Eat the rich

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Σε περισσότερες από 400 συλλήψεις προχώρησε η ολλανδική αστυνομία, ενώ ο δήμαρχος του Αϊντχόφεν, John Jorritsma, αποκάλεσε τους ταραξίες ως «τα αποβράσματα της γης».

«Αντικοινωνικά στοιχεία» αν θυμάμαι καλά είχε αποκαλέσει πριν κάτι εβδομάδες ο δήμαρχος της Λεμεσού, όποιον δεν τηρούσε την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Δημοκρατικές εκφράσεις σε ένα ατέλειωτο φεστιβάλ μεταμοντέρνας δημοκρατίας.

Κάτι άλλα «αποβράσματα», ίσως πάνω από 2 εκατομμύρια -δεν ξέρει κανείς τον πραγματικό αριθμό- σηκώθηκαν και κατέβηκαν στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.

Εκτός ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει στα περίχωρα της πόλης από τα μέσα Νοεμβρίου, αντιδρώντας στις αγροτικές «μεταρρυθμίσεις» ενός ακόμα θλιβερού …δημοκρατικού «ηγέτη», του Μόντι, που κατάφερε να ενώσει μουσουλμάνους και ινδουιστές, αποφάσισαν ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας να κάνουν όσα σκέφτονται να κάνουν την αντίστοιχη επέτειό τους και οι …Έλληνες.

Με περισσότερα από 200.000 τρακτέρ -η αστυνομία τους επέτρεπε μέχρι 5.000-, οι αγρότες εκατοντάδων επαρχιών και πόλεων έσπασαν πάνω από 60 αστυνομικά μπλόκα, κατέβηκαν στην πόλη και κατέλαβαν ακόμα και το Κόκκινο Φρούριο, σύμβολο του αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Μπάτσοι πηδούσαν από 5 και 6 μέτρα ώστε να μην πέσουν στα χέρια των αγροτών, που τα έκαναν πoυτάνα όλα, ενώ εκτυλίχθηκαν δεκάδες σκηνές με τρακτέρ που έπεφταν πάνω στα μπλόκα και στους αστυνομικούς, που τα είχαν κυριολεκτικά χαμένα.

Δεν ξέρω πόσοι είναι οι νεκροί αλλά οι τραυματίες είναι χιλιάδες, ανάμεσα τους πάρα πολλοί αστυνομικοί που μάταια προσπάθησαν να εμποδίσουν το φουσκωμένο ποτάμι που κατέλαβε την πόλη.

Για πρώτη φορά, ίσως, οι Ινδοί ξέχασαν τις όποιες διαφορές τους, αφού το καραβάνι των αγροτών υποδέχθηκαν με τιμές αρχηγού κράτους -ή του Άγιου Φωτός, αν προτιμάτε- χιλιάδες πολίτες και απέδειξαν έμπρακτα ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αλλά και ποιοι είναι τα πραγματικά αποβράσματα.

Και ενώ ο κόσμος μόλις που άρχισε να φλέγεται, κάποιοι -ανάμεσά τους ο παππούλης μας- υπόσχονται επιστροφή στην κανονικότητα, που ήταν και το πρόβλημα, χωρίς να έχουν πάρει χαμπάρι μέσα στην θαλπωρή του πλούτου τους, τι συμβαίνει έξω από την φούσκα τους.

Ελπίζω, ότι οι άνθρωποι δεν θα σταθούν κατώτεροι των περιστάσεων, για άλλη μια φορά, σ’ αυτό που έρχεται.

Κατά τη γνώμη μου, το νεοφιλελεύθερο στάδιο του καπιταλισμού λαμβάνει πανηγυρικά τέλος και το δίλημμα τώρα είναι αν θέλουμε να δούμε την βαθιά αποσάθρωση του τελειότερου συστήματος -ένα ακόμα στάδιο του δηλαδή, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μάλλον το τελευταίο- ή να τελειώνουμε από τώρα με όλα αυτά τα θλιβερά ανδρείκελα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πλουτίζουν και οι άλλοι να τους κοιτάνε με ζήλεια.

Αλλά πρώτα πρέπει να (τους) φάμε και μετά θα γράψουμε Ιστορία.

Eat the rich, λοιπόν.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1Γίνεται ένας πανικούλης στη Wall Street, καθώς χιλιάδες μικροεπενδυτές οργανώθηκαν και κερδοσκοπούν εις βάρος των μεγάλων κερδοσκόπων, με αποτέλεσμα να σταματήσει η αγοραπωλησία συγκεκριμένων μετοχών, για να μην χάσουν περισσότερα οι μεγαλοεπενδυτές. Αυτό για όσους νομίζουν ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε στο γήπεδό τους. Αν και έχει πλάκα όταν πατάνε το κουμπί πανικού.

Υ.Γ.2 Και ποιος θα το περίμενε ότι στις ανθρωπιστικές κρίσεις οι πλούσιοι και οι πολιτικοί ηγέτες θα κοιτούσαν να διατηρούν τα προνόμιά τους και να αυξάνουν την περιουσία τους. Δεν μας είχαν δώσει ποτέ τέτοιες αφορμές. Θυμάμαι που έλεγε ένας πριν κάτι χρόνια ότι οι πλούσιοι πρέπει να έχουν λεφτά για να μας σώσουν όταν χρειαστεί. Το βλέπω. Έχουν ξεσκιστεί να μας σώζουν. Όχι άλλο σώσιμο. Οι δυο πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη -209 ο ένας, 192 δισεκατομμύρια δολάρια ο άλλος- τσακώνονται ποιος θα ανεβάσει το δίκτυο δορυφόρων τους -για ίντερνετ- στα περίπου 500 μίλια από τη Γη. Όπως τσακώνονται οι φαρμακευτικές ποια θα εμβολιάσει πρώτη την εκάστοτε χώρα. Τι ωραίος που είναι ο ανταγωνισμός. Να σκίζονται δεκάδες για πάρτη μας. Και οι πατέντες, πατέντες, μην και χάσουν έστω ένα εκατομμυριάκι την ώρα που μας σώζουν. Και κάποιοι το θεωρούν φυσιολογικό και μοντέρνο όλο αυτό. Έχουν έτοιμη την απάντηση σε κάθε τι. «Κερδοσκοπούν για να κάνουν έρευνες». Κάποιοι έχουν μπλέξει το εμπόριο με τους εμπόρους και την τυραννία με τη δημοκρατία. Αλλά ξεχνάνε παράλληλα ότι κάποιων άλλων, των …αποβρασμάτων που ζουν στο περιθώριο, δεν τους καίγεται καρφί για όλα αυτά.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, δεν ξέρω τι θα γίνει εκεί στις ΗΠΑ, στην Ινδία, την Ολλανδία και σε άλλες χώρες αλλά στην Ελλάδα δεν θα γίνει τίποτα. Οι Έλληνες μοιάζουν πολύ ικανοποιημένοι με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Βέβαια, μάλλον δεν έχουν κάνει τον κόπο να κοιτάξουν τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Δεν πειράζει, σύντομα θα τους χτυπήσουν την πόρτα. Με δύναμη. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.