The social media gang

Γεια σας, φίλοι και φίλες. Σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο ύστερα από αυτά που διάβασα και άκουσα για το blog, ότι πλέον το Facebook δεν προωθεί τις δημοσιεύσεις του στους χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό.

Αρχικά, να πω ότι για κάποιο λόγο που ούτε εγώ ξέρω, δεν κοιτούσα ποτέ τα κείμενα που ανέβαιναν στο blog, από την πλατφόρμα του facebook, αλλά κατευθείαν πήγαινα στο site. Από συνήθεια φαντάζομαι.

Από εκεί και πέρα, όλα τα social media, και όχι μόνο το fb, αλλά ιδίως αυτό, έχουν τη λογική της κλίκας και του αποφασίζω και διατάζω, πράγμα λογικό κατ’ εμέ.

Ιδιωτική επιχείρηση είναι, άσχετα αν ο κόσμος νομίζει ότι ο φίλτατος Mark, τους κάνει χάρη. Και όπως όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, νοιάζονται για την πάρτη τους και για τα κέρδη τους, χωρίς να ρωτάνε την γνώμη σου, έτσι και το fb κρίνει με βάση το συμφέρον του, το οποίο συμπίπτει με το συμφέρον αυτών που το χρηματοδοτούν.

Και όχι, οι κύριοι χρηματοδότες του δεν είναι ούτε η Κυρα-Σούλα και ο Κυρ Παντελής από τα Άνω Λιόσια, δεν είναι ο Mr John από το Λονδίνο, δεν είναι η Χουανίτα από τη Γκουανταλαχάρα, η Σάρα από το Ιλλινόις, ούτε ο Ray από τα Νησιά Φίτζι.

Θυμήθηκα αυτό που έχεις γράψει και έχεις πει, Πιτσιρίκο, για το ότι πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν τα δικά τους social media.

Η αλήθεια όμως είναι ότι είχε γίνει αυτό, μόνο που δεν τα λέγαν social media, αλλά forum. Ήταν χώροι ανταλλαγής απόψεων με βάση το θέμα που είχε το εκάστοτε forum, αλλά και συζητήσεις γενικής φύσεως.

Γιατί δεν προχώρησαν και πλέον υπάρχουν λίγα; Διότι απλούστατα οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες και βλάκες. Καθότι βαριόντουσαν να πηγαίνουν από forum σε forum, προτίμησαν να τα λένε όλα από τα προφίλ τους στα social media -κυρίως στο facebook, στις αρχές τουλάχιστον-, αλλά οι χαζοί δεν σκέφτονταν ότι το να γράψεις στο προφίλ σου για την ταινία που είδες, πχ, για ένα καινούριο τραγούδι, για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, πιθανότατα να μην ενδιαφέρει τους περισσότερους από τη friend list σου, άσε που μπορεί να ρθει και ο κάθε άσχετος, και να σου πρήξει τα ούμπαλα με τις παπαριές του.

Βέβαια, στην πορεία, έγιναν πολλές αντίστοιχες σελίδες (groups) μέσα στο facebook, αλλά δεν ήταν το ίδιο κ τα περισσότερα από αυτά άρχισαν να έχουν φθίνουσα συμμετοχή από τον κόσμο.

Και έτσι, με την επέλαση των social media, άρχισαν να εξαφανίζονται τα forum, που υπήρχαν πολλά αξιόλογα, που γινόντουσαν ωραίες συζητήσεις για διάφορα θέματα, υπήρχαν βέβαια και εκεί μέσα trolls, όπως και καθυστερημένοι, όμως στο μεγαλύτερο μέρος ήταν άτομα σχετικά με το αντικείμενο, που ανάπτυσσαν τις απόψεις τους και σου έδιναν έρεισμα για κουβέντα, όπως και ότι ήταν (η πλειοψηφία τους) αρκετά εύχρηστα, αλλά και ευδιάκριτα, ειδικά όσο περνούσαν τα χρόνια και προχωρούσε η τεχνολογία.

Αλλά, είπαμε, ο κόσμος προτίμησε να είναι μόνος του στο “συννεφάκι” του facebook profil του.

Αυτά είχα να πω, εύχομαι να περνάτε καλά και ήρεμα.

Από την ορεινή Ελλάδα, Φιλικοί Χαιρετισμοί

JJ

Υ.Γ.1 Σχετικά με το αν και κατά πόσο πρόκειται να αντιδράσουν οι άνθρωποι στις μέρες μας, είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει τίποτα. Όχι γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες, όχι γιατί οι πλούσιοι έχουν την δύναμη και την εξουσία να κάνουν ότι θέλουν, αλλά κυρίως γιατί ο περισσότερος κόσμος ΔΕΝ θέλει να αλλάξει, έχει μάθει να είναι υπό και το θεωρεί κάτι λογικό, δεν βλέπει το λόγο που πρέπει να αντιδράσει. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, απλώς στην Ελλάδα έχουμε πάει την υποτέλεια σε άλλο level.

Υ.Γ.2. Όπως και οι περισσότεροι, έτσι κι εγώ άκουσα το νέο τραγούδι του Μυθριδάτη, το οποίο παρότι πολύ μεγάλο για ραπ τραγούδι, έλεγε αρκετά σωστά πράγματα, αλλά καθότι ανοίγει ο καιρός και μετά από τόσους μήνες καραντίνα όλοι θέλουμε κάτι πιο χαλαρό, θα σας αφιερώσω ένα παλιότερο τραγούδι του, το οποίο πιστεύω θα σας αρέσει.

(Αγαπητέ JJ, τη σελίδα μου στο Facebook δεν την έφτιαξα εγώ αλλά ένας φίλος μου. Εγώ δεν ήθελα. Αλλά το 2012, αυτός ο φίλος μου είπε πως βλέπει τα κείμενά μου να τα ανεβάζουν πάρα πολλοί χρήστες του Facebook, οπότε σκέφτηκε πως καλό θα ήταν να έχω δική μου σελίδα στο Facebook και να τα ανεβάζω εγώ, και μου έφτιαξε μια σελίδα. Μπορεί να είναι και καλό ότι το Facebook έχει κόψει όλη τη διάδοση της σελίδας μου, γιατί εγώ έχω βρει την ησυχία μου. Άλλωστε, όπως έγραψες κι εσύ, ξέρουμε πια πολύ καλά τι είναι τα social media. Πολύ δυνατός ο Μιθριδάτης. Τα είπε όλα στο τελευταίο του τραγούδι.

Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.