Unbreaking news
Γεια σου πιτσιρίκο,
Ολοκληρώνοντας ο μικρός ασήμαντος πλανήτης μας άλλη μία περιστροφή γύρω από τον ήλιο του μικρού και ασήμαντου ηλιακού συστήματος μας, έρχεται η στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να θέσουν στόχους για το νέο έτος. Αντί για μια νέα δίαιτα, μαθήματα yoga, προαγωγή στη δουλειά, αποταμίευση και εκμάθηση ισπανικών, ήθελα να προτείνω έναν διαφορετικό, πιο εφικτό και παράλληλα παραγωγικό στόχο. Ας στηρίξουμε όσο μπορεί ο καθένας μας ανεξάρτητους δημιουργούς που χρειάζονται και αξίζουν την βοήθειά μας.
Αρκετοί αναγνώστες του blog έχουν αναφέρει ότι δεν διαβάζουν πλέον τα “νέα” και ενημερώνονται για την επικαιρότητα κυρίως από το blog του πιτσιρίκου και ελάχιστα ακόμα ξένα και ελληνικά sites.
Αν θέλουμε λοιπόν οι λίγες αυτές ιστοσελίδες, δημιουργοί και καλλιτέχνες να συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν ανεξάρτητα, πρέπει να τα στηρίξουμε οικονομικά.
Έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που έχουν την ψευδαίσθηση οτι επειδή πληρώνουν έναν λογαριασμό στον πάροχο του ίντερνετ και τα social media είναι δωρεάν -εδώ κάνουμε μια παύση και γελάμε παρέα με τον Ζuckerberg-, ό,τι άλλο υπάρχει στο διαδίκτυο είναι κι αυτό με κάποιο μαγικό τρόπο δωρεάν.
Το κόστος του ιστότοπου με ό,τι αυτό συνεπάγεται (domain names, servers κλπ) όπως και ο χρόνος αυτών που τους κατασκευάζουν και τους διαχειρίζονται πληρώνονται με αέρα κοπανιστό.
Για όσους είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται την εποχή πριν την απόλυτη κυριαρχία του ίντερνετ και των smartphones, κάποτε ξοδεύαμε αρκετά χρήματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Δυστυχώς, οι ιστοσελίδες δεν επιβιώνουν μόνο με google ads. Χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη από τους αναγνώστες τους. Οι δωρεάν εναλλακτικές είναι lifo, in.gr και λοιπά μέσα που δεν είναι ούτε για να διαβάζεις τους τίτλους των άρθρων.
Μιλώντας για άρθρα, ίσως πρέπει να θυμηθούμε πως οι “ειδήσεις” δεν είναι άρθρα. Οι αριθμοί των νεκρών, τροχαίων, ατυχημάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων πιο πολύ για τρομοκρατία μου κάνουν παρά για ενημέρωση και τροφή για σκέψη.
Η αφορμή για όλα τα παραπάνω είναι το κλείσιμο μιας αγαπημένης ιστοσελίδας, του the correspondent.
Ο Κώστας από το Άμστερνταμ ίσως το ξέρει, αφού από εκεί ξεκίνησε αν και κατέληξε να έχει συντάκτες από όλο τον κόσμο.
Όσο υπάρχει ακόμα το site και μεχρι να το κλείσουν εντελώς, ίσως προλαβαίνετε να διαβάσετε κάποια άρθρα από τους φοβερούς Jason Hickel, Rutger Bregman και άλλους (όλα στα αγγλικά):
Outgrowing growth: why quality of life, not GDP, should be our measure of success
The neoliberal era is ending. What comes next?
We can’t have billionaires and stop climate change
Democracy is in decline. Here’s how we can revive it
Ας μην παίρνουμε σαν δεδομένο κανένα από τα αγαπημένα μας ανεξάρτητα websites και καλλιτέχνες και ας τα στηρίξουμε όσο μπορούμε στο μέλλον.
Φιλιά από το Βερολίνο
Ο άλλος Βασίλης,
Υ.Γ. Στην ανακοίνωση για το κλείσιμό του, το the correspondent έστειλε αυτή την σελίδα που είναι μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και έχει μια λίστα με ανεξάρτητες συνδρομητικές δημοσιογραφικές πλατφόρμες από όλο τον κόσμο καλώντας τους αναγνώστες του να στηρίξουν παρόμοια πρότζεκτ.
(Αγαπητέ Βασίλη, σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτεσαι. Είχα διαβάσει πως το the Correspondent κλείνει επειδή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Λογικό είναι σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας οι άνθρωποι να ακυρώνουν τις συνδρομές τους στα μέσα και τους ανθρώπους που στηρίζουν. Βασίλη, ό,τι και να γίνει, εγώ, όσο ζω και έχω καλή υγεία, δεν θα σταματήσω το μπλογκ. Δεν το σταμάτησα ούτε όταν έκανα τρεις δουλειές -ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά- γιατί το αγαπάω. Από το μπλογκ ξεκίνησαν όλα για εμένα, δεν το ξεχνάω. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, ξέρω πως δεν υπάρχει περίπτωση στο μπλογκ να βγάλω τα χρήματα που έβγαζα, δουλεύοντας στα καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία σιχαίνομαι· δεν λέω, είναι ωραία φάση να βγάζεις πέντε με δέκα χιλιάδες ευρώ το μήνα. Από την άλλη, αν και τα σιχαίνομαι και δεν το κρύβω, οι προτάσεις δεν σταμάτησαν να έρχονται· η τελευταία ήταν πριν από μερικές μέρες. Δεν νομίζω πως θα δουλέψω ξανά σε καθεστωτικό ΜΜΕ· μόνο αν πεινάσω μπορεί να συμβεί αυτό. Αλλά μπορώ να κάνω κι άλλες δουλειές για να μην πεινάσω· έχω κάνει πολλές δουλειές πριν ξεκινήσω να γράφω. Αν κάνω άλλη δουλειά, όμως, αναγκαστικά θα ασχολούμαι πολύ λιγότερο με το μπλογκ, γιατί δεν θα έχω τον χρόνο να ασχοληθώ. Το μπλογκ είναι πια πλήρης απασχόληση για εμένα· υπάρχουν ημέρες που είμαι πάνω από 8 με 10 ώρες μπροστά στο laptop. Αυτό που αγαπάω στο μπλογκ σήμερα είναι ότι γράφουν και κάνουν podcast τόσοι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Βασίλη, παίρνω την πάσα από εσένα και θέλω να καλέσω τους φίλους που διαβάζουν να στηρίξουν το info-war.gr του Άρη Χατζηστεφάνου -ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη ο καλύτερος Έλληνας δημοσιογράφος- και το zaraleaksTV του Χριστόφορου Ζαραλίκου, ο οποίος, ουσιαστικά, κάνει δημοσιογραφία, αφού λέει όλα αυτά που δεν λένε τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Καλό είναι οι άνθρωποι να στηρίζουμε αυτούς που δεν δουλεύουν σε καθεστωτικά ΜΜΕ και θα θέλαμε να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Και επειδή έχω δουλέψει σε ΜΜΕ, ξέρω καλά πως τίποτα δεν είναι δωρεάν. Τίποτα. Αν θέλουμε ανεξάρτητες φωνές, πρέπει να τις στηρίζουμε. Βασίλη, σε ευχαριστώ και πάλι. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.