“Είμαστε όλοι στην ίδια θύελλα, αλλά όχι στο ίδιο πλοίο”

Το 2020 ήταν μία χρονιά που κανένας, Πιτσιρίκο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί και το Skynews παραδίδει την πέννα σε τέσσερις ειδικούς για να αναλύσουν τι μας περιμένει το 2021 και αν υπάρχει τελικά ελπίδα για να μπει ένα τέλος στην πανδημία και τις πολύπλευρες συνέπειές της.

Ο ιολόγος Stephen Griffin, καθηγητής στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λιντς υποστηρίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την προμήθεια και την διανομή των εμβολίων, που θα πάρουν έγκριση.

Αν μπορέσουμε να προστατέψουμε όλο τον ευάλωτο πληθυσμό, τότε οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

Θα παίξει ρόλο και πόσο κρατάει η ανοσία και αν ένας εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Αν εμβολιαστούν, ωστόσο, τα 2/3 του πληθυσμού -και απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρξει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων της Pfizer/BioNTECH της Moderna και της AstraZeneca-, τότε θα προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι μέχρι το τέλος του χειμώνα και θα περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού την άνοιξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα έχουν τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά θα χρειάζονται πολύ λιγότερα μέτρα πια.

Ο σεφ Tom Aikens προβλέπει. από την πλευρά του, ότι το 2021 θα είναι πολύ χειρότερο για την εστίαση από ό,τι το 2020, λόγω του διπλού κινδύνου της Covid 19 και του Brexit.

Ο ίδιος ζητάει να υπάρξει υπουργός Εστίασης, διότι είναι απαραίτητη μία φωνή στο κοινοβούλιο για τις ανάγκες του κλάδου.

Η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της, καθώς η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούν 20 εκ. άνθρωποι και αυτό δεν θα γίνει πριν το Πάσχα, κι ενώ η εστίαση έχει ήδη χάσει το συνήθως προσοδοφόρο διάστημα των Χριστουγέννων.

Τα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν πριν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και για την εστίαση ίσως είναι καλύτερο τελικά ένα πλήρες lockdown – διότι ο κλάδος θα είχε περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση – από τα μέτρα επιπέδου 3 και 4.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν λουκέτα και όσοι κλείσουν θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν μετά, ωστόσο, η αξία της εστίασης φάνηκε από τα γεύματα που μαγείρευαν εστιατόρια για το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και πρέπει να στηριχθεί, διότι κανείς έτσι κι αλλιώς δεν θέλει μία καταστροφή.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Stephen Reicher και σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας για την Covid 19, υποστηρίζει ότι η πανδημία έδειξε πως πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση μας με τη φύση και να μην προσπαθούμε να κυριαρχήσουμε πάνω σε αυτή.

Επίσης, πρέπει να αλλάξουμε τις σχέσεις μεταξύ μας, όχι μόνο για την ψυχική, αλλά και για τη σωματική ευζωία.

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες ήταν ότι μιλούσαμε από απόσταση, καθώς η επίπτωση της κοινωνικής απομόνωσης είναι χειρότερη από το να καπνίζει κάποιος 20 τσιγάρα τη μέρα.

Από την άλλη, αυτή ήταν μία πανδημία ανισοτήτων και δεν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι, ούτε όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών, εξοπλισμού και τεστ για τον κορωνοϊό.

Είχαμε τις πολυπληθέστερες σχολικές αίθουσες στην Ευρώπη και αυτό έπαιξε ρόλο στην μετάδοση του ιού.

Επίσης, οι κοινωνικοί λειτουργοί και όσοι εργάζονται σε οίκους ευγηρίας είναι κακοπληρωμένοι, κάτι που σημαίνει ότι αναγκάζονται να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μάλιστα συχνά λόγω της φύσης της δουλειάς τους, με συνέπεια να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό. Το ίδιο συμβαίνει με πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Τα σπίτια πρέπει, από την άλλη, να είναι ευρύχωρα και να αερίζονται καλά και να μην υπάρχει ψηφιακή ανισότητα, που έχει ως συνέπεια κάποια παιδιά να μην διδάσκονται τα σχολικά μαθήματα στην καραντίνα, διότι δεν έχουν λάπτοπ.

Μία από τις πιο εύστοχες ατάκες της πανδημίας ανήκει στην γιατρό Bonnie Henry από τον Καναδά, που είχε επισημάνει ότι “είμαστε όλοι στην ίδια θύελλα, αλλά όχι στο ίδιο πλοίο”.

Οι άνθρωποι που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορωνοϊό.

Πρέπει να υπάρξει μία αναδιάρθρωση για να μην προκύψει μία νέα κρίση υγείας, αυτή τη φορά επειδή οι φτωχοί θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την υγεία τους.

Αν φορολογηθώ εγώ περισσότερο, δεν θα πάρω ίσως ακριβό αμάξι, ωστόσο δεν θα πεινάσω.

Στην πανδημία χρειάζεται ένα κοινωνικό πρόσωπο, τόσο από πλευράς ιατρικής, όσο και από οικονομικής.

Τι λέει, όμως, και ο οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών Martin Beck;

Ότι αν το εμβόλιο δουλέψει, τότε το 2021 θα είναι μία θετική χρονιά.

Τα απόνερα των κρίσεων του 2008, των 90’ς και των 80’ς άργησαν να φύγουν, αλλά τώρα δεν υπάρχει δομικό πρόβλημα με την οικονομία, ούτε ανισορροπίες που πρέπει να διαχειριστούμε.

Οι οικονομίες των νοικοκυριών είναι σε καλό επίπεδο, διότι δεν έχει χρειαστεί να ξοδέψουν, ενώ τα εισοδήματά τους ενισχύονται και από τα προγράμματα επιδότησης.

Στις προηγούμενες υφέσεις υπήρχαν μεγάλα χρέη, αλλά τώρα υπάρχει η ελπίδα ότι με τις επιδοτήσεις οι θέσεις εργασίας θα διασωθούν και η οικονομία θα ανακάμψει.

Η ιστορία έχει δείξει ότι, όταν προκύπτουν τέτοια σοκ, οι άνθρωποι επιστρέφουν.

Και μπορεί η εστίαση να έχει πληγεί πολύ, αλλά όποιος έχασε ένα εστιατόριο μπορεί να κάνει μία νέα αρχή, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το αν έκλεινε ένα εργοστάσιο.

Ο κλάδος των αεροπορικών εταιριών, επίσης, θα ανακάμψει, αν ο κόσμος έχει λεφτά για να κάνει και πάλι ταξίδια με αεροπλάνα στο μέλλον.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει ομόλογα, βοηθώντας την κυβέρνηση να δανειστεί και μάλλον δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν και οι φόροι.

Όλα καλά τα βλέπει ο οικονομολόγος, δηλαδή.

Οι οικονομολόγοι μου θυμίζουν λίγο τους μετεωρολόγους και ειδικά τους “wanna be”, διότι κι αυτοί τα βλέπουν όλα καλά όταν έρχεται καταιγίδα. Τους αρέσουν οι καταιγίδες και οι κακοκαιρίες, δηλαδή.

Αλλά, ευτυχώς, το 2021 μπήκε ηλιόλουστο και ζεστό όπως το 2018. Και είχαμε και κάτι θετικό, έστω και από τον καιρό.

Και μακάρι η καλή μέρα από το πρωί να φαίνεται για να λυγίσει η καλοκαιρία τον κορωνοϊό.

Κατά τα άλλα, είδα τους περισσότερους αστυνομικούς και περιπολικά το τελευταίο εξάμηνο στους δρόμους των νοτίων προαστίων την Πρωτοχρονιά.

Στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο, είχαν βάλει και μία κόκκινη κορδέλα για να μην πλησιάζει ο κόσμος στην αποβάθρα. Μάλλον για να μην μπορεί να απλωθεί και να συγχρωτίζεται σε έναν πιο μικρό χώρο στο πλακόστρωτο που έχει από πάνω.

Είναι απίστευτα παράλογα τα μέτρα τους πραγματικά, αφού περιορίζουν χωρικά και χρονικά τον κόσμο, αυξάνοντας τον συνωστισμό.

Εμείς περάσαμε, όμως, κάτω από την κορδέλα και φτάσαμε ως τη θάλασσα, αποφεύγοντας και τον συνωστισμό.

Και βλέποντας τα μεγάλα κεφαλόπουλα που κολυμπούν ακριβώς μπροστά από την αποβάθρα, με την υδροδυναμική σιλουέτα τους να διαγράφεται ακόμα καλύτερα από τα μπλε φωτάκια που πέφτουν στη θάλασσα.

Είχε και μερικές μέδουσες πελαγία, που μετά από χρόνια φαίνεται να κατακτούν ξανά τον Σαρωνικό.

Δεν πειράζει, όμως, είναι πλάσματα της θάλασσας κι αυτές.

Επίσης, η θάλασσα είναι το δικό τους σπίτι και όχι το δικό μας.

Τέλος, βγαίνουν και πολύ όμορφες στις φωτογραφίες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, για να καταλάβετε πόση αξία έχουν οι προβλέψεις των οικονομολόγων, να σας θυμίσω πως το οικονομικό κραχ του 2008 δεν το είχε προβλέψει κανένας οικονομολόγος. Όποιος γνωρίζει δεν προβλέπει, και όποιος προβλέπει δεν γνωρίζει. Βέβαια, αν ισχύει το ότι η οικονομία είναι ψυχολογία, δεν τα βλέπω και πολύ καλά τα πράγματα. Πάντως, παρατήρησα πως, αν εξαιρέσω τα πράγματα που χρειάζομαι για την δουλειά μου και τα δώρα για τα παιδιά, δεν έχω αγοράσει τίποτε άλλο από την ημέρα που ξεκίνησε η επιδημία. Υποθέτω πως δεν είμαι ο μόνος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.