Στην Αυστραλία απειλούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με αποκλεισμό από καθημερινές δραστηριότητες

Με όλους αυτούς τους δημοσιογράφους – “λαδωμένους ποντικούς” να συνεπικουρούν “ειδικούς” και πολιτικούς οι μέρες δόξας για τη δημοκρατία συνεχίζονται, Πιτσιρίκο, σε όλο τον πλανήτη.

Έτσι, η κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία Gladys Berejiklian προειδοποίησε τους κατοίκους του Σίδνεϊ ότι, αν δεν εμβολιαστούν, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ, παμπ, γυμναστήρια και κομμωτήρια μετά την άρση του lockdown, που θα γίνει σταδιακά από τις 11 Οκτωβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπάρχουν, όμως, επικρίσεις, διότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στον εμβολιασμό και δεν δίνονται ρεαλιστικά κίνητρα στους διστακτικούς από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

H Aυστραλία θα ανοίξει, εξάλλου, τα εσωτερικά της σύνορα (δηλαδή, τις μετακινήσεις από τη μία πολιτεία της στην άλλη) όταν επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη 80%, ενώ αυτή τη στιγμή έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 52% του ενήλικου πληθυσμού της, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Νέα Νότια Ουαλία να είναι 60%.

Αν και αυτά τα ποσοστά έχουν επιτευχθεί σταδιακά, οι αρχές αποδίδουν αποκλειστικά στους εμβολιασμούς το γεγονός ότι οι θάνατοι με τη μετάλλαξη δέλτα το 2021 είναι το 1/3 αυτών που είχαν καταγραφεί το 2020, όταν επικρατούσαν άλλα και προφανώς πιο φονικά στελέχη του κορωνοϊού.

Παρεμπιπτόντως, σε απόλυτους αριθμούς δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη τα θύματα του ιού στην Αυστραλία, που ήταν 900 πέρσι και 300 φέτος, όταν στην Ελλάδα έχουμε ήδη πάνω από 1.000 μόνο τον Σεπτέμβρη.

Κουβέντα δεν γίνεται επίσης παγκοσμίως για τα μεγάλα ποσοστά φυσικής ανοσίας (μπορεί να ξεπερνούν και το 40% σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωαννίδη), που έχουν σίγουρα παίξει ρόλο στην κάμψη της πανδημίας.

Σε ύφεση είναι η πανδημία και στην Ελλάδα όπου για δεύτερη συνεχόμενη Τρίτη η θετικότητα ήταν χθες 0,75% με κάτω από 3.000 κρούσματα σε σχεδόν 400 χιλιάδες τεστ.

Είναι προφανές ότι και το στέλεχος δέλτα (μετά το άλφα, το βήτα και το γάμα) του κορωνοϊού έκανε παγκοσμίως την κορύφωσή του και σιγά σιγά, ολοκληρώνει τον κύκλο του, δηλαδή, από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δύσκολα θα προκύψει εκ νέου μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Η πανδημία θα φουντώσει ξανά, μόνο σε περίπτωση ανάδυσης κάποιας νέας ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι στην αντίθεση περίπτωση ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί.

Αν έχει, όμως, ήπια κυκλοφορία, μπορεί να επωφεληθούν από αυτό άλλοι ιοί, όπως συμβαίνει στη Δανία όπου κυρίαρχος πλέον δεν είναι ο κορωνοϊός, αλλά ο συγκυτιακός, επίσης αναπνευστικός, ιός (RSV) και για αυτό αρκετοί επιστήμονες φοβούνται και δυναμική επιστροφή της γρίπης φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα (γιατί φοβούνται, όμως, δεν είναι πιο ήπια η γρίπη από την covid 19);

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τον συγκυτιακό ιό και στη Βρετανία και το Ισραήλ την άνοιξη, όταν με τα μέτρα και τα εμβόλια είχαν καταφέρει να περιορίσουν την κυκλοφορία του στελέχους άλφα του κορωνοϊού.

Και σε αυτές τις δύο χώρες υπήρξε έξαρση του συγκυτιακού ιού την άνοιξη, μέχρι να αρχίσει να εξαπλώνεται η μετάλλαξη δέλτα, προερχόμενη από την Ινδία.

Το ότι η μετάλλαξη δέλτα έχει κάνει, όμως, τον κύκλο της και δεν πρόκειται να δώσει κάτι παραπάνω φαίνεται και πάλι από την Ινδία, που ανακοίνωσε τους λιγότερους θανάτους από τα μέσα Μαρτίου 2021 και συγκεκριμένα 179, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας οι ημερήσιοι θάνατοι είχαν φτάσει και τις 4.500.

Σε κάθετη πτώση είναι και τα κρούσματα στην αχανή ασιατική χώρα, καθώς καταγράφηκαν 18.795, έναντι 450.000 στο πικ της πανδημίας.

Η ινδική μετάλλαξη καταρρέει στην Ινδία και σύντομα μάλλον και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αν δεν προκύψει κάποια νέα ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη, θα είναι και η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι επιστήμονες λένε ότι η πανδημία θα λήξει μέσα στο 2022.

Αυτό δεν θα συμβεί, όμως, ξαφνικά κάποια μέρα, ούτε θα ηχήσει η κόρνα της λήξης, όπως γίνεται στο μπάσκετ. Η φθίνουσα πορεία θα έχει αρχίσει μήνες πριν το φινάλε.

Ακόμα μία απόδειξη ότι η πανδημία φθίνει αποτελεί και το ότι τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ιαπωνία μειώθηκαν από 25.876 στις 20 Αυγούστου σε 1.147 στις 27 Σεπτεμβρίου, γεγονός που οδήγησε στην άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και άλλες 18 περιφέρειες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά από τις 4 Απριλίου που κανένα μέρος στην Ιαπωνία δεν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα καθημερινά κρούσματα στην πρωτεύουσα έπεσαν προσωρινά και κάτω από 200.

Παρ’ όλα αυτά, για ένα μήνα ακόμα, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα εξακολουθούν να κλείνουν στις 8μ.μ. και στις 9μ.μ. όσα λαμβάνουν δραστικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ σε τοπικό επίπεδο θα αποφασιστεί αν θα σερβίρουν αλκοόλ, με την κεντρική κυβέρνηση να έχει δώσει, πάντως, το ΟΚ.

Μεγάλη πτώση έχουν σημειώσει και τα σοβαρά περιστατικά με Covid 19, ωστόσο, στην Ιαπωνία παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας τον χειμώνα.

Για αυτό θα αυξηθούν οι προσωρινές εγκαταστάσεις για την περίθαλψη ασθενών με Covid 19, αλλά και το ιατρικό προσωπικό που τις στελεχώνει και θα ζητηθεί από τα νοσοκομεία να έχουν διαθέσιμες περισσότερες κλίνες για όσους εισάγονται με κορωνοϊό.

Μπορεί και να μην έρθει, όμως, νέο κύμα, όπως συμβαίνει και στη θάλασσα που με το βοριαδάκι στον Σαρωνικό είναι τις τελευταίες μέρες λάδι.

Και κρύβει και εκπλήξεις στα μεγάλα της βάθη.

Εντάξει, ούτε στα δέκα μέτρα δεν ήταν η θαλάσσια χελώνα, που απαθανάτισα την Τρίτη 28/9 να βόσκει του πυθμένα το χορταράκι.

Δεν ξέρω αν συμπεριλαμβάνεται στο διαιτολόγιό της (που παρεμπιπτόντως, δεν περιορίζεται στις μέδουσες) ή το κάνει για καλύτερη πέψη, όπως τα σκυλιά και οι γάτες που για αυτόν τον λόγο τρώνε επίσης χόρτα.

Κατέβηκα αρκετές φορές για τη φωτογραφίσω και από πιο κοντά.

Αν και τα πιο ωραία πλάνα της θαλάσσιας χελώνας είναι όταν αναδύεται για να πάρει αναπνοή.

Πρέπει να της αφήσεις, όμως, μία απόσταση, έτσι ώστε να μην νιώθει απειλή.

Αλλιώς καθυστερεί την ανάδυσή της και προσπαθεί να απομακρυνθεί.

Για αυτό προσπαθώ να μην την ενοχλώ πολύ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα περάσει σύντομα ο κορωνοϊός -ήδη, αρκετές χώρες σταματούν τα περιοριστικά μέτρα- αλλά αυτή η κατάσταση έχει κάνει μεγάλο κακό στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων, και αυτό δεν θα περάσει εύκολα και σύντομα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.