Λοιμωξιολόγοι, κυβερνώντες και δημοσιογράφοι δεν είπαν κουβέντα για του θρύλου τη φιέστα

Πιτσιρίκο, τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο των χθεσινών (19/7) βουλευτικών εκλογών στη Συρία, όπως αναφέρει η Le Monde.

Oι κάλπες σε πάνω από 7.400 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:30 το πρωί τοπική ώρα (5:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), και για πρώτη φορά ο κόσμος μπορούσε να ψηφίσει και στην ανατολική Ghouta, προπύργιο των ανταρτών, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Κανονικά, επρόκειτο να διεξαχθεί η ψηφοφορία και στο Ιντλίμπ, προπύργιο τόσο των ανταρτών, όσο και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο παραμένει στο στόχαστρο του καθεστώτος.

Τα εκλογικά κέντρα τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο στις διάφορες επαρχίες, έτσι ώστε οι εκτοπισμένοι από τον πόλεμο να ψηφίσουν τους υποψηφίους της περιοχής από την οποία κατάγονται.

Αλλά τα εκατομμύρια προσφύγων της Συρίας που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις εκλογές.

Είναι η τρίτη φορά που διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Συρία από το 2011, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 380 χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

Η συμμετοχή στις εκλογές του 2016 ήταν 57,56%.

Την παραμονή των εκλογών ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε από έκρηξη σε ένα τζαμί σε προάστιο της Δαμασκού.

To κόμμα Βaas που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μισό αιώνα και είναι και φίλα προσκείμενο στον Assad, κερδίζει σχετικά άνετα στις εκλογές, από τις οποίες προκύπτουν οι 250 βουλευτές, καθώς η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων ζουν στην εξορία ή σε μέρη που δεν είναι ακόμα υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε, εξάλλου, τις εκλογές φαρσοκωμωδία και ότι γίνονται για να εξυπηρετηθεί η ελίτ της εξουσίας.

Αρχικά, οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, αλλά καθυστέρησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει 25 θανάτους σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του Assad.

Μεταξύ των 1.658 υποψηφίων, υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες, οι αφίσες των οποίων βρίσκονται σε πολλά σημεία της συριακής πρωτεύουσας, συνοδευόμενες και από πολιτικά συνθήματα.

Αυτή τη φορά στα προγράμματα των υποψηφίων κυριάρχησαν οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και όχι στρατιωτικά και περιελάμβαναν λύσεις για την άνοδο των τιμών και για την αποκατάσταση των υποδομών.

Εδώ και μήνες, η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση με μία ιστορική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Πάνω από το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κρίση επιδεινώθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε στα μέσα Ιουνίου η Ουάσινγκτον, παρόμοιες με αυτές άλλων δυτικών χωρών.

Αυτοδύναμος, εξάλλου, μετά το διάλειμμα των δύο ετών, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε χθες την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος με μία φαντασμαγορική φιέστα από το Καραϊσκάκη ως το Πασαλιμάνι, που λέγαμε κι εμείς όταν ήμασταν παιδιά.

Οι λοιμωξιολόγοι, οι κυβερνώντες και οι δημοσιογράφοι δεν είπαν φυσικά κουβέντα για τον συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων, την ίδια στιγμή που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους αν καμιά εκατοστή άτομα κάνουν κάποιο υπαίθριο πάρτι.

Για να προεκτείνω, λοιπόν, αυτό που έγραψε ο Άρης ότι “ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας δεν μας πειράζει”, θα προσθέσω ότι ο συνωστισμός μας πειράζει μόνο εκεί που μας παίρνει.

Να τα βάλουν με τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη, απλά δεν τους παίρνει.

Να αφιερώσω, λοιπόν, σε λοιμωξιολόγους, κυβερνώντες και δημοσιογράφους το ακόλουθο συνθηματάκι: “Ποιος κορωνοϊός, ποιος κορωνοϊός, μόνιμη αρρώστια ο Ολυμπιακός”.

Άλλωστε, το επανέλαβε και ο Donald Trump, “o κορωνοϊός σταδιακά θα εξαφανιστεί και θα ελέγξουμε την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ” είπε για μία ακόμα φορά ο Αμερικάνος πρόεδρος, σύμφωνα με το Skynews.

O Τrump επανέλαβε, επίσης, ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στα πολλά τεστ που κάνουν στις ΗΠΑ και είναι και τα πιο ποιοτικά σε όλο τον κόσμο, κατά την άποψή του.

“Αν τα μειώναμε στο μισό, τότε οι αριθμοί θα έπεφταν” εξήγησε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Την τελευταία βδομάδα, πάντως, καταγράφονται 70 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στις ΗΠΑ, περισσότερα από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν είχε σημειωθεί τότε έκρηξη των θανάτων.

Ο Trump παραδέχεται τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές, όπως η Φλόριντα, αλλά υποστηρίζει ότι η επιδημία θα περιοριστεί.

“Είναι σαν να ξέσπασε στη Φλόριντα πυρκαγιά, αλλά θα τη θέσουμε υπό έλεγχο” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η θνητότητα στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με όλα τα άλλα μέρη του κόσμου.

Αυτός ο ισχυρισμός του δεν είναι, βέβαια, αληθής.

Στο διαδίκτυο παίζουν και διάφορα βιντεάκια με τον Trump να λέει ότι ο ιός θα εξαφανιστεί, κάτι που δεν έχει συμβεί, ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι στο τέλος θα δικαιωθεί.

“Θα εξαφανιστεί, το λέω ξανά” ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Fox News.

O πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται, επίσης, ότι έχει στόχο να υποβαθμίσει τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της χώρας.

“Ο Anthony Fauci έκανε κάποια λάθη, αλλά έχω πολύ καλή σχέση μαζί του και μάλιστα μιλήσαμε χθες στο τηλέφωνο” δήλωσε σχετικά.

Όταν πιέστηκε από τον δημοσιογράφο, ο Trump χαρακτήρισε τον Fauci αγχωτικό για τις δυσοίωνες προβλέψεις που κάνει, με κάποιες, μάλιστα, να μην έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ η πιο πρόσφατη είναι ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τις 100 χιλιάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα θύματα και κρούσματα στον κόσμο -διπλάσια από τη Βραζιλία που ακολουθεί- και αυτό ίσως παίξει ρόλο στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς αν θα παραδεχτεί την ήττα του, εφόσον χάσει φυσικά από τον Biden, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει “ανίκανο και διαταραγμένο πνευματικά”, ο Τrump είπε ότι “θα σας απαντήσω όταν έρθει εκείνη η ώρα” ενώ υποστήριξε ότι η επιστολική ψήφος μπορεί να νοθεύσει το αποτέλεσμα.

Πρόσφατα ο Trump απέλυσε τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ο λόγος ήταν η μικρή προσέλευση του κόσμου σε συγκέντρωσή του στην Οκλαχόμα.

Αυτά για τον Donald Trump που δεν είναι και υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Σε αντίθεση με τους δημοκράτες στη θεωρία Ευρωπαίους, οι οποίοι “σφάζονται” επί τέσσερις μέρες στις Βρυξέλλες για το αν θα δοθεί το πακέτο ενίσχυσης των οικονομιών υπό τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων.

Για να αποδειχτεί για άλλη μία φορά ότι στα δύσκολα η ΕΕ δεν υπάρχει και η κάθε χώρα κοιτάζει την πάρτη της.

Όσο για τις μάσκες, το πρόστιμο για όποιον δεν τις φοράει στη Γαλλία είναι 135 ευρώ, όπως μας πληροφορεί η Liberation.

Και στην Ελλάδα είναι 150 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουμε το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα από τους Γάλλους.

Λεπτομέρειες, βέβαια, για τους αποστειρωμένους λοιμωξιολόγους, κυβερνώντες και δημοσιογράφους.

Στη Γαλλία η χρήση μάσκας είναι από τη Δευτέρα 20/7 υποχρεωτική σε βιβλιοθήκες, σινεμά, μουσεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, γυμναστήρια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, αλλά και στα μαγαζιά, τα εμπορικά κέντρα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες και τις κλειστές αγορές.

Στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική και για το προσωπικό των beach bar, παρά το γεγονός ότι είναι υπαίθρια, αφού οι αποστειρωμένοι λοιμωξιολόγοι, κυβερνώντες και δημοσιογράφοι δεν καταλαβαίνουν τι δυσφορία προκαλεί η μάσκα κάτω από τον ήλιο, ακόμα και σε νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά.

Κουβέντα δεν είχαν πει, εξάλλου, λοιμωξιολόγοι, κυβερνώντες και δημοσιογράφοι και για τα επινίκια για τον τίτλο του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ που επικράτησε επίσης συνωστισμός.

Μόνο η δαντελένια ακρογιαλιά είναι άδεια τελικά.

Εκεί που φωτογράφισα ένα χταποδάκι τη Δευτέρα και μετά το πήγα στα βαθιά, γιατί είχε κι έναν ψαροτουφεκά.

Παραλίγο να σταθεί τυχερός, γιατί σε κάποια φάση πέρασε ένας μεγαλούτσικος σκαρμός.

Τρόμαξα, όμως, το ψάρι που κολύμπησε στα βαθιά, ενώ στα ρηχά εμφανίστηκε και γόνος λούτσου, ως συνήθως τον Ιούλιο.

Δύο ψαράκια μερικά εκατοστά ήταν, αλλά ο λούτσος σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει το ένα μέτρο και γι αυτό τον λένε και μπαρακούντα της Μεσογείου.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι για τα μάτια του κόσμου. Έζησα την εμπειρία των νησιών και των πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε έχω προσωπική εμπειρία. Και βέβαια, υπάρχουν οι τουρίστες και ξέρουμε πώς μπαίνουν στη χώρα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.