Ξανά-μανά ινσέψιο

Αγαπημένε μου Πιτσιρίκο, είμαι σοκαρισμένος απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και δεν ξέρω από πού να αρχίσω.

Να αρχίσω από την σοσιαλιστική στροφή της WSJ, και εννοώ ακριβώς αυτό που καταλάβατε, την Wall Street Journal! Επιτέλους αδέρφια, κερδάμε! Κατορθώσαμε να υποσκάψουμε τον καπιταλισμό εκ των έσω, η επανάσταση θα ξεκινήσει από εκεί που δεν το περιμένουν.

Θα με ρωτήσεις αν τρελάθηκα και θα σου απαντήσω πως αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Αλλά ακόμα και έτσι, όταν διαβάζεις ένα άρθρο της προαναφερθείσας κωλοφυλλάδας και βλέπεις πως είναι πιο ειλικρινές από τις περισσότερες επαναστατικές ντε και καλά κωλοφυλλάδες, είναι το λιγότερο συνταρακτικό.

Αναφέρομαι σε ένα άρθρο στο οποίο έπεσα βλέποντας μία συγκέντρωση του Τραμπ στην οποία στο background, πίσω από τον μικρό αυτό θεό που μας έκανε την χάρη να ζήσει ανάμεσά μας, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός αριθμός Αφροαμερικάνων. Πληρωμένοι φυσικά, όπως επεσήμανε κάποιος. Σε αυτή τη συγκέντρωση, ο κλασικός παραληρητικός πρώην πρόεδρος επικαλείται ένα άρθρο της WSJ στο οποίο αναφέρεται πως το εμβόλιο και η θεραπεία για το COVID-19 χορηγούνται με ρατσιστικά κριτήρια, τα οποία ευνοούν τους μη-λευκούς.

Σκίζει τις ζαρτιέρες του ο πρόεδρος για το άδικο κατά της λευκής φυλής, τα μέλη της οποίας είναι αναγκασμένα να σταθούν στο τέλος της ουράς και να πάρουν ό,τι περισσέψει από τα φάρμακα. Τρομακτική αδικία, λέει ο πρόεδρος, και προσθέτει πως ούτε οι μη-λευκοί πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από τον εξόφθαλμο ρατσισμό και την καταπίεση που υφίστανται οι λευκοί των ΗΠΑ.

Θα μου πεις, τι το παράξενο σε αυτό που λέει ο Τραμπ, αφού μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα σε χοντροκομμένα ψέματα και ιστορίες από την κοιλιά του; Το παράξενο αυτή τη φορά είναι ότι λέει αλήθεια, και το άρθρο υπάρχει στην εφημερίδα. Επίσης, το άρθρο λέει ακριβώς αυτό, και το ακόμα πιο τρομακτικό είναι ότι λέει αλήθεια και το άρθρο.

Τι λέει, όμως; Άντε, θα σας πω γιατί σας έσκασα. Ας αρχίσω με μια μικρή εισαγωγή για τα scores στην ιατρική πράξη. Τα scores πολύ χοντρικά είναι διαγνωστικά εργαλεία στα οποία προστίθενται πόντοι που αντιστοιχούν σε συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου, και ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα αποφασίζεται η βαρύτητα μιας κατάστασης και η θεραπευτική προσέγγιση.

Κάτω από τόσα λευκά αιμοσφαίρια 1 βαθμός, πάνω από τόσα 2 βαθμοί. Πάνω από τόσο κορεσμό 1 βαθμός, κάτω από τόσο 2. Μη-καπνιστής 0 βαθμοί, καπνιστής 1 βαθμός, κοκ για μια σειρά τιμών, συμπτωμάτων, παραγόντων κινδύνου. Το άθροισμά τους μας λέει πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε.

Στους παράγοντες κινδύνου, πολλές φορές και κυρίως για πολυφυλετικές κοινωνίες, μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η εθνική προέλευση. Ξέρουμε πχ πως οι Αφρικανοί και οι ιθαγενείς Αμερικάνοι (ίσως και οι αυτόχθονες ιθαγενείς Έλληνες θεματοφύλακες, αλλά δεν έχουν γίνει έρευνες ακόμα) έχουν γενετική προδιάθεση, άρα υψηλότερο ρίσκο, για κάποιες νόσους. Οι Σκανδιναβοί για άλλες, οι Ασιάτες για άλλες.

Σε ό,τι αφορά όμως τον κορωνοϊό, δεν έχει αποδειχθεί κάποια φυλετική/εθνοτική συσχέτιση σε επίπεδο γενετικής προδιάθεσης με την βαρύτητα και την θνητότητα της νόσου. Η αυξημένη θνητότητα στις μειονοτικές ομάδες έχει να κάνει περισσότερο με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, την φτώχεια δηλαδή και την έλλειψη εκπαίδευσης ώστε να αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του εμβολιασμού για πρόληψη, καθώς και της ελλιπούς πρόσβασης σε ικανοποιητικής ποιότητας φαγητό και περίθαλψη.

Με πολύ απλά λόγια, ένας πλούσιος μη-λευκός έχει μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά από έναν φτωχό λευκό. Οι μειονοτικές κοινότητες έχουν σαρωθεί από τον ιό εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως άλλωστε και οι κοινότητες λευκών που είναι καταδικασμένες σε χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και αποκλεισμένες με τον ίδιο τρόπο με τους μη-λευκούς από τα βασικά αγαθά της εκπαίδευσης, περίθαλψης κλπ.

Συγχέουν δηλαδή την κοινωνιολογική με την ιατρική στατιστική, και το αποτέλεσμα δεν είναι ρατσιστική αντιμετώπιση αλλά παραπλανητική διαγνωστική προσέγγιση. Κλείνει ο αρθρογράφος λέγοντας πως, αν οι Δημοκρατικοί συνεχίσουν με αυτές τις βλακείες, θα βρεθούν να στέλνουν πάλι νερό στον μύλο του Τραμπ όπως και το 2016.

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού ο Τραμπ κάνει αναφορά ακριβώς σε αυτό το άρθρο.

Μπορεί βέβαια να ήταν και ινσεψιο (σ.σ. λατρεύω αυτή την λέξη, είναι τόσο πολύπλοκη στην έννοιά της και τόσο γελοία στην ελληνική της εκδοχή που μου φτιάχνει τη διάθεση). Όποιος θυμάται από το έργο Inception, το ζητούμενο ήταν να εισχωρήσουν στα όνειρα κάποιου και να του φυτέψουν μια ιδέα από την αρχή, έτσι ώστε, όταν ξυπνήσει, να νομίζει πως είναι δική του.

Έτσι και στην περίπτωση αυτή, ο αρθρογράφος φύτεψε την ιδέα στον Τραμπ έτσι ώστε να νομίζει πως είναι δική του και ταυτόχρονα να μπορεί να την υποστηρίξει με αναφορά στο άρθρο που του την φύτεψε.

ΙΝΣΕΨΙΟ!!!

Πόσα τέτοια θα γίνονται, σαν το ΜΕΜΕ που έβαλες με τον Κούλη και τον Χατζηγλειφωλάου, που ο ένας χρησιμοποιεί σαν πηγή έμπνευσης και επιχείρημα τα λεγόμενα του άλλου.

Πίσω στο άρθρο, όμως. Ινσέψιο ξε-ινσέψιο, η αλήθεια είναι πως η στρατηγική της πολιτικής της ταυτότητας -και στην περίπτωση αυτή της ιατρικής της φυλετικής ταυτότητας- μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε τελματώδη και επικίνδυνα νερά, και στο τέλος να φέρει αποτελέσματα τα οποία να βλάπτουν πρακτικά περισσότερο απ’ όσο συνεισφέρουν στο αίσθημα δικαίωσης κάποιων ομάδων.

Άλλη μια περίπτωση που οι κοινωνικές περιστάσεις θέλουν να υπαγορεύσουν ιατρικές αποφάσεις και πρακτικές: Κάποια στιγμή θυμάμαι μια συζήτηση σχετικά με τα διεμφυλικά άτομα και τον ιατρικό τους φάκελο, κατά πόσο χρειάζεται να είναι άμεσα προσβάσιμη η πληροφορία της μετάβασης ή όχι.

Είναι τρομερά σημαντικό για το ιατρικό κομμάτι να είναι άμεσα προσβάσιμο το βιολογικό φύλο στη γέννηση και το ιστορικό μετάβασης. Ας γράφουν ό,τι θέλουν για όνομα και φύλο με το οποίο ταυτοποιούν τον εαυτό τους, δεν μας πέφτει απολύτως κανένας λόγος. Οι ασθένειες που προσβάλλουν έναν ανθρώπινο οργανισμό, όμως, δεν έχουν να κάνουν με ποιος αισθάνεσαι πως είσαι, αλλά με το ποιο είναι το σώμα σου και αν είναι διαφορετικό από αυτό που ήταν, με ποιον τρόπο έγινε αυτή η αλλαγή. Σε διαφορετική περίπτωση, θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο. Τελεία και παύλα.

Καλά τα λέει λοιπόν το άρθρο, πείτε ανοιχτά πως έχετε τους μη-λευκούς στην φτώχεια, αντί να προσπαθείτε να πλασάρετε την αυξημένη θνητότητα σαν γενετική προδιάθεση προκειμένου να συγκαλύψετε πάλι τις κοινωνικές ανισότητες.

Αυτό που διαπιστώνω κάθε μέρα είναι πως η εξουσία, το σύστημα ή δεν ξέρω πως θέλει κανείς να το πει, έχει ισχυροποιήσει την θέση της περισσότερο από ποτέ απέναντι στις μάζες. Δεν ανοίγει μόνο η ψαλίδα του πλούτου, αυτή μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων. Ανοίγει και το χάσμα μεταξύ της ισχύος του λαού και της ισχύος των κυβερνώντων.

Η πίεση που καταβάλλει ο λαός δεν αρκεί πλέον για να μετατοπίσει τα πράγματα ικανοποιητικά υπέρ του. Ακόμα και όταν δίνει αυτή την εντύπωση, η αίσθηση που έχω είναι πως παραχωρείται κάτι για να υφαρπαχθεί εις διπλούν από την πίσω πλευρά. Δίνουν ένα δάχτυλο και παίρνουν ένα ολόκληρο χέρι, όπως λένε και οι Ιταλοί.

Επαναλαμβάνω πως “σύστημα” δεν είναι μια παγκόσμια συνωμοσία που συναντιέται στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, θυσιάζει τράγους στον Άρχοντα του Σκότους και βιάζει ομαδικά παρθένες ή βιάζει ομαδικά τράγους και θυσιάζει παρθένες στον Άρχοντα του Σκότους πάλι στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, και γενικά αυτή η λέσχη πρέπει να βρωμάει φρικτά με τόση τραγίλα, αίμα και σπέρμα, για αυτό περνάει ένας ολόκληρος χρόνος μεταξύ των συναντήσεων, για να πλύνουν την βρώμα από τα ρούχα τους, και αλλάζουν μέρος συνάντησης κάθε χρόνο γιατί δεν τους νοικιάζει κανείς ένα μαγαζί να το κάνουν στέκι με τόση μπόχα και φασαρία, κραυγές και βελάσματα.

Το σύστημα είναι το κομμάτι της ανθρώπινης κοινωνίας που οργανώνεται έτσι ώστε να δημιουργεί ομάδες που κυριαρχούν έμμεσα ή άμεσα έναντι άλλων ομάδων που υποτάσσονται. Όπως στα περισσότερα ζώα αγέλης, έτσι και στον άνθρωπο κάποια μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποκτούν εξουσία απέναντι στα άλλα.

Η διαφορά είναι πως σε άλλα ζώα η διεργασία αυτή ευνοεί την διατήρηση της αγέλης, ενώ στον άνθρωπο για κάποιο περίεργο λόγο η διεργασία αυτή ευνοεί την διατήρηση της ομάδας εξουσίας. Η αγέλη είναι πλήρως αναλώσιμη.

Είναι φυσικά αναμενόμενο πως ένα τέτοιο σύστημα θα καταρρεύσει σίγουρα κάποια στιγμή. Το ερώτημα είναι με τι κόστος, ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος και τι θα το διαδεχθεί.

Άρα, τα ερωτήματα είναι τρία. Οι απαντήσεις είναι: με τεράστιο κόστος, θα το πληρώσουμε εμείς, θα έρθει μία από τα ίδια αλλά με διαφορετική βιτρίνα.

Ο Κώστας με καταλαβαίνει, δεν είναι νιχιλισμός όλο αυτό. Είναι αυτό που έγραψε και ο ίδιος πολύ σωστά και όμορφα στο τελευταίο του κείμενο: Δεν μπορώ να αλλάξω την πραγματικότητα, προσπαθώ να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο την βιώνω.

Την αγάπη μου από την ερημιά του κόσμου

Βασίλης

Υ.Γ. Είπα να μην γράψω τίποτα για την εσωτερική πολιτική, αλλά δεν γίνεται. Ένα πράγμα σκέφτομαι τις τελευταίες ημέρες, και είναι το εξής: Αν πραγματικά υπήρχε θέληση να ξεμπηχτεί η “παραδοσιακή” δεξιά στην Ελλάδα, δεν έχει υπάρξει πιο ευνοϊκή περίοδος. Τα σκάνδαλα ξεπερνούν το οικονομικό κομμάτι με το οποίο είναι συμβιβασμένος ο μέσος Έλληνας, αρκεί να τρώει και αυτός κανένα ψίχουλο. Πλήττουν όλα τα αφηγήματα της δεξιάς, από το πατρίς μέχρι το οικογένεια, μεταξύ παιδοβιασμών, σλαβομακεδόνων και υφαλοκρηπίδας, καθώς και παπαδοαρνητών που παίρνουν μαζί τους κάθε αγαθό που τους ακούει και τους ακουμπάει το υστέρημά του για ένα κεράκι τις Κυριακές για να σ’χωρεθούν τα πεθαμένα του. Το ότι η “αριστερά” δεν έχει ξεκινήσει λυσσαλέο και ολοκληρωτικό πόλεμο με ό,τι μέσο διαθέτει, παρά κάθεται και κλαψουρίζει γιατί δεν ελέγχει τα κανάλια και τις εφημερίδες, και αναρωτιούνται γιατί η Αυγή δεν πουλάει δέκα φύλλα τον μήνα (τόσοι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζουν πλέον το κόμμα με ιδεολογικά κριτήρια) λέει πολλά. Λέει πάρα πολλά. Προσδεθείτε, η σύγκρουση με την πραγματικότητα της προδοσίας και της τελευταίας ελπίδας του κόσμου θα είναι πολύ βίαιη.

Υ.Γ.2 Η Σούσι και η Νάνσι έχουν πλέον παραδώσει τα όπλα και το μόνο που ζητάνε είναι μια κονσέρβα, γιατί καλή και η κροκέτα αλλά σαν την κονσέρβα δεν έχει.

(Φίλε Βασίλη, ζούμε σε μια εποχή που απαγορεύεται να χαρακτηρίσεις το οτιδήποτε “ταξικό”. Ούτε η “Αριστερά” δεν το λέει πια. Εντάξει, έκανε κάποιες αναφορές ο Μπέρνι Σάντερς, ανέφερε και παραδείγματα, αλλά δεν τα μπορούν αυτά οι άνθρωποι· θέλουν πιο “θεαματικά” πράγματα. Βασίλη, οι πάντες κατηγορούν την ακροδεξιά αλλά, από την άλλη, μοιάζουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να κυβερνάει η ακροδεξιά. Όσο για την “Αριστερά”, μοιάζει ευτυχισμένη που έχει κάποιους να κατηγορεί. Το τραγικό στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη αλλά ότι, ουσιαστικά, δεν υπάρχει σοβαρό αντίπαλο δέος. “Ναι φύγουν”, ναι, αλλά αυτό έλεγαν κι αυτοί για την κυβέρνηση Τσίπρα. Κι αυτό θα λένε και μετά. Το ακόμα πιο τραγικό στην Ελλάδα είναι η κοινωνία που έχει εκφασιστεί, και είναι χειρότερη από την κυβέρνηση. Οπότε; Οπότε, εγώ πάω για μπάνιο. Ινσέψιο φάση. Να είσαι καλά, Βασίλη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.