στην προκειμένη περίπτωση η Κίνα, που άφησε να το σκάσει ο ιός από κάποιο εργαστήριο· ναι, μυαλό και Αμερική δεν πάνε στην ίδια πρόταση.
Σχεδόν ό,τι μ@λακία έχει ακουστεί στον πλανήτη τις τελευταίες βδομάδες, την έχει ξεστομίσει Αμερικανός αξιωματούχος.
Δεν είναι μετά να απορείς καθόλου που στις ΗΠΑ είναι ουκ ολίγα τα περιστατικά με ανθρώπους που φτύνουν και βήχουν επίτηδες όποιον τους κάνει παρατήρηση για τα μέτρα προστασίας ή που κάποιοι άλλοι μπουκάρανε προ ημερών με αυτόματα σε πολιτειακά συμβούλια.
Η πιο πολιτισμένη χώρα στον πλανήτη, τίγκα στους απολίτιστους; Μπα, κάποιο λάθος θα έγινε.
Αλλά, όταν νομίζεις ότι είσαι η …καλυτερότερη χώρα του πλανήτη, έχεις συνήθως μια τάση να κοιμάσαι ακόμα και όρθιος, κατά τη διάρκεια της μέρας.
Γι’ αυτό άλλωστε το ονομάσαμε και αμερικάνικο όνειρο, γιατί πρέπει να κοιμάσαι για να το πιστέψεις.
Να το θυμάστε, λοιπόν, όταν καταρρεύσει ο δυτικός πολιτισμός, ποιους θαυμάζατε και ποιους μισούσατε.
Αν ζούμε να το δούμε.
Πάντως, δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε.
Με εκτίμηση,
Άρης
Υ.Γ. Και βέβαια, έχουμε μια ολόκληρη μέρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων, των δικών μας νεκρών στους πολέμους που συνήθως εμείς ξεκινάμε. Για τα θύματα των άλλων, who gives a shit. Αν και μεταξύ μας θα ήταν απίστευτα προκλητικό να τιμά τη μνήμη των θυμάτων του, αυτός που τους σκότωσε. Οπότε, Memorial Day, δηλαδή Μέρα Αμνησίας. Γιατί ο αμερικανικός πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των …Αμερικανών. Αν και τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Αμερικανών που όταν ακούει “failed state” σκέφτεται τις ΗΠΑ. Και δεν χρειαζόμασταν μια πανδημία για να το αντιληφθούμε. Καλά, τι λέω, εδώ κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί ούτε μετά από πανδημία. Αλλά γι’ αυτούς περισσότερα σε άλλα κείμενα.
(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, αυτός ο ιός είναι μια ευκαιρία για τους Αμερικανούς να κάνουν πιο υγιεινή ζωή και διατροφή. Νομίζω πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων στον κόσμο και πως, αν συνεχιστεί αυτό, το 2030, ο ένας στους δυο Αμερικανούς θα είναι παχύσαρκος. Το παν στην ιατρική είναι η πρόληψη και η παχυσαρκία είναι ασθένεια, οπότε δεν είναι καλό να τρώμε σαν κτήνη, ούτε να τρώμε σκουπίδια. Μάλιστα, η παχυσαρκία προκαλεί και άλλες ασθένειες, όπως υπέρταση, διαβήτη κλπ, οπότε ξέρουμε ένα βασικό λόγο που ο κορωνοϊός κάνει τόσο μεγάλη …καριέρα στις ΗΠΑ. Αλλά μπορεί ο κορωνοϊός να κάνει τους Αμερικανούς να αρχίσουν να τρέφονται σωστά και να αρχίσουν να περπατάνε. Δεν φταίει ο κορωνοϊός, αν υπάρχουν τόσοι νέοι Αμερικανοί παχύσαρκοι και με άλλα προβλήματα υγείας. Τους βρήκε άρρωστους και τους αποτελείωσε. Ενώ οι Έλληνες με το γαμάτο ανοσοποιητικό -από τα πολλά σουβλάκια- τον κατατρόπωσαν τον κορωνοϊο. Άρη, μην γκρινιάζεις για τις ΗΠΑ. Από τις ΗΠΑ θα ξεκινήσει η αλλαγή για την ανθρωπότητα. Από πού να ξεκινήσει, από την Ελλάδα που παλεύει ακόμα με την Θεία Κοινωνία και με τα κουταλάκια; Οπότε, είσαι τυχερός που είσαι εκεί και θα το ζήσεις. Κι εγώ είμαι τυχερός που είσαι εκεί, αφενός γιατί θα μας γράψεις πολλά ωραία κείμενα και αφετέρου επειδή δεν θα χρειάζεται να γράφω εγώ. Άρη, εγώ δεν θα ήθελα να είμαι στις ΗΠΑ τώρα αλλά θα ήθελα να ήμουν στις ΗΠΑ την δεκαετία του ’60. Σε κάθε περίπτωση, επιμένω πως οι Αμερικανοί -βόρειοι και νότιοι- είναι από τους καλύτερους λαούς στον κόσμο. Είναι καλοί άνθρωποι. Και δεν είναι κρύοι, άκαρδοι και υποκριτές, όπως είναι πολλοί Ευρωπαίοι. Άρη, εσύ να τρως δυο σαλάτες την ημέρα -να βάζεις και σπανάκι και καρότα μέσα-, να τρως τρία φρούτα εποχής διαφορετικού χρώματος (όχι όλα μαζί -ένα το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το απόγευμα), να παίρνεις τις πρωτεΐνες σου από λευκό κρέας, να τρως μια χούφτα ξηρούς καρπούς -χωρίς αλάτια κλπ- και να περπατάς τουλάχιστον 45 λεπτά με γρήγορο βήμα κάθε μέρα. Κάνε και λίγα βαράκια, μη γίνεις λαπάς. Σε παρακαλώ να προσέχεις την υγεία σου, γιατί, αν αρρωστήσεις, ποιος θα γράφει; Εγώ; Εγώ έχω υποχρεώσεις. Έχω να κάνω 140 μπάνια και φοβάμαι πως φέτος θα με περάσει σε μπάνια ο Μητσοτάκης. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

