Πάνω από 1.000 τα θύματα της χούντας στη Μιανμάρ

Πιτσιρίκο, πάνω από 1.000 είναι πλέον τα θύματα από την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Οργάνωση για τη Βοήθεια σε Πολιτικούς Κρατούμενους, που δημοσιεύει η Le Monde.

Παρά την αιματηρή καταστολή που έχει καταστρέψει και την οικονομία της ασιατικής χώρας, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά.

Και όσοι αντιστέκονται στη χούντα, την κατηγορούν ότι δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά και το μέλλον και τις δημοκρατικές ελπίδες της Μιανμάρ.

Της προσάπτουν επίσης ότι έχει “στρατιωτικοποιήσει” την πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει 13.600 θύματα (περίπου όσα και στην Ελλάδα), αλλά αυτός ο μεγάλος αριθμός οφείλεται και στη διάλυση του συστήματος υγείας.

Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καν προσωπικό, καθώς και οι γιατροί κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις (τουλάχιστον εκεί δεν βγαίνουν κάθε μέρα στις τηλεοράσεις να λένε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στην ενημέρωση του κοινού).

Αλλά και πολλοί ασθενείς με Covid 19 δεν θέλουν να πάνε σε νοσοκομεία, τα οποία διαχειρίζεται ο στρατός και σχηματίζουν ουρές για να προμηθευτούν οξυγόνο και ιατρικό υλικό από φαρμακεία στη Rangoun, την πιο μεγάλη πόλη της χώρας.

Η χούντα υποστηρίζει ότι πήρε με τη βία την εξουσία για να προστατέψει τη δημοκρατία, καθώς θεωρεί ότι η Aung San Suu Kyi είχε εκλεγεί με νοθεία.

Οι πραξικοπηματίες αμφισβητούν επίσης τον μεγάλο αριθμό των νεκρών πολιτών και επισημαίνουν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και 90 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στις συγκρούσεις.

Όσο για την 76χρονη Aung San Suu Kyi, παραμένει εδώ και επτά μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό με διάφορες προφάσεις -ακόμα και ότι παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό- και κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση.

Πρωθυπουργός έχει γίνει ο επικεφαλής των βιρμανικών (Βιρμανία λεγόταν παλιά η Μιανμάρ) ενόπλων δυνάμεων Min Aung Hlaing.

Επί της ουσίας, με τις σφαίρες να παραμονεύουν σε κάθε γωνία, ελάχιστα πρέπει να απασχολεί τους Βιρμανούς ο κορωνοϊός, τον οποίο έτσι κι αλλιώς θα συνηθίσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτού του πλανήτη, αφού μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την οποία δημοσιεύει το Skynews, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν το στέλεχος δέλτα, κάτι που ενταφιάζει τις ελπίδες για ανοσία της αγέλης.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν τα ίδια επίπεδα ιού (ιικού φορτίου) με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και μολύνονται από το στέλεχος δέλτα (και όχι τη μετάλλαξη δέλτα, μετάλλαξη είναι η διαδικασία και δέλτα ονομάστηκε το μεταλλαχθέν στέλεχος).

Αν και μέχρι τον Μάιο του 2021, όταν κυριαρχούσε ακόμα το στέλεχος άλφα του κορωνοϊού, τα εμβόλια απέτρεπαν σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοσή του, αυτό άλλαξε στη συνέχεια με τη σταδιακή επικράτηση του στελέχους δέλτα, όπως έδειξε η έρευνα που έγινε μεταξύ 700 χιλ. ανθρώπων από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται επίσης με την πάροδο του χρόνου, καθώς μετά από τρεις μήνες φθίνει από το 85% στο 75% για το εμβόλιο της Pfizer και από το 68% στο 61% για αυτό της AstraZeneca.

Ωστόσο, τα εμβόλια δουλεύουν, από την άποψη ότι αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Koen Powels, τα εμβόλια είναι καλύτερα στο να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και λιγότερο αποτελεσματικά στο να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.

Αυτό δείχνουν και οι καμπύλες κρουσμάτων (υψηλές και στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της Βρετανίας) και νοσηλειών και θανάτων (υψηλές στο δεύτερο κύμα και χαμηλές στο τρίτο), άλλωστε.

Απλά, ας κρατήσουμε και μία επιφύλαξη, διότι το τρίτο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμά του, ενώ παραμένει θολό το τοπίο και όσον αφορά την επίδραση του καλοκαιριού, αλλά και αν το στέλεχος δέλτα είναι έτσι κι αλλιώς λιγότερο φονικό από το άλφα και το άγριο (το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, δηλαδή).

To γεγονός ότι τα εμβόλια δεν επιβραδύνουν την πανδημία αποδεικνύεται από το ότι στις ΗΠΑ οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπέρασαν το ορόσημο των 1.000 (για την ακρίβεια καταγράφηκαν 1.017 στις 18/8) για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 70% και ο μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων είναι 100 χιλιάδες, φτάνοντας σε υψηλό εξαμήνου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το γεγονός επίσης ότι η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αποδεικνύεται από το ότι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν -παρά την αντίθετη σύσταση του ΠΟΥ- τη χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους Αμερικανούς, από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αεροπλάνα/αεροδρόμια, τρένα/σιδηροδρομικούς σταθμούς και λεωφορεία.

Υποχρεωτικό προσανατολίζονται, επίσης, να κάνουν τον εμβολιασμό μερικές εταιρίες και πολιτείες, αντικαθιστώντας έτσι τα διαγνωστικά τεστ.

Και ρισκάροντας, βέβαια, αυτό που θέλουν να αποφύγουν, δηλαδή, την αύξηση των κρουσμάτων, από τη στιγμή που και οι εμβολιασμένοι μολύνονται από τον ιό και τον μεταδίδουν.

Γενικά, η αίσθηση είναι ότι η διαδικασία των εμβολιασμών γίνεται τσαπατσούλικα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι καλούνται για εμβολιασμό και όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid 19.

Όσοι έχουν, δηλαδή, αντισώματα, καλούνται να εμβολιαστούν για να αποκτήσουν αντισώματα, τα οποία έχει ήδη αναπτύξει ο οργανισμός τους.

Θα ήταν κωμικό, αν δεν αποδεικνυόταν και τραγικό σε τουλάχιστον μία περίπτωση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Aν είναι λαμπροί επιστήμονες όσοι εισηγούνται τον εμβολιασμό ανθρώπων που έχουν νοσήσει και αποκτήσει αντισώματα, τότε εγώ είμαι ο Κουστώ.

Ιδού και μερικές φωτογραφίες από τον βυθό.


Εκτός από τα δύο κοκκάλια και τη ζαργάνα, εικονίζεται και μία άψυχη μουρμούρα, που την τρώνε τα σκουλήκια της φωτιάς, οι τοξικοί αυτοί (τσιμπάνε αν τα αγγίξεις) καθαριστές του βυθού.

Παρατηρώντας τη φωτογραφία, φαίνεται στο ραχιαίο πτερύγιο της μουρμούρας η πληγή που της προκάλεσε πιθανότατα ψαροτούφεκο, καταδικάζοντας την σε αργό και βασανιστικό θάνατο, αφού το χτύπημα μάλλον δεν ήταν καίριο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ψάρι φεύγει αστραπιαία και κρύβεται σε κάποια ποσειδωνία ή θαλάμι, αλλά συνήθως δεν επιβιώνει.

Κρίμα δεν είναι, λοιπόν, να σκοτώνουμε τα αθώα πλάσματα της θάλασσας;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλό μπάνιο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.