Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο, φίλες και φίλοι του καλύτερου blog του κόσμου, καλησπέρα.
Αφορμή για το σημερινό κείμενο είναι το χθεσινό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για το σκάνδαλο Novartis που κατά την γνώμη μου αποτελεί σταθμό για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Αυτό γιατί από την στιγμή που αθωώνει όλους τους κατηγορούμενους -από την κατηγορία της σκευωρίας- αυτομάτως από κατηγορούμενους τους μετατρέπει σε κατήγορους προς όλους όσους φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τους τελευταίους μήνες, μια από τις ειδήσεις που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις ήταν η κλήση του κ. Κώστα Βαξεβάνη από την δικαιοσύνη.

Οι κατηγορίες για τις οποίες διωκόταν ο γνωστός δημοσιογράφος είναι αρκετές, ωστόσο εκείνη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να γράψω αυτό το κείμενο αν δεν ήμουν σίγουρος για το ποιόν όσων εμπλέκονται στην κλήση του κ. Βαξεβάνη από την «ανεξάρτητη» ελληνική δικαιοσύνη.

Ήμουν και συνεχίζω να είμαι από εκείνους που απογοητεύτηκαν από την στάση του κ. Βαξεβάνη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, δεν μπορώ να μην εκτιμώ ή να κάνω πως δεν βλέπω την έρευνα που κάνει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και τις υποθέσεις που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας (λίστα Lagarde, Novartis,κ.α.).

Από την άλλη, προσπάθησα να κατανοήσω τους λόγους που έκαναν τον συγκεκριμένο άνθρωπο και την ομάδα του να γίνουν τόσο προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω αν έχει βάση αυτό που θα γράψω, αλλά εκείνο στο οποίο καταλήγω είναι η ασφάλεια για την ζωή τους.

Είναι άλλο να δημοσιογραφείς ως προσκείμενος στο δεύτερο κόμμα και άλλο να «προστατεύεσαι» ως δημοσιογράφος ενός κόμματος του 3-5%, ειδικά σήμερα που όλοι γνωρίζουν ποσό επικίνδυνη χώρα είναι η Ελλάδα για τους ελάχιστους πραγματικούς δημοσιογράφους.

Αν κοιτάξουμε την υπόθεση Καραϊβάζ και την εξέλιξή της θα παρατηρήσουμε πως ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν για την διαλεύκανση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει απομείνει μόνο η οικογένεια του εκλιπόντος να ψάχνει για «ψύλλους στα άχυρα».

Σκεφτείτε τι επακόλουθα θα είχε μια επίθεση με στόχο τον κύριο Κώστα Βαξεβάνη.

Είναι προφανές πως στην εκτέλεση του Καραϊβάζ πολλοί σώπασαν είτε από φόβο είτε επειδή βολεύτηκαν που ακόμη ένα στόμα έκλεισε.

Εξάλλου, εδώ και χρόνια ένα από τα εθνικά μας μότο είναι το «πού να μπλέκεις τώρα».

Επίσης, να θυμίσω πως πριν λίγους μήνες η Ολλανδέζα δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ αποφάσισε να αποχωρήσει από την χώρα μας επειδή δέχτηκε απειλές για την ζωή της, εξαιτίας μιας ερώτησης που τόλμησε να κάνει στον Έλληνα πρωθυπουργό για τα “push backs” στο Αιγαίο.

Μετά το βούλευμα του δικαστηρίου λοιπόν σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα θα είχε πέσει η κυβέρνηση.

Φυσικά, δεν έχω την ψευδαίσθηση πως αυτό μπορεί να συμβεί στην Κολομβία των Βαλκανίων από την στιγμή που η χρεοκοπία της χώρας αντιμετωπίστηκε σαν ένα φυσικό φαινόμενο και κανείς δεν οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη.

Διαβάζοντας όμως για την υπόθεση Novartis, που δεν θα αναλύσω για την οικονομία του κειμένου, και μετά την χθεσινή απόφαση, είναι προφανές πως ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στην θέση του και πρέπει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη.

Βέβαια, το πιθανότερο είναι να κερδηθεί χρόνος έτσι ώστε να ξεχαστεί και αυτό όπως τόσα και τόσα αλλά.

Μιας όμως που πλησιάζουν εκλογές πιστεύω πως όσοι δεν πάνε να ψηφίσουν -ανάμεσά τους και εγώ- έχουν ανάγκη από μία και μόνο πρόταση: ΚΑΘΑΡΣΗ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι να ‘χαμε να λέγαμε.

Εντάξει, αυταπάτες δεν έχω από την στιγμή που το μεγαλύτερο φορτίο κοκαΐνης στην Ευρώπη πιάστηκε στη χώρα μας, οι μάρτυρες πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο, οι δικαστές που έχουν αναλάβει την υπόθεση μεταναστεύουν ή παραιτούνται και οι πάντες βγάζουν το σκασμό.

Επίσης, γνωρίζω πως δεν γίνεται η Ελλάδα να είναι απόλυτα εξαρτημένη και η δικαιοσύνη της να είναι ανεξάρτητη.

Όμως, κάποτε θα πρέπει να γίνει η αρχή.

Ούτε τώρα;

Την αγάπη μου από Ιωάννινα.

Τ.Τ.Π.

Υ.Γ. Ήρθε. στη σκέψη μου φίλε πιτσιρίκο ένα παλιότερο κείμενό σου, το «Πώς να εξοντώσετε έναν κανονικό δημοσιογράφο».

(Αγαπητέ φίλε, η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, η Δικαιοσύνη στη χώρα είναι ανέκδοτο και η Ελλάδα είναι επίσης σε πολύ θλιβερή θέση στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Αυτά είναι γεγονότα και αποδεικνύονται με στοιχεία. Για να γίνει μια αρχή, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την χρεοκοπία της χώρας. Δεν βλέπω τέτοια πρόθεση από κανέναν. Οπότε, αφήνω τις …ελπίδες στους άλλους. Εγώ δεν τσιμπάω πια. Αν οι δημοσιογράφοι της χώρας το επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να κάνουν δικά τους ΜΜΕ. Δεν το έκαναν γιατί θέλουν αφεντικά. Ολιγάρχες ή κόμματα. Είναι θλιβερό να βλέπεις δημοσιογράφους να δηλώνουν κομμουνιστές και ιδεολόγοι και να πληρώνονται από τον …Μαρινάκη· μην ξεχνάτε ποτέ πως σημασία έχει ποιος σε πληρώνει. Θλιβεροί είναι και αυτοί που τους παίρνουν στα σοβαρά. Γενικά, η Ελλάδα είναι θλιβερή. Είναι αθλιότητα αυτό που έγινε εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη. Βέβαια, η μεγαλύτερη αθλιότητα εναντίον του είναι από τους “συναδέλφους” του -όπως και στην υπόθεση Καραϊβάζ- αλλά έχω γράψει πολλές φορές πως οι δημοσιογράφοι είναι τα μεγαλύτερα καθάρματα που υπάρχουν, και καλό είναι να τους αποφεύγεις. Και οι δημοσιογράφοι αποφεύγουν τους δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι είναι άφιλοι. Δεν έχω κάποια σχέση με τον Κώστα Βαξεβάνη, ούτε είχαμε ποτέ κάποια επαγγελματική ή οικονομική συναλλαγή. Έχουμε γνωριστεί αλλά δεν έχουμε επικοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Τα κείμενα υπέρ του Κώστα Βαξεβάνη (1,2), τα έχω γράψει σε μια εποχή που του την έπεφταν όλοι και είχε συλληφθεί -ενώ έκανε πράγματα που εγώ θεωρούσα σωστά- και δεν μετανιώνω που τα έχω γράψει. Βέβαια, λίγο αργότερα, σε μια εποχή που μου την έπεφταν όλοι, εμφανίστηκε και στο σάιτ του Κώστα Βαξεβάνη ένα κείμενο -γραμμένο από άλλον- που την έπεφτε σε εμένα. Δεν πειράζει, καλή καρδιά. Μακριά από τους δημοσιογράφους. Εγώ το έμαθα αυτό. Άργησα αλλά το έμαθα. Μακριά από τους δημοσιογράφους, τα ΜΜΕ των μαφιόζων ολιγαρχών και τα κόμματα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.