Μας ξέχασε ακόμα και το καλοκαίρι

Πιτσιρίκο, η επιδημία του κορωνοϊού θα στρέψει τη νέα γενιά μακριά από την κουλτούρα του εγωισμού, καθώς οι νέοι θέλουν να κάνουν πλέον δουλειές μέσα από τις οποίες μπορούν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ολλανδό ιστορικό Rutger Bregman.

Ο 32χρονος Bregman, που στο τελευταίο βιβλίο του “Humankind” υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευγενικοί και όχι κακοί, έγινε διάσημος πέρσι, όταν απευθυνόμενος σε πλούσιους που βρίσκονταν σε Φόρουμ, τους είπε ότι θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερους φόρους.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters, o Bregman είπε ότι έχει την αίσθηση πως η κρίση του ιού έδειξε ότι τα πράγματα αλλάζουν, οι νέοι υιοθετούν άλλες αξίες και κινούμαστε προς μία εποχή, που έχει να κάνει περισσότερο με τις δημόσιες υπηρεσίες, τη συνεργασία και γενικά ό,τι είναι περισσότερο έντιμο.

Επικαλούμενος τις λίστες με τα απαραίτητα επαγγέλματα στην κρίση, που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις ο Ολλανδός ιστορικός αναρωτήθηκε “που είναι οι μάνατζερ των hedge funds, οι τραπεζίτες, οι άνθρωποι της αγοράς;” και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πως τις σημαντικές δουλειές κάνουν πλέον οι νοσοκόμες, οι δάσκαλοι, οι υπάλληλοι σε δομές φροντίδας, οι δημοσιογράφοι.

“Νομίζω ότι υπάρχει μία πραγματική στροφή και μπορεί να προκύψει μία νέα γενιά ανθρώπων που θα θέλουν να κάνουν μία δουλειά, μέσω της οποίας θα βοηθούν συνανθρώπους τους” εξήγησε ο Bregman, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι τα πρώτα σημάδια ήδη φαίνονται.

Όσον αφορά άλλες αλλαγές, απόρροια της επιδημίας, ο 32χρονος ιστορικός παρατήρησε μία πτώση στα ταξίδια, με τον κόσμο να εκτιμά περισσότερο τις τοπικές αξίες, αν και η παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος δεν πιστεύει, πάντως, ότι θα χαθεί ποτέ η ανάγκη των ανθρώπων να ανταλλάσσουν χειραψίες και να αγκαλιάζονται· “ειδικά το δεύτερο είναι στη φύση μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά φύση θεωρούν, εξάλλου, Βρετανοί επιστήμονες το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για όσους φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, που εμπνεύστηκε η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel και το οποίο προβλέπει και πρόστιμο ως και 1.000 στερλίνες για τους παραβάτες, αλλά ακόμα και την ποινική τους δίωξη, όπως αναφέρει το Skynews.

Συγκεκριμένα, ο σερ Patrick Vallance, αφού ξεκαθάρισε ότι η επιστημονική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τον κορωνοϊό δεν έκανε καμία σχετική εισήγηση, εξήγησε ότι “μία τέτοια καραντίνα θα είχε νόημα για όσους έρχονταν από χώρες με περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι η Βρετανία”.

“Και δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες γύρω μας” έσπευσε να υπερθεματίσει ο συνάδελφός του καθηγητής Robert Dingwall.

O υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ιρλανδίας Brandon Lewis ανέφερε από την πλευρά του ότι “τα πρόστιμα αποθαρρύνουν τους επίδοξους παραβάτες, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε και ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος”.

Την 14ήμερη καραντίνα για όσους καταφθάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό αμφισβήτησε και η Theresa May, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει τις ήδη χειμαζόμενες βιομηχανίες της αεροπορίας και του τουρισμού.

“Οι διεθνείς πτήσεις είναι απαραίτητες για το εμπόριο και αντί να παίρνει μέτρα που θα έχουν ως συνέπεια να αποκοπεί η Βρετανία από τον υπόλοιπο κόσμο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ηγηθεί στην ανάπτυξη διεθνών υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αεροπορία, έτσι ώστε να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις” δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου Liam Fox αναρωτήθηκε γιατί δεν λήφθηκε το συγκεκριμένο μέτρο στην αρχή της επιδημίας, ενώ η Priti Patel για να δικαιολογήσει την απόφασή της, ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία κινδυνεύει πλέον περισσότερο από εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

Η υπουργός Εσωτερικών θεωρεί την 14ήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό απαραίτητη για να σωθούν ζωές και προσθέτει ότι το πλήγμα για τον τουρισμό θα μετριαστεί από την κρατική ενίσχυση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Το μέτρο έχει τη στήριξη και του Boris Johnson, που διευκρίνισε απλά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από αυτό πολίτες από χώρες με χαμηλή εξάπλωση της Covid 19, εφόσον κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί τροχοπέδη και για τους Βρετανούς που θέλουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό, αφού όταν επιστρέψουν στη χώρα τους θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Βέβαια, για την ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι καλύτερα για διακοπές απ’ ό,τι στην Ελλάδα, όπου το καλοκαίρι λες και μας ξέχασε.

Μακάρι να μην τριτώσει το κακό και να μην έχουμε και πάλι ένα καλοκαίρι “κρύο” και βροχερό, όπως το 2019 και το 2018.

Και κυρίως να μην έχουμε θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είχαμε τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια.

Την Παρασκευή, πάντως είχε ένα μέτριο νοτιά, αλλά σήκωσε κύμα στην Αγία Μαρίνα παρόλα αυτά.

Και επιλέξαμε και την ακρογιαλιά, που την προστατεύει το θρυλικό ακρωτήρι της Αγίας Μαρίνας με τις μικρές κρυφές παραλίες, τις σπηλιές και τα βράχια για βουτιές.

Αλλά ακόμα κι εκεί -με τον συνήθως εαρινό και χειμερινό νοτιά να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά τα καλοκαίρια πια- είχε φουσκοθαλασσιά.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.