Η Ινδία του 1,5 δισ. κατοίκων και του 43% εμβολιαστικής κάλυψης ανακοίνωσε λιγότερα ημερήσια κρούσματα από την Ελλάδα

Μία ακόμα απόδειξη, Πιτσιρίκο, ότι ο κορωνοϊός κινείται ανεξάρτητα της εμβολιαστικής κάλυψης σε μία χώρα είναι η Ινδία του 1,5 δισ. κατοίκων, εκ των οποίων μόνο το 43% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ανακοινώθηκαν μόλις 7.579 νέα κρούσματα, τα λιγότερα εδώ και 543 ημέρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην Ινδία, βέβαια, έχει κάνει την πρώτη δόση το 81% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ κατατάσσει τους μερικώς εμβολιασμένους στην ίδια κατηγορία με τους ανεμβολίαστους.

Παρά το γεγονός ότι η Pfizer και σία (ή μήπως CIA) μας έλεγαν κάποτε ότι και η μία δόση παρέχει 70% προστασία.

Αυτό που προστατεύει, όμως, μάλλον τους Ινδούς είναι ότι το 70% (σύμφωνα με μελέτες αντισωμάτων) είχε αποκτήσει φυσική ανοσία μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Δηλαδή, αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί κι άλλο σήμερα, κι έτσι εξηγείται γιατί, παρά τις εορταστικές εκδηλώσεις του Οκτωβρίου στις οποίες συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς στη συντριπτική τους πλειοψηφία να φορούν μάσκες, τα κρούσματα είναι μόνο 7,5 χιλιάδες έναντι 450 χιλιάδων στο πικ της πανδημίας και οι θάνατοι 236 έναντι 4.500 αντίστοιχα.

Η πανδημία στην Ινδία τελειώνει, τη στιγμή που στην προηγμένη και εμβολιασμένη Ευρώπη δυστυχώς ακόμα σαρώνει.

Και με τα lockdown, που απλά πατούν pause στην πανδημία ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί και μήπως δεν επιτευχθεί και ποτέ η φυσική ανοσία.

Καλώς ή κακώς, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφουσκώσει ο ιός.

Και στη Σουηδία, για την οποία ανέφερες χθες, Πιτσιρίκο, ότι πλέον ουσιαστικά δεν έχει θύματα από τον κορωνοϊό, αυτό οφείλεται στη φυσική ανοσία που απέκτησε σταδιακά ο πληθυσμός, επειδή δεν επιβλήθηκαν ποτέ lockdown εκεί.

Αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει lockdown, αλλά είχε ενισχύσει το σύστημα υγείας και δεν είχε αφήσει ανεξέλεγκτο τον τουρισμό, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη κι εδώ.

Αλλά η Ελλάδα επέλεξε να ακολουθήσει την -αποτυχημένη και στη διαχείριση της πανδημίας- ΕΕ, η οποία μας σπρώχνει για άλλη μία φορά στον γκρεμό.

Στην οικονομική κρίση μας στραγγάλισε, στην προσφυγική κρίση μας εγκατέλειψε, άραγε στην υγειονομική κρίση θα μας αποτελειώσει;

Ενδεικτική, εξάλλου, του ότι τα lockdown φέρνουν ακραίες καταστάσεις, χωρίς να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της πανδημίας είναι η μίνι εξέγερση στη Γουαδελούπη, όπου υγειονομικοί έχουν δεχτεί ακόμα και επιθέσεις από εξαγριωμένους πολίτες και διαδηλωτές, σύμφωνα με τη Le Monde.

Η Περιφερειακή Αρχή Δημόσιας Υγείας του νησιού ανέφερε ότι έγιναν και κλοπές ασθενοφόρων, απειλές σε βάρος γιατρών με όπλα, επιθέσεις σε φαρμακεία, αλλά και αποκλεισμοί νοσοκομείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.

Την ίδια στιγμή επισήμανε, όμως, και ότι εξαιτίας του lockdown μένουν χωρίς φαγητό ηλικιωμένοι και ανάπηροι, καθώς δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν οι συγγενείς τους ή άλλοι άνθρωποι που τους βοηθούν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Jean Castex, κάλεσε για ηρεμία και υπευθυνότητα μετά από τη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Υγείας και Υπερπόντιων Κτήσεων (ναι, έχουν και τέτοιο υπουργείο οι αποικιοκράτες Γάλλοι) Olivier Veran και Sebastien Lecornu αντίστοιχα, αλλά και εκλεγμένους αξιωματούχους της Γουαδελούπης.

Ζήτησε επίσης διάλογο και προανήγγειλε την αποστολή μίας αντιπροσωπίας του υπουργείου στο νησί της Καραϊβικής, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί των υγειονομικών, που είναι, όμως, η αιτία των ταραχών εδώ και μία εβδομάδα.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση με εμπρησμούς και λεηλασίες κάθε νύχτα και τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες να δέχονται συνεχώς επιθέσεις, παρά τη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αυτός ήταν ο λόγος που η Γαλλία έστειλε στο νησί 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων, αλλά ως γνωστόν η δράση φέρνει αντίδραση.

Άραγε, πώς να είναι η θάλασσα στη Γουαδελούπη;

Πάντως, την Τρίτη 23/11 είχαν θολώσει σχεδόν όλες οι παραλίες στην Αττική από τον νοτιά και τη βροχή που έπεσε από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί.

Η θερμοκρασία ξεπερνούσε, όμως, τους 20 βαθμούς στα νότια προάστια για τρίτη μέρα σερί και ο ήλιος έβγαινε όλο και πιο συχνά μέσα από την παχιά συννεφιά (σωρείτες, αλλά και στρώματα ψηλά – υψιστρώματα).

Τελικά, βρήκαμε το λιμάνι μας στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης…

Βροχή δεν μας έπιασε αφού την Τρίτη την τιμητική τους είχαν τα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα το Τατόι με 34 χιλιοστά (τόνοι νερού ανά στρέμμα), ενώ στα νότια – με εξαίρεση την Κερατέα, όπου έπεσαν 20 χιλιοστά – έριξε κάτι ψιλά.

Στα Λιμανάκια και συγκεκριμένα στο τρίτο με το μπιτσόμπαρο, αν ως πρώτο λογιστεί αυτό απέναντι από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, δεν είχαν θολώσει ακόμα τα νερά, επειδή είναι πολύ βαθιά.

Και φωτογράφισα και δύο όμορφες μέδουσες πελαγία, που κολυμπούσαν μαζί με τις καλόγριες και την αθερίνα, καθώς τα ρεύματα τις είχαν φέρει μέσα στον κολπίσκο από τα ανοιχτά.

Όσο για τις βροχές, μας βρήκαν τη νύχτα της Τρίτης τελικά. Και σε ένα μόνο διήμερο έριξε όσα χιλιοστά (τόνους νερού ανά στρέμμα) πέφτουν συνήθως ολόκληρο τον Νοέμβριο, κάτι που δείχνει ότι μία χαρά βρέχει -παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα- απλά δεν είναι καλή η κατανομή.

Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι μικρό το όφελος της βροχής και μεγάλες σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστροφές. Αλλά, ας δούμε και την απογραφή…

Π. Φάληρο: Υετός Νοεμβρίου 31,8 χιλιοστά – Τρέχουσα κακοκαιρία 29,2 so far (με τα 22 να πέφτουν τη νύχτα της Τρίτης).

Καλλιθέα: Υετός Νοεμβρίου 51 χιλιοστά – Τρέχουσα κακοκαιρία 48,5 so far (με τα 32-33 να πέφτουν τη νύχτα της Τρίτης).

Ανάβυσσος: Υετός Νοεμβρίου 12 χιλιοστά – Τρέχουσα κακοκαιρία 10,2 so far.

Τατόι: Υετός Νοεμβρίου 83,8 χιλιοστά – Τρέχουσα κακοκαιρία 82,3 χιλιοστά so far (με τα 35 να πέφτουν το πρωί της Τρίτης κι άλλα τόσα τη νύχτα).

Κερατέα: Υετός Νοεμβρίου 31 χιλιοστά – Τρέχουσα κακοκαιρία 30 χιλιοστά so far (με τα 20 να πέφτουν το πρωί της Τρίτης).

Αθήνα (Γκάζι): Υετός Νοεμβρίου 36,4 χιλιοστά – Τρέχουσα κακοκαιρία 34,2 χιλιοστά (so far (με τα 20 περίπου να πέφτουν τη νύχτα της Τρίτης.

Και κάπως έτσι μπορεί να υπερβούν οι περισσότερες περιοχές της Αττικής τον μέσο μηνιαίο υετό μέχρι σήμερα Τετάρτη 24/11 το μεσημέρι.

Τουλάχιστον θα μείνουν στεγνοί αυτή τη φορά οι διανομείς από το απόγευμα και μετά. Γιατί χθες τους λυπήθηκα πραγματικά.

Την πρώτη φορά που επιχείρησα να φύγω από ένα σπίτι στην Καλλιθέα, έφτασα μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας και γύρισα πίσω.

Αλλά και όταν έκοψε λίγο (λέμε τώρα) έγινα μούσκεμα, τρέχοντας για μόλις 20-25 μέτρα και το ίδιο μετά στο Φάληρο.

Ακόμα και ο γάτος της πολυκατοικίας με κοίταζε με απορία.

Εκτός αν είχε μείνει κι αυτός έκπληκτος από τη ραγδαιότητα της βροχής. Ο tempora, o mores.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έβρεξε κι εδώ αλλά σήμερα έχει ωραία μέρα για μπάνιο. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.