“No more lockdown”

Πιτσιρίκο, ανοίγουν ξανά τα μαγαζιά από την Τρίτη 1/12 στο Βέλγιο, αλλά παραμένουν σε ισχύ περιορισμοί για τα Χριστούγεννα,όπως μεταδίδει το Reuters.

Μεταξύ αυτών, είναι η απαγόρευση συναθροίσεων τα Χριστούγεννα και πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά.

Χώρες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και παλεύουν να κρατήσουν ασφαλείς τους πολίτες τους, επιτρέποντας τους παράλληλα λίγη χαλάρωση για τις γιορτές.

“Αν χαλαρώσουμε πολύ σύντομα, τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι και ένα τρίτο κύμα θα είναι πολύ χειρότερο από το δεύτερο” εξήγησε ο Alexander de Croo.

Kι ενώ στη Βρετανία επιτρέπονται συναντήσεις μέχρι και τριών νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, τα βελγικά νοικοκυριά θα επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή μόνο με ένα ακόμα άτομο.

Όσοι ζουν μόνοι τους, θα μπορούν να δουν άλλα δύο άτομα.

Θα ανοίξουν και τα μαγαζιά που πωλούν μη απαραίτητα αγαθά, αλλά οι Βέλγοι θα πρέπει να ψωνίζουν μόνοι τους και να περνούν μόνο 30 λεπτά μέσα στο κατάστημα.

“Η χαλάρωση δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε ψώνια για διασκέδαση” ξεκαθάρισε ο De Croo.

Θα ανοίξουν επίσης μουσεία και πισίνες, αλλά τα πυροτεχνήματα θα απαγορεύονται την Πρωτοχρονιά, έτσι ώστε να περιοριστούν οι συναθροίσεις και οι μετακινήσεις.

Κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, τα αθλητικά και τα πολιτιστικά κέντρα στο Βέλγιο, που έχει μεγαλύτερη θνητότητα από τον κορωνοϊό από ό,τι η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ελβετία.

Ωστόσο, στο δεύτερο κύμα – που υποτίθεται είναι σφοδρότερο – έχει σημειωθεί το 1/3 των συνολικών θανάτων, που συνεχώς μειώνονται και στις 27/11 ανακοινώθηκαν 142, έναντι 345 που ήταν στο πικ στις 11/11.

Το Βέλγιο πληρώνει ουσιαστικά ότι είναι μία πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα, που έχει και πολλές μετακινήσεις από το εξωτερικό επειδή εκεί βρίσκονται όλα τα γραφεία της ΕΕ, με συνέπεια παρά τις δύο καραντίνες να έχει πολλαπλάσια θύματα από την αραιοκατοικημένη Σουηδία, η οποία δεν “φυλάκισε” ούτε μία μέρα τους πολίτες της.

Αυτό δείχνει πρώτον ότι η καραντίνα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, καθώς ο ιός κάνει από μόνος του κορυφώσεις και υφέσεις και δεύτερον ότι τα μέτρα που παίρνει κάθε χώρα θα πρέπει να εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες της.

Και δεν γίνεται μία χώρα να υιοθετεί σκληρά μέτρα μόνο και μόνο και μόνο επειδή το έκανε μία άλλη με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, η Ιρλανδία προχωράει σε άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων για την Covid 19 από την Τρίτη 1/12, καθώς ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους έπεσε πολύ κάτω από το 100, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε διαφορετικά, αλλά ιδιαίτερα Χριστούγεννα” διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του ΕΪΡΕ Μicheal Martin, που πήρε την απόφαση για την επιβολή καραντίνας κατά το δεύτερο κύμα πριν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η καθολική καραντίνα θα αρθεί και στη γειτονική Αγγλία την προσεχή εβδομάδα, αλλά θα παραμείνουν κάποιοι αυστηροί περιορισμοί, ενώ στη Γαλλία η άρση του εθνικού lockdown θα γίνει στις 15/12 και στη Γερμανία θα μείνουν κλειστά εστιατόρια και μπαρ ως τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού έγινε τη μέρα που η γειτονική Βόρεια Ιρλανδία έκλεισε για δύο εβδομάδες την εστίαση και τα μαγαζιά λιανικής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες της να μεταβούν στο ΕΪΡΕ για ψώνια.

Και στην Ιρλανδία, πάντως, θα παραμείνουν κλειστές οι παμπ, κάτι που συμβαίνει στην πρωτεύουσα Δουβλίνο από τον Μάρτιο του 2020.

Σε άλλες κοινότητες της Ιρλανδίας, οι παμπ που δεν πωλούν φαγητό άνοιξαν για λίγο τον Σεπτέμβριο.

Όπως δήλωσε και ο ιδιοκτήτης μίας τέτοιας παμπ, του Palace bar, o Willie Aherne, “έχουμε χάσει τον ύπνο μας στη σκέψη ότι μπορεί να μην δουλέψουμε όχι απλά τα Χριστούγεννα, αλλά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι”.

Κάθε νοικοκυριό θα μπορεί, ωστόσο, να υποδεχτεί τα μέλη άλλων δύο νοικοκυριών από τις 18 Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου.

Αξιωματούχοι υγείας απαγόρευσαν τις συναντήσεις μεταξύ νοικοκυριών από τα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο, τα κρούσματα δεν μειώθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νέα διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων και 155 συλλήψεις έγιναν την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, όπου οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν “no more lockdown” (όχι άλλο καραντίνα), “ελευθερία” και “σταματήστε να μας ελέγχετε”, ενώ συγκρούστηκαν και με την αστυνομία, όπως αναφέρει το Skynews.

Oι συλλήψεις έγιναν για διάφορους λόγους, κυρίως για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά και για επίθεση σε αστυνομικό και κατοχή ναρκωτικών.

Κι ενώ η αστυνομία έκανε συστάσεις στον κόσμο να γυρίσει σπίτι του, ο ρεπόρτερ του Skynews ανέφερε αρκετά βίαιες συγκρούσεις και κόκκινους και πράσινους καπνούς.

Μάλιστα, έφτασαν και αστυνομικές ενισχύσεις και διακόπηκε σε κάποια σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να περάσουν χειροπέδες σε διαδηλωτές στη μέση του δρόμου.

Οι αστυνομικοί αποδοκιμάστηκαν από τον κόσμο που τους φώναζε “ντροπή σας”, αλλά και συνθήματα κατά της μάσκας, ενώ συλλήψεις έγιναν και στο Χάιντ Παρκ.

Οι διαδηλώσεις δεν εξαιρούνται από την απαγόρευση των συναθροίσεων, ανακοίνωσε η αστυνομία, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι ο Μητσοτάκης μιμείται τους Γάλλους και ο Χρυσοχοϊδης τους Άγγλους.

Συνολικά, 1.311 άνθρωποι στη Βρετανία ενημερώθηκαν, εξάλλου, λανθασμένα ότι έχουν κορωνοϊό μεταξύ 19-23 Νοεμβρίου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Από όλους ζητήθηκε να κάνουν ξανά το διαγνωστικό τεστ και να παραμείνουν σε απομόνωση, εφόσον εκδηλώσουν συμπτώματα.

Το Παράρτημα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρετανίας υποστήριξε ότι το λάθος του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Υπάρχουν, ωστόσο, πάρα πολλά τέτοια περιστατικά παγκοσμίως και για αυτό υπάρχει και αμφισβήτηση για την αξιοπιστία των τεστ.

Το Παράρτημα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρετανίας δεν διευκρίνισε αν το συγκεκριμένο λάθος επηρεάζει τα ποσοστά θετικότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Λάθος αποτέλεσμα έλαβε ακόμα και η κόρη του επικεφαλής του Παραρτήματος Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, με συνέπεια το 14χρονο κορίτσι να μην βγει για τέσσερις μέρες από το δωμάτιό του, έξω από το οποίο άφηναν οι γονείς της ένα πιάτο με φαγητό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επικοινωνήσουν με το 40% εκείνων που τεστ βγήκαν θετικά για τον κορωνοϊό.

Παρεμπιπτόντως, μακάρι να κάνουν λάθος και οι μετεωρολόγοι και να μην έχουμε βροχές και καταιγίδες και καπάκι κρύα την προσεχή εβδομάδα.

Αλλά να συνεχιστεί του Σαββάτου η καλοκαιρία, που έφερε κόσμο ακόμα και από την Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη και τα Πετράλωνα στου Φαλήρου την παραλία.

Και στα κρυστάλλινα νερά επικρατούσε επίσης πανδαισία.

Με το που κοίταξα τον βυθό είδα μουρμούρα, τσιπούρα, κακαρέλο και σαργό.


Αλλά και κοπάδια σάλπες, μελανούρια καλόγριες και σαρδέλες στις ποσειδωνίες να προσπαθούν να επωφεληθούν στα ρηχά από τα καλούδια του νοτιά.

Με τα χελιδόνια της θάλασσας – αυτό το είδος χειμωνιάτικου γλάρου – να παραμονεύουν και αυτά.

Μοναδικό μειονέκτημα ότι στο Φάληρο φοράω συνεχώς μάσκα για να κινηθώ στην παραλιακή και μέχρι να φτάσω στη βραχώδη ακτή.

Βέβαια, με την προστατευτική μάσκα, τα γυαλιά ηλίου και την κουκούλα είμαι και κούκλος.

Επί τη ευκαιρία είναι ίσως και στο 100% η συμμόρφωση του κόσμου με τη χρήση μάσκας στην Αθήνα, αφού αποτελεί είδηση να δεις κάποιον στον δρόμο που να μην τη φοράει.

Σε αντίθεση με ό,τι λένε καθημερινά τα χρυσοπληρωμένα από την κυβέρνηση -δηλαδή, από τις τσέπες μας- κανάλια, ο κόσμος τηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα.

Απλά, τα μέτρα δεν γίνεται -όπως αποδεικνύεται επί σχεδόν 10 μήνες πλέον στην πράξη- να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Μπορεί να την αναστείλουν, να την καθυστερήσουν για λίγο, αλλά όχι και να τη σταματήσουν.

Ακριβώς επειδή ο κορωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικός, όπως έγραψες Πιτσιρίκο.

Ο Sars Cov 1, o Mers, o Έμπολα ήταν πολύ πιο φονικοί από τον Sars Cov 2, αλλά επειδή για αυτόν ακριβώς τον λόγο μεταδίδονταν δύσκολα, δεν έκαναν ποτέ παρά τοπικές επιδημίες και πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι.

Γενικά, το συγκεκριμένο θέμα ήσουν από τους πρώτους και τους ελάχιστους που το έπιασαν σωστά από την αρχή, Πιτσιρίκο, όταν έγραφες τον Απρίλιο για “μικρασιατική καταστροφή”.

Μετρημένοι στα δάχτυλα περίμεναν στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, αυτό που γίνεται σήμερα.

Για αυτό, άλλωστε, άνοιξε ο τουρισμός, δεν νομίζω ότι είναι και τόσο ανάλγητοι που να είχαν προβλέψει τι θα συμβεί και να αδιαφόρησαν.

Άλλωστε, ακόμα και ο πολύς Άντονι Φάουτσι είχε πει στις αρχές του φθινοπώρου ότι μπορεί να μην υπάρξει δεύτερο κύμα και θυμάμαι ότι είχα επισυνάψει τις συγκεκριμένες δηλώσεις του.

Αλλά και οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες έλεγαν το καλοκαίρι ότι τα επόμενα κύματα θα είναι πιο ήπια από το πρώτο.

Σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει, αλλά όπου ο κορωνοϊός βρίσκει παρθένο πληθυσμό -μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα- είναι σαρωτικός.

Όπως φαίνεται, θα ξεθυμάνει όταν δεν θα μπορεί πια να μεταδίδεται τόσο εύκολα είτε μέσω φυσικής ή και τεχνητής -με το εμβόλιο- ανοσίας.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να μας κάνει καχύποπτους αυτή η πρεμούρα που υπάρχει για το εμβόλιο.

Είναι η τελευταία ελπίδα επειδή όλα τα άλλα μέτρα -όπως τα lockdown- απέτυχαν παταγωδώς, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει και θεραπεία για την Covid 19.

Η ιστορία έχει ήδη γράψει ότι το 2020 ο δήθεν ανίκητος δυτικός κόσμος ηττήθηκε κατά κράτος από έναν κορωνοϊό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, για μια ακόμα φορά να γράψω πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά το διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το γράφω γιατί αυτό θα είναι το πρόβλημα και όταν ο κορωνοϊός θα είναι παρελθόν. Σε άλλα νέα, υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα για πάρα πολλές μέρες -και δεν θα έχουν κρούσματα γιατί απαγορεύονται οι μετακινήσεις- αλλά οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι σε lockdown, ενώ μπορεί να είναι σε lockdown μέχρι τον Μάιο. Χωρίς λόγο και χωρίς κρούσματα. Μακάρι το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό. Για την ώρα, αυτό είναι μια ευχή, μια επιθυμία. Το εμβόλιο δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση· αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό μας έδειξε πως η αισιοδοξία δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Νοτιάδες και βροχή σήμερα εδώ, λέω να πάω για μπάνιο. Για να τονώσω το ανοσοποιητικό μου. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.