Η υπερχρεωμένη Γαλλία, η υπερτιμημένη Γερμανία και η ηλιόλουστη Αγγλία
Πάλι καλά, Πιτσιρίκο, που ο Emmanuel Macron είναι πρώην τραπεζίτης, γιατί αλλιώς ποιος ξέρει πού θα είχε εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, το οποίο έφτασε στο 115,7% το 2020, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1949, όπως επισημαίνει η Le Monde.
To δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 9,2%, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 1949.
Σε απόλυτους αριθμούς το κρατικό χρέος της Γαλλίας είναι 2,65 τρισ. ευρώ και το έλλειμμα 211,5 δισ. ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δηλώνει και ευχαριστημένη, διότι οι εκτιμήσεις της έκαναν λόγο για δημόσιο χρέος 120% ως προς το ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα 11,3%, εξαιτίας της πανδημίας, στην οποία οι ανίκανοι και ολίγιστοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φορτώσει τα πάντα.
Από τη Γαλλία να περάσουμε, όμως, στην Αγγλία, καθώς δέκα συλλήψεις έγιναν στο Μπρίστολ σε διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου που θα δίνει υπερεξουσίες στη βρετανική αστυνομία και συγκεκριμένα να μπορεί να βάζει όρια στην ώρα και τον θόρυβο που θα μπορούν να κάνουν όσοι συμμετέχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, τούβλα και πυροτεχνήματα, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και τρία άτομα που είχαν πάρει μέρος στα επεισόδια της προηγούμενης Κυριακής 21/3, όταν είχαν τραυματιστεί σοβαρά δύο αστυνομικοί και είχαν πάρει φωτιά δύο περιπολικά και πάλι στο Μπρίστολ.
Πέρα από το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η βρετανική κυβέρνηση, οργή στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει και η βίαιη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας για τη Sarah Everard πριν από λίγες μέρες.
Η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε από αστυνομικό και, παρά το γεγονός ότι το έγκλημα έγινε πριν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, τα δύο γεγονότα συνδέθηκαν στο μυαλό των περισσότερων, οδηγώντας σε μπαράζ διαδηλώσεων.
Από τη Βρετανία να περάσουμε, όμως, στη βρετανική μετάλλαξη που τροφοδοτεί την τρομολαγνεία.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch δεν αποκλείει τα ημερήσια κρούσματα στη Γερμανία να φτάσουν και τις 100 χιλιάδες, λόγω της πιο μολυσματικής βρετανικής μετάλλαξης, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Το τρίτο κύμα μπορεί να είναι χειρότερο από τα δύο πρώτα” προειδοποίησε ο Lothar Wieler, ζητώντας από τον κόσμο να μείνει σπίτι κατά τους εορτασμούς του Πάσχα των Καθολικών.
Στη συνέχεια, το Ινστιτούτο Robert Koch εξέδωσε και ταξιδιωτικές οδηγίες για γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία και η Τσεχία, και όσοι φτάνουν από αυτές στη Γερμανία θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού 48 ωρών.
Και πάλι, όμως, θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, η οποία θα μειώνεται στις 5 μέρες, αν στο μεσοδιάστημα υποβληθούν και σε δεύτερο διαγνωστικό τεστ και βρεθούν και πάλι αρνητικοί στον ιό.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η χώρα του βρίσκεται στα τελευταία στάδια ενός μαραθωνίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το σύστημα υγείας μπορεί να φτάσει στα όριά του τον Απρίλιο.
Ο ίδιος ζήτησε από τις τοπικές κυβερνήσεις να έχουν γίνουν πιο ευέλικτες στους εμβολιασμούς, χορηγώντας για παράδειγμα αχρησιμοποίητες δόσεις σε όσους είναι άνω των 70 ετών μέσα στο Σαββατοκύριακο (27-28/3).
Στη Γερμανία υπάρχει δυσαρέσκεια για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών, διότι, αν και το 10% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ.
Σε απλή μετάφραση, η Γερμανία και η ΕΕ κατ’ επέκταση απέτυχαν για μία ακόμα φορά.
Όπως είχαν αποτύχει στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια αυτή να σέρνεται για πάνω από μία δεκαετία και να θεωρείται κάτι σαν φυσικό φαινόμενο πια.
Παταγώδης ήταν η αποτυχία της ΕΕ και στο προσφυγικό και το κακό τρίτωσε τώρα με τον κορωνοϊό.
Αμερικάνοι και Βρετανοί κοντεύουν να εμβολιάσουν όλο τους τον πληθυσμό και οι Ευρωπαίοι βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία παζαριού για τις δόσεις, πληρώνοντας για μία ακόμα φορά ότι στην ΕΕ αποφασίζει η Γερμανία ουσιαστικά. Η πιο υπερτιμημένη ίσως χώρα στον πλανήτη.
Και σαν να μην έφτανε που μας εξέθεσε με τα εμβόλια η Βρετανία, μας παίρνει και την καλοκαιρία.
Κάπως έτσι, ενώ στην ανατολική Ελλάδα αναμένεται η τελευταία(;) ψυχρή εισβολή, στην Αγγλία μπορεί να καταρριφθεί και το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για τον Μάρτιο που είναι 25,6 βαθμοί από το 1968, όπως αναφέρει το Skynews.
Τα 20άρια είναι σίγουρα, λόγω της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από τη νότια Ευρώπη στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και ακόμα και στη Σκωτία που ο καιρός θα είναι βροχερός η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς.
Στην Ουαλία και την Αγγλία θα κυμαίνεται μεταξύ 18 και 24 βαθμών, πολύ πάνω από τους μέσους όρους που είναι 11 με 12, ενώ στα βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 8 βαθμοί.
Και απ’ ό,τι λένε οι προγνώσεις του Met Office στα νότια της Βρετανίας τουλάχιστον ο καιρός θα διατηρηθεί ζεστός και ηλιόλουστος μέχρι και το Πάσχα των Καθολικών.
Μάλιστα, το Σάββατο θα έχει ήλιο σχεδόν παντού στα βρετανικά νησιά και απλά θα συννεφιάσει λίγο την Κυριακή.
Την ίδια στιγμή που εμείς θα έχουμε μεσοβδόμαδα τους μέσους όρους (11-12 βαθμοί) της Αγγλίας στην Αττική, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απολαμβάνουν τα 25άρια που δεν είδαμε ούτε μία φορά τον Μάρτη.
Και πώς να τα δούμε, όταν οι αντικυκλώνες (φέρνουν καλοκαιρία) είναι μόνιμα εγκαταστημένοι στη δυτική Ευρώπη κι εδώ έχουμε έναν αυλώνα (φέρνει κακοκαιρία) τη βδομάδα από τα μέσα Γενάρη μέχρι τις αρχές Απρίλη, κάτι που γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ο tempora, o mores.
Εντάξει, από το Σάββατο 27/3 δεν έχω παράπονο ήταν ανοιξιάτικο.
Και είχε και ποικιλία στον βυθό με μελανούρια, σάλπες και σαργό.


Τόσα “καλοκαιρινά” μελανούρια, όμως, και να μην λέει να εδραιωθεί η άνοιξη.

Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, μια χαρά έχει έρθει η άνοιξη και στην Ελλάδα. Ούτε σύννεφο στον ορίζοντα και υψηλή θερμοκρασία. Τέλειες μέρες για μπάνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

