Ενσυναίσθηση
Γεια σου Πιτσιρίκο,
Καθώς η ανθρωπότητα βαδίζει ξανά σε άλλη μια από τις σκοτεινές της περιόδους, γίνεται πάλι επίκαιρη η ατάκα που είχε πει ο Gustave Gilbert:
“I was searching for the nature of evil and I now think I have come close to defining it. A lack of empathy.”
Σε ελεύθερη μετάφραση:
“Έψαχνα να βρω την φύση του κακού και τώρα νομίζω ότι είμαι κοντά στο να το ορίσω. Είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης”
Ο Gustave Gilbert ήταν ο ψυχολόγος του αμερικάνικου στρατού, στον οποίο ανατέθηκε το 1945 να αναλύσει το ψυχολογικό προφίλ των 24 ναζί κρατουμένων στη δίκη της Νυρεμβέργης.
Βάση του Gilbert, το χαρακτηριστικό που συνέδεε όλους τους κατηγορούμενους ήταν η απόλυτη και ειλικρινής αδυναμία να αισθανθούν το οτιδήποτε για τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Οι ναζί δεν ήταν άνθρωποι χαμηλού δείκτη νοημοσύνης. Μάλιστα, ο Γκέριγκ λέγεται ότι είχε δείκτη νοημοσύνης κοντά στο 140, που για την εποχή ήταν μάλλον στο 0,5% των ανθρώπων με τόσο υψηλό IQ.
Επίσης, η οργάνωση και η επιστημονική υπεροχή που είχαν οι ναζί, μόνο χαζούς ανθρώπους δεν δείχνει.
Οπότε, μάλλον ο Gilbert είχε δίκιο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμία απολύτως ενσυναίσθηση. Δηλαδή, θα σκότωναν και σχεδόν όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη, αν αυτό βόλευε το σχέδιό τους.
Όπως φαίνεται τελικά και από την ιστορία, οι Αμερικάνοι διδάχθηκαν πολλά από τους ναζί. Εν συνεχεία και το καπιταλιστικό σύστημα που μας κυβερνά σήμερα.
Η απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ο λόγος που ο κάθε δισεκατομμυριούχος κοιμάται σαν μωρό το βράδυ. Παρόλο που γνωρίζει ότι πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι, είτε εξαιτίας του είτε εξαιτίας της αδιαφορίας του να αλλάξει κάποια πράγματα που μπορεί.
Η ίδια έλλειψη, όμως, ενσυναίσθησης δεν χαρακτηρίζει μόνο τους δισεκατομμυριούχους, αλλά και σχεδόν όλους τους ανθρώπους.
Επομένως, είναι απόλυτα λογικό οι πολιτικοί της Ελλάδας για παράδειγμα, να ψηφίζουν νόμους που θα στείλουν στον τάφο τον κόσμο, προκειμένου να γεμίσουν τις τσέπες τους και των φίλων τους.
Επίσης, είναι απόλυτα λογικό οι μπάτσοι να σακατεύουν όποιον βρουν μπροστά τους, όπως είναι και απόλυτα λογικό οι άνθρωποι γύρω να αδιαφορούν, όταν αυτό συμβαίνει στον διπλανό τους και όχι σε αυτούς.
Έτσι, όταν ένας άνθρωπος δολοφονείται μέρα μεσημέρι στο πεζοδρόμιο μπροστά στα μάτια του κόσμου και με την βοήθεια της αστυνομίας και δεν αντιδρά κανείς, δεν είναι παράλογο. Είναι απόλυτα λογικό.
Αφού σχεδόν κανένας άνθρωπος σήμερα δεν έχει ενσυναίσθηση.
Η πάρτη μας και ο κώλoς μας να είναι καλά και όλοι οι άλλοι να πα να γαμ…
Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο σήμερα, που όλοι πάμε με χίλια στον γκρεμό, αλλά μας μένει μόνο χρόνος και ενέργεια να την πούμε στον “αντίπαλο” στο Twitter και στο Facebook.
Και τελικά, τι διαφορετικό έχουμε οι σημερινοί άνθρωποι από τους ναζί που καταδικάστηκαν στην Νυρεμβέργη; Αφού όλοι μας έχουμε το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό με αυτούς, που είναι η παντελής απουσία ενσυναίσθησης.
Το ότι δεν σκοτώνουμε μερικά εκατομμύρια με τα χέρια μας δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε και εμείς, είτε εν δυνάμει δολοφόνοι, είτε μέρος της αιτίας που πεθαίνουν άνθρωποι σε κάποιο μακρινό από εμάς μέρος.
Όπως και οι κάτοικοι των χωριών δίπλα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έτρωγαν, γελούσαν και κοιμόντουσαν ήσυχοι τα βράδια, χωρίς να “ξέρουν” τι συνέβαινε πιο δίπλα, έτσι και εμείς ζούμε μια ήσυχη ζωή βασισμένη στον θάνατο κάποιων λιγότερο τυχερών ανθρώπων, οι οποίοι πεθαίνουν καθημερινά για να απολαμβάνουμε εμείς τις σύγχρονες ανέσεις μας.
Στο σημείο αυτό διάβασα ξανά το κείμενο και …πολλή μαυρίλα ρε παιδί μου! Σόρι κιόλας, αλλά, Πιτσιρίκο μου, δεν θα κλείσω έτσι. Γι’ αυτό σου στέλνω έναν ορισμό από Μπαμπινιώτη.

Φιλιά πολλά από το Βερολίνο.
Δ.
Υ.Γ. Το κείμενο είναι επηρεασμένο από την μίνι σειρά Nuremberg (2000). Από τις λίγες φορές που μια σειρά με έχει κάνει να πατήσω pause για να σκεφτώ.
(Αγαπητέ φίλε, έχει μια πολύ όμορφη βραδιά απόψε. Είμαι στον κήπο και κοιτάω το φεγγάρι. Και σου στέλνω την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

