Και κορωνοϊός και εκφασισμός
Μαυρόγατα αποδεικνύομαι για μία ακόμα φορά, Πιτσιρίκο, καθώς με το που έγραψα ότι σωστά μετατράπηκε σε εβδομαδιαία η ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, έγινε ξανά καθημερινή.
Με τα 52 κρούσματα -τα 18 εισαγόμενα- της Δευτέρας (8/6) να είναι η αφορμή.
Συνολικά, καταγράφηκαν 97 κρούσματα του ιού τις τελευταίες τέσσερις μέρες, δηλαδή, από 15 κατά μέσο όρο την Παρασκευή (5/6), το Σάββατο (6/6) και την Κυριακή (7/6).
Τα 59 από 97 ήταν εισαγόμενα ή αφορούσαν συγκεκριμένο γεγονός στην Ξάνθη, επομένως είχαμε 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή, 9,5 τη μέρα και η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική.
Ωστόσο, κάποια ΜΜΕ και αρκετοί πολίτες σχεδόν απαιτούν την επιβολή νέας καραντίνας και γίνονται βασιλικότεροι των λοιμωξιολόγων και των κυβερνώντων.
Παρεμπιπτόντως, κανένας δεν απαγορεύει σε όποιον θέλει και νομίζει ότι πρέπει να προφυλαχθεί να καθίσει σπίτι του.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ελάχιστα από τη στιγμή που έχουν ανοίξει τα πάντα πια και αυτό δείχνει ότι η διασπορά θα είναι πολύ μικρή το καλοκαίρι.
Και ακόμα δεν έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι, αφού οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, τις νύχτες στην εξοχή έχει ως και ψύχρα και καθόλου κουνούπια.
Οπότε εκτός από τον κορωνοϊό, δεν κινδυνεύουμε ούτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Να μην λέω, βέβαια, και μεγάλα λόγια, ειδικά από τη στιγμή που οι ειδικοί λένε τα αντίθετα.
Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που εκτιμά ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού επιδεινώνεται και συστήνει σε όλους επαγρύπνηση και να μην εφησυχάζουν, όπως αναφέρει η Liberation.
“Aν και η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επιδεινώνεται” δήλωσε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στη Γενεύη το αφεντικό του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Και είναι πραγματικά απορίας άξιο πού την είδε την επιδείνωση.
Στην Κίνα που τα κρούσματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα και κυρίως εισαγόμενα, χωρίς να υπάρχει διασπορά σε έναν πληθυσμό, μάλιστα 1,5 δισεκατομμυρίου;
Στην υπόλοιπη Ασία; Στην Ωκεανία; Στην Αφρική, που ο ΠΟΥ τη φοβόταν πολύ, αλλά επηρεάστηκε λιγότερο από κάθε άλλη ήπειρο;
Ακόμα και στις ΗΠΑ η επιδημία υποχωρεί.
Μπράβο, παρεμπιπτόντως, στον Άρη και όσους αψηφώντας τον κορωνοϊό και κυρίως το ξύλο, διαδηλώνουν εκεί.
Για την Ελλάδα δεν έχω καμία ελπίδα και προσδοκία πλέον ούτε εγώ.
Ειδικά, όταν διαβάζω στο διαδίκτυο νέους ανθρώπους να αποκαλούν ηγέτη τον Γιώργο Παπαδόπουλο και να λένε ότι με τη χούντα είχαμε “ανάπτυξη”.
Πώς να μην κλειστούν μετά αδιαμαρτύρητα σπίτι άνθρωποι που θαυμάζουν έναν δικτάτορα;
Ακόμα και τα σκυλάκια είναι πιο ανυπάκουα.
Κινδυνεύει αυτή η νέα γενιά να εξελιχθεί στην πιο άβουλη και πειθήνια που υπήρξε ποτέ. Και στην πιο ανορθόγραφη επίσης.
Είναι αποκαρδιωτική η κατάσταση, δυστυχώς. Και κορωνοϊός και εκφασισμός.
Να μείνω, όμως, στον κορωνοϊό, καθώς στην παρούσα φάση η επιδημία εξαπλώνεται και επιδεινώνεται μόνο στη Λατινική Αμερική.
Αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις ακόμα κι εκεί, όπως για παράδειγμα στην Κούβα που είναι πολύ κοντά στη νίκη επί του κορωνοϊού.
Εξιστορώντας την περιπέτεια μίας εργαζόμενης σε σούπερ μάρκετ στην Αβάνα, που μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό υποβλήθηκαν αμέσως σε τεστ, όταν διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα στην επιχείρηση, το Reuters αναλύει πώς το νησί της Καραϊβικής κατάφερε να ελέγξει την επιδημία.
Όσοι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, όπου τους χορηγήθηκαν αντιικά φάρμακα και άλλα σκευάσματα τόνωσης του ανοσοποιητικού τους, ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν σε καραντίνα στα σπίτια τους.
Καραντίνα επιβλήθηκε και σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού με πρόστιμα, ακόμα και ποινές φυλάκισης για τους παραβάτες, ενώ έκλεισαν τα σχολεία και τα σύνορα και έγινε και υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Η κουβανική κυβέρνηση, όμως, έστειλε και γιατρούς σχεδόν σε κάθε σπίτι για να κάνουν ελέγχους και σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο Francisco Duran η έγκαιρη διάγνωση και νοσηλεία και οι πειραματικές θεραπείες μείωσαν πολύ τη θνητότητα.
Στην Κούβα καταγράφονται πλέον 10 κρούσματα ημερησίως, έναντι 50 στο πικ της επιδημίας και τα 2/3 του νησιού δεν έχουν κορωνοϊό, ενώ η Δευτέρα 8/6 ήταν η ένατη συνεχόμενη μέρα χωρίς κανέναν νεκρό.
“Σύντομα θα φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας και θα μπούμε στη φάση ανάκαμψης από την Covid 19” δήλωσε και ο Κουβανός πρόεδρος Miguel Diaz Canel.
Με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής έχει ανακοινώσει 2.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 83 θανάτους.
Αυτό μεταφράζεται σε 0,73 θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, έναντι 0,20 της Κόστα Ρίκα και 7,14 της Βραζιλίας.
“Για άλλη μία φορά η χώρα μας έδειξε ότι παρά τις δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει μία επιδημία” ανέφερε μία κάτοικος του νησιού.
Αυτό που βλέπουμε, επίσης, και από την περίπτωση της Κόστα Ρίκα είναι ότι οι μικρές και αραιοκατοικημένες χώρες τη γλίτωσαν σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονταν.
Το αντίθετο συνέβη με τις μεγάλες και πυκνοκατοικημένες χώρες.
Επιβαρυντική είναι και η ρύπανση του περιβάλλοντος και αυτό φάνηκε και στη βόρεια Ιταλία.
Παρεμπιπτόντως, το 57% των κατοίκων της επαρχίας του Μπέργκαμο πέρασε τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε.
Δηλαδή, σχεδόν 600 χιλιάδες άνθρωποι, όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την Ιταλία είναι περίπου 235 χιλιάδες.
Κάτι που δείχνει πόσο πλασματική είναι η λίστα που μας ανακοινώνουν καθημερινά, διότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ένα κλάσμα των πραγματικών.
Για παράδειγμα στο Μπέργκαμο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 13 χιλιάδες και τα πραγματικά 600 χιλιάδες, σύμφωνα τουλάχιστον με το τεστ αντισωμάτων, δηλαδή, 46 φορές περισσότερα.
Άρα, και η θνητότητα είναι 46 φορές μικρότερη. Τα είχα γράψει, βέβαια, αυτά από τον Μάρτιο για την πλασματική θνητότητα της Ιταλίας.
Τέλος, το Μπέργκαμο πλησιάζει και την ανοσία της αγέλης (60%-70%), κάτι που θα συμβαίνει πιθανότατα και σε όλες τις περιοχές που είχαν μεγάλη εξάπλωση του ιού, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι περιοχές του κόσμου θα είχαν λογικά μεγαλύτερη εξάπλωση από αυτή που δείχνουν τα επίσημα, αλλά και πλασματικά, στοιχεία.
Ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας έχει σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει ο Guardian και το Ιράν, όπου μπορεί να έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό 15 εκ. άνθρωποι, δηλαδή, το 18,75% του πληθυσμού του (80 εκ.).
Ο Eshan Mostafavi, μέλος της ομάδας δράσης κατά της Covid 19, υποστηρίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο ιός είναι πολύ λιγότερο φονικός απ’ ό,τι όλος ο κόσμος νομίζει.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράν είναι 175.927, δηλαδή 85 φορές λιγότερα από τα 15 εκ. που ίσως να είναι ο πραγματικός αριθμός.
Επίσης με 15 εκ. κρούσματα και 8.245 θύματα, η θνητότητα στο Ιράν είναι 0,05%.
Το πιθανότερο σενάριο, εξάλλου, είναι ο κορωνοϊός να εξαφανιστεί, όπως συνέβη το 2003 και με τον Sars Cov 1, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Καρτέσιος στο Παρίσι Jean Francois Toussaint, ο οποίος επισήμανε στη Le Monde και την παταγώδη αποτυχία των μοντέλων που προέβλεπαν 500 χιλιάδες θανάτους στη Γαλλία.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πρώτο κύμα έχει περάσει, η τάση είναι παντού πτωτική και σε πολλά μέρη δεν υπάρχουν καν θάνατοι, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανέλθει ο ιός τον χειμώνα, ανάλογα και με την ανοσία που θα έχει αναπτύξει ο πληθυσμός, πόσο αυτή θα διαρκεί και αν θα ανακαλυφθεί εμβόλιο.
Για αυτό υπάρχουν και ενδιάμεσες εκδοχές, όπως η ύπαρξη του ιού, αλλά με πολύ χαμηλή διασπορά ή και η παρουσία του με ξεσπάσματα σε τοπικό επίπεδο, όπου θα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων.
Αλλά και μία τέτοια ελεγχόμενη επιδημία μπορεί να ξεφύγει, αν δεν εντοπίζονται έγκαιρα οι αλυσίδες μετάδοσης.
Και πολλά θα εξαρτηθούν και από τον ρυθμό μετάδοσης, που πρέπει να παραμένει κάτω από 1 (ένας φορέας κολλάει άλλον έναν άνθρωπο) και αυτή τη στιγμή στη Γαλλία είναι 0,76.
Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να μην ρισκάρεις και ποτέ στη ζωή.
Έτσι ρίσκαρα κι εγώ την Τρίτη βουτώντας με το κεφάλι από τον μισογκρεμισμένο μώλο στην άκρη της μεγάλης αμμουδιάς και σε βάθος μισού μέτρου.

Και ρίσκαρα εις διπλούν, αφού λίγο μετά μάζεψα και μία σακούλα από τα πέντε μέτρα βάθος, μαζί με μερικά ακόμα σκουπίδια, αλλά και τα άδεια κοχύλια (κυδώνια, τελίνα, μεθύστρα και καλόγνωμη) που ήταν λίγο πιο δίπλα.

Τύφλα να ‘χει ο Κουστώ.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, έχουμε και μια ζωή να ζήσουμε. Δεν ξέρουμε πόση ακόμα είναι αυτή η ζωή αλλά δεν λέει να την περάσουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, περιμένοντας τον θάνατο. Βέβαια, όπως λέτε κι εσείς, κανείς δεν απαγορεύει σε όποιον το επιθυμεί να κλειστεί στο σπίτι του. Ο καθένας να κάνει αυτό που επιθυμεί. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net για να συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

