Ο κόσμος πεινάει και η κατάσταση ξεφεύγει παγκοσμίως – Άντε και στα δικά μας
Ξεφεύγει, Πιτσιρίκο, η κατάσταση με τα αυταρχικά lockdown, καθώς ο κόσμος -με εξαίρεση τους ηττημένους Έλληνες- δεν αντέχει άλλο την καταπίεση και στον Λίβανο διαδηλωτές παραλίγο να μπουν σε κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Τρίπολη, ενώ έβαλαν φωτιά σε φυλάκιό του, όπως μεταδίδει το BBC.
Για να τους απωθήσει η αστυνομία άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έναν 30χρονο διαδηλωτή και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμα.
Δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν νέα πορεία κατά την κηδεία του 30χρονου, ενώ κατέκλυσαν τη νύχτα την κεντρική πλατεία της πόλης.
Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και οι διαδηλωτές απάντησαν με μολότοφ, με συνέπεια να τυλιχτεί εκ νέου στις φλόγες το δημαρχείο.
Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη νύχτα ταραχών στον Λίβανο, μετά την 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι το lockdown θα επιδεινώσει την κατάσταση για τους φτωχούς, οι οποίοι είναι πλέον πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας και έχουν ελάχιστη κρατική βοήθεια.
“Ο κόσμος κουράστηκε, υπάρχει φτώχεια, δυστυχία, lockdown και ανεργία” ανέφερε ένας διαδηλωτής, ενώ είναι και η μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που έχει αυξήσει τους φόβους ότι στον Λίβανο θα επικρατήσει σύντομα και πείνα.
Παρ’ όλα αυτά, οι Λιβανέζοι ηγέτες θεωρούν ότι με ένα πλάνο διάσωσης, το οποίο συμπεριλαμβάνει και χρηματοδότηση από ξένους δωρητές, θα καταφέρουν να εξισορροπήσουν την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε έρευνα για τον θάνατο του 30χρονου άνδρα, που όπως και χιλιάδες άλλοι, ήθελε απλά μία καλύτερη ζωή, ενώ η αστυνομία υποστήριξε ότι διαδηλωτές πετούσαν χειροβομβίδες και τραυμάτισαν τουλάχιστον εννέα αστυνομικούς.
Ο πρωθυπουργός Hassan Diab ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι το lockdown είναι απαραίτητο, καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και έχουν και ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και υλικό.
Ωστόσο, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και από το 2019, όταν είχαν γίνει επίσης μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.
Στην Ελλάδα ο κόσμος υπομένει ακόμα στωικά την καταπίεση της κυβέρνησης που βάζει μπροστά τους λοιμωξιολόγους, για να δικαιολογήσει μέτρα που λαμβάνουν μόνο αυταρχικά καθεστώτα και τους δημοσιογράφους να τη σιγοντάρουν.
Πολλές φορές πάει, όμως, η στάμνα στη βρύση, αλλά μία σπάει.
Να πάμε, όμως, και στις μακρινές Μπαχάμες, όπου παιδιά μαζεύουν σκουπίδια και άλλα πλαστικά μετά από προτροπή της δασκάλας τους Kristal Ambrose, όπως μεταδίδει το ΒΒC.
Η 29χρονη εκπαιδευτικός για να ευαισθητοποιήσει τα 500 παιδιά, που απαρτίζουν πλέον το Κίνημα κατά του Πλαστικού στις Μπαχάμες τα δίδαξε πολλά για το περιβάλλον, τη θάλασσα, τη φύση και τα πλάσματα της και τα ενέπνευσε με το σύνθημα “we are the change, we are the solution, we can fix this plastic pollution (είμαστε η αλλαγή, είμαστε η λύση, μπορούμε να βάλουμε τέλος στην πλαστική ρύπανση).
Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί, η συμπαθής δασκάλα, αφού συνέταξε ολόκληρο νομοσχέδιο, το οποίο παρέδωσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας να απαγορεύσει τα πλαστικά μία χρήσης το 2020.
Αν δεν γίνει, πάντως, κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια στη θάλασσα, αν και την Παρασκευή 29/1 είδα και φωτογράφισα αρκετά στη δαντελένια ακρογιαλιά κυρίως κακαρέλους ξανά, στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Την παράσταση έκλεψε, όμως, ένα κτενοφόρο, συγγενικό είδος της μέδουσας, το οποίο δεν τσιμπάει, ενώ δεν ανήκει και στα κνιδόζωα, αλλά στα κοιλεντερωτά.

Μερικές φορές πολλά κτενοφόρα ενώνονται σχηματίζοντας μία αποικία – αλυσίδα, που μοιάζει με δαντέλα μέσα στη θάλασσα.
Και μετά από αυτό το σύντομο μάθημα να περάσουμε στη δούκισσα του Κέμπριτζ Kate Middleton, που αναγκάστηκε να κάνει κι αυτή τη δασκάλα στα παιδιά της κατά τη διάρκεια του lockdown, κάτι που την εξάντλησε, όπως αναφέρει το Skynews.
H Kate, εκτός από το να διαβάζει τα παιδιά της, τα κούρευε κιόλας, γεγονός που τα θορύβησε όταν την είδαν με το ψαλίδι να τους κόβει τα μαλλιά.
Σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές η δούκισσα είχε, πάντως, τη συμπαράσταση του συζύγου της πρίγκιπα William, ωστόσο, αυτό δεν τη βοήθησε να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα μαθηματικά, με την ίδια να βαθμολογεί τον εαυτό της με -5.
Αντίθετα, άλλοι γονείς με τους οποίους η Kate Middleton είχε διαδικτυακή συζήτηση για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συνύπαρξη όλη μέρα με τα παιδιά τους σπίτι λόγω του lockdown, βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους με 8, όσον αφορά τις επιδόσεις τους σαν δάσκαλοι.
“Α, είμαι η χειρότερη της τάξης” αστειεύτηκε η Kate, επισημαίνοντας και ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ γονέων βοηθάει, διότι σε κάνει να νιώθεις λιγότερο αποξενωμένος.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, οι Έλληνες έχουν σημαντικότερα προβλήματα σήμερα. Πρέπει να μάθουν ποιος σκηνοθέτης μίλησε άσχημα σε κάποια ηθοποιό πριν από είκοσι χρόνια, ποιος συνθέτης κυνηγούσε μια τραγουδίστρια για να την πηδήσει πριν τριάντα χρόνια, και άλλα τέτοια συγκλονιστικά. Επίσης, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν για τον Κουφοντίνα, ενώ συμφωνούν σε όλα τα άλλα και συγκυβερνούν. Σύντομα θα συγκυβερνούν και επίσημα. Αυτά είναι τα σημαντικά, μην κοιτάτε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Αυτοί είναι υπανάπτυκτοι. Ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

