Το τσιγάρο σκότωσε 8 εκ. ανθρώπους το 2019, σχεδόν τετραπλάσιους από τον κορωνοϊό

Το τσιγάρο σκότωσε, Πιτσιρίκο, 8 εκ. ανθρώπους το 2019, ενώ οι καπνιστές ήταν 150 εκ. περισσότεροι από ό,τι το 1990, φτάνοντας το 1,1 δισ., όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian.

To 89% των ανθρώπων εθίζεται στο κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 25 ετών, αλλά αν δεν το αρχίσει μέχρι τότε, πιθανότατα δεν θα βάλει ποτέ στο στόμα του τσιγάρο.

Οι άνδρες καπνιστές αυξήθηκαν σε 20 χώρες και οι γυναίκες σε 12, ενώ σε μόνο 10 κράτη αντιστοιχούν τα 3/4 όλων των καπνιστών του κόσμου και συγκεκριμένα στην Κίνα (341 εκ.), την Ινδία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Μπαγκλαντές, την Ιαπωνία, την Τουρκία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Το 2019 το κάπνισμα σχετίστηκε με 1,7 εκ. θανάτους από ισχαιμικά επεισόδια, με 1,6 εκ. θανάτους από προβλήματα στους πνεύμονες, με 1,3 εκ. θανάτους από καρκίνους της τραχείας και του πνεύμονα και με 1 εκ. θανάτους από εγκεφαλικά.

Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι μισοί χρόνια καπνιστές θα πεθάνουν από αιτίες που προκαλεί άμεσα το τσιγάρο, αλλά και ότι έχουν προσδόκιμο ζωής 10 χρόνια μικρότερο από όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Αν και 182 κράτη υπέγραψαν το 2005 μία συνθήκη για έλεγχο και μείωση του καπνίσματος, κυρίως μέσω αύξησης της φορολογίας, αυτή δεν απέτρεψε το χαμηλό κόστος των πακέτων στις φτωχές χώρες.

Από την άλλη, οι νέοι στρέφονται και σε αρωματικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα και χρειάζονται απαγορεύσεις διαφήμισης, προώθησης και χορηγίας καπνικών προϊόντων και στο διαδίκτυο.

Επί της ουσίας, το κάπνισμα σκοτώνει (8 εκ. σε 1 χρόνο) σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τον κορωνοϊό (3,7 εκ. σε 2 χρόνια), ακόμα και στην Ινδία, που παρεμπιπτόντως, το Σάββατο 29/5 ανακοίνωσε τα λιγότερα ημερήσια κρούσματα εδώ και 45 μέρες και συγκεκριμένα 173.790, έναντι 430 χιλιάδων τη μέρα μέχρι πρότινος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πολλοί παραμένουν, ωστόσο, οι καθημερινοί θάνατοι που σχετίζονται με την Covid 19 και το Σάββατο 29/5 καταγράφηκαν 3.617, αλλά πριν λίγο καιρό ξεπερνούσαν τις 4.500 ημερησίως.

Κάπως έτσι, η πανδημία μπαίνει σε ύφεση και στην Ινδία, παρά το γεγονός ότι πολύ λίγοι αναλογικά άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, το σύστημα υγείας απαξιωμένο, ενώ ο υπερπληθυσμός είναι ευνοϊκός για υπερμετάδοση και η ατμοσφαιρική ρύπανση η αιτία που η υγεία πολλών πολιτών είναι έτσι κι αλλιώς ευάλωτη.

Παρ’ όλα αυτά, ο κορωνοϊός υποχωρεί, διότι από τη φύση του έχει υφέσεις και εξάρσεις, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε οι άνθρωποι.

Απορίας άξιο είναι, εξάλλου, τι θα έκαναν στην Αυστραλία αν είχαν αναλογικά τα κρούσματα της Ινδίας.

Αφού με μόλις πέντε νέα ημερήσια κρούσματα και 35 την τελευταία εβδομάδα η Βικτώρια παραμένει σε αυστηρό lockdown, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά από την αρχή της πανδημίας που η Βικτώρια μπαίνει σε καραντίνα και οι πολίτες της είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι.

Την ίδια στιγμή, η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κράσαρε και χιλιάδες άνθρωποι στριμώχθηκαν έξω από εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν την ένεση ή να κλείσουν ραντεβού.

Ο εμβολιασμός είναι και ένας από τους πέντε λόγους για τους οποίους επιτρέπεται να κυκλοφορούν οι πολίτες, ενώ οι άλλοι είναι για τη δουλειά τους, για την υγεία τους, για τα ψώνια τους σε σούπερ μάρκετ με χρονικό όριο τις δύο ώρες και για σωματική άσκηση.

Πέρσι τέτοια εποχή, η Μελβούρνη -πρωτεύουσα της Βικτώρια- μπήκε σε καραντίνα για 111 μέρες, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, μέχρι να το σπάσουμε στην Ελλάδα με 6,5 μήνες lockdown, και μένει να αποδειχτεί αν η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Tουλάχιστον, αυτή τη φορά έγιναν διαδηλώσεις κατά του lockdown στη Μελβούρνη, αλλά και 14 συλλήψεις, ενώ δύο αστυνομικοί και ένας από τους συλληφθέντες τραυματίστηκαν και επιβλήθηκαν 55 πρόστιμα επί συνόλου 150 διαδηλωτών.

Κάπως έτσι οδεύουμε προς ένα μέλλον με όλο και περισσότερη και πιο άγρια καταστολή και είναι ενδεικτική η ανάπτυξη 7.000 στρατιωτών και ναυτών στο Κάλι της Κολομβίας, όπου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, επιβλήθηκε και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7μ.μ.

Πριν από τους τέσσερις τελευταίους θανάτους, άλλοι 17 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κάλι, με αρκετά από τα θύματα να δέχονται πυροβολισμούς, ακόμα και από ένοπλους πολίτες και την αστυνομία απλά να κοιτάζει. Νεκροί έχουν πέσει και δύο αστυνομικοί.

Οι διαδηλώσεις έχουν ήδη οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Alberto Carrasquilla, ενώ ένα από τα αιτήματα είναι να θεσπιστεί το βασικό εισόδημα και να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στη νεολαία.

Οι διαδηλωτές ζητούν να σταματήσει και η αστυνομική βία και υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν τις πορείες τους και στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Αν και υπήρξε συμφωνία για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση δεν την υπέγραψε, επειδή οι οργανωτές των διαδηλώσεων δεν καταδίκασαν τον αποκλεισμό δρόμων, που μαζί με τις πορείες έχουν κοστίσει στην οικονομία της Κολομβίας 2,68 δισ. δολ.

Τουλάχιστον γλίτωσε ένα γατάκι που είχε εγκλωβιστεί στη μηχανή του αυτοκινήτου μίας φίλης το Σάββατο 29/5 το πρωί (στη φωτό η θρυλική Ζουζού).

Με πήρε τηλέφωνο να την πάω στη δουλειά, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε, αφού παρενοχλώντας το με κλαδάκια, κατάφερε να κάνει το γατί να φύγει από τη μηχανή, χάρη και στη βοήθεια μίας κυρίας που είχε βγάλει βόλτα το σκύλο της (στη φωτό η Λίζα και η Κανέλα σε βόλτα στο Θυμάρι).

Βοήθησε τουλάχιστον ένας ακόμα άνθρωπος που άφησε σημείωμα στο αμάξι ότι από τη μηχανή ακούγεται νιαούρισμα από ένα γατάκι.

Στα θετικά και οι καλούτσικες υποβρύχιες φωτογραφίες (με μουρμούρες – μελανούρι και σαργό) στο Φάληρο, παρά τα θολά νερά με το κυματάκι του νοτιά.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, άντε να βγάλουν τώρα και το εμβόλιο για τους καπνιστές. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.