Πώς θα σου δώσουν πίσω κάτι που δεν είχες ποτέ;

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Τεράστια τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στην Αττική, ενώ έχουν πεθάνει τουλάχιστον 3 άνθρωποι στην Ελλάδα από το κύμα χιονιά που σάρωσε τη χώρα.

Τουλάχιστον ο ένας, λόγω των διακοπών ρεύματος, από τις πτώσεις εκατοντάδων δέντρων πάνω στα καλώδια, καθώς βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη.

Έκλεισε και η εθνική οδός για 24 ώρες, με εντολή Κούλη, ενώ δυο διμοιρίες των ΜΑΤ ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα.

Μπορούμε να πούμε για τα χάλια της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας στη χώρα που δεν μπορεί ούτε ένα δέντρο να κλαδέψει -οπότε το χειμώνα θα πέφτουν από το χιόνι και τον αέρα, το καλοκαίρι θα σας καίνε ζωντανούς.

Μπορούμε να πούμε για την πλήρη κατάρρευση των υποδομών, αφού η χώρα υπάρχει αποκλειστικά για να πληρώνει τις δόσεις των δανείων της.

Μπορούμε να πούμε για άλλη μια ανίκανη κυβέρνηση που καταφέρνει να ξεπερνάει σε ανικανότητα όλες τις προηγούμενες, περί άθλου πρόκειται, και που θα ξεχαστεί χάρη στις επόμενες.

Μπορούμε να πούμε για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που περνάνε το χιονιά χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο.

Μπορούμε να πούμε για τους ξεφτίλες τους δημοσιογράφους που γονατίζουν στο χιόνι ή που διασχίζουν με κίνδυνο της ζωής τους τη Μαλακάσα -τα ελληνικά Ιμαλάια- ενόσω στην εθνική έχει 50 μέτρα χιόνι.

Μπορούμε να πούμε για την γενικότερη κατάντια της χώρας, αλλά καλύτερα να παραγγείλουμε σουβλάκια.

Στο κάτω-κάτω έτσι ήταν, έτσι είναι και μάλλον έτσι θα είναι η Ελλάδα.

Αν σας «παρηγορεί» κιόλας, το ίδιο συμβαίνει και στο Τέξας -και όχι μόνο- όπου με τη χιονοθύελλα παρέλυσαν συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες και φυσικά οι ενεργειακές παροχές (πολύωρες διακοπές ρεύματος κτλ).

Δεν θέλω να αποφύγω την κριτική σε άλλη μια αθλιότατη ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν την ψήφισα, δεν μένω στη χώρα και βαρέθηκα να αναρωτιέμαι πώς το καταφέρνουν αυτό οι Έλληνες, να βρίζουν αυτούς που αποθέωναν τη προηγούμενη χρονιά και ν’ αναρωτιούνται κιόλας γιατί δεν τους προστάτευσαν, πάλι, αυτοί που τους κατέστρεψαν και συνεχίζουν να τους καταστρέφουν.

Άσε που ούτε χιονοπόλεμο με τους μπάτσους δεν έχουν κότσια να παίξουν οι Έλληνες, οπότε προς τι οι γκρίνιες; Ναι, λυπάμαι, εμείς το κάναμε και είχε φάση.

Δεν πειράζει, όμως.

Τώρα έρχεται και το νέο Μνημόνιο, απλά κόλλησε στο χιόνι, και όλα θα είναι πάλι όπως πριν. Ή όχι.

Δηλαδή, μην ανησυχείτε, παντού προμηνύεται κατάρρευση και δεν χρειάζεται να κοιτάξεις προς την Αϊτή, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Χιλή ή την Τυνησία. Εδώ, μπροστά στα μάτια σας, ήταν πάντα όλα.

Και μπορεί να ήταν ωραίο το πανό από τη Ζάκυνθο που λέει «δώστε τη ζωή μας πίσω», αλλά πώς θα σου δώσουν πίσω κάτι που δεν είχες ποτέ;

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ. Ι, Daniel Baker. Εγώ, ο Ντάνιελ Μπέικερ. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Ken Loach, αλλά η ζωή είναι ο καλύτερος σεναριογράφος. Ο Ντάνιελ Μπέικερ συνελήφθη από το FBI, υπό το νέο νόμο για την εγχώρια τρομοκρατία, για κάποιες αναρτήσεις του κατά της αστυνομίας και υπέρ του BLM, αν και απασχολούσε τον τελευταίο μήνα τις αρχές (για την αντιφασιστική του δράση, αλλά μην το αναλύσουμε περαιτέρω, δεν σχολιάζουμε εκείνον). Χωρίς εγγύηση, κρίθηκε επικίνδυνος και προφυλακιστέος, επειδή βρίσκεται καθ’ οδόν στον εξτρεμισμό. Λίγες μέρες πριν ο Rittenhouse, το παλικάρι που σκότωσε δυο άτομα στη Kenosha, λογοδότησε για την παραβίαση της εγγύησης των 2 εκατομμυρίων δολαρίων που του είχε επιβληθεί -και είχε πληρώσει-, καθώς δεν τον βρήκε η αστυνομία στη διεύθυνση που δήλωσε και τον αναζητούσε επί μέρες. Ο δικαστής έκρινε ότι δεν παραβιάστηκαν οι όροι, ότι δεν είναι υποχρεωμένο το δικαστήριο να δώσει τα στοιχεία της νέας διεύθυνσης στους κατήγορους και ότι δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψει στη φυλακή. Να μην πούμε για όσους παραλίγο να εκτελέσουν γερουσιαστές στο Καπιτώλιο. Λυπάμαι. Αυτό είναι το σύστημα. Ας μην κάνουμε τους έκπληκτους, με κούρασε. Όποιος απειλεί την άρχουσα τάξη -βρίζοντας τους δισεκατομμυριούχους στο Twitter- ισόβια, όποιος σκοτώνει χιλιάδες χωρίς να απειλεί άμεσα την ελίτ, θα του κάνουμε χαδάκια. Ειδικά τώρα. Ειδικά τώρα, που ο καπιταλισμός παρήκμασε τόσο που δεν μπορεί να κρύψει τα εγκλήματά του. Ξέρετε, δεν μας συνέβησαν όλα αυτά το 2020 -και όσα θα μας συμβούν φέτος- από τύχη. Απλά πλημμύρισε το «σπίτι». Δεν μπορούν πια να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και το μόνο που τους απέμεινε είναι να διαφυλάξουν με νύχια και με δόντια τα προνόμιά τους, καθώς στη γωνία μας γλυκοκοιτάζει ο σοσιαλισμός. Επίσης, όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη, μα όλες, προσλαμβάνουν μπάτσους μέσα στην πανδημία. Να το πω αλλιώς: Όταν γεμίζεις τον πλανήτη αντιδραστήρες, προετοιμάσου καλύτερα για ένα Τσερνόμπιλ.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, ξύπνησα σήμερα το πρωί με δεκάδες βίντεο από φίλους με τα χιόνια στην Αθήνα. Αισθάνθηκα ανακούφιση που δεν είμαι στην Αθήνα. Καλά, την αισθάνομαι εδώ και μήνες. Στη Ζάκυνθο σήμερα είχε την απόλυτη λιακάδα Τράβηξα μια καρέκλα στον ήλιο και λιαζόμουν. Μετά, πήγα και για μπάνιο. Άρη, όταν λένε οι Ζακυνθινοί πως θέλουν τη ζωή τους πίσω, εννοούν πως θέλουν να έρθουν οι τουρίστες. Διαφορετικά, αν είχαν ζωή και τους ενδιέφερε για αυτήν, δεν θα είχαν αποδεχτεί ποτέ το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας, γιατί η Ζάκυνθος ήταν για εβδομάδες χωρίς ούτε ένα κρούσμα. Αλλά τώρα πλησιάζει το καλοκαίρι και βλέπουν οι άνθρωποι εδώ πως έρχεται η οικονομική καταστροφή. Για τα υπόλοιπα δεν γράφω τίποτα. Τα έχουμε γράψει χιλιάδες φορές. Η ζωή είναι τώρα. Με χιόνια ή λιακάδα. Όσοι περιμένουν να ζήσουν μετά, είναι ήδη νεκροί. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.