Πάνω από 20 χώρες θα συμπεριληφθούν στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, αλλά όχι η Ελλάδα

Πιτσιρίκο, η Αυστραλία θα μειώσει από τις 14 Ιουλίου στο 50% τις αφίξεις από το εξωτερικό, που δεν θα υπερβαίνουν τις 3.000 την εβδομάδα, εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison ανέφερε ότι οι μειώσεις των αφίξεων θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των ξενοδοχείων καραντίνας, όπου μπαίνουν υποχρεωτικά όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση επικρίνεται πολύ για τη σκληρή πολιτική των κλειστών συνόρων, που ακολουθεί και τώρα αυτό το νέο μέτρο θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιστροφή αρκετών κατοίκων της στην πατρίδα τους.

Για να διευκολύνει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Morrison ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι διεθνείς πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αυστραλών.

Ωστόσο, η μείωση των αφίξεων κατά 50% δεν θα αρθεί, αν δεν εμβολιαστούν οι περισσότεροι Αυστραλοί, κάτι που δεν θα επιτευχθεί, όμως, πριν το 2022.

Το νέο αυτό μέτρο θεωρήθηκε επιβεβλημένο μετά την εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης στο Σίδνεϊ, το Μπρισμπέιν και το Περθ, που μπήκαν σε lockdown, αν και συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι μόνο 250 σε ολόκληρη τη χώρα της Ωκεανίας.

Ακόμα κι έτσι η ινδική μετάλλαξη είναι η πιο διαδεδομένη σε σχέση με τις υπόλοιπες του κορωνοϊού στην Αυστραλία, όπου συν τοις άλλοις έχει εμβολιαστεί μόνο το 8% του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Morrison ανακοίνωσε και ένα χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα για την Covid 19, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις, με την πρώτη στην οποία βρίσκεται τώρα η Αυστραλία να έχει στόχο να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Για το πέρασμα στις επόμενες φάσεις που θα σημάνουν και την άρση των lockdown θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι Αυστραλοί και είναι εφικτό να έχουν λάβει όλοι έστω μία δόση ως το τέλος του 2021.

Αυτό που δεν γράφει, βέβαια, το BBC είναι πόσοι από τους Αυστραλούς που έχουν κολλήσει την ινδική μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτούν και ότι έχουν πολύ λίγα κρούσματα, παρά το μικρό ποσοστό εμβολιασμών.

Επίσης, ούτε ένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί από κορωνοϊό στην Αυστραλία το 2021, παρά το γεγονός ότι τώρα είναι χειμώνας και κυκλοφορούν και όλες οι μεταλλάξεις εκεί.

Για να ταξιδέψει, βέβαια, κάποιος στην Αυστραλία -με βάση το ρεπορτάζ του ΒΒC- θα πρέπει να έχει μπάρμπα τον Scott Morrison.

Και κουμπάρο τον Μητσοτάκη θα πρέπει να έχεις στην Ελλάδα για να πας σε κάποιο νησί, αφού κάθε μέρα ανακοινώνεται κι ένας νέος περιορισμός της ελευθερίας στην Ελλάδα.

Toυλάχιστον, η Σαλαμίνα είναι ακόμα free. Όχι covid-free, απλά πας χωρίς πιστοποιητικά. Προς το παρόν ισχύουν, βέβαια, όλα αυτά.

Οπότε την Παρασκευή 2/7 εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία για μία βουτιά με το κεφάλι από τα βράχια στις Κολώνες, αλλά δυστυχώς βούτηξαν και αρκετοί ψαροτουφεκάδες.

Τουλάχιστον, εμείς δεν κυνηγούσαμε τα αθώα ψαράκια, αλλά τις σακούλες που έφερνε το κυματάκι του βορειοδυτικού ανέμου, που παρεμπιπτόντως, ανέβασε τη θερμοκρασία περισσότερο από ό,τι την Πέμπτη 1/7 στα παραθαλάσσια από τον Πειραιά ως τη Βουλιαγμένη, όπου λειτούργησε σαν σεσουάρ, συναντώντας τις θερμές μάζες που έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην Αττική.

Νοτιότερα, δηλαδή, από τη Βάρκιζα ως το Σούνιο, ο βορειοδυτικός άνεμος δεν είναι το ίδιο ισχυρός, διότι κόβει την ορμή του το ακρωτήριο στο Καβούρι, οπότε είχε περισσότερη δροσιά εκεί.

Καλά ήταν και στα Περιστέρια της Σαλαμίνας, όπου έχουν μεγαλώσει και στα νησάκια των γλάρων οι νεοσσοί.

Έτσι, δεν μου έκαναν αυτή τη φορά επιθέσεις οι μπαμπάδες και οι μαμάδες τους, όπως τον Μάιο που είχα πάει ξανά εκεί.

Επίσης, φωτογράφισα και χταποδάκι τη φορά αυτή.

Το άφησα ελεύθερο εννοείται μετά, όπως κι έναν βασιλικό κάβουρα πιτσιρικά.

Αυτόν τον απαθανάτισα στην Κύριζα (Πέρανι), μία ακόμα ωραία παραλία στη Σαλαμίνα, που έχει και πολλά αξιοθέατα.

Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Φανερωμένη, το σπήλαιο του Ευριπίδη κάπου ανάμεσα στις Κολώνες και τα Περιστέρια, τον τάφο του Καραϊσκάκη στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Κούλουρη, τον τύμβο των Σαλαμινομάχων στα Αμπελάκια.

Ο θρύλος λέει επίσης ότι κάτω από τα ιζήματα του βυθού εκατέρωθεν του ακρωτηρίου της Κυνόσουρας υπάρχουν ακόμα τα κατάρτια και άλλα απομεινάρια των περσικών πλοίων από τη ναυμαχία του 480 π.Χ.

Έχει και ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι δίπλα στη θάλασσα στα Σελήνια με δωρεάν παραστάσεις (είχαμε πάει και σε μία που ηθοποιοί ήταν μέλη του ΟΚΑΝΑ) και μουσικές βραδιές, ενώ κατά καιρούς γίνονται στη Σαλαμίνα και αστροβραδιές (δωρεάν επίσης παρατήρηση πλανητών με τηλεσκόπια και είχαμε δει ακόμα και τον Κρόνο, τον Δία, τον Άρη και πολύ καλά το φεγγάρι).

Mιας και έγινε, όμως, αναφορά σε περιοχές covid-free, πάνω από 20 χώρες θα συμπεριληφθούν στην πράσινη λίστα της Βρετανίας τον επόμενο μήνα -δηλαδή, όσοι ταξιδεύουν σε αυτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι με την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπαίνουν σε καραντίνα- αλλά ανάμεσά τους δεν θα είναι η Ελλάδα, όπως εκτιμά το Skynews.

Οι προϋποθέσεις για να συμπεριληφθεί μία χώρα στην πράσινη λίστα θα είναι να έχει λιγότερα από 20 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας (ο λόγος κρουσμάτων/τεστ) να είναι μικρότερο από 1,5%.

Προαπαιτούμενα είναι, επίσης, η πραγματοποίηση πολλών εμβολιασμών και διαγνωστικών τεστ.

Με βάση όλα τα παραπάνω στην πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται να συμπεριληφθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Νορβηγία, το Βιετνάμ, η Δανία, η Σλοβακία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Φινλανδία, ο Λίβανος, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μολδαβία, η Ταϊβάν και το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα πάντα με το Skynews.

Πάλι στην απέξω άφησε ο Μπόρις τον Κυριάκο. Εκτός πράσινης λίστας άφησαν οι Βρετανοί και τη Γερμανία, οπότε μάλλον έκαναν το ίδιο και με το προτεκτοράτο της.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα έχουμε εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες -ο κορωνοϊός έχει ψωμί ακόμα για τις κυβερνήσεις και τα οικονομικά παιχνίδια τους-, οπότε μπάνια να κάνετε. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.