Ο πρόεδρος της Υεμένης μεταβίβασε τις εξουσίες του σε 8μελές συμβούλιο

Βήμα προς την ειρήνη χαρακτηρίζει, Πιτσιρίκο, το Reuters το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Υεμένης μεταβίβασε τις εξουσίες του σε 8μελές συμβούλιο, το οποίο θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες Houthis.

Παράλληλα, έπαυσε από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο Ali Mohsen al-Ahmar, ο οποίος ήταν ανεπιθύμητος τόσο από τους Houthis, όσο και από τους μαχητές του νότου για τον ρόλο του στον εμφύλιο της Υεμένης το 1994.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του προέδρου Abd Rabbu Mansour Hadi είχαν ως αποτέλεσμα η Σαουδική Αραβία να υποσχεθεί οικονομική ενίσχυση 3 δισ. δολ. (1 δισ. δολ. από αυτό το ποσό θα δώσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, ενώ μέρος των χρημάτων θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη πετρελαϊκών προϊόντων.

Όσο για το αν θα τελειώσει ο επταετής πόλεμος, που έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και έχει ωθήσει το 80% των 30 εκ. κατοίκων της Υεμένης στην εξάρτηση από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, η δίμηνη εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί είναι ένα θετικό σημάδι.

Από την άλλη, όμως, το γεγονός ότι τα μέλη του συμβουλίου που ανέλαβε την εξουσία από τον πρόεδρο της Υεμένης, είναι άνθρωποι της Σαουδικής Αραβίας, ίσως να μην το δουν με καλό μάτι οι Houthis.

Πρόεδρος του συμβουλίου θα είναι ο Rashad al-Alimi, που έχει τη στήριξη της Σ. Αραβίας και στενές σχέσεις με τον μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό της Υεμένης, το Ισλαμικό Κόμμα Ισλάχ.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους εφτά που θα στελεχώσουν το συμβούλιο, είναι και ο ηγέτης των Αυτονομιστών του Νότου Aidarous Al-Zubaidi, τον οποίο στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μήπως μείνει μετέωρο το βήμα προς την ειρήνη, για το οποίο κάνει λόγο, λοιπόν, το Reuters, που μακάρι φυσικά να έχει δίκιο.

Παρεμπιπτόντως, κάτι από Μέση Ανατολή θυμίζει τις τελευταίες μέρες ο καιρός της Ελλάδας με την σκόνη, αν και οι συγκεντρώσεις της δεν ήταν και πάλι πυκνές, όπως φάνηκε και την Πέμπτη 7/4, όταν έσπασε η συννεφιά και βγήκε ο ήλιος ξανά.

Από την άλλη, καλύτερα με σκόνη, παρά με βροχή και χιόνι.

Άσε που όταν το απόγευμα γύρισε σε βορειοδυτικό, διαλύθηκε και η σκόνη.

Παρεμπιπτόντως, έχουν περάσει στα ψιλά, λόγω της υπόλοιπης επικαιρότητας, οι φονικές πλημμύρες στην Αυστραλία, όπου βρέχει συνέχεια εδώ και έναν μήνα.

Ανεξάρτητα από αυτό, η σκόνη θρέφει το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν, στηρίζοντας έτσι την τροφική αλυσίδα στη θάλασσα.

Αρκεί να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ευτροφισμού, δηλαδή, υπερβολικής ανάπτυξης της άλγης, που μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό.

Τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν στο Θυμάρι, όπου μπορεί να επέπλεαν μικροφύκη την Πέμπτη 7/4, αλλά μάλλον ξεριζώθηκαν από το κυματάκι του νοτιά, το οποίο επανέφερε και τα νερά, που είχαν τραβηχτεί με τον βοριά.

Και μικρά κεφαλόπουλα κολυμπούσαν εκεί που πριν λίγες μέρες ήταν στεριά.

Τουλάχιστον στη θάλασσα πάνε όλα καλά.

Γενικά, η θάλασσα θυμίζει άνοιξη και έρχεται και το καλοκαίρι σιγά, σιγά.

Να πάμε, όμως, στο περσινό καλοκαίρι και στο Λονδίνο, όπου είχε γίνει φεστιβάλ εμβολιασμού, αλλά μόνο 435 άτομα πήγαν να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το Skynews.

Όσοι πήγαν στο φεστιβάλ (30/7-2/8/21) είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, ακούγοντας παράλληλα live μουσική.

Το εγχείρημα, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο, αφού το κόστος του ανήλθε στις 237.235 στερλίνες, δηλαδή, 535 στερλίνες το εμβόλιο.

Στη χρηματοδότηση συνέβαλε και η βρετανική κυβέρνηση, ενώ οι διοργανωτές του φεστιβάλ θέλουν να καταπολεμήσουν τη διστακτικότητα για τα εμβόλια με καινοτόμους τρόπους.

Έτσι, πραγματοποιούν εμβολιασμούς και σε λεωφορείο που ταυτόχρονα πάει βόλτα τους επιβάτες, σε εκδηλώσεις, σε κλινικές, σε κοινόχρηστους χώρους κ.α.

Ωστόσο, με τους εναλλακτικούς αυτούς τρόπους, μόνο ένα 55% έχει κάνει και τις τρεις δόσεις, έναντι 67,6%, που είναι ο εθνικός μέσος όρος της Βρετανίας.

Μεγάλες στιγμές έζησε, εξάλλου, το εθνικό μας κοινοβούλιο με την ομιλία μαχητή από το Τάγμα του Αζόφ.

Πέρα από το οξύμωρο και υποκριτικό ότι βουλευτές και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν με θέρμη τον Ζελένσκι, αλλά ενοχλήθηκαν από το πρωτοπαλίκαρό του, κάτι δείχνει το γεγονός ότι από τα τόσα κοινοβούλια που έκανε ομιλία ο Ουκρανός πρόεδρος, μόνο στο ελληνικό επέβαλε ουσιαστικά να μιλήσει και μαχητής του Αζόφ.

Άλλη μία παγκόσμια πρωτιά για τη χώρα μας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ζοφερή τα τελευταία χρόνια, και μάλλον γίνεται όλο και χειρότερη, ενώ δεν βλέπω πώς μπορεί ένας πολίτης να αντιδράσει σε πανδημίες και πολέμους, με τους “ειδικούς” να μας ενημερώνουν πως η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο άσχημη τον επόμενο χειμώνα. Οπότε, ας πάμε για μπάνια τώρα που έρχεται καλοκαίρι, και τον χειμώνα βλέπουμε. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.