Οι φτωχότερες χώρες πέταξαν τον Δεκέμβριο στα σκουπίδια 100 εκ. εμβόλια που έληγαν

Πιτσιρίκο, στις ΗΠΑ οι νοσηλείες και οι θάνατοι, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 33% και 40% αντίστοιχα, μέσα σε μία εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aλλά, παρά το γεγονός ότι το 90% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι με τη μετάλλαξη όμικρον, η διευθύντρια του αμερικάνικου CDC (Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) Rochelle Walensky αποδίδει την αύξηση νοσηλειών και θανάτων στη δέλτα, που κυριαρχούσε στη χώρα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Κι αυτό διότι υπάρχει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα -πολλές φορές και μερικών εβδομάδων- που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της νοσηλείας και στη συνέχεια του θανάτου.

Η Walensky ξεκαθάρισε ότι μπορεί να δούμε θανάτους και από την πιο ήπια μετάλλαξη όμικρον, αλλά αυτοί που βλέπουμε τώρα, οφείλονται πιθανότατα στη δέλτα”.

Να μείνουμε, όμως, στις ΗΠΑ, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την εντολή Biden να εμβολιαστούν ή να φορούν μάσκα και να κάνουν τεστ κάθε βδομάδα οι υπάλληλοι μεγάλων εταιριών, όπως μεταδίδει το BBC.

Σχεδόν ό,τι έχει επιβληθεί με το ζόρι, δηλαδή, στην Ελλάδα, απορρίπτεται στις ΗΠΑ από τη δικαιοσύνη, η οποία αποφάνθηκε ότι το να υποχρεώσει η κυβέρνηση Biden πολίτες να εμβολιαστούν υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας της.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να επιτραπεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για το προσωπικό κρατικών δομών υγείας.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ ο Joe Biden, που βλέπει τα ποσοστά δημοφιλίας του να καταρρέουν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση.

Αντίθετα, ο προκάτοχος του Donald Trump χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα κατέστρεφε περαιτέρω την οικονομία.

“Είμαστε περήφανοι για το Ανώτατο Δικαστήριο. Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό!” ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόθεση της κυβέρνησης Biden είναι να εμβολιάζονται υποχρεωτικά ή να φορούν μάσκες και να κάνουν τεστ κάθε βδομάδα με δικά τους έξοδα οι υπάλληλοι εταιριών με περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό.

Συνολικά αφορά 84 εκ. εργαζόμενους, αλλά οι πολιτικοί αντίπαλοι της αμερικάνικης κυβέρνησης της καταλογίζουν προσπάθεια κατάχρησης εξουσίας και από τον Νοέμβριο του 2021 έχουν κατατεθεί δεκάδες προσφυγές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Παρεμπιπτόντως, οι φτωχότερες χώρες πέταξαν τον Δεκέμβριο του 2021 στα σκουπίδια 100 εκ. εμβόλια που έληγαν ή αρνήθηκαν να τα παραλάβουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μα γιατί; Χειμώνας είναι. Εδώ καταναλώνουμε το γάλα και το γιαούρτι και μερικές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης, στα εμβόλια θα κολλήσουμε;

Η εξήγηση που δόθηκε από τις φτωχές -ως επί το πλείστον- αφρικανικές χώρες είναι ότι θέλουν εμβόλια με μακρινή ημερομηνία λήξης, προκειμένου να τα διαθέσουν σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021, η Νιγηρία είχε κάψει 1 εκ. εμβόλια της AstraZeneca, που της είχαν αποσταλεί, αν και έληγαν.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021 οι αφρικανικές, κυρίως, χώρες αρνήθηκαν 15 εκ. εμβόλια από την ΕΕ, εκ των οποίων το 75% ήταν της AstraZeneca· σταμάτησαν να τα κάνουν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή, και τα “χάρισαν”, αλλά ληγμένα, στην Αφρική.

Ο ΠΟΥ κατηγορεί συνεχώς τις πλούσιες χώρες ότι αγοράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και αφήνουν μόνο τις δόσεις που λήγουν για τις φτωχότερες.

Αν και έχουν χορηγηθεί πάνω από 9,4 δισ. δόσεις παγκοσμίως, η εμβολιαστική κάλυψη σε 90 χώρες δεν ξεπερνούσε το 40% στο τέλος του 2021.

Το 85% του πληθυσμού της Αφρικής, δηλαδή, 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν λάβει ούτε την πρώτη δόση.

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη και η Αμερική έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από την πανδημία, απ΄ ό,τι η Αφρική.

Αυτή είναι η ισορροπία της φύσης.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να θαυμάσετε και την αρμονία της.

Απλά, επειδή ξέχασα να πάρω στο Θυμάρι την υποβρύχια μηχανή, απαθανάτισα μόνο τη Λίζα και την Κανέλα στην αγαπημένη μου ακτή.

Αλλά, και τη Ζουζού να περιπολεί.

Και την Τιτίκα τη μαλλιαρή.

Ό,τι πρέπει το πυκνό τρίχωμά της, αφού και την Παρασκευή 14/1 οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν με το ζόρι τους 10 βαθμούς και οι αισθητές ήταν μονοψήφιες στο Θυμάρι, ενώ ολικό παγετό είχε η Πάρνηθα. Δηλαδή, η θερμοκρασία δεν ανέβηκε πάνω από το 0, ούτε ένα λεπτό ολόκληρη τη μέρα.

Να συμπληρώσω ότι η λεκάνη απορροής της Πάρνηθας (δηλαδή, εκεί που καταλήγουν τα λιωμένα χιόνια της) είναι ο νότιος (παγωμένος) Σαρωνικός.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα εμβόλια στις φτωχές χώρες, τα στέλνουν μάλλον για να μην κολλήσουν οι δικοί τους άνθρωποι στις πρεσβείες, οι απεσταλμένοι τους αξιωματούχοι, ή οι στρατιώτες που θα στείλουν. Οι δυτικές χώρες έχουν ξεσκίσει για αιώνες σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη, και μετά κάνουν …φιλανθρωπίες. Ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.