Τα ύστερα του κόσμου στην Κρήτη

Αδέρφι πιτσιρίκο και λοιπά αδέρφια του μπλογκ, σας στέλνω την αγάπη μου, ίσως για τελευταία φορά. (Ακούγεται δραματική μουσική)

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στο νομό Ηρακλείου και ιδιαίτερα οι κάτοικοι στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, οφείλεται στα τσαλίμια της Αγίας Παρασκευής, μεγάλη η χάρη της, η οποία δεν είδε με καλό μάτι την επιχωμάτωση του ναού της στα Ρουσοχώρια, λόγω των έργων που γίνονται για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου.

Έτσι είναι. Γιατί σου λέει η Αγία Παρασκευή, για σιγά ρε παιδιά, τι είναι αυτά τα πράγματα που κάνετε; Ήρθα εγώ να σας θάψω το σπίτι; Δεν ήρθα. ΕσεΊς με ποιο δικαΊωμα; Δεν σέβεστε τίποτα πια; Δεν σέβεστε το φωτοστέφανο, τα μαρτύρια, τον Χριστούλη, τίποτα;

Τα ύστερα του κόσμου λοιπόν, μιας και η αγία πήρε ανάποδες και άρχισε να μας ρίχνει τον ένα σεισμό μετά τον άλλο, απαιτώντας να επαναφέρουμε το εκκλησάκι της, και να μη μπλεκόμαστε σε ξένα χωράφια, για να μη μας πάρει ο διάολος τον πατέρα. Για αυτό σας λέω είναι πολύ πιθανό στον επόμενο σεισμό μέσα στη μέρα, να πέσει το σπίτι να με πλακώσει. Είμαι και λίγο αγνωστικιστής, γυρεύοντας πάω μου φαίνεται.

Όλα αυτά βέβαια δεν τα είπε η Αγία Παρασκευή. Τα λένε όμως οι διάφοροι βαθιά θρησκευόμενοι της ευρύτερης περιοχής, που δεν δέχονται ή δεν γνωρίζουν ότι ο σεισμός είναι απλά άλλο ένα φυσικό φαινόμενο, και, όπως όλα τα φαινόμενα, δεν κάνει διακρίσεις σε θρησκευόμενους και μη.

Και πώς να γίνει δηλαδή, αφού είναι πιο εύκολο να ανοίξεις το στόμα σου και να πετάξεις μια μπούρδα, παρά να αφιερώσεις ένα μισάωρο για να μάθεις πέντε βασικά πράγματα για τους σεισμούς, τις τεκτονικές πλάκες, και τα ρήγματα.

Τώρα θα μου πείτε ποιος είναι ο ρόλος της εκκλησίας, και τι θέση παίρνει σ όλα αυτά; Θα σας απαντήσω με το γνωστό ρητό του Σωκράτη: Τι είχες Γιάννη; Δεν με λένε Γιάννη. Πάει να πει, τι δουλειά έχει η εκκλησία να ανακατεύεται στα χωράφια της επιστήμης; Η δουλειά της είναι η διαιώνιση του σκοταδισμού και εκεί τα πάει περίφημα.

Τώρα εγώ, βέβαια, με το φτωχό μου το μυαλό, προσπαθώ να καταλάβω τι σόι διαδικασίες έχουν συμβεί στα μυαλά αυτών των πεφωτισμένων συνανθρώπων μου, ώστε δεν μπορούν να διανοηθούν, πως ένα εκκλησάκι, στο οποίο δεν τελούνται πια μυστήρια και λειτουργίες, στο οποίο δεν μαζεύονται πια πιστοί, και από το οποίο έχουν μεταφερθεί όλα τα “ιερά” σκεύη και αντικείμενα, ε δεν είναι πια εκκλησάκι. Δεν είναι ναός, αλλά 4 ασβεστωμένα ντουβάρια με θολωτή οροφή και ένα σταυρό.

Και είναι οι ίδιοι που δεν μπορούν να συλλάβουν ότι όλα όσα γίνονται κατά τη διάρκεια μιας τελετής, έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, ακριβώς στο πλαίσιο της τελετής. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι όταν μεταλαμβάνουν, τρέφονται με τη σάρκα και το αίμα του Χριστού. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι μια εικόνα είναι ιερή, κι όχι απλά μια ζωγραφιά σε ένα κομμάτι ξύλο (πέραν της καλλιτεχνικής άποψης). Γενικά, δεν είναι δυνατόν να είναι μπουκωμένοι με τόση μ@λακία. Κι όμως είναι. Σε βαθμό που να αρκούνται στο μπούκωμα, και να μην ασχολούνται με την ίδια την ουσία της θρησκείας τους.

Τα γράφω όλα αυτά, επειδή γέλασα μεν με όλη αυτή την ιστορία, αλλά το γέλιο κράτησε ένα λεπτό περίπου, όσο δηλαδή χρειάστηκε το μυαλό μου, για να κατατάξει το όλο σκηνικό στο φάκελο με τα αίτια της επερχόμενης εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους. Ο υποφάκελος έχει όνομα Άγνοια-Βλακεία-Χειραγώγηση.

Κλείνω κάπου εδώ, επειδή τόση ώρα γράφω κάτω από το κασελίκι της πόρτας και έχει αδειάσει η μπαταρία του λάπτοπ. Να δω τώρα πώς θα πάω μέχρι την πρίζα. Ουφ. Λοιπόν έχουμε και λέμε.. (Πάτερ ημών, ο εν τοις…)

Νίκος Σ.

Ηράκλειο Κρρρρρρρρ (Ζντουπ, Ζμπαουγκ, Γκντουπ, Σμακ, Μπουμ…..)

(Αγαπητέ φίλε, είναι τόσο όμορφη η Κρήτη, που όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Όπως μπορεί ο καθένας. Σεισμό δεν θα κάνει. Εκτός αν κάνει. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.