Κούγιας – The Fixer

Καθώς παρατηρώ από απόσταση τη σαπίλα που απλώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο -και ενώ η μπόχα θα περάσει και τα σύνορα της χώρας-, σκέφτομαι πως η εμφάνιση του Αλέξη Κούγια στην υπόθεση Λιγνάδη, μου θυμίζει τον τρόπο που εμφανίζεται ο Χάρβεϊ Καϊτέλ στο Pulp Fiction.

Θα θυμάστε την εμβληματική σκηνή στο αυτοκίνητο, όταν εκπυρσοκροτεί το όπλο του Τραβόλτα, πετυχαίνει τον Μάρβιν στο πρόσωπο και τον σκοτώνει:

Ο Τζον Τραβόλτα και ο Σάμιουελ Τζάκσον βρίσκονται με ένα πτώμα που πρέπει να ξεφορτωθούν και ένα αυτοκίνητο γεμάτο αίματα.

Και τότε εμφανίζεται ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο fixer, ο άνθρωπος που η δουλειά του είναι να καθαρίζει, όταν οι άλλοι βρίσκονται σε πρόβλημα.

Αυτό ακριβώς ήρθε να κάνει ο Αλέξης Κούγιας στην υπόθεση Λιγνάδη: να καθαρίσει.

Βέβαια, τον Αλέξη Κούγια τον έφεραν στο προσκήνιο όλοι αυτοί που δίκασαν και καταδίκασαν τον Δημήτρη Λιγνάδη από τα social media.

Αλλά ούτε που τους περνάει από το μυαλό αυτό. Δεν τους περνάει από το μυαλό πως αυτοί έκαναν τον Αλέξη Κούγια δικηγόρο του Λιγνάδη.

Ουσιαστικά, ζήτησαν τον Κούγια αυτοί που τον βρίζουν σήμερα.

Για πολλούς Έλληνες θα ήταν ιδανικό να δικάζουν και να καταδικάζουν ανθρώπους, βασισμένοι σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες ανθρώπων που δεν γνωρίζουν -και χωρίς να ξέρουν αν οι καταγγελίες αυτών των ανθρώπων έχουν φτάσει στον εισαγγελέα- και βασισμένοι σε φήμες.

Βέβαια, δεν είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία, ακόμα και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η Δικαιοσύνη έχει γίνει ανέκδοτο.

Επίσης, πολλοί Έλληνες ξεχνούν πως κάθε άνθρωπος που βρίσκεται κατηγορούμενος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ας πούμε πως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν για εσένα σε όλο το ελληνικό κομμάτι του Διαδικτύου πολύ άσχημες φήμες -για παράδειγμα, ότι είσαι παιδόφιλoς και βιαστήs- και παρουσιάζεσαι ως το μεγαλύτερο τέρας στην Ιστορία της Ελλάδας, και, παράλληλα, ξυπνάς μια μέρα στο σπίτι σου με αυτό:

Ποιον θα πάρεις για δικηγόρο;

Δεν έχεις άλλη επιλογή από τον Κούγια. Για την ακρίβεια, σε στέλνουν στην αγκαλιά του Κούγια.

Όταν αντιλαμβάνεσαι πως η υπόθεσή σου είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης -και οι κομματικοί στρατοί ασχολούνται μαζί σου μέρα και νύχτα-, παύει να είναι πια η υπόθεσή σου, οπότε καταλαβαίνεις -εσύ ή όσοι κινδυνεύουν από την δική σου υπόθεση- πως χρειάζεται ένας fixer. Ο Κούγιας.

Πόσο θλιβερή είναι η σημερινή Ελλάδα, που κατάφερε να μετατρέψει ακόμα και το θέμα της σεξoυαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης του MeToo σε θέμα κομματικής αντιπαράθεσης…

Επίσης, δεν ξέρω αν έχετε αντιληφθεί πως η Ελλάδα κατάφερε να κάνει ακόμα και το MeToo ανδρική υπόθεση.

Γιατί;

Διότι κανείς δεν νοιάζεται για την ουσία του θέματος· οι πάντες ενδιαφέρονται να αποδείξουν πως οι “εχθροί” είναι ανήθικοι και διεφθαρμένοι, αν και τα Μνημόνια όλοι μαζί τα ψηφίζουν.

Οι δεξιοί είναι παιδόφιλoι και βιαστέs, οι αριστεροί είναι ηθικοί και πεντακάθαροι.

Αν συλληφθεί ο Λιγνάδης, δεν θα υπάρχουν πια ανήλικα παιδιά που εκδίδονται στις πλατείες. Θα πεινάσουν οι σωματέμπορoι.

Αν συλληφθεί το βαποράκι -ή ο πελάτης-, δεν θα υπάρχουν πια ναρκωτικά. Θα πεινάσουν οι ναρκέμποροι.

Μα καλά, υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται τόσο ηλίθια;

Πώς νομίζετε ότι χρεοκόπησε η χώρα και έφτασε σε αυτήν την κατάντια; Από τους πολλούς έξυπνους; Οι έξυπνοι έφυγαν από την Ελλάδα. Είχαν την εξυπνάδα να φύγουν.

Έγραψα πριν από μερικές μέρες το εξής:

“Σε αυτό το σημείο, να θυμίσω σε όλους όσοι έχουν πάθει υστερία αυτές τις μέρες -ανάμεσά τους “δικαιωματιστές”, φεμινίστριες, φεμινιστές και διάφοροι άλλοι ακτιβιστές- πως στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ταυτίζουν την παιδoφιλία με την ομοφυλοφιλία.”

Όταν σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπως η ελληνική, η κορυφαία υπόθεση του Me Too είναι ένας άνδρας που κατηγορείται πως κακοποιούσε σεξoυαλικά ανήλικα αγόρια, δεν είναι και πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος τη συνέχεια.

Αρκεί ένας ομοφυλόφιλος άνδρας που θα βρίσκεται στο πάρκο κοντά σε παιδάκια που παίζουν, ή ένας ομοφυλόφιλος που θα περπατάει στον δρόμο, ή ένας ομοφυλόφιλος ηθοποιός που θα κάνει τζόκινγκ, και αυτοί που θα τον θεωρήσουν επικίνδυνο για τα παιδιά.

Αυτά τα έγραψα πριν εμφανιστεί ο Αλέξης Κούγιας, ως συνήγορος του Λιγνάδη, και μιλήσει για “επαγγελματίες ομοφυλόφιλους”.

Αυτά τα έγραψα πριν ανέβει σήμερα στο βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πει πως είναι απαράδεκτη η προσπάθεια “που γίνεται από ορισμένους, να ταυτιστεί ο ομόφυλος σεξoυαλικός προσανατολισμός με την ασέλγεια και την εκμετάλλευση σε βάρος εφήβων, με την π@ιδεραστία”.

Αλλά, τελικά, αυτό έχει γίνει ήδη. Το κατάφεραν οι έξαλλοι στο Διαδίκτυο. Νομίζοντας πως κάνουν το καλό, καταφέρνουν το κακό. Πόσο ελληνικό. Κακό πράγμα η έλλειψη ψυχραιμίας.

Ο fixer ξέρει πολύ καλά την ελληνική κοινωνία και τα χαμηλά της ένστικτα. Μόνο χαμηλά ένστικτα έχει.

Οι κραυγές και οι κατάρες στο Διαδίκτυο δεν βοηθούν σε τίποτα.

Οι καταδίκες από το Διαδίκτυο στρώνουν τον δρόμο στους fixer.

Και οι fixer ξέρουν να κάνουν παιχνίδι. Απολαύστε το.

(Απορώ με όλους αυτούς που δεν βλέπουν πως στη σκηνή έχουν ανέβει όλοι οι επαγγελματίες. Δεν είναι μόνο ο Κούγιας επαγγελματίας, υπάρχουν κι άλλοι που αλληλοτροφοδοτούνται με τον Κούγια και τον υποδέχτηκαν με …ενθουσιασμό, αν και τον κατηγορούν. Οι επαγγελματίες έχουν όλοι κάτι να κερδίσουν. Οι δημοσιογράφοι που πουλάνε ήθος με το κιλό -αλλά πάντα μπουκωμένοι με τα αρxίδια των αφεντικών τους-, οι ηθοποιοί που βγάζουν ανακοινώσεις κάθε δυο μέρες -για να μην ξεχαστούν όταν θα έρθει η ώρα να φτιαχτούν οι λίστες με τις εκλογικές υποψηφιότητες-, οι κομματικοί στρατοί που πληρώνονται για να γράφουν αυτά που θέλει το κόμμα, οι συνδικαλιστές που βρήκαν την ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και πολλοί ακόμα επαγγελματίες. Αυτοί έχουν όφελος. Οι άλλοι γιατί χτυπιούνται; Θέλουν Δικαιοσύνη; Ας ψάξουν αλλού. Σε άλλη ζωή.)

(Επειδή είναι εποχή γενικής παράνοιας και ηλιθιότητας, να θυμίσω πως -σε αντίθεση με όλους αυτούς που ανέφερα πριν- δεν δουλεύω για κανέναν ολιγάρχη, δεν έχω καμία σχέση με το δημόσιο τομέα ή κάποια κρατική θέση, δεν έχω καμία σχέση με κόμματα, δεν ψηφίζω, και γράφω από το σπίτι μου στο δικό μου μπλογκ αυτά που σκέφτομαι. Ελπίζω να επιτρέπεται ακόμα αυτό. Αν αλλάξει κάτι, ειδοποιήστε με. Ευχαριστώ.)

(Ευάγγελος Βενιζέλος. Έτσι το έγραψα γιατί μου έχει λείψει.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.