Σταματάει η καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα – Ρεκόρ αυτοκτονιών παιδιών στην Ιαπωνία

Πιτσιρίκο, σε μία προσπάθεια να ξανανοίξει την οικονομία της, η Νότια Κορέα θα καταργήσει σχεδόν όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς επιταχύνονται και οι εμβολιασμοί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μάλιστα, στην ασιατική χώρα δεν θα ανακοινώνουν πλέον τα ημερήσια κρούσματα και θα επικεντρωθούν στις νοσηλείες και τους θανάτους, ενώ θα προτρέπουν και όσους είναι κάτω των 70 ετών και περνούν ήπια τον ιό να αναρρώνουν σπίτι τους.

“Θα μετατρέψουμε την Covid 19 σε μία ελεγχόμενη λοίμωξη, δεν θα φοβόμαστε πλέον το άγνωστο και οι πολίτες θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Kim Boo kyum, διευκρινίζοντας ότι η υποχρέωση για χρήση μάσκας προς το παρόν δεν θα καταργηθεί.

Στη Νότια Κορέα δεν εφαρμόστηκε ποτέ γενικό lockdown (α λα Ελλάδα), ωστόσο, υπήρχε περιορισμένο ωράριο λειτουργίας για τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις σάουνες και τα κλειστά γυμναστήρια, ενώ στην πρωτεύουσα Σεούλ απαγορεύονταν οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων μετά τις 6μ.μ.

Το αποτέλεσμα ήταν να πληγούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις.

Η αλλαγή στρατηγικής έρχεται καθώς το 60,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 78,1% έχει κάνει έστω μία δόση (ποσοστά που ισχύουν και στην Ελλάδα, αλλά εδώ η τρομολαγνεία συνεχίζεται επί καθημερινής βάσης).

Σε πληθυσμό 52 εκ. υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο 359 σοβαρά περιστατικά με Covid 19, ενώ η Νότια Κορέα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (0,78%) στον κόσμο.

Συνολικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι 2.605 από την αρχή της πανδημίας.

Από τη Νότια Κορέα, να περάσουμε, όμως, στην Ιαπωνία, καθώς σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες παιδιών εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνολικά 415 παιδιά από το δημοτικό μέχρι το λύκειο έβαλαν τέλος στη ζωή τους, κατά το διάστημα που έκλεισαν τα σχολεία, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Πρόκειται για 100 περισσότερες αυτοκτονίες σε σχέση με πέρσι, αλλά και για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 1974, που τηρείται αρχείο.

Η αυτοκτονία έχει μακρά ιστορία στην Ιαπωνία ως ένας τρόπος για να αποφύγει κανείς την ντροπή και να διασώσει την τιμή του.

Το ποσοστό αυτοκτονιών, που είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών G7, υποχώρησε, πάντως, κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια και μειωνόταν σταθερά την τελευταία δεκαετία (από το 2009), χάρη στις προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Με την πανδημία, όμως, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν και πάλι το 2020, μετά από μία δεκαετία πτωτικής πορείας.

Ιδιαίτερα αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που αυτοκτόνησαν, εξαιτίας του συναισθηματικού και οικονομικού στρες, που προκάλεσε η πανδημία, ενώ ο αντίστοιχος των ανδρών μειώθηκε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, πάνω από 196.127 παιδιά απουσίασαν για 30 ή και περισσότερες μέρες από το σχολείο.

Μάλιστα, οι αλλαγές που συντελέστηκαν στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά των παιδιών.

Τουλάχιστον, την Πέμπτη 14/10 -και σε αντίθεση με την υπόλοιπη Αττική- είχε διαστήματα με ήλιο στο Θυμάρι, αν και έπιασε βροχή, μόλις βγήκα στην αγαπημένη μου ακτή.

Μπήκα στο αμάξι, χωρίς να καταφέρω να πάω στους κάδους της ανακύκλωσης τις σακούλες που μάζεψα από τον πυθμένα, καθώς δυνάμωσε πολύ.

Αλλά μέχρι να γυρίσω σπίτι καμιά 500αριά μέτρα από τη θάλασσα σταμάτησε η μπόρα και ο ήλιος βγήκε ξανά, οπότε πήγα και πέταξα τα σκουπίδια σε κάτι άλλους κάδους εκεί κοντά.

Κρατώντας το άδειο κέλυφος ενός εχινόδερμου (κάτι σαν άσπρος αχινός που αντί για βελόνες έχει λευκές τρίχες σαν οδοντόβουρτσας όταν είναι ζωντανό) που βρήκα επίσης στον βυθό.

Αλλά και τις ωραίες εικόνες που είδα στο απέραντο γαλάζιο, μερικές από τις οποίες αποτυπώθηκαν στις φωτό.

Ξεχώρισε ένα σκουλήκι της φωτιάς που τσιμπάει, αν το αγγίξεις και μοιάζει με σαρανταποδαρούσα της στεριάς.

Mιας και ο λόγος για στεριά, επειδή δεν έβρεξε πολύ στο Θυμάρι δεν κατέβασε χώματα – και τις βλαβερές ουσίες που περιέχουν – και δεν έγινε η θάλασσα καφέ, όπως στο Λαγονήσι, τη Βούλα, το Φάληρο, αλλά παρέμεινε όμορφη και μπλε.

Καφέ είχε γίνει παρεμπιπτόντως, σχεδόν όλος ο Σαρωνικός από τις βροχές και τους νοτιάδες, το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου 2015 και τότε Πέμπτη – Παρασκευή, που είχε έρθει και επίσημη επίσκεψη ο Ολάντ και έγραψε η Le Monde ότι μόλις πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα κρύφτηκε ο αθηναϊκός ήλιος.

Επίσης πρέπει να τελειώνει το παραμύθι ότι με αυτές τις βροχές τροφοδοτείται ο υδροφόρος ορίζοντας, αφού το μόνο που προκαλούν είναι καταστροφές.

Ολόκληρες γειτονιές πλημμυρίζουν, το νερό πάει χαμένο, καθώς καταλήγει στη θάλασσα, βρωμίζοντας την και υποβαθμίζοντας γενικότερα το περιβάλλον.

Ενδεικτικά έπεσαν 163 χιλιοστά βροχής (τόνοι νερού ανά στρέμμα) στα Πατήσια και τους Αμπελόκηπους, 150 χιλιοστά στο Περιστέρι και τον δήμο Δάφνης Υμηττού, σχεδόν 130 στη Νέα Σμύρνη, 110 στην Ηλιούπολη, 100 στο Π. Φάληρο κ.λ.π.

Δηλαδή, σε λιγότερο από μία μέρα έπεσε σε μεγάλο μέρος της Αττικής σχεδόν η μισή ποσότητα βροχής ενός ολόκληρου έτους.

Δεν είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής όλες αυτές οι καταστροφικές βροχοπτώσεις;

Ή κλιματική αλλαγή έχουμε μόνο στους καύσωνες και τώρα είναι απλά Οκτώβρης από τα παλιά;

Παίρνει ρεπό η κλιματική αλλαγή το φθινόπωρο ή πέφτει σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα και ξυπνάει το καλοκαίρι;

Παρεμπιπτόντως, επιβλήθηκε και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 1-8 π.μ. στην παραλιακή, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα ήταν ελάχιστα, όταν πέρασα το απόγευμα της Πέμπτης από εκεί και μετά δεν έβρεξε πολύ, πέρα από ένα σύντομο ξέσπασμα με αστραπόβροντα λίγο πριν τις 4.30 π.μ.

Κλειστό και το δημόσιο, κλειστά και τα σχολεία, συστήνεται και η τηλεργασία.

Και κάπως έτσι έχουμε το πρώτο lockdown για τον καιρό. Αφού έχουμε και το know how μετά από τόσα lockdown για τον ιό.

Τουλάχιστον, φαίνεται να ανοίγει ο καιρός, αφού ξημέρωσε η Παρασκευή 15/10 στο Π. Φάληρο και μόνο κάτι θυσανοστρώματα και θυσανοσωρείτες είναι ψηλά σε έναν καθαρό γενικά ουρανό.

Μακάρι να βρεθεί σώος και ο άνθρωπος που αγνοείται στην Εύβοια, όπως συνέβη και με έναν κύριο στο Πικέρμι, ο οποίος πρόλαβε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο του εν μέσω πλημμύρας και είναι καλά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σε λίγο θα μας χτυπήσει η θάλασσα την πόρτα του σπιτιού μας. Πάντως, οι πλημμύρες εξαφάνισαν τον κορωνοϊό. Στην Ιαπωνία, μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που αυτοκτονούν αλλά ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν είναι διπλάσιος από αυτόν των γυναικών. Γενικά, σε όλον τον πλανήτη, είναι, κυρίως, οι άνδρες που -για διάφορους λόγους- αυτοκτονούν. Στην Ελλάδα, σε μια έρευνα που είχα διαβάσει, το ποσοστό αυτοκτονιών σε άνδρες και γυναίκες ήταν 83%-17%. Για να δούμε, πόση βροχή θα ρίξει σήμερα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.