Και το 3060 μ.Χ. η Ελλάδα θα θυμίζει βλαχοχώρι ραγιάδων που ζητιανεύουν για μπαξίσι

Επιτέλους, άρχισαν να έρχονται! Θα φτάσουν όπου να ‘ναι και στα μέρη τα δικά σου, Πιτσιρίκο μου. Στην Κρήτη και την Ρόδο τους περίμεναν στο αεροδρόμιο ντόπιοι με λιχουδιές, ρακές και παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Μια ομορφιά δηλαδή προκειμένου να εντυπωσιαστούν και να ευχαριστηθούν οι τουρίστες την εποχή του κορονοϊού. Φιλόξενοι, οι λιγούρηδες.

Και ειλικρινά ελπίζω να μείνουν μονάχα σε αυτά τα εμετικά και …γραφικά.

Γιατί είναι γνωστό, άλλωστε, ότι, όταν κατεβάζεις το παντελόνι στον πελάτη και του κουνάς ρυθμικά τον κώλo, δεν μπορείς να πείσεις κανέναν ότι ο σκοπός σου ήτανε να του πουλήσεις βιβλία! Ό,τι κι αν λες για τον Ξένιο Δία!

Ο τουρισμός δεν είναι φιλοξενία και …ελληνικό φιλότιμο, ο τουρισμός είναι business.

Το πόσο φιλόξενος είσαι -που δεν είσαι- δείξε το στον πρόσφυγα, δείξε το στον ικέτη, δείξε το σε αυτόν που έχει ανάγκη την προστασία και την βοήθειά σου.

Ο τουρίστας είναι ο τύπος που αγοράζει τις υπηρεσίες σου, παζαρεύοντας μέσω του πρακτορείου που τον φέρνει την τιμή μαζί σου.

Ο τουρίστας έρχεται στον τόπο σου επειδή είναι όμορφος.

Έρχεται για τον ήλιο, την θάλασσα, τα όσα νησιά έχουν ακόμα παραμείνει γραφικά και δεν τα έχεις καταστρέψει με την ματαιοδοξία σου.

Σε πληρώνει για να τον πάς με το ταξί στο αεροδρόμιο, χωρίς να του χρεώνεις αεροπορικό εισιτήριο.

Σε πληρώνει για τον κοιμίζεις στο “άνετο, πολυτελές” κατάλυμα που του υποσχέθηκες, και όχι στο κοτέτσι που το έκανες μπανγκαλόου δίπλα στο κύμα.

Σε πληρώνει για το φρέσκο φαγητό που του σερβίρεις και όχι για το προχθεσινό κατάπλασμα που το έχεις ζεστάνει τρεις-τέσσερις φορές στον φούρνο μικροκυμάτων.

Απλά πράγματα. Ο τουρίστας είναι πελάτης, δεν είναι ο γενικός γ@μάω. Έχει δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις.

Κι εσύ που εργάζεσαι ή επιχειρείς στον τουρισμό, έχεις επίσης δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Επαγγελματίας είσαι, δεν είσαι ραγιάς, ούτε δουλοπάροικος σε εγγλέζικη ή γερμανική φυτεία στην Ανατολική Αφρική.

Τα παραδοσιακά κεράσματα και τα μαντολίνα προς τιμήν του πρώτου τυχαίου τουρίστα από τα Μπραχάμια της Εσπερίας που έφτασε στα αεροδρόμια των νησιών -έχοντας κλείσει πακέτο διακοπών στο 50% της αρχικής του αξίας- είναι για γέλια και για κλάματα.

Και απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ούτε κλαίει ούτε γελάει κανείς με αυτά τα χάλια.

Τρέχουν οι υπουργοί και οι τοπικοί άρχοντες στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, για να υποδεχτούν τους τουρίστες, χαμογελαστοί πίσω από τις μάσκες που φορούν μόνο μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων και των φωτορεπόρτερ.

Στο μεταξύ, επικριτικά είναι τα σχόλια του ξένου τύπου για τον αιφνιδιασμό της τελευταίας στιγμής με την υποχρεωτική συμπλήρωση του Passenger Locator Form (PLF) για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη φόρμα στην ηλεκτρονική της τουλάχιστον μορφή είναι για το ανάθεμα.

Υπάρχει διαθέσιμη μονάχα σε δύο γλώσσες, αγγλικά και ελληνικά, και -το σπουδαιότερο- σου ζητά να επιλέξεις την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται το κατάλυμά σου τις επόμενες 14 ημέρες από την άφιξή σου.

Παραβλέπω την αδυναμία ακόμα και πολλών ημεδαπών να προσδιορίσουν την διοικητική περιφέρεια στην οποία βρίσκεται το μέρος στο οποίο σκοπεύουν να ταξιδέψουν, καθώς και το γεγονός ότι χωρίς αυτό το σύστημα κολλάει και δεν προχωράει, και ρωτώ το αυτονόητο:

Ένας επισκέπτης που φτάνει στο ΕΛΒΕΝ, παραμένει μερικές ημέρες στην Αθήνα και επισκέπτεται την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς ή την Ύδρα και μετά παίρνει το πλοίο και συνεχίζει τις διακοπές του στην Αμοργό και την Αστυπάλαια πόσες γαμημέvες περιφέρειες επισκέπτεται μέσα σε 14 ημέρες;

Και τι είδους ιχνηλάτηση θα μπορέσεις να κάνεις, αν αυτός ο άνθρωπος αρρωστήσει και διαγνωστεί με τον κορονοϊό χρησιμοποιώντας την φόρμα PLF που τον υποχρέωσες να συμπληρώσει πριν ταξιδέψει για την Ελλάδα;

Έγώ είμαι πάντως με την δική σου άποψη, πιτσιρίκο.

Δεν θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι.

Θα έπρεπε να δίνονταν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες, και ταυτόχρονα να βρίσκονταν λύσεις που θα βελτίωναν τις υγειονομικές υπηρεσίες στους τουριστικούς προορισμούς -και ιδίως στα νησιά- μεταφέροντας το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό το επόμενο καλοκαίρι.

Μπορώ να κατανοήσω, βέβαια, και εν μέρει να δεχτώ και την άποψη εκείνων που τα θεωρούν όλα αυτά ψιλά γράμματα και που επιθυμούν να σώσουν ότι δύναται να σωθεί κι από την φετινή σεζόν.

Στην περίπτωση, όμως, αυτή θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση ειδικών εφαρμογών κινητού για την παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των επαφών των επισκεπτών.

Τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν διαθέσιμες στην Νότια Κορέα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης.

Δεν θα θεωρούσα τελικά παράλογη, ούτε την απαίτηση ενός αρνητικού τεστ για τον ιό, ως αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο των τουριστών στην Ελλάδα.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, αν παρουσιαστούν αρκετά κρούσματα σε κάποιο από τα νησιά μας, τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν πάνω μας. Στις ομορφιές των νησιών μας και στα χάλια τα αδιόρθωτα των ανύπαρκτων υγειονομικών υποδομών μας.

Και θα κλαίμε αρκετα χαμένα -από τουριστική πάντα άποψη- καλοκαίρια. Not bad for many of us …

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Στα προηγούμενα ήρθε να προστεθεί και μια αποκάλυψη από την γερμανική Bild, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή ζητούσε -εκτός από την συμπλήρωση της PLF πριν το ταξίδι στην Ελλάδα- να παραμένουν σε καραντίνα 36 ωρών όσοι τουρίστες είχαν την ατυχία να ελεγχθούν για κορονοϊό στα πλαίσια των δειγματολογικων ελεγχων. Όμως, ύστερα από παρέμβαση της TUI που απείλησε με ακύρωση όλων των κρατήσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πίσω. Τώρα θα γίνονται κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και μετά θα ξεκινάει το παλιό καλό παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι. Πούντο, πούντο το δαχτυλίδι, ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις …

Υ.Γ.2 Κάνε βουτιές εσύ, καλέ μας Πιτσιρίκο, κι εμείς θα είμαστε εδώ πάνω στις επάλξεις. Να μην παραβλέπεις, όμως, τα καυτά ρεπορτάζ από το μαρτυρικό Αιγαίο.

(Φίλε Ηλία, όπως τα γράφεις είναι. Δουλοπρέπεια και κακομοιριά, για τα φράγκα των τουριστών. Θα κάνω μια εξαίρεση για όλους εκείνους τους ξένους που λατρεύουν την Ελλάδα και δεν μπορούν να διανοηθούν πως θα περάσει μια χρονιά χωρίς να έρθουν εδώ. Έχω συναντήσει πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν έρθει στην Ελλάδα πάνω από 80 ή 100 φορές. Έρχονται στην Ελλάδα τρεις φορές τον χρόνο. Ηλία, είναι πολλοί οι άνθρωποι στα νησιά που θεωρούν πως το καλύτερο για φέτος θα ήταν να μην ανοίξει η Ελλάδα για τους τουρίστες. Άντε, να έρχονταν μόνο αυτοί που έχουν σπίτια στην Ελλάδα. Ξέρουν οι νησιώτες τις αδυναμίες των υποδομών των νησιών που ζουν, και ξέρουν πως μπορεί η όλη υπόθεση με το τουρισμό φέτος να εξελιχθεί σε τραγωδία. Αλλά την Ελλάδα την κυβερνάει η TUI. Τα υπόλοιπα, θα τα πω στο podcast, όπου θα έχω πολύ και καυτό ρεπορτάζ από το μαρτυρικό Αιγαίο. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου. Και την ευγνωμοσύνη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.