Ο Λίβανος βυθίζεται στο σκοτάδι (κυριολεκτικά) – Μία εικόνα και από το δικό μας μέλλον;

Ο Λίβανος βυθίζεται στο σκοτάδι, Πιτσιρίκο, καθώς οι διακοπές ρεύματος φτάνουν και τις 20 ώρες μέσα στη μέρα, ενώ τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε καύσιμα, όπως μεταδίδει το ΒΒC.

Τα νοσοκομεία παρέχουν μόνο τις άκρως απαραίτητες υπηρεσίες και οδηγοί αυτοκινήτων περιμένουν για ώρες σε τεράστιες ουρές, προκειμένου να βάλουν λίγη βενζίνη.

Μερικοί περιμένουν και 10 μέρες, με συνέπεια να ξεσπούν εντάσεις και να επεμβαίνει ο στρατός για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν μπορούν να πληρώσουν για τη θεραπεία τους, το κόστος της οποίας έχει διπλασιαστεί, άλλωστε, τα πάντα έχουν ακριβύνει στον Λίβανο, εξαιτίας της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και πολλοί ζουν πλέον υπό το φως των κεριών.

Άνθρωποι που δεν έχουν νερό και ρεύμα στα σπίτια τους, μαζεύονται κάτω από κολώνες δημόσιου φωτισμού -οι οποίες παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο- και στη χώρα της Μέσης Ανατολής τους αποκαλούν “πρόσφυγες του ηλεκτρικού”.

Όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν, αφού όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί.

Ένα μπαρ στη Βηρυτό συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, χάρη στη γεννήτρια που διαθέτει, αλλά η ιδιοκτήτρια του και ο σύντροφός της δεν ξέρουν για πόσο θα συνεχιστεί αυτό και δεν θέλουν να εμπλέξουν τα παιδιά τους σε μία τέτοια περιπέτεια.

Εκείνη λέει ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ψωμί, τότε δεν έχει σημασία πόσο δυνατοί μπορεί να είναι ως χαρακτήρες.

Μακάρι ό,τι συμβαίνει στον Λίβανο να μην είναι μία εικόνα από το δικό μας μέλλον, καθώς και στην Ελλάδα αναμένεται να ακριβύνουν το ψωμί και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Άλλη μία ομοιότητα είναι η διεφθαρμένη πολιτικοοικονομική ελίτ.

Μιας και ο λόγος, όμως, για ενέργεια, πρέπει να αφήσουμε ανέγγιχτο το 60% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και το 90% αυτών του άνθρακα για να έχουμε μία ελπίδα να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και να αποφύγουμε τις κλιματικές καταστροφές, όπως αναφέρει η Le Monde.

H γαλλική εφημερίδα επικαλείται έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 8/9 στο περιοδικό Nature και σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειώνεται κατά 3% κάθε χρόνο η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατά 7% η παραγωγή άνθρακα ως το 2050, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Στην πραγματικότητα γίνεται, όμως, ακριβώς το αντίθετο και το 81% της ζήτησης ενέργειας αφορά τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, για την επόμενη δεκαετία προβλέπεται μέση ετήσια αύξησης της παραγωγής τους κατά 2%.

“Είναι απογοητευτικό” δηλώνει ο καθηγητής Paul Ekins, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Nature, εξηγώντας ότι “κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, οι άνθρωποι σπεύδουν να το εξορύξουν”.

Τη στιγμή που για να επιτευχθεί και ο πιο προσιτός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, δηλαδή, η συγκράτηση της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής θα πρέπει να μην χρησιμοποιηθούν το 33% των αποθεμάτων πετρελαίου, το 49% αυτών του φυσικού αερίου και το 88% εκείνων του άνθρακα.

Βέβαια, η ψύχρα που έκανε φέτος στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ο οποίος θυμίζει Νοέμβρη, για να μην πω και Δεκέμβρη, καλά κρατεί.

Αφού, αν και γύρισε σε δυτικό από βοριά, μία δροσούλα την είχε και την Πέμπτη 9/9, αλλά και κυματάκι στη μεγάλη αμμουδιά.

Τουλάχιστον, συνεχίστηκε η μείωση των κρουσμάτων κατά 700 σε σχέση με την Πέμπτη 2/9 και κατά 1.400 σε σύγκριση με την Πέμπτη 26/8.

Αυτή τη φορά είχα, εξάλλου, και παρέα και πήρα και τα συχαρίκια που μάζεψα και σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Φωτογράφισα κι ένα σκαθάρι με θαλάσσια ψείρα (ένα παράσιτο σαν κατσαρίδα που προσκολλάται στα ψάρια) στα κρυστάλλινα νερά.

Αλλά κι ένα κοκκάλι ανάμεσα στα μελανούρια. Μπορείτε να το διακρίνετε;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στα νησιά μια χαρά είναι ο καιρός. Και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Βλέπω τα Χριστούγεννα να είμαστε με τα κοντομάνικα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.