Πάλι καλά που μετά τον κορωνοϊό δεν έκαναν lockdown στην Αττική και για τον Ιανό

Πιτσιρίκο, ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί για διακρίσεις σε βάρος ευάλωτων κοινοτήτων στην Ασία -μεταξύ των οποίων είναι μετανάστες και ξένοι- με πρόσχημα τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε έρευνα που έγινε μεταξύ 5.000 ανθρώπων στη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και το Πακιστάν οι μισοί κατηγόρησαν συγκεκριμένες ομάδες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, αναφέροντας τους Κινέζους, τους μετανάστες και τους ξένους.

“Είναι πολύ ανησυχητικό ότι τόσο οι μετανάστες, όσο και οι ξένοι εργάτες, κατηγορούνται για την εξάπλωση της Covid 19, καθώς είναι ήδη αρκετά ευάλωτοι” υποστήριξε η γιατρός Viviane Fluck, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταπολεμηθούν τέτοιες “φήμες που έχουν να κάνουν με τις ανισότητες”.

Πιο αναλυτικά, στην Ινδονησία οι μισοί κατηγορούν τους ξένους και όσους παραβαίνουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ στη Μιανμάρ τους Κινέζους και άλλους ξένους.

Στη Μαλαισία, τα 2/3 κατηγορούν τους μετανάστες, τους ξένους τουρίστες και τους “παράνομους ξένους” ότι διασπείρουν τον ιό.

Οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν τον Μάιο εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά σε μία καταστολή, που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είχε ως συνέπεια όλες αυτές οι ευάλωτες ομάδες να κρύβονται και να μην αναζητούν θεραπεία για την Covid 19.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις της εκείνη την περίοδο είχαν ως στόχο να αποτρέψουν τις μετακινήσεις που απαγορεύονταν, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στο Πακιστάν, οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τους κατάλληλους ελέγχους στα σύνορα με το Ιράν, αλλά και τους πιστούς που επέστρεφαν από εκεί, αλλά και την Κίνα.

Και στις τέσσερις χώρες, πάντως, όσοι είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν κατηγόρησαν καμία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων για τη διασπορά του ιού.

Παρεμπιπτόντως, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 30 εκ. παγκοσμίως, με τον ρυθμό μετάδοσης στην Ευρώπη να είναι ανησυχητικός και τη Βρετανία και την Ισπανία να ετοιμάζονται να πάρουν πολύ αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με τη Liberation.

Ένα ασιατικό κράτος, το Ισραήλ είναι, πάντως, αυτό που επέβαλε ξανά γενική καραντίνα για τρεις εβδομάδες.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu προκάλεσε και μία διαδήλωση κατά του μέτρου, αλλά μόλις 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Τελ Αβίβ.

Βέβαια, το Ισραήλ, που έχει τον υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης τις δύο τελευταίες εβδομάδες, είναι και μία στρατοκρατούμενη χώρα και δυστυχώς πάμε να το μιμηθούμε κι εμείς.

Και όχι τίποτα άλλο, αλλά το lockdown, που ευαγγελίζονται “κυβερνώντες” (ναι σε εισαγωγικά γιατί είναι διακοσμητικοί) και “ειδικοί” (επίσης σε εισαγωγικά γιατί λαμβάνουν υπ’ όψιν μόνο τον κορωνοϊό και κατά τα άλλα ας γίνει γενική καταστροφή), απλά μεταθέτει το πρόβλημα για μετά.

Δημιουργώντας παράλληλα ένα σωρό άλλα προβλήματα ψυχικά, κοινωνικά, οικονομικά, ακόμα και υγείας και καταστρέφοντας ζωές.

Πάλι καλά που μετά τον κορωνοϊό δεν έκαναν lockdown στην Αττική και για τον Ιανό.

Τον μεσογειακό κυκλώνα, που στην Αττική τουλάχιστον δεν είχε την ένταση ούτε από πλευράς ανέμων, ούτε από ραγδαιότητα βροχής -είναι η ποσότητα βροχής που πέφτει σε μία ώρα- του προ διετίας Ξενοφώντα.

Και η πρόσφατη κακοκαιρία Θάλεια στην Εύβοια ήταν πολύ χειρότερη και πιο φονική.

Eπί της ουσίας, στην αγαπημένη μου ακτή δεν έβρεξε καθόλου την Παρασκευή.

Και πώς να βρέξει, αφού δεν επλήγη από τον Ιανό η Αττική.

Η βροχή το Σάββατο το πρωί ήταν λόγω της σύγκλισης, δηλαδή, συναντήθηκαν οι νοτιάδες στην περίμετρο του κυκλώνα με τον βοριά που φυσούσε από το Αιγαίο, προκαλώντας φαινόμενα, τα οποία ήταν πολύ πιο ισχυρά, βορειότερα στη Θεσσαλία και τη Στερεά.

Και τα κύματα του νοτιά ήταν μέτρια στη μεγάλη αμμουδιά. Απλά, είχαν αρχίσει να θολώνουν λίγο τα κρυστάλλινα νερά.

Παρ’ όλα αυτά, τα κανάλια κατηγορούσαν πάλι ως ανεύθυνους όσους πήγαν για σερφ και για κολύμπι σε ακτές που απ’ ό,τι είδα από τα πλάνα το κύμα -στη ρηχή (;) απ’ ό,τι κατάλαβα από το ύψος του κύματος, γιατί δεν έχω πάει ποτέ- παραλία του Λαγανά, αλλά και στην Καλαμάτα δεν ήταν επικίνδυνο.

Αντί να κατηγορούν την εκάστοτε κυβέρνηση για τις διαχρονικές και υπερβολικές αμυντικές δαπάνες, που στερούν χρήματα από την παιδεία και την υγεία, με συνέπεια να μεταναστεύουν και πάρα πολλοί γιατροί.

Παρεμπιπτόντως, αν η παραλία είναι ρηχή και 10 μποφόρ άνεμος να φυσήξει, δεν θα σηκωθεί υψηλό κύμα, όπως σε μία βαθιά ακροθαλασσιά.

Το ότι αναποδογυρίζουν οι βάρκες – που τις βρίσκει πλάγια το κύμα – δεν λέει και πολλά. Έχω δει να ρίχνει στα βράχια ιστιοπλοϊκό άνεμος 5-6 beaufort, επειδή ο κυβερνήτης δεν πρόλαβε να βάλει μπροστά τη μηχανή και το σκάφος ήταν πολύ κοντά στην ακτή.

Όχι την αγαπημένη μου, όπου, οι καλόγριες, τα μελανούρια, αλλά ακόμα και οι κακαρέλοι, οι σπάροι, τα μπαρμπουνάκια κι οι σαργοί έβγαλαν ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή.


Και προς επίρρωση όλων των παραπάνω, έχει αρχίσει να ανοίγει ο καιρός σε ένα μεγάλο κομμάτι στην Αττική από το Σάββατο το πρωί.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της δεν πρέπει να πήρε χαμπάρι τη δίωρη βροχή.

Ο υπερβολικός ντόρος που γίνεται -όπως και με τον κορωνοϊό- για την Αττική έχει να κάνει με τις ανύπαρκτες γενικότερα υποδομές, που φοβούνται ειδικοί και μη.

Δεν έχουμε νοσοκομεία, δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε σχολεία, δεν έχουμε δασκάλους και καθηγητές, δεν έχουμε δρόμους, το δίκτυο της ΔΕΗ είναι τόσο απαρχαιωμένο που κόβεται το ρεύμα ακόμα όταν έχει πολλή υγρασία.

Πάλι καλά, λοιπόν, που μετά τον κορωνοϊό δεν έκαναν lockdown στην Αττική και για τον Ιανό.

Το ότι δεν πέρασε και δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον νομό -πέρα από τη σύγκλιση που ανέφερα παραπάνω- ο κυκλώνας είναι μία μικρή λεπτομέρεια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι ανύπαρκτες υποδομές της που -ειδικά μετά την χρεοκοπία της χώρας- έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Οπότε, θα μας κλείνουν στα σπίτια μας για τα πάντα -από ιό μέχρι καταιγίδα-, λες και αυτό θα βελτιώσει τις υποδομές της χώρας στην Υγεία, την Παιδεία και αλλού, και δεν θα τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια. Η θάλασσα στην παραλία του Λαγανά είναι ρηχή, όπως είναι και οι περισσότερες παραλίες της Ζακύνθου. Αυτό είναι που τις κάνει ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.